Ik ben dat type dat een kast vol noten, zaden en pitten heeft. Ik vind het gewoon té leuk in al die gezellige glazen potjes met gekleurde deksels (en lekker). En het is ook nog eens hartstikke gezond, want je kunt veel kanten uit met deze basisingrediënten en superfoods. Welke dingen haal ik precies, waar én wat doe ik ermee?

Waar koop je (bio) noten, zaden en pitten?

Wat voor noten, zaden en pitten (en andere gedroogde stuff) heb ik zoal in huis?

  • Rozijnen, kokosschaafsel, cacao nibs en poeder, amandelschaafsel, moerbeien, dadels, goji bessen
  • Zonnebloem pitten, pompoenpitten, lijnzaad, chia zaad, hennep zaden, sesamzaad
  • gedroogde kikkererwten, maïs, rode linzen, bulgur, amaranth, couscous
  • paranoten, cashewnoten, quinoa, haver
  • meel doet ook nog mee; boekweit, spelt en amandelmeel

Ja. Dat is een hele opsomming. En het voordeel is dat het gewoon super lang houdbaar is. Ik bestel bijna alles online, bereken dit in mijn boodschappenbudget en doe ongeveer 4x per jaar een grote bestelling.

noten, zaden en pitten

Recepten en suggesties voor noten, zaden en pitten

Ontbijt suggesties. Ben jij ook niet zo’n zware ontbijter? Meng zaadjes, nootjes en pitten naar keuze door de yoghurt. Of maak een lekkere granola (soort muesli) in de oven. Je kunt ook de lekkerste crackers maken hiermee.

Snacken. Rozijntjes en kinderen. Het valt hoe dan ook in goede smaak. Meng de rozijntjes voor de variatie eens met zonnebloem en pompoenpitten. Of met dadels en moerbeien.

Salades. Maak van de simpelste groene salade een waar feest met je eigen strooisels. Ook nog eens veel goedkoper dan de stooisels die je koopt in de supermarkt (en het scheelt weer een bakje plastic 😉 ) Of een lekkere tonijnsalade met pitjes.

In baksels. Varieer naar hartenlust in taarten en cakes. Lekkere cakejes met kokosschaafsel of choco cakejes. Of bedek een taart met goji bessen, pitten en amandelschaafsel.

In ijsjes. Denk aan kokos door lekker eigen gemaakte water(fruit)ijsjes. Of maak zelf roomijs met yoghurt of amandelmelk en dan met cacao nibs, amandelschaafsel en dadels.

Als rijst/aardappel vervanger. Dan neem ik bulgur, rode linzen, amaranth of couscous. Wat ook superlekker is, is een schepje kokos door je rijst. (tegen het einde van het stomen er gewoon door heen scheppen).

Door je smoothie. Toppers voor in je smoothie zijn hennep zaad, chia zaad,

Maak je eigen spread. Voor op brood of als dipsaus. Smullen met hummus van kikkererwten!

noten, zaden en pitten

 

Meer recepten op Mama’s Jungle

Pitten, noten en zaden kun je dus toevoegen in allerlei cakejes en smoothies. Hierbij een paar leuke recepten suggesties op Mama’s Jungle!

Wat maak jij voor gezonde dingetjes?

En wat hebben jullie allemaal qua gedroogde stuff en basisingrediënten in huis? Wat mag er écht niet missen bij jou en nog interessanter, wat maak jij er allemaal mee? Laat het ons weten in de reacties!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

1 Reactie

  1. Naast de basisingredienten – meel, water, rijsmiddel en zout – kunnen ingredienten worden toegevoegd die de kwaliteit en houdbaarheid van het brood verbeteren, zoals broodverbetermiddelen en additieven. En om een specifieke smaak aan een brood te geven kan de bakker ingredienten toevoegen als suiker, noten, zaden of vruchten.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.