Nu de laatste weken van mijn tweede zwangerschap naderen, ben ik alleen maar bezig met lijstjes, ruimen, klaar zetten, babykamer en dingen zoals placenta’s en de navelstreng. Ik heb in ieder geval weer een hoop interessants bij gelezen over dit laatste. Want wanneer is het beste moment om de navel streng door te knippen? En op welke manieren kun je dit doen?

Tip: “Lees over interessante hypnobirthing”

Wat is de navelstreng?

Als je zwanger bent, haalt de placenta zuurstof, hormonen, voedingsstoffen en antistoffen uit jouw bloed. De navel streng is het orgaan die dit dan weer vervoert van de placenta naar jouw baby.

Wist je dat de navel streng bij de geboorte ongeveer 50 cm lang is en 2 cm dik? De navel streng bevat drie bloedvaten; 2 slagaders en 1 ader. Er lopen geen zenuwen door de navel streng, dus het doorknippen doet geen pijn.

Wanneer knip je de navelstreng door?

Het daadwerkelijke allereerste moment dat je “loskomt” van je baby die 9 maanden in je buik heeft gezeten, is na het doorknippen van de navelstreng (of na de nageboorte). Veel vaders krijgen dan ook de eer dit te doen. Er zijn verschillende momenten waarop de navelstreng kan worden doorgeknipt.

Direct doorknippen

Voorheen werd de navelstreng vrijwel direct doorgeknipt. Zodra de baby geboren is en vaak nog voordat de placenta geboren werd.

Navelstreng laten uitkloppen

Veel verloskundige laten nu de navelstreng enkele minuten uitkloppen. Ze wachten dus nog even met doorknippen. Zo krijgt je baby’tje nog wat extra bloed en voedingsstoffen. Je kunt ook nog langer dan enkele minuten wachten of zelfs wachten tot de placenta geboren is met doorknippen. Belangrijk is wel dat je deze voorkeuren op tijd door geeft aan je verloskundige zodat zij hiervan weet.

navelstrengHet verschil tussen een gevulde en uitgeklopte navel streng

Navelstreng niet doorknippen

Ook is het mogelijk om de navelstreng helemaal niet door te knippen. Zodra je baby en de placenta zijn geboren, laat je ze aan elkaar zitten. Dit noem je een lotusgeboorte. De placenta wordt gewassen, ingewreven met zout en bewaard in bijvoorbeeld een mooie mand naast de baby. Het valt er vanzelf af.

Wist je dat de navel het wondje, oftewel het “litteken” van de navelstreng is? De vorm heeft niks te maken met de manier waarop de navel wordt afgeknipt of indroogt. Het is eigenlijk genetisch bepaald.

Verschillende manieren afnavelen

Met een navelklem wordt de navelstreng afgeklemd aan de kant van de baby en met een kocher (soort schaarklem) aan de kant van de placenta. Zo verliest de baby geen bloed. Daartussen wordt het doorgeknipt met een schaar.

Navelveter of navel touwtje

Een alternatief voor het harde plastic klemmetje is de navelveter of een navel touwtje. Het is wat prettiger voor de baby en zit minder in de weg. Belangrijk is wel dat het goed stevig wordt geknoopt. Dit gaat vaak het best als de navelstreng is uitgeklopt.


navelstrengKnooptechniek navelveter

Navelstreng Art

De navelstreng beschouwen veel mensen als iets bijzonders. Je hoeft de navelstreng niet zomaar weg te doen. Je kunt er verschillende andere dingen mee doen als je dat leuk of interessant vindt.

 • Laat het opdrogen in de vorm van letters, zoals love of de naam van je baby.
 • Maak een afdruk (al dan niet in een bepaalde vorm) met bloed of verf.
 • Laat het opdrogen in de vorm van een hartje.
 • Fotografeer de navelstreng (zie de bovenste foto).
 • Lijst het in als schilderij.
 • Verwerk het in een sierraad of amulet.

navelstreng

Benieuwd naar nog meer navelstrengen en wat je er allemaal mee kunt doen? Check de navelstrengen op mijn Pinterest.

Hoe is dat bij jullie gegaan tijdens de bevalling? Of wat zouden jouw wensen zijn omtrent de navelstreng? We zijn erg benieuwd naar jouw mening. Reageer in de reacties hieronder.

Bronnen afbeeldingen: bovenste foto (emma jean photography/mercury press), uitgeklopte navelstreng (thebirthpause.com), navelveter en art (pinterest).

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

11 Reacties

  • Oeh spannend. Lekker in je verlof dus! Gaat het allemaal goed? Ik ben officieel deze komende week uitgerekend! Dus ik ben erg benieuwd 🙂 En wij kiezen ook voor uitkloppen in plaats van lotus, al lijkt het mij wel heel erg mooi.

 1. Wat bijzonder allemaal! Mijn jongste dochter heeft zo’n mooi naveltje…in de vorm van een spiraalvorm zoals op een slakkenhuis. ..leuk om te lezen!

  • Hi Janske, wat leuk om te lezen dat je dochtertje zo’n bijzonder naveltje heeft. Als het genetisch is, dan moet jij ook zo’n mooie navel hebben 😉

 2. Van uitkloppen had ik al gehoord (nu ja, uitpulseren dan) en dat hebben we de geboorte bij onze kindjes gedaan. Al de rest is nieuw voor mij. Bij de geboorte vroegen ze wel of we het bloed uit de navelstreng wilden bijhouden omdat daar stamcellen in zitten die bij latere ziektes kunnen helpen bij genezing. Spijtig genoeg is dat een hele dure zaak.
  …Resaarcle schreef als laatst…2 kleine griezeltjesMy Profile

  • Ja, uitpulseren 🙂 dat klinkt wel nog mooier hè. Volgens mij verzamelen medische bedrijven ook placenta’s en navelstrengen voor die stamcellen. Interessante materie.. ik weet er nog te weinig vanaf.

 3. Bij de eerste hebben we, als onwetende ouders, de streng meteen door laten knippen. Bij de tweede wist ik dan ook zeker dat ik hem rustig wilde laten uitkloppen. Hier kregen we gelukkig ook netjes de kans voor en dit ging verbazingwekkend snel. Binnen een paar seconden was hij helemaal uitgeklopt. Lig je dan met het idee dat het minimaal een kwartier gaat duren :p
  Succes nog even!

  • Hi Wendy, jammer dat we dat niet wisten hè bij onze eerste. Nu stellen gelukkig steeds meer verloskundigen het voor. Ik ben ook benieuwd wanneer de navelstreng is uitgeklopt bij ons en of dat dan is voordat de placenta is geboren, of er na. We gaan het meemaken 🙂

 4. Ik ben zeker voor uitkloppen! En een veter voelt voor mij heel natuurlijk. Dus daar zou ik de volgende keer voor gaan. In het boek “de vrije geboorte” staat de lotus helemaal uitgeschreven. Dat vind ik persoonlijk wat te heftig maar vind het prachtig als mensen hier wel voor kiezen! Ik zou een afdruk van de placenta maken in de vorm van een boom, lijkt me zo mooi!

  Succes met de laatste loodjes Lori!

  • Thanks Malou 🙂 en mij lijkt een lotus ook heel mooi, maar ook heel onhandig en ergens wel spannend om de planceta een tijdje (hoe lang?) aan de baby vast te laten zitten.

   • Ja dat snap ik goed! Bij mij kwam eerst de placenta en toen knipten we de navelstreng door. Doe vooral wat goed voelt! Ben benieuwd nar zijn naam 🙂

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.