Op een drukke werkdag vlucht ik in mijn pauze even het winkelcentrum in. Bij de Etos zie ik Naty huidlotion voor baby’s uit biologisch afbreekbare ingrediënten met 50% korting. Interessant! Ik koop het. Nieuwsgierig en geïnteresseerd als ik ben, wil ik meteen de ingrediënten uitpluizen! Ieder zijn gekte, niet waar? Lees mee over wat ik als huidtherapeut vind van Naty bodylotion voor baby’s? En natuurlijk: hoe zit het precies met de ingrediënten?

Meer ingrediënten analyses en babyproduct reviews in: “Lijst van goede ingrediënten in cosmetica”

Huidlotion van Naty voor baby’s en kinderen

Naty “by nature babycare” huidlotion is voor baby’s en kinderen. Naty Huidlotion kost 9,90 voor een fles van 200 ml (ik betaalde er dus de helft voor).

De claims van Naty huidlotion

De Eco by Nature huidlotion is mild hydraterende lotion & uit biologisch afbreekbare ingrediënten. De claims op een rijtje.

  • Verzacht de gevoelige huid voorzichtig
  • Prijsbeloonde, biologische babyverzorgingslijn gecertificeerd door Ecocert
  • Geen geuren, parabenen, minerale oliën. Dus geen zorgen.
  • Ethische afkomst. Cruelty free.
  • Zacht genoeg voor dagelijks gebruik
  • Hypoallergeen en dermatologisch getest
  • Plantaardige, natuurlijke en gecertificeerde biologische materialen

Wat is de achtergrond van het merk Naty?

“Naty is een kleine onderneming die is opgezet door Marlene Sandberg, een Zweedse moeder. Ze bieden ecologische keuzemogelijkheden in persoonlijke verzorgingsproducten met hun productlijnen Nature Babycare, organisch babytextiel en Nature Womencare. Hun producten zijn een natuurlijke keuze voor milieubewuste ouders en vrouwen. Bij Naty gaan ze uit van een simpele visie. Ze willen overal ter wereld milieuvriendelijke verzorgingsproducten bieden voor moeder en kind.”

Welke ingrediënten zitten in de Naty huidlotion?

aqua, sesamum indicum seed oil, cetearyl alcohol, cetearyl glucoside, glycerin, panthenol, phenoxyethanol, tocopheryl acetate, allantoin, benzoic acid, dehydroacetic acid, sodium hydroxide. (update 2019: ingrediëntenlijst is veranderd, de analyse is op basis van de oude lijst)

Hoe analyseer je de kwaliteit van een baby huid product?

In de productanalyse kijk ik naar het aantal ingrediënten (12 dus). Alles bij elkaar is altijd 100%. Hoe eerder het ingrediënt in de ingrediëntenlijst staat, hoe hoger het percentage. De ingrediënten met een concentratie van minder dan 1% mogen aan het einde door elkaar genoemd worden. Daarnaast kijk ik naar actieve ingrediënten (doen iets voor de huid) en naar basis ingrediënten (die zijn functioneel voor de crème).

Vervolgens moet je een beetje gaan afwegen hè. Zitten er voldoende actieve ingrediënten in die wat doen voor de huid én in een voldoende hoge percentage. Tegen de eventuele negatieve eigenschappen van de basis ingrediënten.

Ingrediënten analyse Naty huidlotion

ingrediënten getest

Biologisch afbreekbaar

Biologisch afbreekbare ingrediënten zijn ingrediënten die in de natuur worden afgebroken door bacteriën. Wanneer dit gebeurt vormt het ingrediënt geen risico voor het milieu. In een huidlotion stel ik mij zo voor dat dit tijdens het wassen van je gezicht in het water komt. In waterinstallaties zitten bacteriën die dus voor deze afbreekbaarheid zorgen. Wel een fijn idee. Maar dit is mijn fantasie. Hoe deze ingrediënten daadwerkelijk afgebroken worden? Ik weet dat eerlijk gezegd niet.

Lees ook de ingrediënten analyses van: “Baby en kindershampoo”, “Vette crème voor kids”, “Baby billencrème”, “tepelcrème bij borstvoeding” en “Hoe vind je goede baby zeep”.

Kun je Naty huidlotion veilig op je kind smeren en klopt de claim?

In het schema zie je een aantal goede huidverzorgers zoals sesamzaadolie, cetearyl alcohol, glycerin en panthenol. Ik noem expres allantoin niet, omdat het percentage hiervan lager is dan 1% en dus niet echt effectief. Jammer dat hier niet meer van in zit. Bij benzoic acid en sodium hydroxide moet je oppassen dat er niet teveel van inzit vanwege huidirritatie of huidschade. Dat is hier niet het geval. Aan de basis ingrediënten is verder niks geks te zien. Is het je ook opgevallen dat er geen parfum en parabenen in zitten? Een fijne extra. Helaas kan ik niet toetsen per ingrediënt of zij allemaal biologisch afbreekbaar zijn. Helaas gaat mijn kennis niet die diepte in. Als we er van uitgaan dat de producent niet liegt, is dit wel superfijn voor het milieu en een duidelijke pré!

Naty Huidlotion

De lotion in de praktijk? De crème is wit, ietwat plakkerig maar smeert goed uit. Het hydrateert fijn. Er blijft geen laagje zitten. Het ruikt niet per se lekker of vies, maar je ruikt wel iets neutraals laten we maar zeggen. Ik ben er eigenlijk best wel over te spreken! Dus wat mij betreft: aanrader! Ken jij Naty al? Ze hebben ook afbreekbare billendoekjes en luiers enzo. Goed alternatief voor als je het niet ziet zitten om luiers te wassen 😉

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

5 Reacties

  1. Fijn dat je je expertise met ons deelt! Ik heb Naty nog nooit gebruikt, maar kwam het al wel eens in webshops tegen. Eigenlijk smeren wij niks op onze kindjes. Ik ben er niet tegen ofzo, maar zelf vind ik body lotion geen aangenaam gebeuren en daardoor smeer ik hen ook niet in. Een beetje zoals ze ook niet makkelijk rode kool voorgeschoteld zullen krijgen aangezien ik er zelf niet dol op ben ☺️.
    …Resaarcle schreef als laatst…Kleine tuinbezoekersMy Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.