Naar natuurlijke anti-conceptie heb ik lang gezocht. En ook op mijn maandelijkse feestje, wil ik geen rotzooi in mijn poes. Dus, welke voorbehoedsmiddelen vind ik dan wel geschikt? En wat gebruik ik tijdens de menstruatie? Geen taboe, vandaag vertel ik je alles over mijn “groene” privé dingetjes: natuurlijke anti-conceptie en rotzooi vrije duurzame menstruatie artikelen!

Lees ook: “uitgebreide vergelijking menstruatie ondergoed”

Mijn ervaring met natuurlijke anticonceptie

Lekker seksen & better safe then sorry

Na die eerste drukke baby tijd, hebben we gelukkig steeds vaker tijd en zin om lekker te seksen. Een derde zit bij ons niet in de planning. Maar een pil of spiraal wil ik gewoon echt niet in mijn lijf. De hormonen hiervan houden me tegen.

Vroeger heb ik lang de pil geslikt. Inmiddels gebruik ik al jaren geen hormonale anticonceptie en ik merk veel positieve dingen. Ik heb echt mijn lijf leren kennen en aanvoelen qua cyclus en ik heb meer zin, zeg maar 😉 Het nadeel? Tja, ik heb wel echt een halve dag per maand menstruatiepijn en tja, condooms dan hè.

Fair trade condooms

We gebruiken dus al een lange tijd simpelweg condooms. Ik kwam fair trade condooms en vegan varianten tegen en die zijn gewoon prima. Maar ja, vrijen zonder condooms is stiekem toch nog meer prima. Dus zoek ik verder.

Lees ook: “Eco condooms; veilig losgaan voor lekkere seks (vegan, Fair Trade, latex-vrij etc.)”

De dure Lady-Comp

Ik lees veel over een computertje waarmee je dagelijks je temperatuur meet. Hierdoor weet je op 99,3% zeker of je wel of niet vruchtbaar bent. De Lady-Comp is zo’n ding. Zeer interessant, veilig en hormoonvrij, maar kost wel effe minimaal 415 euro.. Een goedkopere versie is de “Pearly” (of Daysy) trouwens. Maar ik vind het toch te duur.

Angela gaf een goede tip, thanks! Je kunt ook gewoon zelf temperaturen en een gratis app zoals “Fertility Friend” gebruiken. Alleen als je niet regelmatig ongesteld bent, wordt het voorspellen minder nauwkeurig.

Pessarium (hippe versie vrouwen condoom)

Toen las ik over Caya. Een pessarium dat je met een zaaddodende gel in je vagina brengt. Het lijkt op een soort flexibel schaaltje. Dit ligt voor je baarmoedermond en blokkeert zo de verdere weg voor alle zaadjes.

natuurlijke anti-conceptie

Ik heb het gekocht en inmiddels al meerdere keren gebruikt. Je moet het wel even indoen voor de daad en daarna 6 uur laten zitten. Maar het zit absoluut niet in de weg en wij vrijen weer helemaal puur natuur met elkaar, zonder rubberen scheidingswand ertussen. Heerlijk! Het pessarium is hormoonvrij en herbruikbaar, dus je bent ook direct afvalvrij bezig, yay! (maar ja, inmiddels zijn we weer over op the good old condom, haha. Gewoon toch wat praktischer)

Te gênant: mijn 1e menstruatie na m’n 2e bevalling!

“Het voor het eerst ongesteld worden na je bevalling is nog nooit zo gênant geweest als bij mij. Kleutergirl en ik waren aan het stoeien, ik krijg een trap in m’n private part, en kleutergirl had ineens rode tenen…!!! Tjezus, leg dat maar eens uit. Oh my god.”

Meteen al aan de seksuele voorlichting aan kleuters..

Welke duurzame menstruatiemiddelen zijn er?

De menstruatie cup

Na mijn eerste bevalling ging ik de menstruatie cup gebruiken tijdens mijn periode. Een flexibel siliconen bekertje, dat je inbrengt en dat om je baarmoedermond zit. Het vangt je bloed op en je gooit het zo nu en dan leeg. Ik vond het erg prettig omdat je het niet voelt zitten zoals tampons.Wat mij eigenlijk het meest verbaast, is dat menstruatiebloed eigenlijk helemaal niet stinkt! Dat zijn de tampons, dus!

Lees ook: “Ervaring menstruatie cup; hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen?” en “Ervaring menstruatie cup reinigen; bij toiletten met en zónder waterkraantje 😉

Helaas zat de cup na bevalling twee niet meer lekker. Hmm. En grr. Ik heb een nieuwe gekocht, maar maar ik vond het toch niet helemaal chill.

Wasbaar (kraam)maandverband

Maandverband is niet zo mijn dingetje, maar na de bevalling moet je er toch aan. Kraammaandverband. Maar wat vreselijk vond ik die enorme plastic, gore megaluiers. Wil je je “ontvrouwd” voelen, dan is dat de manier. Gat-ver-de-gatver.

Ik kocht speciaal voor na bevalling nummero 2, een paar wasbare maandverbandjes. En wat een wereld van verschil. Het zit zo veel fijner, zachter, luchtiger en vrouwelijker. Echt doen hoor. En omdat ik een paar grote en middelmaten heb gekocht, kan ik ze ook op mijn ongesteldheids-onderbroeken-dagen dragen. Maar voor naar werk straks, zoek ik toch nog even verder.

Een zeespons in je pons

Op een leuke, natuurlijke webshop zie ik toffe menstruatie zeesponsjes. Dat móet ik proberen! Ik kocht maar “L”, want tja, bevalling twee enzo. Maar dat was wat overschat 😉 Ik heb de spons door midden geknipt en dat is beter.

Een menstruatie spons breng je in en voel je helemaal niet zitten! Het absorbeert netjes al het – niet stinkende – bloed. Je spoelt hem uit en brengt hem weer in. Ideaal!

menstuatie spons

Geen groen taboe; natuurlijke anti-conceptie en menstruatie

Ik ben blij me zo verdiept te hebben in de verschillende soorten hormoonvrije anti-conceptie en menstruatie middelen. Want er zijn dus wel degelijk prettige opties voor het reguliere. Goed voor de kennisoverdracht aan kleutergirl later.. Al hoop ik dat tegen die tijd “Het Perfecte Groene” menstruatie- en anti-conceptie middel is uitgevonden, haha.

Leestip over menstruatie: “Mooi rood is niet lelijk”. Wist je bijvoorbeeld dat je een rode doorlekplek van bloed het best kunt weghalen met wat speeksel? Daar zitten bloedoplossende stoffen in. En daarna in koud water leggen. En dan gewoon wassen. Handug! Dit boek is een echte, leuke aanrader. Voor jou en dochterlief later!

boek: mooi rood is niet lelijk

Welke natuurlijke anti-conceptie en menstruatie middelen gebruik jij op het moment? Deel het met ons in de comments zodat we een mooie lijst met groene mogelijkheden maken!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

9 Reacties

 1. Ik heb ook een keer ergens gelezen dat een vrouw aan haar afscheiding kan zien of zij vruchtbaar is….oftewel bij doorzichtige afscheiding kun je niet zwanger raken en bij wittere afscheiding of wat dikker dan kun je wel zwanger raken. Ik ga het maar nog niet uitproberen, aangezien ik geen relatie heb haha mocht iemand ervaring ermee hebben dan ben ik benieuwd ????

  • Om terug te komen op alle methoden die temperatuur en afscheiding gebruiken. De meest betrouwbare en wetenschappelijke methode die temperatuur en observatie van afscheiding combineert is Sensiplan. Je moet er wel een cursus voor volgen, maar daarna enkel je eigen gezond verstand nodig 😉 Zelfs voor niet regelmatige cyclci!
   Wij gebruiken het in combinatie met condooms voor de vruchtbare dagen en zijn er zeer tevreden over.

 2. Er zijn ook spiraaltjes zonder hormonen: het koperspiraaltje. Zelf heb ik de multiload, omdat ik om exact dezelfde redenen van de hormonen af wou. Je moet alleen wel een huisarts (of gynaecoloog) vinden die ze kan zetten én je moet erop staan dat je alleen een spiraaltje wilt zonder hormonen.
  Ik weet dat er ook minder positieve verhalen zijn over het koperspiraaltje (verergerde menstruatie, buikpijn…) maar voor mij werkt het geweldig. Al jaren, ik zou niet anders meer willen.

 3. Zaaddoende gel is alles behalve groen! Ik raad de Femcap aan, net zo veilig als het condoom, al werkt ongeveer als het pessarium maar zonder chemische gel.

 4. Ik ben 50+ en gebruik al jaren wasbaar maandverband en inlegkruisjes.
  Ik heb ze inmiddels in alle maten voor zware en minder zware dagen.
  De inlegkruisjes en kleine verbandjes zijn ook ideaal voor licht urineverlies.

 5. Lukt andere maat of merk cup ook niet? Ik vind cup echt ideaal, zijn die sponsjes net zo fijn?

 6. Die spons ga ik eens naar kijken! Ik had een cup, had ja want door de wc gespoeld, balen! En ik heb een spiraal, maar wat een rot ding. Misschien is die caja wel wat 🙂

  • Haha oohh die cup! Mijn spons was per ongeluk bij de was terecht gekomen en haalde ik ineens uit de droger ???? hij deed het nog wel! Waarom vind je je spiraal niks?

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.