De term “natuurlijk ouderschap” ken ik nog niet. Iets met de “natuur” en met “ouderschap”, waarschijnlijk. Opvoeden gewoon zo als het is. Of niet denken maar doen. Of ehm, volg je gevoel. Het werkte wel mijn interesse. Tijd om erin te duiken. Ik zoek uit wat deze vorm van opvoeden precies inhoudt. En in hoeverre het overlapt met mijn visie op ouderschap?

Wat is Natuurlijk Ouderschap (Attachment Parenting)

Natuurlijk ouderschap wordt ook wel Attachment Parenting genoemd en brengt opvoeden terug naar de basis. Het gaat uit van een aantal principes: De 7 B’s. Ik noem ze hieronder.

Birth Bonding

Deze birth bonding houdt in: zorgen voor een fijne zwangerschap, binding met je kindje in de buik en een zachte geboorte. De eerste uren na de geboorte houd je je kindje zoveel mogelijk bij je zodat jullie goed met elkaar kunnen binden.

Breastfeeding

Borstvoeden dus. Daar waar mogelijk geef je je kindje borstvoeding voor langere tijd.

Babywearing

Draag je baby. Op je arm, in een doek of in een drager. Draag de baby zoveel mogelijk en laat hem bijvoorbeeld ook lekker zijn middagslaapjes op jouw lichaam doen in een doek. Dit is goed voor de binding met je kind en creëert een veilige basis voor je hem. Ook leert je kindje ontzettend veel omdat hij meekijkt met jouw dagelijkse bezigheden.

Bedding close to baby

Houd je baby  ook ’s nachts bij je. Laat haar bij je op de slaapkamer slapen. Bij jou in bed, in een co-sleeper aan de bed vast of in een wiegje naast je bed.

Belief in the language value of your baby’s cry

Als jouw baby huilt wil hij jou wat vertellen. Dan is hij niet opzettelijk lastig. Luister naar hem en reageer op hem. Geef hem de liefde en de aandacht die hij verdiend. Hiermee creëer je veiligheid en vertrouwen.

Beware of baby trainers

Pas op voor mensen die vinden dat je je baby moet laten huilen, moet trainen door niet naar hem te luisteren en door allerlei strenge methodes te hanteren. Een baby heeft geen training en strengheid nodig maar een liefdevolle ouder.

Balance

Niet alleen de baby heeft aandacht nodig. Jij en je partner ook. Zorg dus ook goed voor jezelf en put jezelf niet volledig uit. Weet wanneer je om hulp moet vragen.

Lees tip: “boeken over Attachment Parenting”

Hoe matchen mijn gedachtes bij natuurlijk ouderschap?

Geboorte & borstvoeding

De geboorte in het ziekenhuis van mijn eerste ging snel, was heftig door het inleiden en ik wist nog net dat “huid op huid” contact goed was voor bij borstvoeding. Ik had geluk met fijn ziekenhuispersoneel, dat snapte dat de baby direct op mijn buik moest én moest blijven. Mijn tweede kindje is heel zen thuis in bad geboren. Dat matcht misschien iets beter bij natuurlijk ouderschap 😉

Ik had voornemens om borstvoeding te geven en als ik iets wil dan ga ik er ook gewoon voor. Nooit beseft dat die natuurlijke drang zo intens was. Toen: kloven, stuwing, pijn, huilen, borstontsteking, terug naar het ziekenhuis.. ik kan er over meepraten. Destijds voelde het als niet aanstellen en doorgaan. Nu ben ik vooral trots op mijzelf dat ik niet heb opgegeven. Mijn dochter heb ik 2 jaar borstvoeding gegeven en mijn zoontje zelfs tot 2,5 jaar.

Dragen of kinderwagen?

Ik heb onze dochter als baby niet gedragen in een draagdoek, iets wat ik een volgende keer zeker wel ga doen omdat het gewoon zo leuk is. Wel heeft ze uren en uren op mijn buik gelegen als zij voor de duizendste keer niet wilde slapen ’s avonds (been there, done it….). Dusse prille mama’s; dat slapen komt écht goed. Geloof me. Écht. Een draagdoek vind ik zo fantastisch. Maar met zo’n lange lap stof zitten manlief en ik zo hard te stoeien tot de meter rood uitslaat, dat we het maar laten. Bij onze knul hebben we later wel een draagzak (soort rugzak, aanrader!) gekocht. Dat is meer iets voor ons. Toch vind ik een kinderwagen zelf ook handig hoor.

Samen slapen & het huilen

Onze schone niet-slaapster die sliep dus niet zo best. Onze oplossing: bij ons in bed. Waarom? Dan kon ik aanleggen en doorgaan, met slapen dus. Hard nodig. Pletangst? Nee. Wij slapen vrij rustig, maar meteen wel de opmerking dat je dit eventjes goed moet uitzoeken qua veiligheid.

Huilen. Nog zoiets. Hoe onnatuurlijk is het om een baby te laten huilen? En huilen. En huilen. Harder. Zieliger. Zachter. Totdat een baby niet meer huilt omdat niemand naar hem luistert. Aahh zielig!!! Huilen is haar praten, dit liet ik nooit gaan. Nooit! Toch zijn wij op een gegeven moment tóch gaan starten met het laten huilen. Al was het tegen mijn gevoel in, toch ben ik blij dat we het zo hebben aangepakt. Niet zo a la natuurlijk ouderschap, wel beter voor ons.

Goed bedoelde adviezen

Pas op voor goedbedoelde adviezen. Sowieso zijn ze goed bedoeld, dat is dan wel aardig, maar ik zeg daarop: denk gewoon zelf bewust na en maak een bewuste keuze. Zelf. Slechteeeee adviezen: “Aahh ze heeft honger, geef maar wat poedermelk of water extra (in het begin)…….”. Op verjaardagen: “geef haar maar lekker een taartje of limonade……….”. Over slapeloze nachten: “gewoon laten huilen hoor, ze maken misbruik van je………” Veel bracht me alleen maar aan het twijfelen.

Balans

Balans, balans. Eenduidigheid, samen met je partner. Bespreek regels. Verbied weinig, maar wees consequent in wat je wel verbiedt. Tijd voor jezelf, doe leuke dingen. Gebalanceerde voeding. Lekker biologisch, geen troep, stel suiker zo lang mogelijk uit. Wees voorzichtig en terughoudend met middeltjes, medicijnen en zalfjes. Een baby heeft maar weinig nodig, als jij er maar bent.

Natuurlijk ouderschap, het is de zoveelste manier of techniek omtrent opvoeden. Toch bevat het veel dat met mijn visie overlapt, maar sommige dingen ook niet. Ik volg kortom geen specifieke opvoedmethode. Een beetje van alles wat. Volg jij een bepaalde opvoedmethode? En wat vind jij van natuurlijk ouderschap? Klets mee in de reacties!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.