Het liefst ben ik in de natuur en sleep ik mijn kids mee. Lekker op de (loop)fiets of rustig wandelend. En ja, onze stad Zoetermeer heeft genoeg mooie parken en bossen! Op sommige plekken vind je ook gave houten speeltuinen of natuurspeeltuinen. Een mooie combi dus. In dit artikel zet ik daarom de heerlijkste natuurgebieden, parken en leuke bossen in Zoetermeer voor je op een rijtje. Bekijk ook de tips per gebied voor leuke ideetjes om fijn buiten te spelen met de kindjes. En zelf lekker energie opladen!

Lees ook: “De leukste hondenspeelplekken in Zoetermeer!”

Naar het park of bos in Zoetermeer tijdens elk seizoen!

Het maakt mij niet uit welk seizoen het is. Wij vermaken ons altijd in een natuurgebied, zoals in de parken en bossen in Zoetermeer. Dat kun je wel zien aan alle mooie kleurschakeringen van de foto’s hieronder 🙂 Als je een specifiek plekje zoekt, dan kun je dit het best intypen bij Google Maps.

Welke natuurgebieden, parken en leuke bossen in Zoetermeer zijn er zoal? Check ze hieronder en have fun!

1 | Het Westerpark

Het Westerpark is het grootste park in Zoetermeer (225 hectare), waar je uiteraard fijn kunt wandelen in het bos of lekker kunt picknicken. Er is ook een natuurtuin om te ontdekken (gratis rondleiding mogelijk). Je vindt hier verder ook de grootste buitenspeeltuin (Westerpret, betaald) rondom een oude bunker en je kunt er waterfietsen of een bootje huren. Verder is er een bowlingbaan en golfbaan. Speuren kun je in het Westerpark ook goed. Vind bijzondere soorten wilde planten, broedvogels, dagvlinders, libellen en vleermuizen.

Met de hond wandelen, vond ik er altijd heerlijk. En ook staan er allemaal bramenstruiken, waar je niet mag wildplukken hè 😉

Wandelroutes Westerpark

Er zijn een aantal leuke wandelroutes met kids mogelijk in het Westerpark in Zoetermeer. Download hier de wandelroute kaart Westerpark met daarin onder andere: wandelroute Rood (3.2 km) voor een goede indruk van de variatie in het parklandschap, wandelroute Blauw (3 km) via verschillende singels en waterpartijen en wandelroute Apppelgroen (2.2 km) een gevarieerde, korte wandeling met kids. Of doe maar gewoon wat, zoals ik 😉

2 | Het Buytenpark

Het Zoetermeerse Buytenpark (>100 hectare) is geweldig voor zowel actieve buitensporters als natuurliefhebbers. Er is een begrazingsgebied, waar veel plant- en diersoorten leven. Zoals de 5 inheemse uilensoorten van Nederland. En bij de waterdelen spot je ook andere bijzondere vogels. Het is een fijne plek voor jou en je kids om je even uit de stad te voelen. Bij Snowworld kunnen de kinderen gratis spelen in de Alphenspeeltuin. Voor meer actie kun je er heerlijk joggen of racen over een tof mountainbike route. Ook het bekende Snowworld en Ayers Rock zijn hier gevestigd, waar je betaalde kinderactiviteiten kunt doen (zoals familie escaperoom, grottenparcours, skiën, snowboarden en glidetuben met kids).

Mountainbiken in het Buytenpark

In het Buytenpark heb ik ook een paar keer gefietst over die moutainbike paden, oeff! Wél heel cool. Ook de wilde paarden en koeien zijn zo leuk om langs te mountainbiken. En wist je dat deze heuvels eigenlijk puinheuvels zijn? Zie je dus niks van.

Tip: Geocache in het Buytenpark

Hou je van speuren? Doe in het Buytenpark de gratis geocache wandeling (of fietsroute) “Meer Polder” (pdf download). Je gaat dan met GPS codes op een GPS apparaat of via een speciale app op pad. Er zijn ook twee geocache routes voor kinderen door Zoetermeer in het algemeen (“De schat van Zoetermeer A” en “De schat van Zoetermeer B”).

Ook leuk: vogels spotten zoals zwaluwnesten aan het water (foto hieronder) en roofvogels.

3 | Het Balijbos (+aangrenzende Bieslandse Bos)

Het Balijbos is een van de jonge bossen in Zoetermeer en wel 1000 hectare groot (dat uitstrekt tot het Bieslandse Bos). Er is een kinderboerderij, een libellenreservaat, een ridderachtig speelbos voor kinderen met dierenvriendjespad voor de kleinsten, natuurbos en moerasbos. Ook zijn er fietspaden en wandelpaden, zoals de leuke kinderroute het Laarzenpad.

Midden in het natuurbos ligt een open deel dat wordt begraasd door harige Galloway runderen. Vanaf de brug kun je vogels spotten zoals lepelaars. Of ga op zoek naar de blauwborst, karekiet, bonte specht en groene specht. Hoog in de lucht zie je misschien loerende rovers als de havik, buizerd en sperwer. En onder je neus zitten de vos, hermelijn en vele kleinere zoogdieren als egels en bosmuisjes verstopt.

Met de kinderen heb ik hier al veel plezier gehad in het speelbos, bij het waterspeeltuintje, in het huttenbos en bij de kinderboerderij. Met mijn moeder heb ik laatst helemaal naar achteren gewandeld naar het Bieslandse Bos. Ook prachtig daar! Veel rust, veel vogels. Super zennn.

Bekijk hier de route het blauwe laarzenpad (PDF of vind ‘m via de app “RouteYou”).

4 | Het Bentwoud

Het Zoetermeerse Bentwoud heeft 800 m hectare en is een jong natuurgebied. Toch zijn er al veel bijzondere vogels, planten en vlinders te vinden. En het staat bekend als bijenlandschap, met veel wilde soorten. Je kunt hier dus perfect struinen, lekker wandelen en fietsen. Voor hardlopers vind je hier het Woudloperspad. In het kinderbomenbos kun je levens/gedenkbomen planten. Het Avatarbos heeft zwerfpaden, droomplekken en kunstwerken (zoals in de gelijknamige film). En er is een kinderspeelbos: de Bentjungle. Deze speeltuin is aan de rand van de wijk Oosterheem (navigeer voor gratis parkeren naar Leerbroekstraat). Het Bentwoud strekt zich uit tot aan de andere kant van de N206, waar je het bos vindt (bij de golfbaan).

Tip: bekijk ook het boekje “The green five van Zoetermeer”

Met mijn zoontje ben ik lekker vroeg gaan fietsen daar, en we zagen allemaal konijntjes. Zo leuk!! (zoek zoek .. foto’s hieronder).

De speeltuin in het Bentwoud (Oosterheem) hieronder is ook leuk! Hier vind je een waterspeeltuin met waterpomp bij het watertje.

Kabouterpad in het Bentwoud

Als je naar de andere kant van de N209 gaat, loopt het Bentwoud daar door. Hier vind je het kabouterpad! Dit is een superleuke wandeling met kids van 1,2 km. Navigeer voor het startpunt naar Venenpad in Benthuizen (Parkeerplaats Bentwoud-WestWilde). De parking is gratis en de wandeling ook.

5 | Het Prielenbos

Een van de mooie bossen in Zoetermeer is het Prielenbos in het noordelijkste puntje van Zoetermeer. Het wordt ook wel het moerasbos genoemd. Het Prielenbos is onderdeel van het Noord A (de Zoetermeerse plas). Dit natuurbos geeft goed weer hoe de regio er vroeger (voor het jaar 1000) uitzag. Drassig en bebost.

In het Prielenbos kan de natuur helemaal zijn gang. Er is een grote variatie in begroeiing en het is een vogelrijk gebied. Je vindt hier schaarse broedvogels als Bruine Kiekendief, Bosuil, Ransuil, Boomvalk, Sperwer, Buizerd, Dodaars, Groene Specht en Snor. In de nazomer wordt regelmatig de IJsvogel vanuit de observatiehut waargenomen. Tot slot zijn er ook veel paddenstoelen en amfibieën die je hier tegenkomt. Vlakbij het Prielenbos kun je naar een leuke kinderboerderij “t Geertje”. Bij deze boerderij vind je ook een tof ontdekkingspad voor kinderen.

Vooral in de herfst vind ik dit stukje Zoetermeers prachtig! Met de kids heb ik hier vele toffe paddenstoelen en paddenstoelengroepjes gespot. Er is veel te bespeuren in het moerassige, erg interessant!

Leestip: “Spelen met je kids in de natuur: speuren in slootjes!”

6 | De Meerpolder

De Meerpolder is eigenlijk een lang pad aan de rand van Zoetermeer. Tussen de stad en polder, dus. Je kunt het lopen of fietsen (of skaten of met hond etc.) en het verbind het Buytenpark met het Noord A. Het is een mooi stukje met rust en uitzicht. Bij de wijk Buytenwegh, vind je een klein bos waar je lekker met je hond kunt wandelen. En je kunt helemaal doorlopen naar het Buytenpark. Het stukje richting het Buytenpark is pas vernieuwd, waardoor je nu ook fijn die kant op kunt fietsen.

7 | Van Tuyllpark

Het Burgemeester Van Tuyllpark is een ouder park aan de oostzijde van Zoetermeer, met bomen van een leeftijd, die binnen Zoetermeer zeldzaam zijn. Het staat bekend als sportpark (hier was het oude zwembad), nu vind je er de bekende overdekte schaatsbaan Silverdome.

8 | Binnenpark (de Leyens)

Midden in de wijk de Leyens, vind je dit groene Binnenpark. Je kunt er fijn wandelen en tot rust komen. Begin oktober kun je er goed kastanjes vinden met de kids. Ook is er een nieuw speelbos voor kinderen. Hier kun je hutten bouwen, door struikjes kruipen, op stapstenen over het water lopen en over bruggetjes klauteren. Erg leuk!

9 | Heempark (Oosterheem)

In Oosterheem is een vrij nieuw stadspark aangelegd naast het kanaal: het Heempark. Hier vind je veel groen en leuke vis plekken en zitplekjes op vlonders. Ook vogels zijn er zat! Voor kinderen kun je hier ook heerlijk vertoeven in speeltuinen, in het leuke speelbos “De Vrijbuiter” of bij de waterspeeltuin.

10 | Het Noordelijk Plassengebied

Tot slot hebben we het Noordelijk Plassengebied, dat 225 hectare in Zoetermeer omvat. Het is eigenlijk geen bos of park, maar ik wil ‘m toch noemen omdat het een heerlijk vogel- en natuurgebied is. Het gebied bestaat uit drie plassen: de Zoetermeerseplas (Noord A), de Noordhovenseplas en de Benthuizerplas.

Benthuizerplas

De Benthuizerplas is de natuurontwikkelingsplas tussen Benthuizen en de woonwijk Noordhove. De plas is in overleg met de vogelwerkgroep Zoetermeer ingericht.

Noordhovenseplas

De Noordhovense Plas, is gelegen tussen de Benthuizerplas en de Zoetermeerse Plas.

Zoetermeerse plas (Noord A)

Veel Zoetermeerders maken het hele jaar door gebruik van recreatiegebied Noord Aa om te genieten van de natuur. Ook is er een strand, zijn er restaurants en kun je er fijn wandelen. Je loopt makkelijk door naar het Prielenbos, en aan deze kant vind je ook kinderboerderij ’t Geertje.

Mooie natuurgebieden en leuke parken en leuke bossen in Zoetermeer genoeg dus!

Ik mag wel concluderen dat er genoeg mooie natuurgebieden en leuke bossen in Zoetermeer zijn! Heb jij hier nog een mooi plekje aan toe te voegen? Vertel het in de reacties hieronder en deel de happy feeling van het buiten-zijn.

Wat is jouw favoriete park, bos of natuurgebied in Zoetermeer? En welke staat er nu op jouw wensenlijstje?

Afbeeldingen: eigen

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

1 Reactie

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.