Het allerliefst ben ik buiten. Lekker met mijn blote voeten in het gras, de wind door mijn haren en het zonnetje op m’n snoet. Als ik te lang in huis zit, verlang ik naar de connectie met de natuur. Een “groene” vibe in mijn huis, lijkt me dus heerlijk. Hoe kan ik een beetje natuur in huis halen? Bekijk deze inspiratie voor duurzame huisinrichting qua vloer, muur, verlichting en decoratie.

Lees ook: “Luxe en bewust wonen combineren”

Haal de natuur in huis (duurzame huisinrichting tips)

Door met natuurlijke materialen te werken in je huis, kun je letterlijk de natuur in huis halen. Een andere abstracte optie, is het gebruik van kunst en decoratie geïnspireerd door de natuur. Verder speur ik graag naar tweedehands spulletjes ter decoratie en hou ik van groene planten!

haal de natuur in huis

1. Een natuurlijke vloer of vloerbedekking

Een echte houten vloer of een houtlook vloer, zoals met PVC of floorhouse laminaat, voelt voor mij heel rustgevend. Zulke vloeren kun je combineren met nog meer hout en groen (mijn voorkeur), maar ook met een strak of design interieur.

Een pvc vloer is daarnaast duurzaam, omdat het heel erg lang mee gaat. Het kost ook meer, maar is wel geluidsarm, bijvoorbeeld in een flat en het is te combineren met vloerverwarming voor een extra luxe gevoel.

Lees ook: “Wanneer is een PVC vloer duurzaam en veilig?”

Ook een ecologisch vloerkleed is fijn, om de natuur in huis te halen. Zo heb ik een heerlijk schapenkleedje, die ik destijds heb gebruikt voor in de kinderwagen. Deze is ook erg leuk als natuurlijke deco op de vloer. Maar zo’n wollen kleed dat gemaakt lijkt van mos en gras vind ik cool of misschien doe ik wel realistisch nep gras als badkamerkleedje (zie Pinterest inspiratie hieronder). En anders vind ik vast een tof tweedehands kleurig kleed bij een kringloop.

2. Rustgevende of inspirerende muren

Een lichte muur vind ik zelf altijd prettig, om het huis binnen zo ruimtelijk mogelijk te houden. Ooit verfde ik de muren met een donkere tint, die fout maak ik niet weer. Als ik mijn muren opvallend wil verven, kies ik een klein stukje muur. De rest blijft licht.

De muren versieren om de natuur in huis te halen, kan bijvoorbeeld met wall planters. Dit is een soort verticale tuin. Je kunt een stelling aan de muur maken, of bloempotten aan de muur ophangen, om zo een groene muur te creëren (zie Pinterest hierboven).

Hang mooie posters met natuurafbeeldingen op, van bijvoorbeeld een reis. Dit geeft ook een persoonlijk tintje aan de kamer. Verder vind ik een canvas met een mooie sprookjesachtige natuurtekening ook tof of een muurkleed met gave print.

3. Prettige verlichting voor dag- en nachtritme

Ik hou van veel licht in huis, al ligt dit maar net aan de grootte van de raampartij. Heerlijk, om ’s ochtends door het daglicht te ontwaken – oké, soms ook niet 😉 Maar in de avond hou ik juist van sfeervolle verlichting. Niet dat kille, schelle licht. Maar gedimd of warm oranje/geel voor een rustig gevoel voordat ik ga slapen.

Een ledlamp is dan de meest duurzaam optie qua verlichting. Wist je dat je verschillende sfeerkleuren kunt kiezen? Dit wordt aangegeven in Kelvin en is standaard 2700K. Bij minder Kelvin kleurt het licht richting oranje. En bij meer Kelvin kleurt het licht naar blauw (als in daglicht). Bij een dimmer voor led is het belangrijk om even te checken of deze bij de lamp past. Soms heb je namelijk een fase aansnijding nodig en soms een fase afsnijding.

4. Tweedehands deco en spulletjes “gevonden op straat”

Bij de kringloop kun je heel goedkoop (net zo goedkoop als bij de Action of Ali) decoratieve spulletjes kopen voor in je huis. Het geeft mij een goed gevoel, omdat het tweedehands is. En het zijn vaak juist originele items.

Daarnaast vind ik het – net als mijn dochter – erg leuk om dingetjes van buiten te verzamelen. Dat deden we vroeger al, wandelend met de kinderwagen. Zo heb ik een steen, waar een gaatje in zit en daar paste een gevonden veer in. Hoppa, huis decoratie. En van een aangespoeld scheepsnet, knutselen we leuke raamversiering door er schelpen in te hangen. Omdat achter elke decoratie een verhaal zit, heeft het iets speciaals.

veer en steen
veer en steen
gevonden scheepsnet
gevonden scheepsnet

Volg ook het Pinterest bord: Natuur Knutselen Kids

5. Bloemen, groene planten en eetbare kruiden

Tot slot moet er ook letterlijk iets groens in huis. Mooie decoratieve planten voor het raam (of aan de muur, dus). Gezellige potjes verse kruiden in keuken. Of een mini-moestuin binnen. Misschien neem ik om mijzelf te verwennen wel een bloemenabonnement bij een pluktuin of gewoon online. Ik word er vrolijk van!

Fantaseren over mijn toekomstige woonplekje

Op dit moment kan ik – als mevrouw huisloos – alleen maar fantaseren over de duurzame inrichting van mijn toekomstige huisje. Het voordeel? Alles is nog mogelijk. Ik ga in de tussentijd dus lekker door met het verzamelen van leuke ideetjes om de natuur in huis te halen. Voorpret, toch?

Hoe haal jij een beetje natuur in huis voor een duurzaam gevoel? En de tips zijn dus heeeel welkom voor op m’n wistlist 😉

Afbeeldingen: Pixabay, eigen

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.