Een bedritueel met de kids vind ik belangrijk. Het geeft me het idee dan ik een beetje invloed heb op het rustig maken van de kids, zodat ze prinsheerlijk en vooral lekker snel liggen te knorren. Schijninvloed, ha! Maar toch.. een ritueel is fijn. Voor zowel de kleine als voor mij.

Hoe zit het met rituelen?

“Rituelen zijn uitingen van mens of dier, die in bepaalde omstandigheden herhaald worden. Deze uitingen kunnen bestaan uit enkele elementen maar ook uit een heel scala aan verschillende elementen.”

Volgens Wikipedia 😉 zijn rituelen ook heel belangrijk. Het vertrouwde karakter van het ritueel zorgt ervoor dat je kindje zich op zijn gemak voelt. Daarnaast zorgt een bedritueel voor verbinding. Ja, dat geloof ik wel.

Ook leuk: “Ons badritueel met een peuter en een newborn”

Een bedritueel, dat kan toch niet zo moeilijk zijn

Tja. Hier ging het niet zo van een, twee, drie en snurk. Zeker de eerste maanden ging ik kapot van slaapgeblek. Maar nú na een jaar (oh, het is altijd zo makkelijk praten achteraf!) gaat ‘ie goed. Zeker omdat het slaappatroon van dochterlief wat stabieler is geworden.

Ons bedritueel overdag

Rond 10.30 en rond 15.00 uur wordt er in de oogjes gewreven. We gaan naar boven en mevrouwtje krijgt een schone luier om en een lekker slaapzakje aan. Een paar slokjes mama-melk en een kusje. Dan leg ik haar in haar eigen bedje, huilt ze (soms) eventjes en geef ik haar een speentje. Ik zeg welterusten en loop rustig weg.

Tip: “Superleuke babyboekjes voor je bedritueel”

Ons bedritueel voor de nacht

Met zijn drieën eten we altijd gezellig tussen 6 en half 8. Als het vroeg is speelt die kleine nog even wat na het eten maar meestal is het laat en is ze al best moe. Na het eten gaat papa met de kleine meid naar boven voor een washandje, tandjes poetsen en een schone luier en de slaapzak (of mama gaat met haar in bad, zo 2-3 keer per week).

Vervolgens geef ik haar vit. K druppels en ik voed haar liggend op ons bed. Hier slaapt ze tussen ons in, overdwars of heerlijk met dat armpje. Ik stop haar onder, geef een speentje en zing twee slaapliedjes. Het originele slaap kindje slaap en het lieve slaapliedje “Wist je dat de zon al slaapt?” dat ik toevallig tegenkom op Youtube. Dan is het welterusten en een kusje. Een, twee, drie en ZzzzzZzzSnurk…

Welk bedritueel hebben jullie en hoe oud is je kindje? Laat het me weten in de reacties hieronder, dan kan ik wat leuke inspiratie opdoen 😉

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

2 Comments

  1. Wat mooi geschreven. Een bedritueel ontwikkelen kost inderdaad veel tijd. Heb bij de eerste van alles en nog wat geprobeerd. En uiteindelijk geld, zoals bij zoveel, het komt vanzelf goed en er volgen nog heel veel fases. Gelukkig gaat het nu goed en zijn we bij de tweede begonnen met het rond hetzelfde tijdstip naar bed brengen om een ritme te ontwikkelen.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.