Welke toffe dingen kun je allemaal doen met kids in Zoetermeer? In deze serie neem ik je mee naar mijn hometown. Ik zet de leukste kinderactiviteiten op het gebied van spelen, eco, natuur en dier voor je op een rij. Denk daarbij aan toffe speeltuinen, gratis kinderboeken scoren, wandelen in het bos of ga eens naar een interessant museum voor kinderen in Zoetermeer!

Bekijk ook: “Leuke dingen om te doen met kinderen in Zoetermeer + uitjesagenda Kids”

Wat is een leuk museum voor kinderen in Zoetermeer?

In de omgeving van Zoetermeer heb je hele leuke kindermusea zoals het Archeon, Naturalis of het Mariniersmuseum. Maar wist je dat Zoetermeer zelf ook een paar musea voor kinderen heeft? Het is niet veel, maar ik heb de leukste kindermuseums voor je op een rij gezet!

1. Stadsmuseum “de Voorde”

Het Zoetermeerse stadsmuseum is kortgeleden verhuisd en vind je nu in het stadscentrum, een grotere ruimte van maar liefst 1075 m2. Het “Museum de Voorde” (Zuidwaarts 2) richt zich op lifestyle van toen en nu. Het gaat over identiteit, het dagelijks leven en natuurlijk de geschiedenis van de plek waar je woont. Er is een speciale kinderroute vanaf 6 jaar (2 euro), langs speelgoed, kleding en muziek door de tijd heen. Peuter en kleuters vanaf 2 jaar kunnen spelen in de ontdekhoek “kleur jouw wereld”. En er zijn kinderfeestjes mogelijk.

De Voorde is een kidsproof museum. Ze zijn open van dinsdag t/m zondag tussen 11.00-17.00 uur. De toegang is gratis voor kinderen t/m 12 jaar en met een museumkaart. De toegang tot de cadeaushop en het cafe zijn altijd gratis. Jongeren tot 18 jaar betalen €5,50 en volwassenen € 8,50.

2. Nationaal Videogame Museum

Het Videogame Museum (Theaterplein 11) vind je ook in het stadshart en wanneer je binnenstapt verbaas je je over de grootte! De zalen staan vol nostalgische games, klassieke consoles, spelcomputers en arcadekasten. Kinderen kunnen zich uitleven op motoren of racestoelen en ook voor de allerkleinsten is er een hoekje. Zelf zul je beslist ook enthousiast worden van de olskool en legendarische spelletjes. Weet je nog, PAC-man, duckhunt, Mario Bros, Mario Kart en Guitar Hero?! Natuurlijk mag een knallend potje airhockey niet ontbreken.

Je kunt vanaf 6 euro toegangskaarten kopen voor 1 uur, 3 uur of een hele dag. En daarmee kun je natuurlijk onbeperkt gamen, want alle spellen staan op free-play. Ook kinderfeestjes zijn mogelijk. Het videogame Museum is op maandag en dinsdag gesloten.

3. De molen in Zoetermeer

De molen “De Hoop” (Eerste Stationsstraat 37a) is de enige korenmolen in Zoetermeer en staat bekend als de mooiste en best onderhouden molen van het land. Best uniek eigenlijk, dat we in Zoetermeer een 100 jaar oud rijksmonument hebben. Ga hier heen voor een gratis rondleiding. De kids kunnen zelf omhoog klimmen via toffe trappetjes en luiken, graan malen, verschillende bloem- en meel onderzoeken in bakjes en buiten de wieken bekijken. Voor kinderen is een molen van dichtbij een imposant bouwwerk. Een kijkje waard dus. Vergeet tot slot niet het molenwinkeltje te bezoeken voor heerlijke basisingrediënten en originele taartenmixen. Jamm!

Bezoek de molenwinkel, elke vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Een rondleiding is mogelijk op zaterdag tussen 13.00 en 16.00 uur. De molen kan blijven bestaan dankzij donaties en vrijwilligers.

Overige opties naast musea voor kids in Zoetermeer

Officieel zijn dit de musea voor kids in Zoetermeer. Benieuwd naar meer? Op het gebied van ontdekken en ervaren zijn er ook vaak losse evenementen voor kinderen in Zoetermeer. Zo is de jaarlijkse Lange Land Ziekenhuis Open Dag superleuk. En zetten natuurvrijwilligers zich in voor een interessante paddenstoelendag in het Balijbos.

4. Bezoek kunstenaarscentrum Atelier 99a

In dit centrum kun je werk bekijken van vijf individuele kunstenaars. Elke eerste zaterdag van de even maanden zijn de ateliers geopend en staat soms één van de kunstenaars in de spotlights. Het is niet echt een museum, maar voor kunstzinnige kids wel erg interessant om eens een kijkje achter de schermen te nemen van échte kunstenaars!

Vindt Ateliers 99a aan de Dorpsstraat 99a, links achter Lunchcafé De Zoetelaar, in de hoek via de hellingbaan of het trapje. Het pand is rolstoeltoegankelijk.

5. Volg een kunstroute door Zoetermeer

Verder kun je samen met je kids een kunstervaring opdoen door speciale, toffe kunstroute met de fiets door Zoetermeer te volgen. Download daarvoor deze routes “Kunst in het hart” en “rond de Dobbe”.

6. Spiek eens bij het Digital Art Lab

Neem tot slot eens een kijkje in het Digital Art Lab, op de begane grond in het CKC gebouw (Leidsewallen 80). Hier werken jongeren aan eigen projecten en experimenteren met nieuwe technologieën. Je loopt gewoon gratis binnen.

Elke vrijdagmiddag tussen 13.00 en 18.00 is het Open Lab. De entree is gratis, maar om dingen te maken en mee naar huis te nemen kun je een materiaalkaart kopen bij de receptie. Een materiaalkaart kost €7,50. Kosten voor materialen variëren van €0,50 tot €2, -.

Ga jij wel eens naar een museum voor kinderen in Zoetermeer of ergens anders?

Heb jij wel eens een museum voor kinderen in Zoetermeer bezocht uit het bovenstaande lijstje? Dan ben ik erg benieuwd naar wat je ervan vond! De molen vond ik zelf nostalgisch, haha. Vroeger als kind eens geweest en nu mochten mijn kids deze ervaring meemaken. Bij het game museum mocht ik verder even naar binnen voor foto’s, maar voor een uitgebreid potje knallende Gitar Hero kom ik zeker terug! Durft iemand de uitdaging aan? 😉

Heb jij verder nog tips op het gebied van kunst, cultuur en musea voor kids in (of rondom) Zoetermeer? Praat ook dan gezellig mee in de reacties!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

1 Reactie

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.