In de meeste huizen zit al een klassieke verwarming. Het bekende roomwitte paneel, een blok in de woonkamer. Nieuwbouw huizen hebben hun radiator vaak mooier weggewerkt of soms kun je kiezen voor design modellen, zoals Henrad Alto Plan. Lees in dit artikel over de mogelijkheden voor het verfraaien van de radiator. Hoe kun je de oude een opknapbeurt geven en welke kunstzinnige opties zijn er nog meer voor een mooie radiator verwarming in je huis?

Lees ook: “voorbeelden om je radiator mooi weg te werken”

Welke radiator heb je nodig en welk vermogen?

Een radiator is dus een warmtewisselaar. Het draagt de warmte van de doorstromende vloeistof over aan de langsstromende lucht. Zo verwarm je het huis. Radiatoren zijn gemaakt van geleidende metalen zoals gietijzer, metaal, RVS of aluminium. En om dit zo effectief mogelijk te maken, heeft de radiator een zo groot mogelijk oppervlak. Zo heb je een betere warmte afgifte. Er zijn twee types. Een ledenradiator en een paneelradiator.

Een ledenradiator (kolomradiator) bestaat uit een rij aan het elkaar gekoppelde delen. Het totale oppervlak is daardoor groot. En een paneelradiator (of plaatradiator) bestaat uit één gesloten plaat.

Verder zijn radiatoren voorzien van een radiatorkraan, waarmee je de doorstroming van het opgewarmde water kunt regelen. Hoeveel radiotoren je nodig hebt en het vermogen, kun je online bereken door de inhoud van de ruimte in m3, de gewenste temperatuur en isolatie omstandigheden van je huis in te vullen.

Kunstzinnige inspiratie voor mooie radiator verwarming

Een oude radiator kun je verfraaien door hem op te knappen en verven. Ook kun je een radiator ombouw (laten) maken voor een mooier interieur. Verder zijn er ook allerlei kunstzinnige en mooie radiatoren te koop.

1. Je oude radiator opknappen

Een bestaande radiator in je huis kun je zelf opknappen.

Roest kun je verwijderen wanneer de radiator koud is. Leg kranten onder de radiator. Verwijder de roestplekken met een metaalborstel of licht schuurpapier. Maakt de radiator schoon en ontvet deze. Er zijn ook ontvetters op de markt die volledig biologisch afbreekbare zijn, met natuurlijke oppervlakteactieve bestanddelen en detergenten.

Daarna kun je de radiator verven. Let qua verf en grondverf op in hoeverre het hittebestendig is. Is het speciale metaalverf en geschikt voor radiatoren? Is ecologisch, komen er geen schadelijke stoffen vrij door de warmte? Laat in ieder geval na het verven de kamer goed luchten.

2. Een radiator ombouw maken

Een radiator ombouw kun je kopen of zelf maken. Het is daarbij belangrijk dat je hem nooit volledig inbouwt. De warmte moet weg kunnen en daarvoor moet er dus een opening in de ombouw zitten. Je kunt op deze manier hele toffe zithoekjes maken of een leuke nis.

3. Een stijlvolle radiator kopen

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe radiator heb je veel keus. Zo kun je kiezen voor de klassieke radiator. Maar er zijn ook minimalistische witte platen en kunstzinnige industriële buizen mogelijk als mooie radiator. Sterker nog, de vorm kan variëren van rechthoek, ovaal, bladvorm tot abstracte figuren en buizen. Verder bestaan er radiatoren in allerlei kleuren en die als schilderij geverfd zijn. Soms kun je het combineren met speciale verlichting.

  • Verschillende vormen (plaat, panelen, buizen of abstract)
  • Verschillende kleuren (wit, kleur tot schilderij)
  • Met of zonder verlichting

Een creatieve, mooie radiator mogelijk

Kortom een creatieve, mooie radiator is mogelijk zowel door een oude op te knappen als een nieuwe stijlvolle te kopen die binnen je budget past. Let daarbij vooral op de oppervlakte. Want hoe groter deze is, hoe beter de warmte afgifte aan de kamer.

radiator kunst

Wat voor radiator heb jij in huis? En hoe zou jij deze mooier willen maken?

Afbeeldingen: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.