Vorig jaar startte ik met een moestuin probeersel en de courgettes gingen echt wel goed. Wat een woestenij werd het. Maar ervaring in moestuinieren? Nee. Ik ben meer van het soort ik probeer het wel gewoon. En daar waren de moestuintjes van de AH. Een superleuke hype al zeg ik het zelf. Maar eerlijk? Ik denk dat er al heel veel baby plantjes gestorven zijn 😉 zelf heb ik een combi van moestuintjes en gewone (bio) zaadjes.

Update mijn moestuin en moestuintjes

Voorplanten achter glas en uitzaaien

Het voorzaaien op zolder achter glas in de volle zon ging als een trein. Als een blije kleuter keek ik er elke dag naar, praatte er tegen en gaf ze dagelijks liefdevol water. Zelfs de kleine dreumes noemde de babyplantjes al wijzend “beebiessss”. Toen ze groot genoeg waren plantte ik ze uit in de moestuin gemaakt door manlief. De helft stief. Morsdood. En de rest ging allemaar verschrikkelijk traag. Inmiddels was ik er eigenlijk wel klaar mee, maar manlief zei dat ik geduld moest hebben. De wattes?

Geduld, een schone (groene?) zaak

Ik zal het moeten toegeven m’n ventje had gelijk. De resultaten van het groeien van de moestuintjes en zaadjes zie je hier.
moestuin-wortel13515
De radijsjes. Of raketten kun je ze beter noemen, zo snel dat die groeien. Links onder Lente ui. Ik geloof dat 2 of 3 het er doen. In het midden van de bak wortelen. Ook daar zijn er 2-3 succesvol (zo erg, hoe moeilijk kunnen wortelen zijn?!). En rechts knolvenkel, als in mislukte knolvenkel.
moestuin-vrucht13515
De meest mislukte bak. Ik zette courgettes uit maar die vonden het er niet leuk. Bij nader inzien is de bak misschien wel toch te klein als ik de foto boven de blogpost zie van vorige jaar. De tomaten plantjes stierven ook als sneeuw voor de zon. Ik maak er nu een hele tomaten bak van. De baby plantjes zijn op zolder aan het groeien (zie onderste foto).moestuin-blad-peul13515
De blije bak. De bladgewassen. Links bleekselderij en prei. Misschien niet zichtbaar op de foto maar de sprieten zitten er wel degelijk! Al die look-a-like onkruid is spinazie, andijvie, veldsla, rucola en peterselie. De peulen rechts gaat ook goed. Stambonen en doperwten, zijn het.
tomaat-munt
Munt en opnieuw de tomatenplantjes. Die laatste durf ik niet uit te zetten, bang voor sterfte. Hoe groot moeten die tomatenplantjes eigenlijk zijn om uit te zetten? Hoe vordert de zelf-kweek bij jullie? Zijn er ook nog levende ah moestuintjes?
Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (5) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

2 Comments

  1. Heerlijk he zo bezig zijn met plantjes! Hier is ook een en ander doodgegaan. Ik vermoed wegens gebrek aan ruimte binnen en water geven hahah. De tomaten gaan hier juist supergoed. Ik heb ze wel binnen groot laten worden. Heb er twee buiten in mijn kasje staan, 3 in de voortuin, 1 achter en nog een paar binnen. Ze krijgen ook al bloemetjes! Tomaten zou je gewoon in de volle grond kunnen zaaien (deed ik vorig jaar) dus gek dat ze het niet deden bij je. Courgettes zijn leuk he in de tuin. Ik had al een grote plant staan maar vermoed dat de slakken die doorgehaald hebben… pfff baal er echt van. Gelukkig nog wel wat (kleinere) reserveplanten.
    Ik zal binnenkort ook weer een moestuinblog doen. Zo leuk vind ik dat!!
    …Kaboutertuin schreef als laatst…De eerste kwaaltjes tijdens je zwangerschapMy Profile

    • Lori Reply

      Ja doen, ik vind die moestuin updates leuk! Tomaten heb ik opnieuw achter glas geplant. Ik hoop dat ze het straks net zo goed als bij jou gaan doen 😉

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.