Een fashionista annex shopaholic ben ik niet echt, nooit geweest ook. Online shoppen daarentegen vind ik een stuk leuker, makkelijker en overzichtelijker. Toch blijf ik het lastig vinden om een op en top outfit te scoren. Regelmatig vraag ik mijn mode-voorbeeld Sonja om goedkeuring, advies of raad. Als ik van haar dan een complimentje krijg, gaat mijn minimale modehartje triomfantelijk sneller kloppen. Sinds het moederschap ben ik eigenlijk zelfs nog gieriger, want elke euro extra voor míj betekent eentje minder voor háár. Mijn dochter. Erg eigenlijk hè. Al weet ik zeker dat de meeste andere moeders dit al hoofdknikkend zullen beamen. Note-to-self; jezelf verwennen mag best eens. Vandaag een stukje over mode shoppen in het groen.

Ook leuk: “Column | Kledingkeuze stress? Kies een bh!

greenshopping

Mode shoppen in het groen; waar let je op?

In een dusdanige bui struin ik wat kleding webshops af. Mijn eco doelen & goede voornemens dit jaar zijn om voor nieuwe of nodige artikelen zoveel mogelijk voor de ecologische en biologische variant te gaan, maar hoe moet dat met kleding? Waar kan ik op letten als ik niet alleen leuk, maar ook bewust, ecologisch en duurzaam kleding wil shoppen?

Arbeidsomstandigheden

Het is helaas een feit dat kleding niet altijd onder goede omstandigheden wordt gemaakt. Kinderarbeid is – vreselijk genoeg – misschien het eerste dat in je op komt, maar denk ook aan gedwongen overwerk, een slechte omgeving, discriminatie, onveilige omstandigheden of barbaars lage lonen. Het is iets wat we ons hier in Nederland (gelukkig) moeilijk kunnen voorstellen. Een moeilijke pijler om te checken, overigens. Transparantie is wat mij betreft een begin. Waar komt de handel vandaan? Wat wordt er gedaan aan en wat zijn de toekomstplannen op het ecologische en duurzame gebied? Sommige kledingwebshops besteden gelukkig ook aandacht aan dit soort informatie op hun website.

Duurzame kleding materialen

Bewust shoppen kan ook door wat meer op de gebruikte materialen te letten. Kies bijvoorbeeld voor de zachte bio-katoenen rompertjes van de Zeeman, in plaats van conventioneel katoen. Natuurlijke stoffen zoals hennep, wol of bamboe in plaats van bewerkte (milieu-uitputtend of zelfs giftige) stoffen. Er bestaan ook milieuvriendelijkere stoffen zoals Tencel (Lyocell), een cellulosevezel gemaakt van houtpulp.

Tweedehands keuzes & hergebruik kleding

Je kleding een tweede leven geven mag bij dit kopje ook niet ontbreken. Vraag je altijd af voordat je iets weggooit of je er een ander blij mee kunt maken. Of dit nou via verkoop of een kledingcontainer is.

Wat is de herkomst van de kleding? 

Als je dan nu toch in dat label aan het spieken bent, waar komt het kledingstuk vandaan?  Komt het uit Europa, dan weet je dat de regels omtrent arbeidsomstandigheden sowieso al beter zijn. Komt het uit een ontwikkelingsland, kun je dan misschien wat meer info vinden op de desbetreffende website? Made in China is niet altijd slecht, maar als het jurkje € 4,95 kost mag je best je vraagtekens zetten.

Hoe zit het met de prijs van de kleding VS investering

Tja, kleding shoppen op een wat meer duurzame wijze zal best z’n prijs hebben. Al kun je het ook zien als investering. Een investering in jezelf; je zal bewuster shoppen, minder impulsaankopen doen en waarschijnlijk ben je met een duurder kledingstuk ook een stuk zuiniger. Een investering in een ander; het geeft ongetwijfeld een goed gevoel dat je met je kleding een statement maakt tegen kinderarbeid en uitbuiting. En eigenlijk ook een investering op lange termijn; want hoe meer mensen uiteindelijk kiezen voor bewustere producten, hoe meer er bewust geproduceerd gaat worden. Het oeroude vraag en aanbodverhaal.

Keurmerken en regeltjes qua kleding

Qua kleding heb je natuurlijk ook nog diverse keurmerken. Hier een handige link van milieu centraal over keurmerken (een fijne om op te slaan). Verder, als in het etiket staat dat het ..% biologisch is, mag je hier ook vanuit gaan. De term biologisch (bio, eko, eco etc.) is wettelijk beschermd.

keurmerken milieu centraal/ mode shoppen in het groen

Esprit* uitgelicht.

Blij verrast was ik toen ik stuitte op de – zeer uitgebreide en met zorg samengestelde – informatie omtrent duurzaamheid op de website met dameskleding van Esprit. Nice! En leuk om te lezen ook. Met hun “Wees geïnformeerd, wees betrokken, maak een verschil” motto, willen ze verder kijken dan mode alleen en extra aandacht besteden aan de sociale en ecologische gevolgen van kledingproductie. Zo bestaan de Organic Esprit-items uit bijvoorbeeld biologisch katoen (BOTS gecertificeerd), organisch linnen of organisch wol (schapen krijgen bio voer en grazen op ecologisch terrein). Er worden verder ook duurzamere vezels zoals Tencel (lyocell) gebruikt. In 2012 en 2013 waren er zelfs gerecyclede badkleding collecties (helaas alleen in Azië verkrijgbaar).

Na heel wat uurtjes zweten heb ook ík een collage gemaakt met Polyvor (om my..) met daarin een aantal duurzaam getinte kledingartikelen van de huidige Esprit collectie. Nee, een modeblogger zal ik nooit worden, sorry 😉

 

bio kleding2

bron: dameskleding Esprit

 

Persoonlijke conclusie over mode shoppen in het groen 

Het uitzoeken van bewustere kleding kost wel echt meer tijd. Ook is het aanbod ineens een stuk, stúk minder. Maar met dit in mijn achterhoofd kijk ik wel verder dan alleen het uiterlijk van het kledingstuk zelf, als ik weer eens op een kledingwebshop zit te neuzen. Voor mij goed, want dan koop ik niet lukraak (lees: impulsief) het eerste beste leuke artikel (“..want het is toch niet zo duur…”).

Leuk om te lezen: “Een kleine kleding garderobe: kun je het een heel seizoen met 33 kledingitems doen?!”

Niet haalbaar alleen maar dure kleding

Ik denk dat het niet altijd haalbaar is voor mij om alleen maar duurzame kleding te kiezen. Maar ik denk wel dat ik me nu wat beter bewust ben van kwaliteit in plaats van kwantiteit. Liever één gaaf shirtje van kwalitatieve materialen, eerlijke ecologische oorsprong en met een langere levensduur dan vier cheapies, die óók leuk zijn, maar van inferieure kwaliteit, gemaakt onder erbarmelijke omstandigheden en veelal ook nog eens snel stuk. Oh my.. zo logisch eigenlijk. Niet “meer.. meer.. meer” en “hebben, hebben, hebben” maar gewoon concreet iets goeds.

Hoe denk jij over duurzame kleding? Let je erop of koop je juist veel tweedehands? Ik lees ook graag jullie tips bij het uitzoeken van kleding want ik ben er niet zo goed in 😉

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

1 Reactie

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.