Een paar jaar geleden ben ik begonnen met mijn kleding minimaliseren. Ik besloot om het voortaan met 33 kledingitems per seizoen te doen, en dat was best even wennen! Afijn, blijkbaar is het ineens 4 jaar later en mijn kleine kledingkast is gebleven. Jippie! Tijd voor een update. Hoe staat het ervoor met mijn minimalistische winterkleding garderobe? Verder deel ik de tips die voor mij werken qua kleding minimaliseren en dit ook vol te houden.

Lees ook: “Hoe begin je met kleding minimaliseren? (Het genot van 33 kledingitems per seizoen)”

Hoe ziet mijn minimalistische winterkleding garderobe eruit?

Mijn kleding stash is in één oogopslag te zien. Heerlijk overzichtelijk en kleding keuzestress is uit mijn woordenboek geschrapt. Ik heb ongeveer 4 broeken, 3 leggings, 3 rokjes, 4 winterjurkjes en 11 bovenstukjes (truitjes en vesten). Verder heb ik een doos met lingerie en sokken. En een heerlijke onesie! En een badjas.

Lees ook: “Column | Kledingkeuze stress? Kies een bh!”

Mijn nieuwe herfst/winter items

Ik ben dus absoluut geen fashionista, maar ik vind het wél leuk om af en toe iets nieuws te shoppen. En dat kan gewoon met een minimalistische kledingkast, alleen in mindere mate en bewuster. Zo koop ik een lovely onesie (van mijn oude kon ik soep koken!). En ik koop twee prachtige furry reversible jassen, zoals je ook ziet bij Giacomo jassen. Mijn lange jas is aan twee kanten fluffy zacht en harig. En mijn korte jas heeft één fake fur kant en de andere kant is van een gladde stof zoals Reset jassen. Wel zo handig om ‘m om te draaien als het regent 🙂 Verder koop ik mooie, nieuwe lingerie.

Minpuntje van weinig kleding hebben

Er is wel één minpuntje van mijn minimalistische winterkleding garderobe. Ik heb namelijk maar één uitgaanstruitje. In mijn korte leven als vrijgezel ben ik dus zo’n 6 keer uitgegaan in dát truitje. Hmm, je kunt je voorstellen hoe mijn stapmaatjes over de grond rolden van het lachen. Ik vond het halfleuk (-:

Hoe krijg je zo’n minimalistische garderobe?

Ja, je moet dus gewoon ergens beginnen. Ik had ook erg veel kleding en vooral schoenen! Fase één is uitzoeken, sorteren en nieuwe eisen stellen.

Mijn nieuwe kleding “eisen” zijn:

 1. Ik moet het écht leuk vinden en dus vaak aantrekken. Alle twijfelgevalletjes gaan weg.
 2. De kleding moet ook lekker zitten. Alles dat kriebelt of niet fijn om mijn lichaam valt gaat weg.
 3. De kleding moet met veel andere kleding te combineren zijn. Of ik moet er een beetje schijt hebben aan dat bijvoorbeeld mijn rode schoenen nét niet passen bij mijn rode jurkje …

Daarnaast ben ik ernstig kritisch geworden tijdens het shoppen

Na de eerste opruimactie is het vooral volhouden. Ik maak mezelf superkritisch tijdens het shoppen. Mijn shopvisie:

 1. Ik “mag” alleen iets nieuws kopen als ik dit écht nodig heb.
 2. Funshoppen zit er niet meer bij. Maar ik gun mezelf wél duurdere kleding. En dat voelt ook goed!  
 3. Het nieuwe item moet goed passen bij mijn andere kleding. En omdat ik zo weinig kleding heb weet ik precies uit mijn hoofd wat ik heb (handig!).

Ik ben heel tevreden met minder kleding

Het hebben van weinig kleren in mijn kledingkast geeft me veel rust en tevredenheid. Wat ik heb vind ik superleuk en het zit allemaal lekker. Ik heb dit seizoen één moment gehad dat ik in de stad liep met het idee ik MOET wat kopen. Gelukkig was het sluitingstijd en kon ik niet meer passen. Maar een ander trucje om mijn impulsen tegen te gaan is dat ik er een paar nachtjes over slaap. Heb ik het echt nodig? NOPE!

Lees ook: “Fair fashion | Stappenplan voor eerlijke en duurzame kleding kiezen”

Hoeveel kledingstukken heb jij in je kast hangen? En vind je dit te veel of juist te weinig?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

 1. Ik kuiste ook al heel wat op, ik denk dat ik nu aan een 50-tal stuks zit maar wel voor zomer EN winter want heel wat dingen draag ik tijdens beide seizoenen vb. een jurkje dat ik in de zomer zo draag, combineer ik met panty’s en een trui in de winter en een jeans draag ik gewoon het hele jaar door.

  Het grootste nadeel vind ik persoonlijk mijn foto’s. Klinkt raar he mara het lijkt alsof ik altijd met dezelfde kleding op de foto sta. Shoppen zou ik eigenlijk nooit moeten doen want echt nodig heb ik het niet. Dus ik probeer gewoon niet veel te kopen of iets te vervangen als ik iets koop, vooral lastig wanneer je aan emo-shopping wil gaan doen wanneer je je eens slecht in je vel voelt. Chocolade is een aardig alternatief maar zorgt er op termijn wel voor dat ik mss nieuwe kleding zal nodig hebben omdat ik teveel bijkom. Dat wil ik dan ook weer niet.

  • Hahahahah… die choco 😡 En 50 is ook netjes voor het jaar rond toch. Ik ken dat met weinig variatie, maar ik heb vooral “last” van dat ik maar 1 uitgaanstruitje heb :X daarvoor zit ik ook te denken om misschien bij de kringloop een leuk extra hemdje ofzo te scoren.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.