Als je midden in een periode van overspanning zit, is dat erg zwaar als moeder. Je kunt huilbuien voor de ogen van je kids niet voorkomen en je bent al je energie, focus en plezier kwijt. Het is heftig. Een inzicht dat mij erg helpt bij het vinden van rust en geluk is: leef in het hier en nu. Een opgave ja, in het “geplande” leven van ons als moeder. Ik vertelde je al hoe ik de stevige schil van mijn burn out probeer te doorbreken en een andere oplossing is leven in het hier en nu.

Meer info: boeken over mindfullness en boeken over burn out

Leven in het hier en nu

Als moeder ben je dus echt constant bezig met het straks. Tijdens het douchen, bedenk je wat je moet klaarmaken voor de overblijf. Tijdens het eten is je hoofd bij de huisklusjes op je lijst. En onderweg naar school probeer je de boodschappen te onthouden.

En als je niet met straks bezig bent, zit je te peinzen over het verleden. Misschien omdat je kindje gister boos of verdrietig was, en hoe je dit de volgende keer kunt voorkomen. Of als je zelf weer in huilen bent uitgebarsten bij je kleuter, hoe dit je de volgende keer beter kunt aanpakken of uitleggen.

Dit “tijdreizen” in je gedachten naar toen en straks, is een enorme lekkage van je energie. Je brand letterlijk op, waardoor je veel gevoeliger bent voor prikkels. Juist ja: oorzaken van overspanning of een burn-out.

Tip van de wijze boeddha

De wijze boeddha gaf zijn leerling een kleine tip op weg naar geluk: eet als je eet, loop als je loopt en zit als je zit.

Leven in het huidige moment dus. Niets meer, niets minder. En dat doen wij moeders in deze tijd, blijkbaar echt heel weinig. Let maar eens op.

Eens opletten dus..

En ja hoor: tijdens het badderen, zat ik me te storen aan de viezigheid van de badkamer. Het tandenpoetsen ging me te langzaam, omdat ik de kids graag zo snel mogelijk naar bed wilde bonjouren. En tijdens het voorlezen dwaalden m’n gedachten af naar alles wat ik graag nog wilde doen in de spaarzame 2 uurtjes die overblijven in de avond.

Om het nog even af te maken, zat ik ’s avonds te balen, dat ik niet genoeg heb genoten van die paar fijne momentjes met mijn kids. En zaten de Muppets in mijn hoofd weer commentaar te leveren op dat ik geen goede moeder was.

Lekker dan.

En een overduidelijke energie lekkage.

Meer in het huidige moment leven

Als je in het huidige moment leeft, dan ben je met lichaam, hart en geest bij wat je op dat moment doet. Ons eerste idee is dat je altijd maar iets actief moet doen om iets te bereiken. Dat je daarna pas je beloning krijgt, zeg maar. Maar het grappige is als je meer in het moment probeert te leven.. Je “doet” niet iets extra’s, maar je “bent” er gewoon.

Wat je doet is versimpelen. Je bent bezig met één ding. Je gaat meer genieten van de kleine dingen. Het geeft je rust, kalmte, vreugde, geluk en liefde. En op een gegeven moment gaat het je zelfs (gratis) extra energie opleveren.

Stressvolle gedachten vervagen naar de achtergrond en vreten je energie niet meer op. Je bent ook niet meer aan het rennen van hot naar her (alsof je leven aan je voorbij raast).

Tips om in het hier en nu te leven

Maar hoe kun je dan meer in het huidige moment leven? Tja, sowieso oefenen, oefenen en oefenen! In het begin ben je continu bewust van je wegvliegende gedachten. Of merk je onrust als je die rotzooi moet laten liggen.

Begin gewoon 1x per dag met iets kleins. Voor mij was dat een klein half uurtje spelen met 1 kind. Zonder telefoon, zonder op de klok te kijken. Elke keer als mijn gedachten naar weet-ik-veel-wat vlogen, bracht ik ze geduldig terug naar DIT moment. Mijn dreumes en de blokjes. Na een tijdje zo doen, kwam ik los van tijd en stress. Wat er gebeurde was gewoon: een uurtje spelen. Met plezier en een flinke laag liefde en energie om me heen.

En er zijn meer tips.

TIP 1: Stel je to-dolist uit of maak hem optioneel

Alle klusjes kunnen ook later of minder. Echt! Zo ben je niet meer met je gedachten bij de klusjes, maar in het moment. Laat het maar eens varen, het komt echt wel goed. Waar ik voorheen baalde als ik maar 9 van 10 dingen had gedaan, probeer ik nu te denken: mwah, als ik dit ene vandaag doe is het prima. De rest kan later ook.

TIP 2: Meditatie of mindfullness

Je kunt lezen over mediteren of mindfullness. Hier heb ik zelf veel inspiratie en inzichten vandaan. Heb je jezelf wel eens horen zeggen: “Ik kan nooit eens gewoon even rustig zitten!”? Dat klopt, want als we dat doen pakken we ons boodschappen lijstje of telefoon erbij.

Probeer eens te gaan zitten. Zonder telefoon of tv. Even 10 min. alleen op je ademhaling letten. Je buik gaat omhoog. Je buik gaat omlaag. Als je gedachten vliegen naar je to-dolist of andere dingen, let it be en focus je weer opnieuw terug naar alleen je ademhaling. Tada: je hebt eens gezeten en niks gedaan! Het kan. Het mag! En het geeft je ook nog eens extra energie.

TIP 3: Laat je gedachten er zijn, maar geef er geen oordeel over.

Gedachten komen en gaan. Dit houd je niet tegen. Ze zijn net als je andere zintuigen. Je kunt ook niks doen tegen wat je ziet of hoort. Maar waar gedachten gewoon komen, is het je bewustzijn dat het je soms zo moeilijk maakt. Noem het de stem in je hoofd, het engeltje/duiveltje of de Muppets met hun commentaar. De gedachte komt vanzelf, maar het is de stem met zijn oordeel, die je de extra stress of dat rotgevoel geeft. (Je gedachten: “Het huishouden is niet gedaan.” Je oordeel: “Zie je wel, je bakt er niks van.”) Zelf probeer ik letterlijk en figuurlijk een PUNT te zetten achter mijn gedachten. Dus: het huishouden is niet gedaan.. PUNT. Je bent nog steeds niet aan het werk.. PUNT. Je bent weer in huilen uitgebarsten.. PUNT.

En daarna gaan je gedachten evengoed weer weg. Zonder dat je jezelf een extra schuldgevoel of gefaald gevoel hebt aangepraat.

TIP 4. Focus en go with the FLOW

Focus je dus op het moment. En laat je vrij gaan. Zoals een kind dat doet. Je kunt bijvoorbeeld je instellen op een half uur je kind naar bed brengen. Laat je dan leiden door het moment. Zo merkte ik dat ik het voorlezen een beetje als een moet-je zag. Ik vroeg eens: wat wil jij eigenlijk samen doen in je bed voordat je gaat slapen? Grappig genoeg is het hier nu soms stoeien, soms met de knuffels spelen, toch een boekje lezen of zo leuk: voeten en rug masseren met een abrikozenpitolie*. Het is erg leuk hoe spontaan zo’n moment wordt en hoeveel plezier je er zelf dan ook uit haalt. En het leuke is: door je te focussen op het een, vervaag het ander automatisch naar de achtergrond (dag stress!).

TIP 5. Onderzoek waar jij energie van krijgt

Zelf krijg ik energie van een boek lezen, muziek luisteren en tekenen, verven of iets creatiefs. Zo is samen strijkkralen of tekenen voor mij geen straf. Ik krijg er energie van. Naar deze dingen ging ik meer op zoek. Ik vind badderen fijn en het heerlijk als iemand aan mijn haar zit. En toevallig vind kleutergirl dat ook. In plaats van me druk te maken over een natte, rommelige badkamer, gingen we “kappertje” spelen in bad. Met wat maatbekers uit de keuken en kindervriendelijk eco shampoo** gingen wij heerlijk kliederen op elkaars haar. Eindresultaat: beide superschoon en vol energie, geluk en liefde.

Tot slot: hoe gaat het verder met mij?

Deze stap is goed en erg fijn. Maar ik moet het blijven oefenen en doe dit vooral nog in het klein. In de veilige omgeving binnen mijn huis en gezin. Ik merk dat ik in stresssituaties weer snel in mijn oude patroon val. Het is zo erg vallen en opstaan.

En naast dit inzicht, zijn er nog een hoop andere struggles met bijbehorende inzichten. Soms is het alleen erg moeilijk om er vertrouwen in te blijven houden dat het goed komt. Ik blijf erg moe en mijn concentratielevel is erg laag. Veel prikkels kan ik nog niet hebben. Het herstel van overspanning gaat traag, maar diep van binnen weet ik dat het ’t waard is. Zoals mijn psych zei: “Dit is jouw cadeau aan jezelf”.

Lees verder: “Zoektocht naar jezelf: Wie ben ik?”

Dus ja. Het is zoals het is..! Keep you updated. Much love!

* De massage olie van dr. Leenarts is erg fijn. Er zitten maar 2 ingrediënten in, dus veilig voor kids. Speciaal om de heerlijke voetjes van mijn dochter mee in te masseren. Of mijn eigen gestresste nek 😉 Ook hun billenzalf hebben we uitgeprobeerd op dreumesboy. En die is erg goed, werkt op zinkbasis, geen gekke bij-ingrediënten, en kan ik aanbevelen voor de groene mommy.

** de shampoo van het merk Bubbles bestaat uit veilige, milde ingrediënten voor kids in een duurzame verpakking. Het is zonder heftige stoffen, en bevat een subtiele, fijne geur. Deze set met de haarconditioner en douchezeep is voor ons echt een blijvertje! Ook deze beveel ik zeker aan voor groene mommy’s!

afbeelding header: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

  1. Goed bezig schat. Ik ben heel trots op je! Je pakt het goed aan. Ik heb het ook zo gedaan, en ja het frustreerde me soms echt dacht mijn wereld zo klein was maar wat ben ik anders in contact gekomen met mezelf en automatisch met mijn omgeving. Het is het zeker waard!! Ik weet dat het vallen en opstaan is, its part of the proces. Keep your head up, bikkel ❤️

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.