De laatste periode van het jaar maakt altijd heel veel in mij los. Vanwege de kinderen wacht ik nog nét tot na het sinterklaasfeest, maar dan sta ik aan. Kerst maakt dankbaarheid in mij los, ik sta extra stil bij mooie en positieve dingen. Ik ben sneller ontroerd, verwonderd, ik voel me meer verbonden met de mensen om mij heen en ik voel me warm en hoopvol. Dit zijn een flink aantal fijne emoties. Maar wát maakt nou mijn kerstgevoel? Ik weet in ieder geval dat mijn kersttradities er een grote rol in spelen 🙂

Het fijne van kersttradities & nostalgie

Tradities. Gewoonten van het heden, met een wortel in het verleden. Mijn fijnste kerstherinneringen van vroeger, zijn toch wel de versierde boom met pakjes. En het vertrouwelijke, ongedwongen kerstdiner met familie samen. Maar ook het naar oma gaan op oudejaarsdag met oliebollen, loempia’s en risolles staat hoog op mijn kersttraditie-ranking. Al is dit in feit een after-kersttraditie en behoort het helaas inmiddels tot het verleden.

Lees ook: “Andere manieren om Kerst te vieren (met de focus op: aandacht voor elkaar)

Mijn kersttradities; dít veroorzaakt mijn ware kerstgevoel

In mijn 30+ levensjaren zijn er uiteraard ook nieuwe kersttradities ontstaan. Deze 8 ervaringen houd ik er graag in en zorgen bij mij écht voor dat ware kerstgevoel. Heb jij ook soortgelijke kersttradities?

1. De hele dag naar kerstmuziek luisteren

Of ik nu onderweg in de auto zit, aan het werk ben of thuis chill.. Ik kan de hele dag luisteren naar kerstmuziek op Skyradio of Spotify en dit vervangt zonder pardon mijn geliefde urbandeuntjes.

2. Kerstfilms op een luchtbed in de woonkamer

Ik kijk nu al uit om in de kerstvakantie de matrassen of een 2 persoonsluchtbed naar de woonkamer te verslepen en de hele dag lazy films te kijken met mijn kids. Op Ziggo komen regelmatig kerstspecials in het pakket en dan zijn ze nog gratis ook. Maar lekker zwijmen met een kerstmovie-marathon en zelf op het intex luchtbed “logeren” in de woonkamer tussen de kussentjes, kaarsjes en met een wijntje, klinkt ook perfect!

3. Hot choco met slagroom, glühwein en port

Rondom de kerstdagen (zeg maar de hele winter) heb ik een verhoogde behoefte aan hot choco met slagroom, glühwein en port. Deze healthy varianten van hot choco compenseren de ietwat ongezonde overige elementen ????

4. Sprookjesachtige wandelingen door de wijk

Voor mijn sprookjesvibe hoef ik niet naar de Efteling. Een wandeling door de wijk, met alle verlichte tuinen en stiekem binnen koekeloeren naar alle versierde woonkamers, vervult me met warmte.

5. Extreme kerstversiering

Door alle omstandigheden heb ik dit jaar en vorig jaar geen eigen versieringen in huis en tuin, maar normaliter ga ik helemaal los met extreme kerstversieringen. Ik heb in de loop der jaren aardig wat verzameld. Van sokken aan de muur, hoedjes en mutsen voor de jaarlijkse gekke kerstfoto, tot een mooie kerstboom, kleedjes, dekentjes, led-verlichtingen, beeldjes. Het enige dat ik niet heb, zijn kersthuisjes en een trein ????

Lees ook: “In ons nieuwe oppashuis, uitslag uitstrijkje en een beetje verdrietig (weekoverzicht 50-2019)”

6. Klungelige kerstlootjes

Cadeaus, gedichten en knutselwerkjes verdelen we hier in de familie met kerst, door middel van lootjes. Je zou denken dat je dit elk jaar kun verfijnen, maar hier verloopt het altijd in complete chaos. Dubbele lootjes, rommelige wishlists in de groepsapp en onduidelijke afspraken. Stiekem vinden we het allemaal hilarisch (behalve mijn vader), en houden we het graag op déze manier in stand ????

7. Kerstballen met korting

Voor die overdadige kerstversiering neem ik graag dingetjes over van anderen, zoek ik bij de kringloop, maar koop ik ook graag iets nieuws. Ik vind het allemaal alleen rete-duur! Het tuincentrumbezoekje ná kerst, voor flinke kerstballenkorting, is dan ook een jaarlijks terugkerend uitstapje.

8. Dankbaarheidsstukje op Facebook

Tot slot schrijf ik elk jaar een openhartig stukje op mijn persoonlijke Facebookpagina, waarin ik de meest bijzondere herinneringen en impactrijke gebeurtenissen deel met tags naar mijn vrienden. Ik vind het elke keer weer bijzonder om te zien hoeveel er allemaal gebeurt in een jaar. Mijn gevoel bij dit jaarlijkse stukje is vooral dankbaarheid!

Ook lezen: “Herbruikbaar cadeaupapier is hothothot! Luxe én budget inpakideetjes voor de feestdagen

Helemaal in-to de kerstsferen met kersttradities

Ik kan me dus echt helemaal in de kerstsferen onderdompelen. Heer-lijk! Ik ben ook echt benieuwd, als mijn kinderen later groot zijn, wat zij dan zouden herinneringen van dit nu (dan hun jeugd-kersttijd), hihi.

Klets mee! Om welke (vroegere) kersttraditie(s) ben jij heel erg dankbaar?

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (4) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.