Samen met je kids struinen op een experimenteel landgoed tussen ecologische (kunst)projecten, op avontuur door de groene pluktuin of chillen op het biologisch terras naast een creatieve speeltuin? Dat kan bij Metaal Kathedraal! Een tof uitje met kids in Utrecht, waar je je kunt verwonderen met een leerzaam tintje in het kader van een groene toekomst. Lees wat voor bijzondere “circulaire” plek Metaal Kathedraal in Utrecht precies is en bekijk de toffe workshops voor kinderen zoals survivallen, fikkie stoken, wildplukken en meer!

Ook lezen: “Spelen met je kids in de natuur: speuren in slootjes”

Wat voor plek is Metaal Kathedraal in Utrecht?

Metaal Kathedraal vlak onder Utrecht was vroeger een katholieke kerk annex zijspanfabriek. Sinds 2011 is het echter een ecologische en creatieve broedplaats! Hier wordt namelijk op het snijvlak van kunst, cultuur en wetenschap geëxperimenteerd met een groene toekomst en circulair leven (een sluitende kringloop door hergebruik). En dit alles te midden van een weelderig landgoed met medicinale pluktuin en bramenbos. De avontuurlijke “eco” kinderworkshops in combinatie met een fijn biologisch terras maken het tot een heerlijke speelplek voor kids – en mama’s 😉

Metaal Kathedraal in Utrecht:

 • Dit verborgen pareltje in het hart van Nederland heeft een 15 hectare voedselbos om zich heen gerealiseerd in samenwerking met bewoners en gemeente Utrecht;
 • Er wonen kunstenaars, artiesten, uitvinders en vrije denkers;
 • Je kunt hier circulaire mogelijkheden bekijken zoals composteren, een sedumdak (plantjes) en tientallen zonnepanelen;
 • Het is een plek voor duurzame evenementen zoals bruiloften en je kunt er vergaderen in een “groene style”;
 • Deze plek is ook perfect geschikt als unieke fotoshootlocatie;
 • Verder zijn er kunstprojecten, festivals, workshops en leerzame lezingen mogelijk;
 • Het is een proeftuin voor vernieuwende ondernemers.

“Metaal Kathedraal, dé Utrechtse biotoop voor circulair leven”

Samengevat: Metaal Kathedraal functioneert vanuit de gedachten van de circulaire economie en neemt het sluiten van de kringloop aan als uitgangspunt. Een plek die mensen verbindt met elkaar en de natuur, waar de kracht van de verbeelding heerst en waar ieder moment een wonder kan gebeuren!

Wat kun je hier allemaal doen en ervaren?

Je kunt gewoon lekker op je eigen houtje struinen. Bekijk de Kathedraal, ontdek unieke hoekjes, gave fotoplekken en coole verzamelitems. Er is overal ecologische informatie te vinden of lees over de geschiedenis. Ook buiten op het landgoed valt genoeg eco en circulaire kunst te zien en te spelen tussen het groen. Verder is er een terras en speeltuin. Tot slot kun je meedoen met een van de workshops uit het uitgebreide culturele programma voor jong en oud!

“In de tijd van stilstand, komt alles in beweging.

Leuke dingen met kids bij Metaal Kathedraal in Utrecht

Het hele jaar rond zijn er allerlei dingen te doen voor kinderen op het gebied van kunst, cultuur en natuur bij Metaal Kathedraal in Utrecht.

1. ZomerBUITENschool

Deze zomer organiseert Metaal Kathedraal allerlei bijzondere workshops voor kinderen van 4-10 jaar oud: de zomerBUITENschool: survivallen, fikkie stoken, wildplukken, toveren en betoveren. Op avontuur, met de natuur als de gids!

De workshops worden gegeven door ervaren vakmensen die allen een eigen kijk op het leven hebben. Workshops met namen als:

 • Survivallen – bomen klimmen
 • Wolken & verenwind
 • De waterdruppel en de oceaan
 • City Safari
 • Waar zijn de wilde dieren?
 • En meer!

De workshops van de zomerBUITENschool zijn 35 euro en duren ongeveer 3 uur (korting bij meerdere), een biologische kinderlunch is mogelijk en je kunt zelf ondertussen vertoeven op een heerlijk terras!

Elk kind wordt vanuit de eigen natuur benaderd en uitgedaagd om met de eigen authenticiteit en kracht (talenten en intelligentie) zich te verbinden met de natuur waardoor elk kind waardes als schoonheid, verwondering, diversiteit, empathie, samenwerking, creëren en intuïtie meekrijgt en ontwikkelt.

Deze Buitenschool, gaat ook na de zomer door!

Ook na de zomer (vanaf 3 september) gaat de Buitenschool door. Namelijk als buitenschoolse opvang. Een jaar lang gaan kids van 4 tot 7 iedere donderdagmiddag op avontuur onder begeleiding van Natascha van den Ban. Aanmelden is nog mogelijk!

Tijdens deze lessen wordt de natuur herontdekt, onderzocht en bejubeld. Kinderen volgen de seizoenen en werken geïnspireerd door de honderd verhalen van een kind (Reggio Emilia), Forest school-principes en de creatiespiraal van Marinus Knoope.

Kinderen leren actief luisteren naar de geniale natuur. De waarden van het leven zoals schone lucht, water, gezonde bodem, voedsel en biodiversiteit, maar ook heldere communicatie, gevaar, veiligheid, (zelf-)vertrouwen en aarding worden ervaren en eigen gemaakt.

2. Circulaire expositie; ontdek en bekijk allerlei verborgen plekjes op het landgoed + spelen in de natuur!

Metaal Kathedraal bevindt zich op een circulair landgoed: een weelderig stuk natuur van 1 hectare groot. Op het landgoed zijn kippen, er groeit allerlei fruit, er is een kas en er staan heel veel kunstobjecten.

Ga op ontdekking op het landgoed en vind alle verborgen plekjes. Zo hebben ze bijvoorbeeld een buiten WC, het kleinste hotelkamertje van Utrecht (een overdekt bed in onze tuin), lampen gemaakt van oude biervergisters, een waterpomp en ga zo maar even door.

Of kom lekker spelen op de trampoline, schommels, glijbaan en de grote klim-installatie. Er is ook een klein zwembadje in de zomer aanwezig! Voor de papa’s en mama’s is er een terras waar verse kruiden thee, heerlijke (fris)dranken en biologische hapjes en lunch worden geserveerd. (openingstijden: dinsdag t/m zondag 10.00-17.00 uur, reserveren niet nodig).

4. Workshop Wildplukken Ouders & kind

Ontdek wat je allemaal kunt eten in en uit de natuur! Ken je de smaken van de natuur al? Weet je hoe het voelt, ruikt en proeft? Ga samen op pad en ontdek meer over de wonderen van de natuur. En waarom het zo fijn is om er meer van te weten. Het eten ligt voor het oprapen in je directe omgeving!

Aan het eind van de workshop kan je je ouders laten zien en proeven wat er in het seizoen geoogst kan worden. Na afloop van de wildpluk wandeling is er een kleine proeverij. Doe kleren aan die vies mogen worden en neem eventueel regenkleding mee! Lees hier meer.

Wanneer: 6 september, 4 oktober, 1 november 2020
Prijs: Kids van 4-8 jaar: €15,00, Ouder: €22,50, Combiticket ouder & kind (4-8 jr): €33,50

Het was een heerlijke dag!

Met 30+ graden hebben mijn vriend, bonuszoon en ik een heerlijke dag gehad op deze unieke locatie. Verwonderen? Check. Heerlijk tussen het groen op knusse plekjes? Check. De kathedraal is mooi, de kunst inspirerend en de ambitieuze werknemers toveren een big smile op mijn gezicht! Aanrader? Zeker!

Lees ook: “De leukste natuurgebieden, parken & bossen in Zoetermeer (met kids erop uit!)”

Ik hou zo van ecologische, creatieve en inspirerende uitjes! Heb jij ook zoiets als dit in je buurt? Deel uitjes tips graag in de reacties hieronder 🙂

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.