Op gezond eten bespaar ik niet. Maar ik wil het wél zo goedkoop mogelijk. Wat is mijn boodschappenbudget voor biologisch eten? En zo organiseer ik de boel..

Lees ook: Hoe kun je zoveel mogelijk biologische boodschappen doen?

Mijn boodschappenbudget voor biologisch eten

Ik weet precíes wat ik uitgeef aan boodschappen. Ik leef thuis namelijk onder een streng regiem……..

Myself :p

biologisch boodschappen budget
pin dit

Boodschappenbudget voor biologisch eten, in Euries

Mijn boodschappenbudget voor biologisch eten is alleen voor eten en drinken.

Al koop ik er soms ook gewoon wc-papier en tandenborstels van. Laten we nou niet ál te veel mierenneuken.

Boodschappenbudget€ 70,- per week (€ 280,- per maand)
Zelfoogsttuin bio (mei-dec) (Bij-Mei)€ 300,- per jaar (€ 25,- per maand)
Bio groenten en fruitbox (jan-apr) (bioaanhuis)haal ik van het boodschappenbudget
Biologisch vlees online (ZorgNatuur) € 200,- elk half jaar (€ 33,33 per maand)
Dat is: 338,33 euro per maand
Tabel 1. Boodschappenbudget voor biologisch eten

Mijn gezinssituatie

Dit boodschappenbudget voor biologisch eten is voor mij en de kids (van 5 en 9 jaar). Ik heb co-ouderschap voor 50%. Voor het gemak en dit financiële plaatje zeg ik dan even dat:

Dit boodschappenbudget voor biologisch eten van € 338,33 per maand is gebaseerd op een huishouden van 2 personen.

Hoe is dat t.o.v. de dagelijkse minimale kosten volgens Nibud?

Voor deze vergelijking gebruik ik de rekentabel van Nibud. Die gaat ook alleen over eten en drinken. Deze tabel vertelt wat de dagelijkse minimale kosten zijn, die je per persoon nodig hebt voor eten en drinken.

Ik reken hier hun verwachting uit, voor onze gezinssituatie.

Vrouw (14-50 jaar) = € 6,69 per dag x 28 dagen = € 187,32 per maand
Kind (4-8 jaar) = € 3,82 per dag x 14 dagen = € 53,48
kind (9-13 jaar) = € 6,16 per dag x 14 dagen = € 86,24

De dagelijkse minimale kosten voor eten en drinken in mijn gezinssituatie zou dan volgens Nibud zijn: totaal per maand € 327,04

Tussenconclusie: biologisch eten hoeft helemaal niet duurder te zijn dan niet-bio eten

Nou, een beetje dan.

Biologisch eten kost € 11,29 per maand meer, dan niet-bio eten. (In mijn geval.)

€ 338,33 - € 327,04 = € 11,29
Biologisch vlees van Zorg & Natuur / boodschappenbudget voor biologisch eten

Lees ook: de Hooimadam: hét hippe keukenhulpje voor drukke moeders

Nu wil je natuurlijk ook weten hoe en wat enzo

1. Ik organiseer mijn geldpotjes

Vroeger pinde ik altijd mijn boodschappengeld. Per week kon ik dan heel makkelijk zien wat mijn budget was. Nu bestaan er de spaarpotjes bij online bankieren. Heel handig.

Ik heb nu een automatische overschrijving van € 280,- per maand naar het online spaarpotje ‘boodschappen’. Ik pin de boodschappen gewoon van mijn rekening. En dan haal ik dat bedrag weer uit dat potje terug. Snappie?

(de zelfoogsttuin en het vlees gaan inderdaad uit een ander potje)

boodschappenbudget voor biologisch eten / tips tegen voedselverspilling
Pixabay – Abdulmajeed Hassan

2. Zo ziet ons weekmenu eruit

We ontbijten meestal yoghurt of havermout met fruit, muesli, chiazaadjes etc. Soms eet ik zelf alleen een beetje fruit en dan later een grotere lunch.

Qua lunch vaak restjes avondeten, of omelet, brood of rijstwafels met beleg en dan iets van groenten zoals tomaten, sla, komkommer etc. en/of noten, fruit.

Twee weekmenu’s qua avondeten als voorbeeld

dag 1 (vega)Stamppot van groenten uit seizoen, salade en rauwkost en vega burger met mayoGroentensoep, stokbrood met smeersels, salade en rauwkost
dag 2
(vega)
Rijst/lijnzaad/chia/gierst mix, pindasaus, beetgaar gekookte groenten (broccoli, boontjes en bloemkool), tofu, gekookte eierenhartige taart met prei en groentenrestjes, salade en rauwkost, bietensap
dag 3
(vlees)
Hamburger, courgette uit de oven, aardappels, boontjes, sausje van mayo en yoghurt met allerlei verse kruidenmacaroni van pasta uit de oven met spekjes en worst. Salade, rauwkost en smoothie.
dag 4
(vlees)
Zoete aardappelen, tuinbonen, gazpacho, nacho’s, kipvleugels, sausjes pasta met courgette en tomaat met zelfgemaakt pesto van bietenblad en noten, gehakt, salade, rauwkost
dag 5
(vis)
Kibbeling, garnalen en haring, gebakken aardappelen, salade en rauwkostzalm, roerbaksel met spinazie en postelein, noten en zoetzure bietjes, tomaat/komkommer en mozarella
dag 6
(restjes)
Groente-omelet, brood, salade, meloen uit de vriezer
dag 7
(overig*)
Friet met kaassoufflés en andere zooieten bij een vriendin
Tabel 2. Weekmenu’s als voorbeeld.
*overig = restjes, iets simpels zoals friet, uit eten gaan, bij iemand anders eten of bestellen.

Ook leuk: Gezonde, groene pannenkoeken met spinazie voor kids
Ook leuk: Simpele eetplanning bij het verminderen van voedselverspilling

3. Ik heb altijd veel restjes

Of noem het tapas.

Ik hou van allerlei verschillende dingetjes en kleine gerechtjes. Ik maak dan bijvoorbeeld in 1x veel boontjes, maar die eten we dan 3 dagen als bijgerecht. Ook heb ik door deze manier van koken, altijd wel lekkere groenterestjes als lunch erbij.

tips tegen voedselverspilling / boodschappenbudget voor biologisch eten

4. Ik doe aan preppen

In het weekend sta ik vaak wel 3-4 uur in de keuken.

  • Ik maak dan een grote salade. Daar doe ik dan 3 of zelfs 4 dagen mee. Als lunch en avondeten. De kinderen houden niet zo van deze salades.
  • Meestal maak ik dan ook gelijk een grote smoothie of sap voor 2 á 3 dagen.
  • Ook maak ik alvast 2-3 gerechten vooruit (bijv. soep, hartige taart en iets voor in de vriezer zoals stamppot).

Op deze manier hoef ik de dagen als de kids er zijn, alleen nog maar een paar kleine bijgerechtjes te maken. Als de kids er niet zijn hoef ik alleen nog maar een prakkie op te warmen.

Deze tijdswinst en stressreductie op doordeweekse dagen, maakt die 4 uur op zaterdag de moeite waard.

4. Keuzes & mindset

‘Veel’ geld uitgeven aan biologisch, groente en fruit vind ik nooit zonde. Ik vind het gewoon de moeite waard. Ik zie het alleen maar ten gunste van mijn gehele wezen.

Daarentegen doet het wel pijn aan m’n portemonnee als ik iets bestel of uit eten ga. Ook al is het wel lekker en gezellig, ik vind dat ’t gewoon niet zo waard, omdat het niet genoeg ‘voedt’.

5. Dit scheelt ook enorm qua prijs

De weekboodschappen doe ik zoveel mogelijk bij de Lidl. Biologische eieren zijn hier bijvoorbeeld 1 euro goedkoper dan bij de AH! Voor de kleine dingetjes tussendoor ga ik wel naar de AH.

We eten niet zo veel vlees. En als we vlees eten, dan is het maar een kleine portie. Ik eet dan liever een beetje grasgevoerd of biologisch vlees, dan een bbq vol plofkip en treurrund.

Vlees haal ik dus altijd in 1x online en dan koop ik superveel. Dan ligt mijn hele vriezer vol.

Verder ga ik dus zelden uit eten en bestellen doen we ook maar weinig. Als ik dit doe gaat het van mijn boodschappenbudget af en dan is het snel op. Dat vind ik zo zonde, haha.

Wat ook scheelt qua kosten in de wekelijkse boodschappen is frisdrank. Cola of sappen koop ik zelden. Voor de kinderen koop ik 1 fles limonade in de 1 á 2 maanden. De kids drinken voornamelijk water, smoothie, groentesap of limo. Zelf drink ik vooral thee. Soms koffie, soms water. Spa rood vind ik ook lekker, dat koop ik nog wel.

Oja, alcohol scheelt ook. Ik lustte echt wel graag een biertje of wijntje doordeweeks, maar nu drink ik alleen nog op feestjes of bij een avondje met vrienden.

6. Wat vind ik te duur?

Ik vind de biologische groente en fruitbox in de winter van € 18,50 per week eigenlijk wel te duur. Ik ga dit komende winter skippen en dan wil ik mijn groenten en fruit op de markt gaan halen. Dit zal dan niet biologisch zijn, maar wel erg schelen qua prijs.

Noten vind ik ook duur. Het liefst koop ik kwalitatieve noten bij de kaasboer. Dit doe ik echter maar 1x per maand. Dan koop ik 2 grote zakken. Als dit op is haal ik mijn noten bij de AH of Lidl.

tips tegen voedselverspilling
Pixabay Victoria Borodinova

Dit zijn wij niet. Ik ben meetal in mijn kloffie met een knot op mijn hoofd en de kids zouden ergens rondrennen of met een karretje tegen iemands benen aan beuken.

Hoe ziet mijn boodschappenlijstje eruit?

Tot slot zal ik nog mijn gemiddelde boodschappenlijstje met je delen. Zo heb je ook een idee van wát ik dan zoal koop.

1. Wekelijks bij de boodschappen

half of heel brood
pak bio yoghurt of griekse yoghurt
12 bio eieren
1-2 plantaardige melk
extra groenten en fruit, bio waar mogelijk (naast die biobox of de zelfoogsttuin)
kaas en/of smeerkaas, feta, mozarella etc.
1x per week iets van vis (niet altijd bio)
voor 2 dagen vega (tofu, kaasburger, vleesvervanger)
1 pakje vleeswaren voor op brood (meestal niet bio)
noten (liefst ongebrand, ongezout)
Tabel 3. Wekelijks bij de boodschappen

2. Soms bij de boodschappen (bijv. wanneer het op is)

Zoveel mogelijk biologisch, fairtrade etc.

Rijst, peulvruchten, pasta etc.
Havermout en zaden (chia, lijnzaad, mais voor popcorn etc.)
Dingen voor in de salade (olijven, uitjes, kappertjes etc.)
Rijstwafels, crackers, beschuit
Muesli/ cruesli
Bio olijfolie, kokosolie, roomboter (wil ik alle drie altijd in huis hebben)
Soms vlees (als ik iets anders wil dan dat ik in de vriezer heb liggen)
Fairtrade koffie (losse bio thee, koop ik meestal online)
Bladerdeeg (wil ik altijd in de vriezer hebben)
Sausjes (mayo, ketchup, mosterd)
Zoet beleg zoals jam, pasta, pindakaas (heb ik altijd wel 2 soorten van in huis)
Hartig beleg: eiersalade, sandwich spread etc. (wil ik altijd wel 1 van in de koelkast hebben)
Snoep, chips – soms
Ijsjes wil ik in de zomer altijd wel in de vriezer hebben. Soms zelf fruit ijsjes maken.
Wc papier, tandenborstel, waspoeder etc. koop ik meestal ook wel van het boodschappenbudget.
Tabel 4. Soms bij de boodschappen

3. Zelden bij de boodschappen

Drinkpakjes en repen voor de kids op school qua lekkers
Frisdrank zoals cola, alcohol, alcoholvrij, pakken sap
Tabel 5. Zelden bij de boodschappen

Conclusie boodschappenbudget voor biologisch eten

Mijn boodschappenbudget voor biologisch eten komt dus neer op € 338,33. En dat is helemaal niet veel meer dan het minimale bedrag van € 327,04 wat volgens het Nibud nodig is voor voedsel.

Biologisch en gezond eten wordt jammer genoeg vaak onder de noemer duur of onhaalbaar geplaatst.

Ik ben het hier dus niet mee eens.

Het kost wél extra tijd. En het kost ook discipline qua keuzes maken.

Moet je altijd biologisch eten om gezond te eten? Nee. Biologisch is vaak wel beter, maarrr ik betwijfel of biologisch altijd wel zo écht biologisch is. En sommige groenten en fruit zijn net zo prima om niet biologisch te eten.

Kan ik zelf nog ergens op besparen? Ja. Dan zou ik toch de winterse groenten en fruitbox van € 18,50 per week laten vallen. En naar de markt gaan voor niet-bio groenten.

Lees ook: Checklist: Ken jij deze tips tegen voedselverspilling al?

Hoeveel geld geef jij uit per maand aan eten en drinken?

Laatste update ‘boodschappenbudget voor biologisch eten’: aug 2022. Het origineel komt uit 2015. Toen had ik nog een man en één tweejarige. Ons budget was toen 250 euro per maand.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

4 Reacties

  1. waar ik benieuwd naar ben is wat je zoal koopt, hoe ziet je weekmenu eruit en boodschappenlijst. Kan ik eens vergelijken met mijn budget

  2. Slim dat je het zo doet! Ik pin boodschappengeld ook het liefst zodat ik het contant heb, dan kan ik precies zien wat ik nog heb. Als ik alles pin, raak ik compleet het overzicht kwijt.
    …Dina schreef als laatst…Gedroogde bloemetjesMy Profile

    • En dan nog. Heb ik al het geld contant maar pin ik iets van boodschappen. Moet ik dat weer “recht trekken” met het contante geld. Zo irritant

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.