Het duurde bij mij wel een tijdje, om uit te vinden hoe ik zoveel mogelijk biologische boodschappen kan doen. Daarnaast moeten we het met een bepaald budget doen. Dus niet alles kán biologisch. Inmiddels heb ik  mijn biologische boodschappen ritueeltje gevonden. In dit artikel vertel ik over mijn boodschappenbudget voor biologisch eten en welke keuzes ik daarbij maak.

Ons boodschappenbudget voor biologisch eten

Ons gezin bestaat uit drie personen, waarvan een peuter van 3 jaar. Per maand reserveer ik €250,- aan boodschappen. Het budget verdeel ik in vier hoofdposten. Ik pin 150 euro per maand, wat ik verdeel. Zo kan ik goed zien wat ik uitgeef. Het komt neer op 37,50 per maand voor de overige boodschappen, omdat ik de rest online betaan.

Post 1: Groenten en fruit

Al ruim een jaar haal ik elke week een biologisch groenten en/of fruitpakket bij de natuurwinkel hier. Na verschillende pakketten te hebben geprobeerd (groot, klein, combi), ben ik nu blijven steken op het familiepakket. Een megazak met zowel groenten als fruit, waarvan wij samen met de dreumes gemakkelijk de hele week van eten. Je eet gevarieerd uit het seizoen en gezond omdat het allemaal biologisch is. Kosten €67,- per maand.

Post 2: duurzaam vlees

Ons vlees bestel ik online bij Schotse Hooglanders. Ik bestel dan in een keer een groot pakket van €100 á 150,- en daar moeten we dan twee maanden mee doen. Hiermee eten we gemiddeld 4x per week vlees zoals saucijzen, hamburgers, verrukkelijke biefstukken en overheerlijk stoofvlees. Het is goed gevarieerd en gezond zonder bewerkingen of toevoegingen. Kosten €75 per maand.

Post 3: basisingrediënten (meel, noten, zaden, pitten)

ok basisingrediënten zoals noten, zaden en pitten, meel, honing, kokosolie, etc. gaan van dit potje af. Ik haal dan 4x per jaar een grote voorraad via Body en Fit of Superfood. Kosten 25 per maand.

Post 4: algemene boodschappen

Verder hebben we natuurlijk koffie, kaas, brood, yoghurt en dat soort dingen nodig. Ook koop ik wat extra groente en fruit bij de supermarkt hiervan. Als het kan bio en anders niet. Kosten 37,50 per week.

Is het boodschappenbudget haalbaar?

Ik vind mijn boodschappenbudget voor nu wel haalbaar, al is het soms wel moeilijk want het is een strak budget! En soms zit ik er natuurlijk overheen. Als we bijvoorbeeld een bbq hebben of feestje, dan geven we meer uit. Desondanks is dit voor mij een fijne en redelijk realistische richtlijn.

Met welk bedrag komen jullie uit met de biologische boodschappen? Hoe is je verdeling en vind je het haalbaar?

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (5) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

4 Comments

 1. waar ik benieuwd naar ben is wat je zoal koopt, hoe ziet je weekmenu eruit en boodschappenlijst. Kan ik eens vergelijken met mijn budget

  • Heyy Marielle, dat is inderdaad een leuk idee om eens over te schrijven 🙂

 2. Slim dat je het zo doet! Ik pin boodschappengeld ook het liefst zodat ik het contant heb, dan kan ik precies zien wat ik nog heb. Als ik alles pin, raak ik compleet het overzicht kwijt.
  …Dina schreef als laatst…Gedroogde bloemetjesMy Profile

  • Lori Reply

   En dan nog. Heb ik al het geld contant maar pin ik iets van boodschappen. Moet ik dat weer “recht trekken” met het contante geld. Zo irritant

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.