Zit er een vies luchtje aan je menstruatie ondergoed of zie je ‘ingebrande’ rode vlekken in het kruisje? Dit is te voorkomen! Zo kun je het best menstruatie ondergoed wassen.
Lees ook: Overzicht duurzame menstruatie producten
Inhoud
Problemen bij menstruatie ondergoed
Dit zijn de 2 meest voorkomende problemen bij menstruatie ondergoed wassen.
- Een vies luchtje
- Roodbruine ‘ingebrandde’ bloedvlekken
1. Een vies luchtje
Je hebt de menstruatie broekjes gewassen, maar ze blijven ze muf ruiken. Of ze gaan ineens snel en extreem stinken tijdens het gebruik ervan.
Da’s natuurlijk niet zo chill.
Maar dit kun je wel oplossen.
Rode / bruine bloedvlekken die er niet meer uit gaan
Je hebt de menstruatiebroekjes een paar rondes gebruikt, maar er zitten ineens bloedvlekken (rood of bruin) ingebrand. Deze krijg je er met geen mogelijkheid uit.
Ook zonde.
De broekjes zijn in principe wel gewoon schoon en bruikbaar. Maar de vlekken gaan er níet meer uit.
Er zijn wél tips om dit de volgende keer te voorkomen.
Menstruatie ondergoed wassen, tips
1. Eigenlijk is koud voorwassen de grote truc
Als je de broekjes met de bloedvlekken gelijk in de warme wasmachine doet, ‘branden’ die bloedvlekken erin.
- Het best spoel je de broekjes uit in KOUD water, voordat je ze in de wasmachine pleurt. Ik laat ze gewoon een tijd weken in een bak koud water, soms met een beetje handwaspoeder erbij.
- Je kunt ze ook gelijk in de wasmachine doen als je eerst met een koud voorprogramma wast. En daarna gewoon met de gewone was mee wassen (leuke zin).
TIP: Zijn er nog beginnende verkleuringen zichtbaar? Hang de broekjes nat (hoe natter hoe beter) in de zon! De vlekken willen ook nog wel eens weggaan door een nachtje buiten in de vrieskou. Grappig hè.
2. Was niet te kort
Ja, ik weet het. Met korte wasjes bespaar je op energie.
Alleen de menstruatie broekjes worden dan niet schoon genoeg. Het kruisje is toch dikker. Vervolgens hopen residuen en bacteriën zich op tussen de laagjes in het kruisjes.
En dat gaat stinken..
3. Vul de trommel driekwart
Bij een te lege of te volle trommel kan de inhoud niet goed langs elkaar heen schuren om schoon te worden. Dat kan ook nog een oorzaak zijn van geurtjes.
4. Gebruik niet teveel wasmiddel (maar ook niet te weinig)
Hier zou ik niet teveel over mierenneuken hoor. Als je geen problemen hebt, doe je het gewoon op jouw manier.
Maar wanneer de broekjes stinken
Is er een kans dat je teveel wasmiddel hebt gebruikt. Zeepresten hopen zich op in de laagjes van het kruisje. De zeeprestjes worden niet goed weggespoeld. Dit kan nare geurtjes veroorzaken.
- Check ook of het wasprogramma wel genoeg water gebruikt. En of het wasprogramma lang genoeg is om de zeepresten weg te spoelen.
- Er is trouwens ook een kans dat je juist te weinig wasmiddel gebruikt. Nu kan het vuil niet goed loskomen, en ook niet goed “zwevend” gehouden worden in het water, om weg te kunnen spoelen.
Welk wasmiddel bij menstuatie ondergoed
Gebruik liever poeder, dan vloeibaar.
Ik heb zelf nu al een lange tijd Neutral. Gebruik in ieder geval geen bleekmiddelen, vlekkenmiddelen, azijn, soda of wasverzachter. Dit kan mogelijk het speciale kruisje aantasten.
Voorbeelden veelgebruikte wasmiddelen bij menstruatie ondergoed
- AHpuur
- Formil color geconcentreerd
- Neutral Color
- arial professional color
- Le Chat
- EcoCover
- Klok eventueel i.c.m. biotex blauw.
Nieuwe menstruatie ondergoed wassen voor de eerste keer
Was nieuw menstruatie ondergoed, ongeveer 1-3x voordat je het gaat gebruiken.
Hiermee activeer je het absorberend vermogen. Denk maar aan een nieuwe handdoek, die nog niet zo goed afdroogt.
Gebruik de eerste keer wasmiddel. Dan zijn de slipjes ook meteen “schoon” na het productieproces of nadat ze misschien gepast en geretourneerd zijn geweest. De tweede en derde keer, kun je zonder wasmiddel wassen.
Optimale was routine bij menstruatie ondergoed
- Spoel na gebruik de menstruatie broekjes uit onder de koude kraan en/of laat ze een tijdje weken in een bak koud water.
- Laat het broekje dan maximaal 1 dag nat wachten tot je de was doet.
- Anders kun je de menstruatie boekjes ook in een bakje met koud water te laten weken tot dat je gaat wassen. Ververs dan wel elke dag het water.
Welk wasprogramma bij menstruatie ondergoed
- Voorwas (of kort programma) op een koude temperatuur (maximaal 30 graden), met een klein beetje voorwasmiddel zoals biotex blauw. Zo week je de eiwitten en het bloed los. Te heet menstruatie ondergoed wassen zet die eiwitten/rode kleurstof vast (denk aan een ei dat stolt als je het kookt), waardoor er vlekken kunnen achterblijven.
- Hoofwas op 40- 60 graden, met geschikt en goed gedoseerd wasmiddel, en met extra spoelen. Ik kies nu het lange programma (niet kort of de eco stand). Zo spoelen alle zeepresten goed weg en blijft er geen residu achter in de laagjes.
Je kunt ook alleen wasmiddel bij de voorwas doen en dan bij de hoofdwas niks. Zodat alles goed uitspoelt, zeg maar.
Een beetje aanklooien. Maar dit is in ieder geval wat ik zelf heb ondervonden.
Lees ook: Hoe werkt menstruatie ondergoed?
Menstruatie ondergoed drogen
Menstruatie ondergoed of maandverband mag niet in de droger en strijk het ook niet. Beide is te heet voor het materiaal. Het kan kapot gaan.
Wasbare tampons kunnen vaak wel in de droger of gestreken worden. Dubbelcheck per merk even de was adviezen.
Droog het menstruatie ondergoed aan een droogrek of octopusje.
Zorg voor goede ventilatie als je ze binnen droogt, zodat ze niet stug worden.
En berg ze pas op als ze echt droog zijn, anders worden ze ook muf.
Na één of anderhalve dag is het boeltje droog.
Nou dat is ‘m. Dan kunnen we nu weer over op leukere zaken dan de was.
Heb je de oplossing gevonden?
Laatste update menstruatie ondergoed wassen: aug 2022. Afbeeldingen: Pixabay, eigen.
4 Reacties
Hoi Lori, mocht je nog een handige tip willen toevoegen tegen geurtjes in textiel, zonder heet te wassen: stop het in de vriezer! Het liefst in een zakje zodat de vezels van je kleding niet per ongeluk aan de zijkant vastvriezen of geurtjes van het eten opnemen. Na een halve dag tot drie dagen in de vriezer zijn bacteriën die geurtjes veroorzaken gedood. Bij de volgende was worden ze weggespoeld.
Soms helpt het nog om dit te combineren met een korte week in biotex of een beetje azijn om vetten en eiwitten los te weken waar de bacterien aan/in vast zitten. Gewoon even uitproberen wat werkt bij hardnekkige geurtjes, zoals eerst weken of eerst bevriezen.
Met name bij viscose en synthetische materialen werkt de vriezer goed, en natuurlijk bij wol en zijde omdat je die laatste twee echt niet met hitte of biotex/standaard wasmiddel wil wassen.
Hi Saskia,
Wat een goede aanvulling, deze ga ik zeker eens proberen, en het klinkt ook wel logisch. Alleen volgens mij gaan bacteriën niet dood, maar worden ze eerder inactief bij invriezen. Maar dat ze dan wegspoelen daarna in de was is wel interessant. Leuk probeersel, thanks!
Hee Lori, dank voor het delen van een wasroutine! Zelf gebruik ik Modibodi-ondergoed en ben daar erg blij mee. Het enige puntje is dat je dat niet warmer dan 30 graden mag wassen (ieuw) omdat je anders, naar hun zeggen, de materialen kapotwast en de werking ervan dus minder wordt. Heb jij tips hiervoor?
Hi Maaike! Oeh, dat is een lastige. Staat dit ook op het labeltje zelf in de broekjes? Ik zou zelf in dat geval de lange wasroutine kiezen. Dus eerst een korte was of voorwas op 30 graden. En daarna een hoofdwas met extra spoelen op 30 graden. Ik zou dan af en toe toch een keertje heter wassen, op 40 graden om eens te proberen en inderdaad voor die bacteriën.