Oohh, ik had een probleempje na een jaar, qua het menstruatie ondergoed wassen. In een paar broekjes zaten bloedvlekken die ik er niet meer uit kreeg. Ook vond ik ze een beetje muf ruiken, en sneller stinken tijdens mijn periode. Wat is er aan de hand? Het deed mij een beetje denken aan de wasbare luiers die ook ineens zo stonken, destijds. Ik ging op onderzoek en kwam erachter dat (wederom) mijn wasroutine niet optimaal was. Jaja, ik zei het al, ik ben niet zo’n goede wasvrouw. Hoe kan ik het best menstruatie ondergoed wassen? En wat is een succesvolle wasroutine waarbij ik geen bloedvlekken en vieze luchtjes krijg?

Lees ook: “Duurzame menstruatie producten tijdens je ongesteldheid (tampons, maandverband, sponsjes, cups etc.)”

Hoe kan ik het best menstruatie ondergoed wassen?

Inmiddels weet ik waar mijn probleempjes bij het menstruatie ondergoed door veroorzaakt werden. Dat de bloedvlekken er niet uit gingen, is denk ik omdat ik de broekjes niet “koud” voor waste, maar direct in de wasmachine deed op 30, 40 of 60 graden. Ook was ik vaak op een kort programma. De laagjes in de broekjes worden dan niet goed schoongespoeld. Hierdoor hopen residuen en bacteriën zich op. Ieww. Nog even de globale adviezen op een rij.

Gebruik niet teveel wasmiddel. Zeepresten hopen zich op in de laagjes van het menstruatie ondergoed kruisje of in het wasbaar maandverband. Zo wordt het niet goed weggespoeld met het water. Dit kan nare geurtjes veroorzaken.

Gebruik ook niet te weinig wasmiddel. Nu kan het vuil niet goed loskomen, en ook niet goed “zwevend” gehouden worden in het water, om weg te kunnen spoelen.

Note to self: doseer wasmiddel bij menstruatie producten dus gewoon naar advies op de verpakking, en niet duurzaam (of spaarzaam) de helft 😉

Welk wasmiddel? Dat is ook een goede. Gebruik liever poeder, dan vloeibaar. Ik heb zelf nu al een lange tijd Neutral. Gebruik in ieder geval geen bleekmiddelen, vlekkenmiddelen, azijn, soda of wasverzachter. Dit kan mogelijk het speciale kruisje aantasten.

Voorbeelden veelgebruikte wasmiddelen: AHpuur, Formil color geconcentreerd, Neutral Color, arial professional color, Le Chat, EcoCover, Klok eventueel i.c.m. biotex blauw.

Kies een programma dat voldoende water geeft. Denk aan een extra voorwas of extra spoelen.

Vul de trommel driekwart. Bij een te lege of te volle trommel kan de inhoud niet goed langs elkaar heen schuren om schoon te worden.

menstruatie ondergoed wassen en wasbare tampons etc
Wasbare wattenschijfjes, maandverband en tampons. Best gezellig, toch 😀

Nieuwe menstruatie broekjes, wasbaar maandverband of wasbare tampons voor het eerst wassen

Was nieuw menstruatie ondergoed (wasbaar maandverband en wasbare tampons), ongeveer 1-3x voor gebruik. Hiermee activeer je het absorberend vermogen. Denk maar aan een nieuwe handdoek, die nog niet zo goed afdroogt. Gebruik de eerste keer wasmiddel. Dan is het wasbare menstruatie spul, ook meteen “schoon” na het productieproces. De tweede en derde keer, was je zonder wasmiddel.

Welke wasprogramma is optimaal bij menstruatie ondergoed wassen?

Na gebruik van het wasbaar ondergoed/ maandverband spoel ik ‘m sowieso even uit onder de koude kraan. Daarna gaat het in mijn wasmand. Ik zorg dat ik tijdens mijn periode na 2-3 dagen de boel was. Een ander advies is om de broekjes en maandverbandjes in een bakje met koud water te laten weken, tot dat je gaat wassen. Dan moet je elke dag het water verversen, maarrr dat doe ik zelf niet 😉

Wasroutine menstruatie ondergoed / wasbaar maandverband / wasbare tampons

  1. Voorwas (of kort programma) op een koude temperatuur (maximaal 30 graden), met een klein beetje voorwasmiddel zoals biotex blauw. Zo week je de eiwitten en het bloed los. Te heet wassen zet die eiwitten/rode kleurstof vast (denk aan een ei dat stolt als je het kookt), waardoor er vlekken kunnen achterblijven.
  2. Hoofwas op 60 graden, met geschikt en goed gedoseerd wasmiddel, en met extra spoelen. Ik kies nu het lange programma (niet kort of de eco stand). Zo spoelen alle zeepresten goed weg en blijft er geen residu achter in de laagjes.

Je kunt ook alleen wasmiddel bij de voorwas doen en dan bij de hoofdwas niks, bij het wassen van wasbare menstruatie producten. Zodat alles goed uitspoelt, zeg maar. Zelf een beetje uitproberen, wat werkt.

menstruatie ondergoed wassen

Menstruatie ondergoed drogen

Menstruatie ondergoed of maandverband mag niet in de droger en strijk het ook niet. Beide is te heet voor het materiaal. Het kan kapot gaan. Wasbare tampons kunnen eventueel wel in de droger of gestreken worden. Dubbelcheck per merk even de wasadviezen.

Droog de maandverbandjes, tampons en menstruatie broekjes aan een droogrek of octopusje. Zorg voor goede ventilatie als je ze binnen droogt, zodat ze niet stug worden. En berg ze pas op als ze echt droog zijn, anders worden ze ook muf. Na één of anderhalve dag is het boeltje droog.

Nog (bloed)vlekken zichtbaar?

Zijn er nog verkleuringen zichtbaar? Een handige tip die vaak werkt: hang de broekjes, verbandjes en tampons schoongewassen, maar nat (hoe natter hoe beter) in de zon! De vlekken willen ook nog wel eens weggaan door een nachtje buiten in de vrieskou. Grappig hè.

Lees ook: “Menstruatie ondergoed (vergelijkingstabel period panties uit NL)”

Zo, dan weten we dit ook weer. Note to self: en nu braaf die wasroutine volgen! 😉

Afbeeldingen: Pixabay, eigen

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (5) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

2 Comments

  1. Hee Lori, dank voor het delen van een wasroutine! Zelf gebruik ik Modibodi-ondergoed en ben daar erg blij mee. Het enige puntje is dat je dat niet warmer dan 30 graden mag wassen (ieuw) omdat je anders, naar hun zeggen, de materialen kapotwast en de werking ervan dus minder wordt. Heb jij tips hiervoor?

    • Hi Maaike! Oeh, dat is een lastige. Staat dit ook op het labeltje zelf in de broekjes? Ik zou zelf in dat geval de lange wasroutine kiezen. Dus eerst een korte was of voorwas op 30 graden. En daarna een hoofdwas met extra spoelen op 30 graden. Ik zou dan af en toe toch een keertje heter wassen, op 40 graden om eens te proberen en inderdaad voor die bacteriën.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.