In het rijtje duurzame menstruatie artikelen zoals wasbaar maandverband, menstruatie cups, (zee)sponsjes en wasbare tampons mag menstruatie ondergoed niet ontbreken! Period panties hebben inmiddels in Amerika al een tijdje hun opmars gemaakt, in het bijzonder door het merk Thinx, dat een enorm goede marketing heeft. Wij nuchtere Nederlanders (ik dus) willen eerst weten hoe het precies werkt, of het effectief is en de prijs/kwaliteit afwegen. Toch? In dit artikel vertel ik je dus alles over deze handige menstruatie slips. Hoeveel bloed vangt het op, hoe zit het met luchtjes en waaruit bestaat dat speciale kruisje? Tot slot vind je onderaan een handige vergelijkingstabel met het leukste menstruatie ondergoed uit Nederland!

Lees ook de reviews van Kelly over “period panties” en het “menstruatie ondergoed badpak”

menstruatie ondergoed

Wat is menstruatie ondergoed?

Menstruatie ondergoed is een vrouwenslipje dat menstruatiebloed opvangt, zodat je dit kunt dragen tijdens je maandelijkse periode. Niet alles wat een ongesteldheidsbroekje wordt genoemd is geschikt. Het gaat om het speciale kruisje.

Menstruatieondergoed heet ook wel period panties. Overigens blijkt uit mijn onderzoek dat de techniek hetzelfde is als wasbare incontinentie broekjes. Dat maakt de keuze ineens een stuk ruimer. De menstruatie slipjes uit de vergelijking zijn dus ook geschikt bij lichte incontinentie. Blijft een rot woord, maar ja, ook ik heb na 2 zwangerschappen tijdens een volle blaas en een hoest- of lachbui wel eens zo’n oops shit momentje.

De menstruatie slipjes zijn duurzaam omdat je minder wegwerpartikelen nodig hebt zoals tampons, maandverband en inlegkruisjes (al bestaan er ook biologische wegwerp tampons en maandverband). Je kunt menstruatie ondergoed daarnaast lang hergebruiken. Menstruatie ondergoed is er in de vorm van een broekje, lage slip, taille broekje, string model, hotpants of boxershortje.

Ook interessant: “Natuurlijke anti-conceptie en rotzooi vrije menstruatie middelen (over sponsjes en cups)”

Wanneer kun je menstruatie ondergoed gebruiken

Je kunt menstruatie ondergoed dragen voor, tijdens en na je menstruatie. Maar ook als je last heb van afscheiding of licht urine verlies. Lichte incontinentie betekent het verliezen van kleine druppeltjes tot kleine scheutjes bij sporten, hoesten, lachen of niezen.

Menstruatie slips zijn ook fijn voor jonge meiden die net voor het eerst ongesteld zijn. En tot slot kun je menstruatie ondergoed gebruiken na je bevalling. Maarrr, alles is afhankelijk van de mate waarin je vocht, afscheiding, urine of bloed verliest. En daarbij speelt het materiaal een rol.

Gebruik period panties bij:

 • Voor, tijdens en na je menstruatie;
 • Afscheiding;
 • Urine verlies/ lichte incontinentie;
 • Voor het eerst ongesteld en
 • Na de bevalling.

Voor het eerst ongesteld?

Als je dochter (of jijzelf als dit je leest) voor het eerst ongesteld wordt, dan kan het dus prettig zijn om gewoon een menstruatie onderbroekje (extra) te dragen. De Basic Ultra van Swaens heeft bijvoorbeeld een maat XS (net zoals de Midi, Mini en Boxershort) en is erg geschikt voor meisjes vanaf 8 jaar.

Zo werkt wasbaar menstruatie ondergoed

Maar hoe werkt zo’n menstruatie broekje nou precies? Allereerst heb je een “gewone” onderbroek. Daar is niks speciaals aan, en die bestaat net als andere slips in verschillende vormen, maten, kleuren en materialen. Het gaat om het speciale kruisje.

Dit kruisje vangt het menstruatiebloed op. Dat komt omdat het bestaat uit meerdere lagen.

Het eerste laagje dat tegen je vagina aan komt is meestal een zacht materiaal zoals katoen, bamboe of fleece. Dit laagje heeft als doel om vocht door te laten, maar zelf weer snel op te drogen zodat je geen natte of broeierige flamoes hebt. Als dit niet goed opdroogt, is het GEEN goed menstruatie broekje. Want dan kunnen er bacteriën groeien en dat moeten we niet hebben down there.

Het middelste laagje bestaat uit één of meerdere lagen stof. Dit deel heeft als doel het vocht op te vangen. Hoe meer laagjes, hoe meer bloed of urine het broekje absorbeert. Tot slot bestaat het onderste laagje van het kruisje uit een materiaal dat vochtafstotend werkt. Zo blijft het bloed in de middelste laagjes opgeslagen en lek je niet door in je broek. Dit laagje is meestal gemaakt van het materiaal PU(L). Als dit laagje alleen bestaat uit katoen of stof of fleece dan, tja, dan werkt het niet zoals bedoeld.. Dan absorbeert het wel een beetje, dus een drupje maakt niet uit, maar lek je bij het echte werk vrolijk door.

menstruatie ondergoed - period panties Mama's Jungle
(afbeelding van Swaens)

Het speciale kruisje bij menstruatie ondergoed bestaat uit:

 • Laagje tegen vagina: vocht absorberen, doorlaten en snel opdrogen.
 • Middelste laagje(s): vocht vasthouden.
 • Onderste laagje aan de buitkant: vocht tegen houden zodat het niet doorlekt.

Hé dat komt bekend voor!

Dus meerdere laagjes, vocht opvangen en een laagje dat ervoor zorgt dat het vocht niet doorlekt? Hé, dat klinkt bekend! Het is inderdaad hetzelfde principe als wasbare luiers bij baby’s, tijdens je borstvoeding de wasbare zoogcompressen en wasbaar maandverband.

Menstruatie ondergoed als badpak of bikini

Om bovenste gelijkenis, wil ik nog even een kleine sceptische note maken bij menstruatie ondergoed als badpak of bikini. Voorop gesteld: ik heb dit zelf (nog) niet geprobeerd. Maar als ik naar het principe kijk bij wasbare zwemluiers voor baby’s, dan lopen de absorberende laagjes wel gewoon vol met zwemwater. En het plas vermengt zich dan gewoon met het zwemwater, al zie je dat niet. Het speciale vochtafstotende laagje houdt wel ontlasting tegen. Dus als ik dan kijk naar menstruatie ondergoed ben ik bang dat als je zwemt met een kruisje vol bloed en water, en je bijvoorbeeld je benen bij elkaar knijpt of kruist, het vrolijk als een soort spons een bloederig tafereel veroorzaakt. Maar, ik kan het mis hebben..

Als je trouwens een menstruatie badpak of bikini draagt tijdens het zonnen of gewoon op het droge blijft, dan lijkt het me overigens wel effectief en handig.

menstruatie ondergoed badpak

Lees nu ook: “Ervaring menstruatie ondergoed badpak tijdens vakantie en bij het zwemmen”

Hoeveel bloed vangt een menstruatie broekje op?

Hoeveel bloed het menstruatie ondergoed opvangt en vasthoudt is afhankelijk 4 factoren. Allereerst het materiaal van het kruisje. Bamboe kan bijvoorbeeld meer vocht absorberen dan katoen. Daarnaast spelen het aantal lagen van het kruisje en de dikte daarvan een rol. Meestal zijn dit tussen de 2 en 6 laagjes. Tot slot telt de oppervlakte van het slipje (en dus het kruisje) mee. Zo heeft een string een klein kruisje en absorbeert het bijvoorbeeld de hoeveelheid van 1 tampon. Een onderbroek of boxershort heeft een groter kruisje en kan dus meer bloed opvangen.

“Een menstruatie slipje (of incontinentie broekje) vangt gemiddeld tussen de 2,5 en 125 ml bloed of vocht op.”

4 factoren spelen mee qua absorptie period panty:

 • het materiaal van het kruisje;
 • aantal lagen van het kruisje;
 • dikte van het kruisje en de
 • oppervlakte van het slipje.

Indicatie “hoeveelheid bloed” in een menstruatie slipje

Per vrouw en per menstruatieperiode verschilt de hoeveelheid bloedverlies. Maar één ding is zeker, het lijkt altijd meer dan dat het is.. Maar waarmee moet jij nou rekening houden als je een period panty wilt kopen? Bedrijven die incontinentie broekjes of menstruatie broekjes verkopen hanteren verschillende beschrijvingen.

Hoeveelheid bloed in menstruatie ondergoed:

 • 2,5 ml = 0,5 tampon = 0,5 theelepel
 • 10 ml = 1-1,5 tampons = 1-2 theelepels
 • 15 ml = 1,5-2 tampons = 2 theelepels
 • 20 ml = 2 tampons = 3 theelepels

Hoeveelheid bloed in menstruatie ondergoed VS hoeveelheid bloed in menstruatie cups/ sponsjes

Ook de inhoud van menstruatie cups gaat in aantal ml. Dit vind je bij de productbeschrijving of je pakt even een maatbekertje uit de keuken om te meten.

Ik heb zelf de inhoud van mijn menstruatie cup en medium zeespons gemeten en dat zit op ongeveer 10-15 ml (dus max. 2 tampons).

Lees ook over “Natuurlijke anti-conceptie en rotzooi vrije menstruatie middelen (zoals sponsjes en cups)”

Gaat menstruatie ondergoed stinken?

Sommige fabrikanten claimen dat bepaalde materialen of laagjes ook de geur opnemen. Marketingtechnisch een goed USP, maar is het écht zo?

Sommige materialen zoals bamboe zijn van nature bacterie- en geur remmend. Als het bovenste laagje het bloed doorlaat en snel opdroogt, terwijl het bloed in het middelste laagje zit opgeslagen, dan vermoed ik dat het stinken wel zal mee vallen. Maar als je van dichtbij snuffelt zal je het vast ruiken. En dat is bij andere menstruatieartikelen eigenlijk ook zo. Erg? Nee joh, een menstruerende vagina ruikt gewoon naar een gezonde bloedpoes. En dat is n.o.r.m.a.a.l.

Kortom, vers menstruatiebloed an sich stinkt niet per se. Maar mijn ervaring is dat na een halve dag tot een dag, bij het dragen van menstruatie ondergoed, je het wel een beetje ruikt hoor. Stink het écht heel erg, dan zou het ook kunnen dat er bacteriën in het slipje zitten. Check dan even de wasroutine van menstruatie ondergoed.

Hoeveel menstruatie onderbroeken heb je nodig?

Hoeveel menstruatie broekjes je nodig hebt, ligt aan hoe je het wilt gebruiken. Wil je het voor de laatste 2 menstruatiedagen gebruiken, dan zijn 2 broekjes genoeg, als het om de laatste “drupjes of scheutjes” gaat.

Wil je ze tijdens je gehele ongesteldheidsweek gebruiken, dan zit je tussen de 5-7 menstruatie slips. Gebruik je ze dagelijks voor lichte incontinentie? Dan zou ik ook iets van 4-7 broekjes adviseren. In ieder geval tot wanneer je de (hand)was doet en tel er dan 1-2 dagje droogtijd bij op.

Moet je een menstruatie slipje combineren met een tampon, cup of maandverband?

Niks moet, alles mag. Het is aan jou wat je fijn vindt en het ligt ook de hoeveelheid bloedverlies. Je kunt alleen een menstruatie onderbroekje dragen of het combineren met iets anders op zware dagen. Wil je op het hoogtepunt van je menstruatie alléén een menstruatie slipje aan? Dan is je kruisje wat dikker. Of je kiest ervoor dat je gedurende de dag je slipje 1 of misschien wel 2 x vervangt.

Ik bedoel, of je nu zit te hannesen met een cup, (wasbaar) tampon, sponsje, (wasbaar) maandverband of een onderbroekenwissel, maakt dan ook niet uit. Alles went wel, als je je er maar prettig bij voelt.

De termen: bestand tegen lekken of geheel lekvrij? (Leak-resistant VS leak-proof)

Deze termen kwam ik vooral tegen op de Amerikaanse websites en het zit als volgt. Als jouw menstruatie onderbroek alléén een kruisje heeft met meerdere lagen katoen of bamboe, dan vangt het wat extra doorlek bloed op. Als het kruisje als onderste laagje een vochtafstotend laagje heeft (zoals PUL), dan wordt het lekvrij genoemd.

Wil je dus het broekje als extra bescherming dragen naast een ander menstruatieproduct, dan maakt het niet zo uit. Tenzij je veel bloed verliest. Zoek je dus naar lekvrij, zoek dan vooral naar dat speciale vochtafstotende laagje (PUL). Meer uitleg volgt bij de materialen hieronder.

Welk menstruatie ondergoed past het best bij jou?

Allereerst moet het broekje natuurlijk genoeg opvangen, dus hoe zwaar is je menstruatie en/of urineverlies? Wil je het broekje gebruiken tijdens je hele menstruatie? Dan kun je kiezen voor lichte period panties (<10 ml) voor lichte dagen, een gemiddelde absorberend vermogen (15-20 ml) of groot opneembaar vermogen (>100 ml) tijdens zware dagen of last van scheutjes urineverlies. Tip: deze laatste categorie zul je niet vinden onder de noemer menstruatie ondergoed, maar zoek dan naar wasbare incontinentie broekjes.

Welk materiaal wordt er gebruikt bij menstruatie ondergoed

Het materiaal van de menstruatie slip zelf, bestaat meestal uit (organisch) katoen, bamboe, nylon, elastaan (spandex), polyamide, lycra en/of micropolyesther.

Het kruisje bestaat meestal uit bamboe, (organisch) katoen, polyesther en/of PUL.

Uitleg materialen period panties

In zowel de menstruatie broekjes als het kruisje worden verschillende materialen gebruikt. Ik beschrijf ze hier en onderaan in de vergelijkingstabel vind je de materialen per broekje.

Bamboe werkt verkoelend op de huid en absorbeert 60% meer dan katoen. Het is van nature bacterie en geurremmend. Het materiaal bamboe is ook goed als je last hebt van allergieën of lichen sclerosus (Swaens).

Bamboetextiel/ bamboe badstof absorbeert meer vocht dan katoen en de badstofstructuur draagt zorg voor een nog grotere vochtopname.

Fleece Bamboe heeft als eigenschap dat het vocht wel wordt doorgelaten maar niet terug kan, waardoor het kruisje droog blijft voelen. Naast vocht worden ook geurtjes door deze laag geweerd.

Katoen is huidvriendelijk, luchtdoorlatend en kan 20 % van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen, zonder dat de stof nat aanvoelt. De stof is licht, sterk en gemakkelijk.

Lyocell of Tencel is een synthetische vezel. Het is zeer goed afbreekbaar, makkelijk te wassen en heeft een zijdeachtig karakter. Ook is het meer vochtwerend dan viscose.

Microvezel: Deze vezels zijn licht en fijn. Ze bestaan uit polyamide, polyester of viscose.

Polyamide is een synthetische vezel. Het is elastisch en sterk. Ook wel bekend van de nylon panty’s of van de “kant look” bij (goedkoper) sexy lingerie.

PUL (PolyUrethaanLaminaat) of Polyurethaan / PU is gemaakt van polyesther. Door middel van chemische stoffen wordt een waterdicht laagje gecreëerd. Het is naast waterdicht ook ademend en flexibel. TPU lijkt hierop, maar in plaats van chemische stoffen worden er hoge temperaturen gebruikt om zo’n laagje te creëeren.

Spandex/ Elastaan is een kunstvezel met grote elastisch rekbaarheid. De elastisch rek van de vezel is zo’n 500%. Het heet ook wel Lycra.

Viscose is gemaakt van natuurlijke polymeren uit cellulose en gebruikt men meestal in combinatie met andere natuurvezels of kunstvezels. De stof is zacht en gemakkelijk te bedrukken.

Zijde: De stof is zeer aangenaam om te dragen, kreukt bijna niet, is in de zomer koel en in de winter warm. Zijde is relatief elastisch, maar is wel gevoelig voor zonlicht of zweet en moet voorzichtig gewassen worden.

Menstruatie ondergoed wassen

Na gebruik spoel je het broekje uit met koud water. Gebruik daarbij geen zeep, en spoel het menstruatie ondergoed tot het rode nagenoeg weg is. Daarna gooi je ‘m bij je andere kleding in de was. Don’t worry, er gebeurt niks met je andere kleding.

In de wasmachine kies je een programma van 30-40 graden. Niet te heet, omdat het materiaal dan kapot kan gaan. Gebruik poeder of vloeibaar, maar GEEN bleek of wasverzachter. Verder moet je het broekje niet strijken (is te heet). En tot slot doe je ‘m niet in de droger. Lekker laten wapperen, het liefst met circulerende wind (buiten of bij een open raam).

Tip: heb je het idee dat je menstruatiebroekjes na een tijdje meer gaan stinken? Reinig ze dan eens “diep”. Dit noem je strippen.

Vergelijkingstabel menstruatie ondergoed uit Nederland

Merken menstruatie ondergoedNotes
Cheeky Pants (v.a. 14,95)
– string
– slip
– boxer
Conni (v.a. € 16,95)
Op basis van Katoen, Elastomeer, Polyester en PU
– slip
– boxer
EvaWear (v.a. € 33,95)
– slip
– boxer
Lotties (v.a. €17,50)
Bamboe, organisch katoen
– string
– lage slip
– hoge slip
Lunapads (€30,-)
Op basis van bio katoen
– slip
Met extra inleg pads mogelijk
Swaens (v.a. €19,90)
op basis van bamboe en PU
– string
– slip
– boxer
Volcare (v.a. € 21,99)
Op basis van o.a. katoen, spandex
– slip
– boxer
Dit zijn ook broekjes voor bij (licht) urine verlies
Underwunder (v.a. € 19,95)
Op basis van o.a. katoen, elastaan
– slip
– boxer
Ook voor kinderen

Natuurlijk probeer ik zelf ook het een en ander uit!

Mijn reviews vind je hieronder en deze zal ik aanvullen als ik wat aan te vullen heb :-).

Review Swaens; menstruatie ondergoed/ incontinentie slipje

Van Swaens krijg ik een paar bamboe slipjes om te testen (Mini 60 ml, Midi 60 ml en String 25 ml). Wat me als eerst op valt is het heerlijk zachte materiaal. De kruisjes zijn dikker en voelen een beetje fleece achtig, maar erg zacht. De slipjes zijn ook mooi genoeg voor je menstruatie week! Ik kon niet wachten met testen, dus ging direct aan de slag met een ml-spuitje water. Al bezig, zag ik dat de druppeltjes water bleven liggen, maar toen ik over het water aaide trok het goed in. Ik trek de natte menstruatie string aan en wacht tot het opdroogt. Na een half uurtje voel je inderdaad niks meer! Ik spuit er nogmaals 5 ml water op en ook dat trekt in. Na het uittrekken van de slip, vroeg ik me af waar al dat schaamhaar vandaan kwam. Huh, pluisjes… 😉 (net als bij nieuwe sokken) OJA, je moet ze natuurlijk eerst even 1-2 keer wassen voor gebruik, net als wasbare luiers. Tipje vóór gebruik. Haha.

Hoe presteert Swaens tijdens de menstruatie?

Dan de finale test. Tijdens mijn menstruatie heb ik op dag 1 de hele middag en avond een slipje van 60 ml aangehad. Het andere 60 ml slipje heb ik voor de nacht gebruikt. Ik heb de slipjes niet gecombineerd met iets anders zoals een tampon of cup. Wat ik merk, is dat het broekje het menstruatiebloed heel goed opneemt, maar het slijm iets minder. Het kruisje voelt daardoor ietsje nattig en plakkerig. Verder heb ik dus op de hevigste dagen totaal geen lekkage! De string (25 ml) heb ik op dag 4 gebruikt. Dit is mijn laatste of een-na-laatste menstruatiedag, waarop ik meer een beetje verspreid over de dag “lek”. Het grote verschil is dat deze dag het kruisje droger aanvoelt én ik heb totaal geen lekkage.

Qua geur is het normaal, niks geks. Als je aan het eind van de dag je neus in het kruisje steekt, ruik je natuurlijk wel wat. Maar ja, wie gaat dat dan doen 😉 Waar ik verder de effectiviteit goed aan merk, is tijdens het uitspoelen van het broekje. Je moet echt goed spoelen en uitknijpen om het bloed uit het kruisje te krijgen, dus het kruisje absorbeert wel degelijk goed je menstruatie vloeistof.

Review Eva Wear period panty

Op Tante Rosa zijn menstruatie slipjes van het merk EvaWear te krijgen. Het materiaal voelt iets minder zacht dan de bamboe, maar het kruisje loopt wel breder door. En dat is gunstig tegen doorlekken, natuurlijk. Ook dit ziet eruit als een effectief broekje! Waar je rekening mee moet houden is dat de slipjes kleiner uitvallen. Ik heb een beetje tussen maat S/M in. In heb een broekje L (EvaWear Hipster Lace), maar die is net ietsje te wijd, een M was beter geweest. Maar het kan net. Twijfel je tussen 2 maten, koop dan 1 maatje groter van dit merk. Ook dit broekje ziet er netjes uit. Niet zo’n extreem lompe onderbroek haha. Ik mag van mezelf wat slonzig zijn in my period, maar er zijn grenzen 😉 Deze is zeker good to go!

Hoe presteert Eva wear tijdens mijn menstruatie?

Op dag 2 van mijn menstruatie probeer ik vervolgens de Hipster Lace (20 ml) en ik combineer het ook niet met iets anders. Het broekje en kruisje voelt fijn dun. En whoehee, ik heb wederom geen lekkages aan het eind van de dag. Daarnaast heb ik het idee dat katoen iets beter het slijm absorbeert dan bamboe. Terwijl bamboe juist sneller vocht absorbeert en opdroogt.

Lotties Period

Van Lotties Period probeer ik ook een aantal modellen; de lacy string en de broekjes Cheeky en high-waist. De modellen zijn erg mooi, de stof heerlijk zacht en het kruisje is niet te dik. Ook de absorptie is helemaal goed. Van de string ben ik echt fan. Dit is mijn nieuwe favoriet. Echt fijn tijdens de menstruatie om gewoon op pad te gaan, zonder een onderbroek. De broekjes raad ik aan. Ze vallen wel ietsje ruim (niet een hele maat), dus twijfel je tussen twee maten, kies dan de kleinste.

Raad ik menstruatie slipjes aan?

Menstruatie ondergoed raad ik absoluut aan! Het is natuurlijk wel wat je zelf prettig vindt. Gebruik je enkel en alleen menstruatie ondergoed, dan zou ik adviseren om op je hevige dagen toch een keertje extra je broekje te verwisselen overdag. Dit komt puur omdat het menstruatieslijm wel een beetje blijft liggen en dit op een gegeven moment toch nattig aan voelt. Het vocht wordt echt goed opgenomen en je blijft lekvrij. Tijdens de laatste/ lichte dagen kun je prima uit de voeten met 1 broekje. Bamboe en (organisch) katoen zijn allebei fijn. Zelf ben ik denk ik ietsje lichter dan gemiddeld ondersteld, en met een kruisje van 20 ml absorptie blijf ik op dag 2 lekvrij.

Mogelijkheden menstruatie ondergoed, online uit het buitenland

Tot slot kun je in Amerika en andere landen ook online period panties kopen. Er zijn een hoop merken en als je het leuk vindt kun je bij dit rijtje beginnen. De prijzen variëren tussen 26-51 dollar, exclusief verzendkosten. Je weet nu waar je op moet letten qua materiaal en je wensen, dat maakt het overzees bestellen iets makkelijker..

Merken period panties (buitenland)

 • Anigan
 • Dear Kate
 • Flux
 • IamEva
 • Knix
 • Lunapads
 • ModiBodi
 • Pantyprop
 • Thinx

Conclusie & mijn eigen mening

Welke period panties zijn het best? Als ik kijk naar het materiaal van het kruisje zou ik gaan voor een fleece materiaal van bamboe aan de vaginakant en anders van (organisch) katoen. In ieder geval een stof dat het vocht goed doorlaat en zelf snel opdroogt. Voor een goede werking van het broekje zijn meerdere laagjes van belang. Minimaal 3. Het liefst van bamboe of katoen. Het onderste laagje van PUL is een must, tegen het doorlekken.

Ik vind het jammer dat sommige producenten hun materialen niet vertellen. Dat maakt mij in dat geval extra sceptisch. Soms zie ik dan iets staan over een speciaal laagje, geheime technologie of gepatenteerde dit of dat. Persoonlijk denk ik dat het gewoon gaat om PUL, wat jij? Je kunt dan wel de gok nemen en ervan uitgaan dat het goed is. Staat er niks over een speciaal anti-doorleklaagje? Sla dit menstruatiebroekje dan maar over.

In de tabel staan verder nog wat dubieuze merken. Zo ziet de webshop van Happy Pantiez (voor kinderen ook) er aardig leeggekocht uit. Plus, dat zij als enige na 5-10x hun absorptievermogen verliezen. Dat zou niet hoeven, met bijvoorbeeld een laagje PUL.

Tot slot is er dus ook veel overlap met wasbare incontinentie onderbroekjes. Alleen eerlijk is eerlijk, die zijn niet het meest charmant. De leukste staan écht in dit rijtje ???? (en anders mail jij me hè! Met een goede aanvulling)

En hoe ga ik mijn menstruatie ondergoed gebruiken?

Lekker free-bleeden in een relatief charmant slipje, zonder geurtjes en lekkages, lijkt me heerlijk. Al zou ik niet zo snel voor een wit menstruatie slipje gaan. Dat is wel heel erg in your face .De eerste 3 ongesteldheidsdagen zijn bij mij het zwaarst. Hiervoor ga ik zeker een period panty proberen. Al bevallen mijn menstruatie sponsjes ook prima.

Maar mijn voornaamste wens gaat om de laatste 2 dagen. Ik verlies dan over de hele dag verspreid wat bloed, al is het niet veel. Op die dagen heb ik eigenlijk geen zin meer om iets in te doen, daar is het te weinig voor. Maar op rode vlekken of doorlek vlekken zit ik ook niet te wachten. Als ik het dan gewoon een hele dag red met één broekje (van 20 ml absorptie bijvoorbeeld), en ik koop er twee, dan kun je mij niet blijer maken en hang ik mijn rode vlag met trots uit ????!

Ook lezen: “Een uitgebreide vergelijking: welke wasbare zoogcompressen kies je?”

Alstublieft, alle info over period panties op een rij. En vertel eens. Is menstruatie ondergoed ook iets voor jou? En welke menstruatie slipjes spreken jou aan? Klets gezellig mee in de reacties hieronder en vragen mag je altijd stellen.

Afbeelding: Pixabay

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (5) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

26 Comments

  • Hi Daniëlle, ik ken die nog niet nee. Heb jij er ervaring mee? Ik ben wel benieuwd, ook 🙂

  • Misschien zijn er toch micro-organismen die ervoor zorgen dat een slipje op den duur gaat ruiken. Je wat het op 30 graden, dus die blijven leven. Ik doe mijn vaatdoekjes voordat ze in de was gaan in de magnetron om micro-organismen te doden. Na 2 minuten ruiken ze weer helemaal fris. Ik zou dit ook proberen met de slipjes.

 1. voor mijn menstruatie weken heb ik in mijn kast een apart mandje waar ik slipjes in heb liggen die ik alleen dan draag . ik verlies altijd veel bloed , daarom gebruik ik altijd dikke tampons en dan kan ik in die slipjes dus nog een groot maandverband leggen tegen het doorlekken

  • Top blog! Ik heb sinds kort een onderbroek van femtis om period panty’s te proberen. Zeker een succes. Vooral snachts echt chill op deze manier. Ik ben benieuwd hoe die femtis onderbroeken zich verhouden tot de andere merken! 🙂

 2. Heel blij was ik met alle info, bedankt! Ik heb de Swaens Ultra Basic aangeschaft en ik ben erg tevreden! Ik heb een hevige menstruatie daarom heb ik gekozen voor de absorptie van 100 ml, en aangezien de Swaens van prettig bamboe zijn gemaakt en dus erg ademend zijn én in Nederland verkrijgbaar was de keus snel gemaakt. De eerst hevige dagen heb ik 3 broekjes per etmaal gebruikt dus om de 8 uur vervangen en ik ben NIET doorgelekt. Ik heb nu 6 broekjes en dat gaat prima. Ik draag de broekjes ook buiten de menstruatie om omdat ik flinke afscheiding heb, zo fijn dat ik nu niet meer dagelijks inlegkruisjes nodig heb, dit voelt veel fijner en droog en ook geen geurtjes. Ik hoop dat anderen iets aan deze info hebben, groetjes, Esther H

  • Hi Esther, bedankt voor je aanvulling met je ervaring! Fijn dat het je zo goed bevalt. Veel liefs! Lori

 3. Ik ben ook om hoor, reuze bedankt voor dit artikeltje. Zou inderdaad fijn zijn om een update te lezen met je ervaringen hiermee in de afgelopen maanden.

 4. @Lori, gebruik je ze zelf nog? Ben wel benieuwd naar een update!

  • Hey Linne, ja! Toevallig deze week nog :p Update: Ik draag de onderbroekjes in de nacht en als ik thuis werk. Ik heb er twee, en uit gemak doe ik bijv. ’s avonds eentje uitspoelen tijdens het douchen. Op de verwarming leg ik het broekje te drogen en dan is ‘ie de volgende dag droog (voordeeltje van het najaar). Als ik op pad ben kies ik een menstruatie string of gebruik ik die fijne menstruatie sponsjes. Gebruik jij ze ook?

   • Ja, ik gebruik niets anders meer. Geen tampons, geen maandverband, alleen m’n Thinx slipjes. Alleen jammer dat ik ze zo laat heb ontdekt. Echt geweldig.

 5. Ik heb nu twee cycli achter de rug met een setje van Thinx en ik ben om! Geen maandverband of tampon meer nodig en ik voel me zelfs frisser… Op het werk verwisseld ik 1 keertje rond de middag. Werkt perfect.

  • Ja fijn hè! Thinx zou ik zelf ook nog wel willen uitproberen 🙂 Spoel jij ze nog uit tussendoor of gewoon ’s avonds in de was?

 6. Marida Jacobs Reply

  Wow, gedegen en vooral eerlijk (en hier en daar grappig) verhaal! Veel dank, ik ben via de cup en Thinx ook op het spoor van menstruatie ondergoed gekomen – erg fijn om alle mogelijkheden te lezen!

  • Oh wat een goede info zeg, bedankt! Ook fijn enkele ervaringen te lezen. Denk dat ik dit toch ga uitproberen, even overwegen welk soort.

 7. Dank voor dit interessante artikel. Ik kan zelf geen tampons gebruiken wegens een medisch probleem. Momenteel ben ik op vakantie in Egypte en op dag drie van mijn menstruatie heb ik zonet gewoon een hele dag op strand gelegen… met een menstruatiebadpak aan. Een UITVINDING!

 8. Mijn dochter menstrueert nu al twee jaar en heeft nooit wat anders gedragen dan menstruatieondergoed. Nooit een maandverband, nooit een tampon. Ze is heel milieubewust en tot mijn grote verbazing heeft ze nog geen enkel ongelukje gehad (ze heeft best wel veel bloedverlies). Jammer dat dit nog niet meer bekend is in Nederland. Het badpak heeft ze nog niet getest maar dat komt er zeker aan. Dank voor het artikel, ik hoop snel nog wat meer ervaringen te lezen!

  • Welk merk gebruikt je dochter. Ik heb zelf twee dochters die net dit jaar zijn gaan menstrueren en best veel bloedverlies hebben.

 9. Leuk dat hier opnieuw wat wordt over geschreven. Menstruatieondergoed is de toekomst! Misschien interessant om te vertellen: ik vind tampons zelf mega pijnlijk om te gebruiken, dus tot voor kort zwom ik gewoon niet dan, of op het einde van mij in menstruatie als het wat minder was. Ik ga dus zeker eens zo’n badpak gebruiken! Benieuwd wat jouw mening er over zal worden.

 10. Ik gebruik nu al een jaar menstruatieslipjes, nooit meer 1 maandverband of tampon gekocht. Ik raad je toch aan om ook eens een badpak te proberen. Naar aanleiding van een review op YouTube heb ik er eentje gekocht en dat werkt écht prima!

 11. Bedankt voor je uitgebreide blog! Ben al maanden aan het klooien met menstruatiecup en sponsjes, maar gaat de ene keer prima en de andere keer blijf ik maar lekken… Vreselijk! Wil period panties proberen voor erbij, precies wat jij schrijft. Fijn om zo veel uitgebreide informatie te lezen hierover want ik zag door de bomen het bos niet meer! Ga Swaens proberen, dankjewel!

 12. Super zeg, wat een uitgebreide blog! Dank je wel. Ik weet nog niet waar ik precies voor ga maar ik wil er wel 1 gaan bestellen om te proberen.
  Gebruik nu ook wasbare inlegkruisjes en maandverband maar de eerste die ik had zijn nu naar een jaar of 6 ofzo wel versleten. Dit zit veel comfortabeler lijkt me! Niet dat ik dat andere niks vind maar net een laagje minder en geen drukknoopje.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.