Tijdens het speuren naar een duurzaam alternatief voor tampons, lees ik over menstruatie cups. Iets dat je heel vaak kunt hergebruiken tijdens je ongesteldheid. Fascinerend! Maar eh zo’n cup, is dat relaxter dan het eruit ziet? Gelukkig wel. Kortom, wat is een menstruatie cup? Hoe werkt het precies? En wat zijn de voor-en nadelen? Ook deel ik mijn persoonlijke ervaring en tips. Ter preventie van een bloederige bende, bijvoorbeeld. #oops

Lees ook over de andere mogelijke duurzame menstruatie middelen

De menstruatie cup (whatthecup..?)

De menstruatie cup is letterlijk een cupje of bekertje, gemaakt van stevig, flexibel siliconen. Ze bestaan in allerlei vormen, kleuren en maten. Net zoals onze lady parts, natuurlijk. 

ervaring menstruatie cup
Menstruatie cup (siliconen)

Het cupje breng je tijdens je ongesteldheid in je vagina en het vangt vervolgens het menstruatiebloed op. De cup doe je zo nu en dan legen en omspoelen. En dan breng je vervolgens weer in. Na je periode kun je de cup op verschillende manieren schoonmaken en de volgende maand weer gebruiken! Duurzaam!

“Doe je dat er helemaal in?!”

Riep mijn partner. Uh ja, jouwe past er toch ook in. Ik doe hem een klein lesje biologie en laat zien dat je de cup gewoon een beetje in elkaar vouwt.

menstruatie cup reinigen

Hoe breng je een menstruatie cup in?

Ik moest nog even wachten tot ik ongesteld werd, want we gaan dan wél voor het echte werk en niet droog oefenen, haha. Verdorie, daar zit ik dan met griep en een gaar hoofd op de plee.

Afijn, je vouwt de cup (a-la origami) in een c-tje. Met je mond Ooopen = beneden Ooopen. Ik lach hardop. Dat trucje werkt dus nog echt ook. Plop. Beetje gek idee, maar je voelt ‘m dus totaal niet. Echt niet! +1 voor comfortabel.

Wanneer je de gevouwen cup inbrengt, ontvouwt hij zich dus binnenin. Het bekertje zit als het ware om je baarmoedermond heen, en vangt zo het menstruatie bloed op.

Inbrengen: vouw de cup in elkaar, zodat je het makkelijk in kan brengen. De cup ontvouwt zich in je vagina. De cup trekt een soort vacuüm om je baarmoedermond en blijft dankzij je bekkenbodemspieren zitten.

Hoe lang blijft het zitten en hoe leeg je de menstruatie cup?

Het cupje kun je lang in laten zitten (althans, vol is natuurlijk wel vol, de menstruatiedruppel kan uiteindelijk ook de emmer doen overstromen). Zelf deed ik het cupje de eerste dagen van mijn menstruatieweek zo’n 3 keer legen en later in de week 2 keer overdag.

Het legen doe je door met je duim en wijsvinger het cupje samen te drukken (ontbreken van vacuüm) en eruit te trekken. Vervolgens kiep je ‘m leeg in het toilet. Je spoelt de cup even om bij het kraantje en je brengt hem opnieuw in. Jazeker, thát easy.

Lees ook: “Menstruatie cup reinigen tips (bij toiletten met en zónder waterkraantje)”

De eco voordelen van een menstruatie cup

 • Herbruikbaar & duurzaam.
 • Beter voor milieu. Geen extra afval, plastic etc.
 • Eenmalige aanschaf (tussen 20-40 euro), maar op lange termijn voordeliger.
 • De cup is niet behandeld met chemische en schadelijke stoffen of parfum.
 • Het laat geen deeltjes of stofjes in de vagina achter.
 • De cup blijft niet “zuigen”, zoals een spons.
 • Je voel de cup niet tot nauwelijks zitten.
 • De cup kan langer in blijven zitten (het vangt meer op dan een tampon absorbeert).
 • Kans op TSS (toxic shock syndrome) lager tot niet.
 • Minder snel last van schimmelinfecties.
 • Cup is geurloos.

Mijn ervaring met de menstruatie cup

Ironisch genoeg kwam ik achter het bestaan van de menstruatie cup doordat een vriendin hiermee een kleinschalig menstruatiebloedbad had gecreëerd op d’r werk. Whoops. Tja, het heeft mijn interesse blijkbaar toch gewerkt 😉

Ten opzichte van tampons vind ik de cup prettiger slapen, een stuk minder ruiken en ik heb minder lekkage.

Nadelen zijn er ook. Ik vind het zelf prettiger om in het begin thuis te verschonen. Of dat door onervarenheid komt of aan het vriendinnenverhaaltje ligt weet ik nog niet zo. Ook moet je wel even de anatomie van je poes kennen. Nee, hij kan niet zomaar “verdwijnen”. En ja. Trekken aan een vacuüm gezogen iets doet echt wel pijn. Ik kan me voorstellen dat een menstruatie cup bij een postmama-poes beter in te brengen is dan bij een nou ja premama-poes 🙂

Dat bloederige tafereel is mij later dus óók overkomen, haha. Ahumm… mijn column: “Wanneer je tijdens je maandelijkse feestje wordt overspoeld met bloed.. letterlijk!”.

Update 2019: aanvullingen na een paar jaar gebruik.

Na bevalling nr. 2 zat mijn cup ineens niet meer lekker. Dat kan dus gebeuren en dan kun je het beste een ander model kopen. Verder heb ik gemerkt dat ik menstruatie sponsjes óók heel fijn vind, in combinatie met menstruatie ondergoed voor de lichte menstruatie dagen.

Inmiddels heb ik al jaren geen tampons of maandverband gekocht. Joepie! Ondingen. Is de menstruatie cup ook iets voor jou?

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (4) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

8 Comments

 1. Lijkt mij eigenlijk wel handig! Als ik niet meer zwanger ben straks, zal ik er eentje bestellen. (Misschien dat het ook handig is voor de latere weken na de bevalling? Ik ben namelijk geen fan van broeiend verband in die zone..)

  • Lori Reply

   Na de bevalling, zit op zich wat in (omg dat maandverband inderdaad) maar aan de andere kant kon ik toen ook echt geen aanraking niks verdragen down under, dus wat dat betreft misschien minder. Let me know 🙂

   • Ja, is nog maar de vraag hoe ik uit de strijd kom ( duurt nog even hoor, 1 september uitgerekend). Maar ik hou je op de hoogte 🙂

 2. Ik heb er geen ervaring mee maar het lijkt me op zich wel een handig ding. Ik heb alleen de neiging om nogal uhhh… veel bloed te verliezen dus ik weet niet of ik het aan zou durven. Ben bang dat wanneer ik dat ding probeer te verwisselen het net lijkt alsof in een slachthuis is veranderd. Maar misschien is het een kwestie van oefenen.
  …Jess schreef als laatst…Borstvoeding versus flesvoeding – Ask me anythingMy Profile

 3. Na de geboortes van mijn kinderen heb ik de cup jarenlang gebruikt.
  Inmiddels ben ik in de overgangsleeftijd en voldoet de cup niet meer vanwege het enorme bloedverlies. Ik heb nu wasbaar maandverband wat prima gaat.

 4. Hahaha ik moest erg lachen om je “Ook moet je wel even de anatomie van je poes kennen”.
  Ik heb wel van de menstruatie cup gehoord, maar ik denk niet dat het iets voor mij is. Vooral omdat ik mezelf ken en waarschijnlijk overal bloed heb zitten, behalve in het toilet. En ik ben al niet zo’n goede huisvrouw… 😉
  …Joyce schreef als laatst…Eerste verjaardag – ThemafeestMy Profile

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.