Wanneer je zoekt naar duurzame alternatieven voor maandverband en tampons, kom je al gauw uit bij de menstruatie cup. Ik gebruik het dingetje al jaren, en ben erg positief! Maar wat is de duurzame menstruatie cup precies? Hoe breng je het in of gebruik je het? En is het inderdaad prettiger dan bijvoorbeeld tampons..?
Inhoud
De menstruatie cup (whatthecup..?)
Wat is de menstruatie cup? De menstruatie cup is letterlijk een cupje of bekertje, gemaakt van stevig, flexibel siliconen. Ze bestaan in allerlei vormen, kleuren en maten. Net zoals onze lady parts, natuurlijk.
De menstuatie cup zit net als een tampon ín je vagina. Er steekt alleen geen touwtje uit. Je voelt 'm eigenlijk niet eens zitten. En tijdens bewegen, beweegt 'ie gewoon lekker flexibel mee. Eruit halen is in het begin misschien even oefenen, maar daarna gewoon een kwestie van Hoppakee!
Waarom is de menstruatie cup ook duurzaam?
De menstruatie cup kun je gebruiken, wassen en weer hergebruiken. Tampons en maandverband gooi je na gebruik weg. Van een menstruatie cup heb je er maar eentje nodig, en die gaat wel jaren mee. Duurzame voordelen van de menstruatie cup:
- Herbruikbaar & duurzaam.
- Beter voor milieu. Geen extra afval, plastic etc.
- Eenmalige aanschaf (tussen 10-30 euro), maar op lange termijn voordeliger.
- De cup is niet behandeld met chemische en schadelijke stoffen of parfum.
- Het laat geen deeltjes of stofjes in de vagina achter.
- De cup blijft niet “zuigen”, zoals een spons.
- Je voel de cup niet tot nauwelijks zitten.
- De cup kan langer in blijven zitten (het vangt meer op dan een tampon absorbeert).
- Kans op TSS (toxic shock syndrome) lager tot niet.
- Minder snel last van schimmelinfecties.
- Cup is geurloos.

Hoe gebruik je de menstruatie cup?
De menstruatie cup breng je tijdens je ongesteldheid in je vagina en het vangt vervolgens het menstruatiebloed op.
Een paar keer per dag haal je de cup eruit en spoel je ‘m om. ’s Avonds kun je de cup extra goed schoonmaken en ’s nachts weer in doen (of je gebruikt voor de nacht wasbaar maandverband of menstruatie ondergoed – ook chill). Na de rode week, reinig je de cup even extra en goed en berg je ‘m op in een katoenen zakje.
Hoe breng je de menstruatie cup in?
“Doe je dat er helemaal in?!”
..riep mijn partner. Uh ja, jouwe past er toch ook in. Ik doe hem een klein lesje biologie voor en laat zien dat je de cup gewoon een beetje in elkaar vouwt.

- Afijn, je vouwt de menstruatie cup (a-la origami) dus dubbel, in een c-tje.
- Vervolgens breng je de cup naar binnen. Wanneer je de gevouwen cup inbrengt, ontvouwt hij zich dus binnenin. Het bekertje zit dan om je baarmoedermond heen, en vangt zo het menstruatie bloed op.
- Soms zit ‘ie scheef. Bij mij helpt het dan om met mijn wijsvinger helemaal naar binnen te gaan en een rondje te ‘roeren’ om de cup. Zo kun je ‘m een tikje geven, zodat de cup echt om je baarmoedermond heen zit. (De cup moet namelijk wel echt om je baarmoedermond heen zitten, om het bloed goed te kunnen opvangen. Als je doorlekt zal die waarschijnlijk scheef zitten.)
Tip voor ontspanning tijdens inbrengen: Met je mond Ooopen = beneden Ooopen. Ik lach hardop. Dat trucje werkt dus nog echt ook. Plop. Beetje gek idee, maar je voelt 'm dus totaal niet. Echt niet! +1 voor comfortabel.
Hoe lang blijft het zitten en de menstruatie cup legen?
Het cupje kun je lang in laten zitten (althans, vol is natuurlijk wel vol, de menstruatiedruppel kan uiteindelijk ook de emmer doen overstromen). Zelf deed ik het cupje de eerste dagen van mijn menstruatieweek zo’n 3 keer legen en later in de week 2 keer overdag.
Het legen doe je door met je duim en wijsvinger het cupje samen te drukken (ontbreken van vacuüm) en eruit te trekken. Vervolgens kiep je ‘m leeg in het toilet. Je spoelt de cup even om bij het kraantje en je brengt hem opnieuw in. Jazeker, thát easy.
Lees ook: “Menstruatie cup reinigen tips (bij toiletten met en zónder waterkraantje)”
En hoe haal je de menstruatie cup er weer uit?
De menstruatie cup heeft zich dus ontvouwen om je baarmoedermond. Hier trekt het een soort vacuüm om je baarmoedermond en het blijft hierdoor (en door je bekkenbodemspieren) goed zitten.
Wanneer je de cup wilt verwijderen, ga je met duim en wijsvinger naar binnen. Je knijpt in de cup, zodat het vacuüm doorbreekt. Vervolgens kun de cup naar beneden eruit trekken. Soms beweeg ik de cup een beetje heen en weer tijdens het eruit halen.
Mijn ervaring met de menstruatie cup
Ironisch genoeg kwam ik achter het bestaan van de menstruatie cup doordat een vriendin hiermee een kleinschalig menstruatiebloedbad had gecreëerd op d’r werk. Hij zat scheef. Whoops. Tja, het heeft mijn interesse blijkbaar toch gewerkt 😉
Ten opzichte van tampons vind ik de menstruatie cup:
- prettiger zitten,
- een stuk minder ruiken en
- ik heb minder lekkage.
Nadelen zijn er ook. Ik vond het zelf prettiger om in het begin thuis te verschonen. Maar later deed ik het net zo makkelijk overal. Ook moet je wel even de anatomie van je poes kennen. Nee, hij kan niet zomaar “verdwijnen”. En ja. Trekken aan een vacuüm gezogen iets doet echt wel pijn. Dus: liefdevol eruit halen.
Tot slot nog een feitje: meestal is een menstruatie cup makkelijker in te brengen bij een postmama-poes dan bij een nou ja premama-poes 🙂 Je hebt na je bevalling daarom ook een grotere nodig (daarom zie je op de foto’s ook dat ik meerdere maten heb, ha!).
Dat bloederige tafereel is mij later dus óók overkomen, haha. Ahumm… mijn column: “Wanneer je tijdens je maandelijkse feestje wordt overspoeld met bloed.. letterlijk!”.

Wat is de beste menstruatie cup en waar te koop?
Materiaal
Qua materiaal zou ik kiezen voor 100% medisch siliconen. Da’s het veiligst. Daarnaast zou ik kiezen voor een wat dunnere cup, omdat deze flexibeler is. Zo kan je de cup makkelijker eruit halen. Die doorzichtige op de foto’s is namelijk heel stug en moeilijker te vouwen, hij klapt snel terug en dan zit je zo te klooien.
Uitsteeksels
Zelf vind ik een steeltje, ringetje of bolletje (hulpmiddel om de cup eruit te halen) niet handig. Sowieso moet ik met mijn vingers naar binnen om het vacuüm te doorbreken en dan kun je de cup aan de zijwanden er het gemakkelijkst uittrekken. Een uitsteeksel kun je er altijd afknippen. Maar achter elk randje of haakje kunnen zich makkelijker bacteriën vormen, dus ik zou gaan voor iets zonder uitsteeksel.
Maat
De maat is ook een belangrijke. Na mijn bevalling zat de kleine cup te strak om mijn baarmoeder. Dat zit niet lekker. Toen heb ik een grotere gekocht. Simpel gezegd:
- S maten: tengere vrouwen / tieners
- M maten: vrouwen die niet vaginaal zijn bevallen
- L maten: vrouwen die vaginaal zijn bevallen
Vorm
Het prettigst dragen vind ik een bolle vorm, die niet te lang uitgerekt is (laten we zeggen: ‘eierdopje’). Hoe langwerpiger (of met lang steeltje), hoe meer ik ‘m irritant voel zitten, namelijk.
Welke menstruatie cups kan ik aanraden?
Met de tips hierboven kun je zelf een prettige menstruatie cup kiezen. Er zijn er genoeg! Een paar fijne merken en voorbeelden:
Inmiddels heb ik al jaren geen tampons of maandverband gekocht. Joepie! Ondingen. Is de menstruatie cup ook iets voor jou?
Laatste update: 2022. Afbeeldingen: eigen
8 Reacties
Lijkt mij eigenlijk wel handig! Als ik niet meer zwanger ben straks, zal ik er eentje bestellen. (Misschien dat het ook handig is voor de latere weken na de bevalling? Ik ben namelijk geen fan van broeiend verband in die zone..)
Na de bevalling, zit op zich wat in (omg dat maandverband inderdaad) maar aan de andere kant kon ik toen ook echt geen aanraking niks verdragen down under, dus wat dat betreft misschien minder. Let me know 🙂
Ja, is nog maar de vraag hoe ik uit de strijd kom ( duurt nog even hoor, 1 september uitgerekend). Maar ik hou je op de hoogte 🙂
Het lijkt mij niet fijn dat ding steeds in en uit te moeten doen. Maar je review vind ik geweldig. Ik ga hem linken op mijn review blog!
…Vlijtig Liesje schreef als laatst…Investeren in projecten, mensen of aandelen?
Ik heb er geen ervaring mee maar het lijkt me op zich wel een handig ding. Ik heb alleen de neiging om nogal uhhh… veel bloed te verliezen dus ik weet niet of ik het aan zou durven. Ben bang dat wanneer ik dat ding probeer te verwisselen het net lijkt alsof in een slachthuis is veranderd. Maar misschien is het een kwestie van oefenen.
…Jess schreef als laatst…Borstvoeding versus flesvoeding – Ask me anything
Na de geboortes van mijn kinderen heb ik de cup jarenlang gebruikt.
Inmiddels ben ik in de overgangsleeftijd en voldoet de cup niet meer vanwege het enorme bloedverlies. Ik heb nu wasbaar maandverband wat prima gaat.
Wat een leuk, informatief en vrolijk verhaal!
Ja die cups, die overweeg ik weleens…. Als ik je verhaal zo lees dan twijfel ik nog even door….!
…mmiirraah schreef als laatst…Thuiswerk Inpakken En Wegwezen
Hahaha ik moest erg lachen om je “Ook moet je wel even de anatomie van je poes kennen”.
Ik heb wel van de menstruatie cup gehoord, maar ik denk niet dat het iets voor mij is. Vooral omdat ik mezelf ken en waarschijnlijk overal bloed heb zitten, behalve in het toilet. En ik ben al niet zo’n goede huisvrouw… 😉
…Joyce schreef als laatst…Eerste verjaardag – Themafeest