Als je dol bent op buiten eten en graag mensen uitnodigt mag een heerlijke eethoek niet ontbreken. Wat is de beste maat voor een tuinset als je bijvoorbeeld twijfelt tussen een 4 of tuinset 6 personen? En wat zijn handige ruimte besparende tips voor een smal balkon of terras?

Lees ook: Een leuke tuin of balkon inrichting met tweedehands spullen, hoe?

Buiten eten; lekker gezond!

Er zijn veel redenen waarom mensen graag buiten eten. En de maat voor een tuinset maakt daarbij uit. Buiten eten kan een heerlijke ervaring zijn vanwege de combinatie van natuurlijke omgeving, sociale interactie en zintuiglijke ervaring. Ook zorgt buiten eten voor meer frisse lucht, waardoor je lichaam meer zuurstof kan opnemen en je je energieker en verkwikt voelt.

De maat voor een tuinset

Welke maat voor een tuinset je kiest hangt vooral af van de grootte van je buitenruimte en hoeveel mensen er meestal mee eten. Houd daarbij ook rekening met de extra ruimte die nodig is om de stoelen naar achter te schuiven.

  • Stem de maat voor een tuinset af op de grootte van je tuin of balkon
  • Kies de maat voor een tuinset afhankelijk van het aantal mee-eters
  • Extra ruimte voor de stoelen

Hoe groot is je tuin of terras?

Meet de beschikbare ruimte op je tuin of terras nauwkeurig. Tip: houd daarbij rekening met eventuele obstakels zoals muren en plantenbakken. Let daarbij ook op uitstekende (groeiende) planten.

Hoeveel mensen eten er meestal mee?

Bedenk hoeveel mensen je comfortabel aan de tafel wilt laten zitten. Eet je eigenlijk alleen maar met je gezin, dan is dat aantal genoeg. Maar heb je vaak gasten, dan tel je dit aantal (erbij) op.

Over het algemeen hebben vierpersoons tuinsets een afmeting van ongeveer 90 x 90 cm en zespersoons tuinsets zijn ongeveer 180 x 90 cm. Een tuinset 8 personen heeft meestal een afmeting van 200 x 100 cm.

Deze afmetingen zijn een algemene richtlijn, omdat de exacte grootte van de tuinset afhangt van het merk en model. Meet het altijd even na.

maat voor een tuinset

Extra ruimte voor de stoelen

Bij het kiezen van de maat voor een tuinset moet je ook rekening houden met de extra ruimte die nodig is voor de stoelen.

Neem ongeveer 60 cm extra ruimte aan elke kant van de tafel om voldoende bewegingsruimte te bieden en ervoor te zorgen dat de stoelen achteruit kunnen schuiven zonder tegen een muur of ander obstakel aan te botsen.

Het is altijd aan te raden om iets meer ruimte te reserveren dan strikt noodzakelijk, zodat je voldoende ruimte hebt om comfortabel te bewegen en te genieten van je tuinset.

Extra tip: bedenk ook of je ruimte wilt hebben voor andere tuinmeubelen, zoals loungestoelen of een parasol. En houd hierbij dan rekening met de maat voor een tuinset.

Handige ruimte-besparende tips voor een tuinset op een klein terras of balkon

Als je een kleinere ruimte hebt, kies dan voor een tafel die inklapbaar of uitschuifbaar is, zodat je hem gemakkelijk kunt opbergen als je hem niet gebruikt.

Stapelbare stoelen zijn ook handig omdat ze weinig ruimte innemen, wanneer je ze niet gebruikt. Deze kun je dan misschien wel opstapelen en onder de tafel opbergen.

Als je een muur hebt, maak hier dan gebruik van door bijvoorbeeld een tafel tegen de muur te bevestigen. Hierdoor heb je meer ruimte op de vloer. Of kies voor een hangende tuinset. Dit kan bestaan uit een kleine tafel en twee stoelen die aan een muur of balk hangen.

Een andere handige tip is om te kiezen voor multifunctionele meubels. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een bankje dat ook als opslagruimte kan dienen voor kussens of speelgoed.

Lees ook: Een multifunctionele balkon inrichting voor spelen én relaxen*

En heb je écht geen ruimte voor een bepaalde maat voor een tuinset? Ga dan lekker picknicken! Ruimte-besparender kan niet.

Nu je de beste maat voor een tuinset weet: Veel plezier met buiten eten!

Afbeeldingen: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.