Een duurzame denkwijze loopt als een rode (groene) draad door mijn leven. Qua wonen houd ik natuurlijk óók van mooie dingetjes en het gezellig maken van mijn huis. Hoe kun je luxe en bewust wonen combineren?

Luxe en bewust wonen combineren

Door: gastblogger Sophie van Hal | Na een lange dag neerploffen thuiskomen en genieten van de vloerverwarming die al aanstaat en heerlijk je grote televisie aanzetten. We zijn gek op luxe, maar vinden het ook belangrijk om bewust met het milieu om te gaan. Gelukkig is het goed te doen om luxe en tegelijkertijd bewust te wonen.

Kies voor de duurzame optie

Droom je al jaren van een zwembad in de tuin, maar ben je geen fan van bijvoorbeeld de chemicaliën in het water? Kies dan voor een natuurlijke zwemwater, waar het water wordt gefilterd door waterplanten en er ook ruimte is voor vissen en andere kleine diertjes. Ga je eindelijk voor de make-over van de badkamer? Zorg dan voor een waterbesparende douchekop en overweeg een nieuwe hre-ketel om zo water en energie te besparen. Zo geniet je van de luxe die je voor ogen hebt, maar kies je voor de duurzame optie.

Ook leuk: “Wat kun je allemaal hergebruiken i.p.v. wegwerpen?”

luxe en bewust wonen

Compenseer met zonne energie

Je grote televisie en vloerverwarming gebruiken, net zoals veel apparaten in huis, stroom. Door te investeren in zonnepanelen, zorg je ervoor dat (het merendeel) van je apparaten gebruik maken van natuurlijke stroom. De zonnepanelen prijs is al een aantal jaren stabiel, waardoor het aantrekkelijk is om nu te kopen. Je verdient je investering na gemiddeld 7 jaar terug, waarna je gebruik maakt van gratis stroom. Door offertes aan te vragen bij verschillende bedrijven en de zonnepanelen prijs te vergelijken, kies je voor de beste prijs en betaal je niet teveel.

Go vintage

Je keuken is toe aan een update en je zit vol nieuwe plannen. Door te kiezen voor al gebruikte onderdelen, creëer je jouw luxe keuken en houd je oog voor duurzaamheid. Ga bijvoorbeeld voor tweedehands keukenkastjes en geef de frontjes een schuurbeurt en een lik verf voor een strak en nieuw uiterlijk. Kies voor inductie koken in plaats van een gasfornuis en wat dacht je van een geleefde, vintage keukentafel voor eindeloze avonden met heerlijk eten?

Ook leuk: “De hooimadam, hét hippe keukenhulpje voor drukke moeders”

Lekker nadenken over luxe en bewust wonen

Bedankt Sophie! Wij hadden in ons huis ook vloerverwarming (die we dan wél een paar graadjes lager zetten) en kookten op inductie, wat ons een gevoel van luxe gaf. Dit combineerden we dan met tweedehands decoratie spullen van marktplaats. We hergebruikten ook veel oude kastjes. Met een likje verf en een leuk handgreepje is het zo als nieuw. Verder is een handige man ook top. Die knutselt van wat resthout zo een leuke wandkast (zie kastje en wandkast kamer babyboy). Wat ook nog een goede tip qua huis, is om een luxe set prullenbakken aan te schaffen om je afval te scheiden. Staat chic én duurzaam 🙂

Hoe combineer jij luxe en bewust wonen? Waar geef jij juist wel veel om qua huis en decoratie en waar niet? Klets gezellig mee over duurzaamheid in je huishouden in de reacties. Ik ben erg benieuwd!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.