In het schrijven van artikelen zit veel tijd, geloof me 😉 Ik merk dat er bij mij steeds maar weinig tijd over blijft, om zelf te lezen bij andere blogs. Dit vind ik jammer. Ik ben namelijk geïnteresseerd in wat andere bloggers schrijven. Er komen zoveel leuke tips en ideetjes voorbij. En het inspireert mij ook tot nieuwe onderwerpen bij mijzelf. Maar ik heb wel een paar trucjes hiervoor. Hoe blijf ik op de hoogte van mijn favoriete blogs en hoe ontdek ik nieuwe, leuke blogs?

Lees ook: “De bloggende dreumes: “Het allerleukste babyspeelgoed? Mama, snapt het niet. Dít vind ik pas echt leuk..

Hoe blijf ik op de hoogte van mijn favoriete blogs?

1. Bloglovin

Vanaf het begin gebruik ik Bloglovin‘ om mijn favoriete blogs te verzamelen. Op mijn account kan ik andere blogs volgen. Ik krijg van Bloglovin elke dag een mailtje, waarin de nieuwe artikelen van mijn favoriete blogs staan vermeld. De leukste pik ik eruit om te lezen.

Tips bij Bloglovin’

 • Een aantal blogs heb ik verwijderd. Helaas waren deze bloggers gestopt of verhuisd naar een ander domein. Meteen even het nieuwe domein toegevoegd.
 • Leuke tool: de blogs op Bloglovin kun je indelen in categorieën! Dat ik dat niet eerder heb ontdekt. Soms heb ik namelijk echt zin in mama geklets en soms in groene dingen. Ik heb echter nooit zin om een ellenlange Bloglovin lijst door te scrollen. Nu is er overzicht. Yay!

2. Facebook

Verder gebruik ik Facebook en like ik mijn favoriete bloggers. Ook volg ik verschillende bloggroepen op Facebook. Op de pagina Groen Leven & Bloggen, volg ik tips en duurzame ideetjes van groene bloggers. Andere leuke bloggroepen zijn:

3. Instagram

Op Instagram volg ik meer de personen achter de blogs als ik hen leuk vind. Toevallig heb ik laatst een flinke opschoonactie gehouden. Hoe graag ik ook veel bloggers wil volgen en contacten wil onderhouden, het is gewoon too much! Ik word overladen door social media en dan moet je keuzes maken. Het voelt alleen een beetje crappy en onaardig om iemand te ontvrienden.

Tip bij Instagram

Wist je dat je binnen je instagramlijst ook vrienden kunt aanmerken als “goede vriend”? Hun berichten komen dan gewoon in je feed en zullen niet ineens verdwijnen door het (soms irritante) algoritme.

Hoe onderhoud ik contact met andere bloggers en lezers?

Reacties onder blogartikelen

Toen ik jaren geleden begon als blogger, schreven we nog vaak berichtjes onder elkaars artikelen. Ik zie dit steeds minder gebeuren. Ik merk dat ik het zelf ook niet zo vaak doe. Het is de snelheid van de maatschappij, denk ik. Reacties zoals “leuk”, gebeurden vroeger ook regelmatig puur ter promotie van eigen blog (door de commentluv plugin). Zelf reageer ik eigenlijk alleen onder een artikel als ik echt iets te reageren heb, wil aanvullen of iets kwijt wil. En, nou ja, dat is niet zo vaak (-: Misschien is het dus wel simpelweg Karma, dat ik tegenwoordig weinig reacties onder mijn artikelen krijg 😉 Tot slot probeer ik wel altijd gelijk te reageren op reacties onder mijn artikelen. De lezer neemt daar de moeite en tijd voor, daar ben ik dankbaar voor.

Mijn blog “spammen” ter promotie

Het promoten van mijn blog blijf ik lastig vinden. Enerzijds voelt het irritant. Dat spammen. Anderzijds schrijf ik toch om gelezen te worden. De lezers die bekend met mij zijn, die weten me wel te vinden. Maar ik wil me ook op nieuwe lezers richten. Hoe doe ik dat?

 • Ik deel mijn nieuwe artikelen op mijn Facebookpagina en soms maak ik een instagramverhaal ter promotie.
 • Ook deel ik mijn nieuwe artikelen in een paar Facebookgroepen.
 • Verder optimaliseer ik mijn artikelen (Yoast plugin), waardoor ik vindbaar ben voor nieuwe lezers via zoekmachines.

Leestip: “De kleine SEO voor dummies”. Een boekje vol tips en technieken hoe je jouw website beter vindbaar kunt maken en hoog eindigt in de zoekmachines.

Meer tips bij het lezen bij andere blogs en contacten onderhouden

Een leuke tip die ik nog niet genoemd heb is de “Spam-Je-Blog”. Dit is een artikel waarin andere bloggers worden uitgenodigd om hun blog(artikel) in de reacties onder het artikel te delen. Een variatie hierop is de “Link Party”. Hierbij heb je de mogelijkheid om ín het desbetreffende blogartikel zelf jouw nieuwe posts toe te voegen, met mooie thumbnails.

Inmiddels heb ik zelf ook een paar leuke linkparties gehost. Je bent uiteraard welkom om nog steeds je blog(artikel) toe te voegen in de reacties erbij 🙂

Heb jij misschien nog handige tips voor mij?

Kortom, lezen bij andere blogs doe ik vooral via Bloglovin‘ en contacten onderhouden of het delen van mijn artikelen via Facebook en Instagram. Ken jij nog handige tips die niet genoemd zijn in dit artikel over het lezen bij andere blogs en het delen van je artikelen ter promotie? Verder is het promoten van je artikel en blog onder dit bericht uiteraard toegestaan! Ik maak graag kennis met nieuwe bloggers!

Hoe blijf jij het liefst op de hoogte van je favoriete blogs?

Bron afbeelding: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

22 Reacties

 1. Er is nu ook dé https://webloggerlijst.nl/ . De meest recent ge-üpdate blogtitel verschijnt bovenaan, met als hyperlink de meest recente blogpost van dat blog. Als daarna een andere blog een blogpost publiceert, dan schiet die weer naar boven. Zo weet je altijd snel versch leesvoer te vinden. F5 je stuk!
  …Irene schreef als laatst…#WOT deel 14: prominentMy Profile

 2. Ik ben zo’n vreselijke chaoot …
  Dus dat is ook zo met mijn socia media.
  Ik heb een facebookpagina en mijn artikels worden via een plugin naar twitter getweet – maar ik ben geen tweet heldin – Ik doe aan instagram maar vergeet de helft van de tijd de juiste hashtags en instagram is gelinkt aan mijn persoonlijk profiel en mijn facebookpagina.
  Ik zit op bloglovin, maar had de categrorieën niet ontdekt…
  Ik zit op pinterest, maar ben daar niet bewust aan blogpromotie aan het doen…

  Ik ben er zo vreselijk ongeorganiseerd in *zucht*
  Misschien moet ik me daar maar eens wat op toe gaan leggen…

  blog.kreanimo.com – maar dat wist je al 😉
  …Ilse van Kreanimo schreef als laatst…Het nieuwe kapsel in geuren en kleurenMy Profile

  • Haha mopje. Ik lees je reactie weer met zo’n grote grijns. Ik moet mij ook beperken, want in mij schuilt een groot chaoot. Mijn Excelbestanden zijn mij lief 😉
   Zelf kies ik vooral Facebook om te promoten, Bloglovin gaat automatisch en Insta voor privé. Zo lukt het aardig. Voor jou zijn de categorieën op Bloglovin waarschijnlijk dus ideaal!

 3. De categorieën zijn volgens mij pas kortgeleden toegevoegd aan Bloglovin. Ik vind ze ideaal!! Ik gebruik Bloglovin al jaren, maar heb nu net een nieuwe account aangemaakt voor m’n nieuwe persoonlijke blog Hotel Aubergine. Kom gerust een kijkje nemen 🙂
  …Karin schreef als laatst…10 x motivatie om vaker te gaan hardlopenMy Profile

 4. Ik mis ook veel op Facebook, dat heeft misschien met het algoritme te maken of zo. Via Bloglovin krijg ik ze in mijn mail maar ik merk dat ik Twitter ook erg veel gebruik, vind dat zo’n leuk medium!

  Wat mijn eigen blog betreft ?: ik heb een blog voor, door en over dochters van alle leeftijden en blog vrij persoonlijk. Ik ben er erg blij mee!

 5. Ik gebruik ook alleen facebook en bloglovin niet meer. Dat komt ook omdat ik toen was gewisseld van website en het was zo’n gedoe om dat aan te passen op Bloglovin, dat ik mijn sympathie ervoor kwijtraakte.

  Op Facebook heb ik een stuk of 10 blogs die ik écht heel leuk vindt en de blogs die ik ook leuk vind, die volg ik op Twitter.

  Ik merk wel sinds ik geen persoonlijk blog meer heb dat het veel makkelijker is om te promoten, omdat het nu niet meer over mij gaat. Ik heb het er nu veel makkelijker over op verjaardagen enzo. Ik raad dan ook iedereen aan om snel te gaan lezen op Werkende Moeders, die ook leuk is voor werkenden zonder kinderen en moeders zonder werk 😉
  …Lilian schreef als laatst…Interessante geschiedenis van de werkende vrouwMy Profile

 6. Als ik eraan denk dan link ik mijn artikels ook op mijn Pinterestpagina. Wel geen enkel idee of het lezers oplevert, maar baat het niet, dan schaadt het niet, he.
  …Resaarcle schreef als laatst…Lekker warmMy Profile

 7. Ik ben ouderwets gok ik. Ik heb enkele blogs op mijn eigen blog staan om ze bij te houden. Andere blogs heb ik gewoon in mijn browser bij favorieten staan.
  Mijn blogposts zet ik met momenten ook wel op mijn blog-facebook maar verder doe ik niet aan promotie (ik heb buiten mijn vriend ook niemand verteld dat ik blog). Al let ik er wel altijd op dat ik mijn blog vermeld in reacties op andere blogs.
  …ikkenormaal schreef als laatst…SinaasappelontbijtMy Profile

 8. Leuk artikel! Ik maak nog wel gebruik van bloglovin. Ik kijk er elke dag even op en ga jou nu meteen ook even volgen :).
  Ik reageer ook alleen op artikelen als ik wat meer te zeggen heb dan ‘mooi’ haha.
  Van Facebook maken wij nog geen gebruik maar wellicht iets om over na te denken. We delen onze artikelen wel automatisch op twitter.

  Super leuk dat we mogen spammen.
  Wij zijn twee dames die nu net iets meer dan een maand bloggen op: http://sobeautywomen.wordpress.com

  Hier bloggen wij over van alles van beauty tot persoonlijke artikelen en af en toe komt er een leuke DIY online.
  We zouden het leuk vinden als je een kijkje neemt 🙂

  Liefs

 9. ik gebruik alles door elkaar, maar toch ook weer minder van alles door elkaar. Bloglovin vind ik nog steeds plezierig, maar de leeslijst van blogger gebruik ik ook nog steeds, maar wel minder. Facebook genereert veel lezers, maar bij anderen klik ik zelden door op de link (sorry :-/). Dat doe ik dan later weer in bloglovin ….snap je het nog?!
  Twitter heb ik passé verklaard en instagram heb ik overgeslagen. Voor kattebelletjes gebruik ik Facebook dan weer.
  Als je me zoekt: http://anitasdagboek.blogspot.nl.
  Anita Willems op Bloglovin.
  AnitaWillemsSchrijft (of zoiets) =auteurspagina op Facebook
  Anita Willems/Anemoon op Pinterest.

  Oh ja, ik heet Anita Willems 😉
  …Anita Willems schreef als laatst…Eet Smakelijck!My Profile

 10. Leuk stukje ?
  Ik promoot mijn blog niet, wel zet ik een link naar de “leukste” artikelen op mijn persoonlijke Facebook.
  Bij andere blogs laat ik soms wel, soms niet een reactie achter. Maar ik geef direct toe dat reacties ontvangen op je blog erg leuk is, ookal bestaat de reactie alleen uit “prachtig”. Ik probeer dan ook altijd te reageren op een reactie, om mijn dankbaarheid te laten blijken.
  …Boerderij Zinin schreef als laatst…SportenMy Profile

  • Dat is ook slim ja. Ik heb liever enkele reacties dan vele bezoekersaantallen. Vind het contact met mensen die hetzelfde denken (of heel anders) juist zo leuk en interessant.

 11. Ik volg veel blogs op bloglovin, maar ik wordt soms ook gek van die lange lijst, ik wist dus ook niet dat je blogs kon indelen op categorie,ik ga er straks meteen even naar kijken. Thnx voor de tip 🙂

  • Ja ik heb dat nu een week of twee en het is echt heel handig. Alleen op de mobiele versie werkt dat niet.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.