Op dit moment geef ik mijn dochter van 6 thuisonderwijs, omdat we een jaar aan het rondreizen zijn door Europa. Onze dochter zit in groep 2 (straks in groep 3). De vorige keer vertelde ik je al hoe ik dat thuisonderwijs aanpak en met welke materialen. Vandaag heb ik een uitgebreide review over de leuke oefenboekjes voor kleuters van de Bijlesmeester. Zij bieden ondersteuning, oefenboeken en een online leerwereld voor elk jaar van de basisschool. Ik ga speciaal in op de jonkies uit groep 1 t/m 3. Hoe kun je deze kleuters op een speelse manieren ondersteunen bij school, stimuleren of bijles geven?

Aan het eind van het schooljaar en regelmatig tussendoor zijn de leuke oefenboekjes voor kleuters in de sale, en dat is wel effe gunstig!

De Bijlesmeester helpt je kind met leren

Het doel van de Bijlesmeester is dat kinderen met plezier naar school gaan. Door hun huiswerkbegeleiding haal je achterstanden in, betere cijfers en leer je om te leren. De Bijlesmeester biedt individuele hulp, aan huis, door heel Nederland in alle vakken. Het is dus mogelijk voor alle kinderen op de basisschool (groep 1 t/m 8) én kinderen op de middelbare school. De docenten kunnen vakinhoudelijk helpen, leerstrategieën aanleren en bieden ruimte om al je vragen te stellen. Bij hun oefenmateriaal houden ze rekening met de CITO richtlijnen.

Speels oefenmateriaal voor jonge kinderen (groep 1 t/m 3)

Dat klinkt wel officieel hè? En dat is super bij oudere kinderen. Maar gelukkig is het voor onze kleuters een stuk speelser! Zoek je net zoals ik materiaal voor thuisonderwijs, of wil je gewoon spelenderwijs je jonge kind bijstaan met bepaalde schoolonderwerpen zoals beginnend rekenen en taal, dan kun je terecht bij het uitgebreide oefenmateriaal van de Bijlesmeester.

Je kunt oefenboeken kopen (hardcopy of e-book), een docent inhuren (dat zal bij de kleuters niet zo snel gebeuren, maar is mogelijk), flitskaartjes bestellen én je aanmelden voor de toffe online leerwereld. Zo kan je kind op haar eigen tempo en op het gewenste niveau taal, rekenen en begrijpend lezen oefenen.

Oefenmateriaal Bijlesmeester

 • Oefenboeken hardcopy
 • E-book oefenboeken (PDF formaat)
 • Flitskaartjes (optellen, klokkijken, woorden, alfabet, landen)
 • Online leerwereld met leerzame spelletjes

Review de Bijlesmeester; aantrekkelijkheid, leerzaam, organisatie en mogelijkheden

Ik bekijk en beoordeel in deze review eerst de oefenboeken voor groep 1/2 en daarna de oefenboeken van groep 3. Maar zoals ik al zei, is er ook genoeg oefenmateriaal voor groep 4 t/m 8. Verder vertel ik je over de organisatie van het bedrijf en tot slot geef ik mijn mening over de online leerwereld van de Bijlesmeester.

Onderwerpen review de Bijlesmeester

 • Oefenboeken groep 1/2 (hardcopy + e-book)
 • De oefenboeken groep 3 (hardcopy + e-book)
 • Organisatie Bijlesmeester
 • Online leerwereld

Hoe aantrekkelijk zijn de leuke oefenboekjes voor kleuters uit groep 1/2?

De leuke oefenboekjes voor kleuters van groep 1/2 kun je inzetten als je kleuter wat mamahulp thuis nodig heeft bij bepaalde schoolwerkjes. Of om gewoon thuis creatief te spelen, kleuren en knutselen, met een onderliggend leerzaam tintje. Er zijn 3 varianten:

Rekenen oefenboek groep 1/2 (getallen t/m 20, erbij- en erafsommen, ruimtelijk inzicht, plaatsaanduidingen, vormen etc.)

Taal oefenboek groep 1/2: letterherkenning, letters schrijven of stempelen, woordherkenning, woorden schrijven of stempelen, rijmen, voorzetsels, woorden bij bijpassende afbeelding zoeken en vinden etc.

Groep 1-2 meesterlijk leren: superdik oefenboek

De leuke oefenboekjes voor kleuters bestaan uit zo’n 60 pagina’s, met daarin ongeveer 50 opdrachten. De opdrachten zien er erg vrolijk en kleurrijk uit. Er is ook een gelijksoortig superdik oefenboek met 400 pagina’s onder de noemer “meesterlijk leren”. Genoeg materiaal dus. Je kunt flitskaartjes bestellen om naast de boeken op een andere manier te oefenen met bijvoorbeeld letters, woorden en cijfers. De vragen uit het oefenboek moet je natuurlijk zelf even oplezen, aangezien je kleuter dit niet kan. Verder zit er een handige inleiding bij, over hoe je het best kunt leren als kind en helpen als moeder (of vader, oma etc.) Tot slot kan je kleuter zelf aan de slag met gekleurde pennen en stiften. En ach waarom niet, laat ze daarna ook gerust knippen en plakken.

oefenboek bijlesmeester

Een voorbeeld van een opdracht uit het oefenboek groep 1/2

Zou ik deze groep 1/2 reken + taal oefenboeken aanraden?

Met de pedagogische achtergrond van de Bijlesmeester en de officiële leerdoelen als uitgangspunt, zijn deze oefenboeken zeker thuis geschikt als creatieve schoolondersteuning voor je kleuter. In vergelijking met speelse oefenboeken, betaal je daarom wel iets meer. Een hardcopy oefenboek kost ongeveer 20 euro. En daar krijg je de PDF bestanden bij, zodat je opdrachten opnieuw kunt printen en nogmaals kan gebruiken. Je kunt ook alleen PDF bestanden kopen. Losse e-booken zijn dus mogelijk en lager geprijsd. Tip in het kader van duurzaamheid, je kunt ze klein uitprinten met 2 of 4 opdrachten per A4’tje.

Ik vind de prijs persoonlijk wel iets hoog, maar dat mag je eigenlijk nooit voor een ander bepalen. Als je een mooie sale kunt pakken, en je zoekt leuke oefenboeken voor groep 1/2, dan raad ik deze namelijk zeker wél aan. Ze behoren tot de betere categorie oefenboeken.

Aan het eind van het schooljaar en regelmatig tussendoor zijn de leuke oefenboekjes voor kleuters in de sale, en dat is wel effe gunstig!

Zijn de oefenboeken voor groep 3 leerzaam en zou ik ze aanraden?

Voor zowel rekenen als taal zijn er twee oefenboeken verkrijgbaar voor groep 3. Totaal 4 verschillende oefenboekjes dus, in het kader van optellen ????:

Groep 3 rekenen oefenboek: optelsommen, aftreksommen, sommen met tijd, vormen, klokkijken, volgorde etc.

Groep 3 taal oefenboek: begrijpend lezen, spelling, woordenschat etc.

Deze oefenboeken zijn vooral geschikt als je echt even samen met je kind gaat zitten voor serieuze hulp bij bepaalde onderdelen. De vragen staan namelijk handig per onderwerp gerangschikt. Er staan veel opdrachten in en ze voldoen daarnaast aan de cito richtlijnen. Helaas mis ik hier de vrolijke kleuren en plaatjes. Het is alsof een groep 3-er al meteen serieus de slag moet met saaie, platte tekstuele opdrachten. Voor mijn springerige kleuter, zou ik in de oefenboeken van groep 3 daarom dan ook een speelsere opzet wensen. Een tipje voor de volgende druk ????? Of ik ze zou aanraden is daarom ja en nee tegelijk. Wel nuttig, maar persoonlijk mag het wat mij betreft wat minder serieus.

Zelf oordelen? Download gratis oefenbladen van groep 3

oefenboek bijlesmeester

Goeie vragen, maar met veel tekst in de oefenboekjes voor groep 3

De organisatie achter de Bijlesmeester, hun webwinkel en mijn feedback

Het contact met de Bijlesmeester ervaar ik als heel prettig! Je krijgt snel antwoord en de boeken worden snel verzonden. De klantenservice is goed bereikbaar en je hebt een niet-tevreden-geld-terug-garantie. Kortom, even de positieve punten op een rij.

 • Pedagogische achtergrond
 • Veel opdrachten in de boeken
 • Voor groep 1/2 aantrekkelijke plaatjes en kleuren
 • Prettige dikte qua hardcopy boeken
 • Goedkopere keuze qua e-books
 • Bij de hardcopy boeken krijg je gratis de e-books erbij (opdracht herhalen of voor creatief knip- en plakwerk naderhand)
 • Goede ondersteuning en contactmogelijkheden

De webwinkel is ietwat onoverzichtelijk + feedback punten

Omdat de Bijlesmeester zoveel diensten levert voor alle groepen en verschillende materialen vind ik de webwinkel een klein beetje onoverzichtelijk. Het is soms moeilijk te zoeken wat er is en dat is zonde want ze hebben genoeg. De PDF bestanden op mijn laptop zijn groot, dus het laden duurt iets langer (daar heb je natuurlijk een goede laptop voor nodig). Daarnaast lijken de boeken op de plaatjes veel dikker dan dat ze zijn. Persoonlijk vind ik dunne boekjes handiger, dus toen ik de boeken kreeg was ik wel blij, haha. Maar toch.

Wat is er precies mogelijk in de online leerwereld?

De bijlesmeester heeft een online leerwereld, een beetje vergelijkbaar met Squla. Dit kost € 11,95 als je het een maand wilt uitproberen en € 5,95 per maand voor een jaar abonnement. Het is dan ook iets goedkoper dan een Squla account.

zelf je kind les geven op een lange reis

Online leerwereld met leerzame spelletjes voor kleuters (ook hogere groepen voor oudere kids)

Online oefenen in verschillende categorieën, speels uiterlijk

Voor een kind uit groep 2/3 ziet het er erg aantrekkelijk uit. Dit is een pré, want zo heeft mijn dochter dan ook zin om te beginnen. De onderdelen bestaan uit rekenen, taal en muziek. Deze onderwerpen zijn daarnaast verdeeld in categorieën. Dit is handig als je als ouder iets wilt selecteren, waar je kind extra hulp bij kan gebruiken. Denk aan onderdelen zoals geld, positioneren, meetkunde en sommen, spelling, alfabet, voorzetsels, letterherkenning en groepjes woorden. Er zijn veel oefeningen mogelijk en ze zien er speels en kindvriendelijk uit!

Positieve punten van de online leerwereld

 • Speels uiterlijk
 • Aantrekkelijk voor kleuters
 • Spelenderwijs leren
 • Mogelijk op laptop (binnenkort ook beter mogelijk op ipad en smartphone)
 • Veel verschillende opdrachten
 • Handig in categorieën verdeeld
 • Pedagogische achtergrond, met cito richtlijnen in gedachten
 • Voorlees optie, als je kind klikt op luidsprekertje

online leerwereld voor kleuters

Aantrekkelijk uiterlijk van de online leerwereld

Feedback punten online leerwereld; schermvulling, erbij blijven

Naast dit nette rijtje, heb ik ook een aantal feedbackpunten bij dit systeem. Allereerst merk ik dat zowel op mobiel als de laptop, de beeldvulling te groot is. Op mobiel vind ik dit systeem dan ook minder prettig werken. Waarschijnlijk is dit op een iPad al wel beter, als je de schermvulling kunt aanpassen. Op mijn laptop kan ik de beeldvulling verkleinen. Als ik hem op 67% zet, dan past alles op 1 scherm. Goed nieuws.. hier wordt hard aan gewerkt, zodat het op alle schermen straks werkt!

Persoonlijk vind ik het fijn als ik mijn kind ook even alleen achter een werkje kan zetten. Ze is 6 dus dat kan best. Voor vragen of uitleg ben ik dan in de buurt. Bij de online leerwereld van de Bijlesmeester is dit mogelijk, maar het is iets bewerkelijker voor een kleuter, dan bij bijvoorbeeld een Squla account. Neem bijvoorbeeld dit plaatje.

online leerwereld Bijlesmeester

Een opdracht met net iets teveel leeswerk voor een kleuter

De vraag wordt voorgelezen als je op het luidsprekertje klikt, en bij de meerkeuze antwoorden kun je ook per antwoord op het luidsprekertje klikken. Het is dus mogelijk dat je kleuter het alleen doet. Alleen merk ik dat dit te lang duurt voor mijn kleuter. Als ze alle antwoorden heeft beluisterd, is ze de vraag alweer kwijt. Bij de keuze plaatjes zoals wat is groter/kleiner, is dit gemakkelijker. De vraag wordt voorgelezen en je kind klikt direct het antwoord aan. Easy!

online leerwereld voor kleuters

Kleutervriendelijke vraag, uit de online leerwereld van de Bijlesmeester

Tot slot, als mijn dochter op het antwoord klikt, dan moet ze nog een keer extra klikken op “volgende”. Op zich niet erg, maar het zou handig zijn als het systeem direct overgaat naar de volgende vraag.

Algemene conclusie, aanraders en extra tips

De leuke oefenboekjes voor kleuters van groep 1-2 zijn speels, aantrekkelijk en zeker in de sale, netjes geprijsd. Daar mogen ze wat mij betreft meer van maken en zal ik sowieso aanraden voor bij thuisonderwijs én als leuke thuisoefeningen (of bijles). Als de oefenboeken van groep 3 meer kleuren en plaatjes bevatten, zal ik deze tevens aanraden. Maar op zich, als je extra oefeningen nodig hebt bij je kind uit groep 3, dan zijn de opdrachten wel kwalitatief en bruikbaar!

Verder is de online leeromgeving zeer aantrekkelijk voor kinderen om spelenderwijs achter een schermpje leerzame oefeningen te doen. Zeker in de vakantie wanneer er weer om schermpjes gevraagd wordt, kun jij toch de pedagogische ouder uithangen  ????. Het is handig dat de vragen gecategoriseerd zijn. Zo kun je sturen naar het oefenen van specifieke onderwerpen. Als je je kind gewoon zelf random de spelletjes wilt laten doen, behoeft het systeem wel nog een paar kleine updates om het iets meer kindvriendelijk te maken (in het geval van kleuters dan, die nog niet kunnen lezen). Zoals minder klikken, meer plaatjes en vragen die vanzelfsprekend zijn en een mogelijkheid om random spelletjes te doen. Maar ondanks de kleine feedbackpunten, al met al een aanrader!

Aan het eind van het schooljaar en regelmatig tussendoor zijn de leuke oefenboekjes voor kleuters in de sale, en dat is wel effe gunstig!

Ik ben er in ieder geval erg blij mee, en gebruik ze graag naast al ons andere oefenmateriaal. De groep 3 boekjes bewaar ik nog even. Maken jullie gebruik van leuke oefenboekjes voor kleuters als bijles of gewoon als pedagogische, creatieve speelboeken? Klets mee in de reacties hieronder!

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.