Op dit moment geef ik mijn dochter van 6 thuisonderwijs, omdat we een jaar aan het rondreizen zijn door Europa. Zij zit nu in groep 2 en gelukkig is het allemaal nog vooral spelenderwijs. Maar om het “schoolse” er een beetje in te houden, gebruiken we ook een paar verschillende oefenboeken. De Bijlesmeester is een organisatie die zich gespecialiseerd heeft zulke oefenboeken. Een groot assortiment voor thuisonderwijs en/of bijles, voor zowel jonge kids op de basisschool als oudere kinderen op de middelbare. In deze review over de Bijlesmeester vertel ik onze ervaring met de Bijlesmeester oefenboekjes voor jonkies uit groep 1 t/m 3.

Lees ook: “Zelf je kind lesgeven & thuisonderwijs (op reis): Hoe gaat deze periode bij ons voor groep 2 en met welke materialen?”

De Bijlesmeester helpt je kind met leren

Het doel van de Bijlesmeester is dat kinderen met plezier naar school gaan. Door hun huiswerkbegeleiding haal je achterstanden in, betere cijfers en leer je om te leren. De Bijlesmeester biedt individuele hulp, aan huis, door heel Nederland in alle vakken. Het is dus mogelijk voor alle kinderen op de basisschool (groep 1 t/m 8) én kinderen op de middelbare school. De docenten kunnen vakinhoudelijk helpen, leerstrategieën aanleren en bieden ruimte om al je vragen te stellen. Bij hun oefenmateriaal houden ze rekening met de CITO richtlijnen. Maar je kunt dus ook gewoon zelf de boekjes gebruiken.

Oefenmateriaal voor jonge kinderen (groep 1 t/m 3)

Dat klinkt wel officieel hè? En dat is super bij oudere kinderen. Maar gelukkig is het voor onze kleuters een stuk speelser! Zoek je net zoals ik materiaal voor thuisonderwijs, of wil je gewoon spelenderwijs je jonge kind bijstaan met bepaalde schoolonderwerpen zoals beginnend rekenen en taal, dan kun je terecht bij het uitgebreide oefenmateriaal van de Bijlesmeester.

Bekijk hier ook educatieve spellen voor 5-6 jarige.

Je kunt bij de Bijlesmeester oefenboeken kopen (hardcopy of e-book), een docent inhuren (dat zal bij de kleuters niet zo snel gebeuren, maar is mogelijk), flitskaartjes bestellen én je aanmelden voor de toffe online leerwereld. Zo kan je kind op haar eigen tempo en op het gewenste niveau taal, rekenen en begrijpend lezen oefenen.

Oefenmateriaal Bijlesmeester

 • Oefenboeken hardcopy
 • E-book oefenboeken (PDF formaat)
 • Flitskaartjes (optellen, klokkijken, woorden, alfabet, landen)
 • Online leerwereld met leerzame spelletjes

Review de Bijlesmeester; aantrekkelijkheid, leerzaam, organisatie en mogelijkheden

Ik bekijk en beoordeel in deze review eerst de oefenboeken voor groep 1/2 en daarna de oefenboeken van groep 3, omdat hier wat verschil in zit. Oefenmateriaal voor groep 4 t/m 8 is er dus ook, maar dat kan ik nog niet beoordelen. Verder vertel ik je over de organisatie van het bedrijf en tot slot geef ik mijn mening over de online leerwereld van de Bijlesmeester.

Onderwerpen review de Bijlesmeester

 • Oefenboeken groep 1/2 (hardcopy + e-book)
 • De oefenboeken groep 3 (hardcopy + e-book)
 • Organisatie Bijlesmeester
 • Online leerwereld

Review de Bijlesmeester: oefenboekjes uit groep 1/2

De leuke oefenboekjes voor kleuters van groep 1/2 kun je inzetten als je kleuter wat mamahulp thuis nodig heeft bij bepaalde schoolwerkjes. Of om gewoon thuis creatief te spelen, kleuren en knutselen, met een onderliggend leerzaam tintje.

Er zijn 3 soorten oefenboekjes voor groep 1/2

 1. Rekenen oefenboeken groep 1/2 (getallen t/m 20, erbij- en erafsommen, ruimtelijk inzicht, plaatsaanduidingen, vormen etc.)
 2. Taal oefenboeken groep 1/2: letterherkenning, letters schrijven of stempelen, woordherkenning, woorden schrijven of stempelen, rijmen, voorzetsels, woorden bij bijpassende afbeelding zoeken en vinden etc.
 3. Groep 1-2 meesterlijk leren: superdik oefenboek

Deze leuke oefenboekjes voor kleuters bestaan uit zo’n 60 pagina’s, met daarin ongeveer 50 opdrachten. De opdrachten zien er erg vrolijk en kleurrijk uit. Er is ook een gelijksoortig superdik oefenboek met 400 pagina’s onder de noemer “meesterlijk leren”. Genoeg materiaal dus.

review de Bijlesmeester / leuke oefenboekjes voor kleuters
Een voorbeeld van een opdracht uit het oefenboek groep 1/2

Je kunt ook flitskaartjes bestellen om naast de boeken op een andere manier te oefenen met bijvoorbeeld letters, woorden en cijfers. De vragen uit het oefenboek moet je natuurlijk zelf even oplezen, aangezien je kleuter dit niet kan. Verder zit er een handige inleiding bij, over hoe je het best kunt leren als kind en helpen als moeder (of vader, oma etc.) Tot slot kan je kleuter zelf aan de slag met gekleurde pennen en stiften. En ach waarom niet, laat ze daarna ook gerust knippen en plakken.

Zou ik deze groep 1/2 reken + taal oefenboeken aanraden?

Met de pedagogische achtergrond van de Bijlesmeester en de officiële leerdoelen als uitgangspunt, vind ik deze oefenboeken zeker een aanvulling qua schoolondersteuning voor mijn kleuter. Een hardcopy oefenenboek kost ongeveer 10 euro, en daarin zitten erg veel opdrachten. Ook zijn er goedkopere combinatiepakketten te koop. Ten opzichte andere educatieve oefenboekjes die meer als speelgoed zijn, vind ik dit wat meer passen bij (serieus) thuisonderwijs in de lijn van school. Maar om het toch leuk en speels te houden (ze is nog zo jong), gaat mijn voorkeur uit naar een combinatie.

Review de Bijlesmeester: oefenboeken voor groep 3

Deze oefenboeken zijn vooral geschikt als je echt even samen met je kind gaat zitten voor serieuze hulp bij bepaalde onderdelen. De vragen staan namelijk handig per onderwerp gerangschikt. Er staan veel opdrachten in en ze voldoen daarnaast aan de cito richtlijnen. Voor zowel rekenen als taal zijn er oefenboeken verkrijgbaar voor groep 3.

 1. Groep 3 rekenen oefenboek: optelsommen, aftreksommen, sommen met tijd, vormen, klokkijken, volgorde etc.
 2. Groep 3 taal oefenboek: begrijpend lezen, spelling, woordenschat etc.

Zou ik deze groep 3 reken + taal oefenboeken aanraden?

Als groep twee moeder op dit moment, mis ik gelijk de vrolijke kleuren en plaatjes. Het is alsof een groep 3-er al meteen serieus de slag moet met saaie, platte tekstuele opdrachten. Inhoudelijk is het wel goed en leerzaam, persoonlijk wens ik dus wat meer kinderlijkheid erbij.

review de Bijlesmeester / leuke oefenboekjes voor kleuters
Prima vragen, maar met veel tekst in de oefenboekjes voor groep 3

Review de Bijlesmeester: Wat is er precies mogelijk in de online leerwereld?

De bijlesmeester heeft daarnaast een online leerwereld, een beetje vergelijkbaar met Squla. Dit kost vanaf 7,95 per maand. Hierin kun je vakken oefenen, leerzame spelletjes doen en uitleg video’s bekijken.

zelf je kind les geven op een lange reis / review de Bijlesmeester / online leerwereld
Online leerwereld met leerzame spelletjes voor kleuters (ook hogere groepen voor oudere kids)

Voor een kind uit groep 2/3 ziet het er erg aantrekkelijk uit. Dit is een pré, want zo heeft mijn dochter dan ook zin om te beginnen. De onderdelen bestaan uit rekenen, taal en muziek. Deze onderwerpen zijn daarnaast verdeeld in categorieën. Dit is handig als je als ouder iets wilt selecteren, waar je kind extra hulp bij kan gebruiken. Denk aan onderdelen zoals geld, positioneren, meetkunde en sommen, spelling, alfabet, voorzetsels, letterherkenning en groepjes woorden. Er zijn veel oefeningen mogelijk en ze zien er speels en kindvriendelijk uit!

Positieve punten van de online leerwereld

 • Speels uiterlijk
 • Aantrekkelijk voor kleuters
 • Spelenderwijs leren
 • Mogelijk op laptop (binnenkort ook beter mogelijk op ipad en smartphone)
 • Veel verschillende opdrachten
 • Handig in categorieën verdeeld
 • Pedagogische achtergrond, met cito richtlijnen in gedachten
 • Voorlees optie, als je kind klikt op luidsprekertje
review de Bijlesmeester / online leerwereld kleuters
Aantrekkelijk uiterlijk van de online leerwereld

Persoonlijk vind ik het fijn als ik mijn kind ook even alleen achter een werkje kan zetten. Ze is 6 dus dat kan best. Voor vragen of uitleg ben ik dan in de buurt. Bij de online leerwereld van de Bijlesmeester is dit mogelijk, maar het is iets bewerkelijker voor een kleuter, dan bij bijvoorbeeld een Squla account.

review de Bijlesmeester / online leeromgeving
Een opdracht met net iets teveel leeswerk voor een kleuter
review de Bijlesmeester / online leerwereld kleuters
Kleutervriendelijke vraag, uit de online leerwereld van de Bijlesmeester

Review de Bijlesmeester: organisatie, webwinkel en conclusie

Het contact met de Bijlesmeester ervaar ik tot slot als heel prettig! Ik krijg snel antwoord op mijn vragen en de boeken worden snel verzonden. De klantenservice is goed bereikbaar en ik heb een niet-tevreden-geld-terug-garantie. De webwinkel is overzichtelijk, met alle mogelijkheden. De oefenenboekjes voor groep 1/2 zijn speelser dan die van groep 3. Desondanks is het wel inhoudelijk erg goed. Zoek je naar kwalitatieve oefenboeken die matchen met het schoolsysteem, voor thuisonderwijs of bijles? Dan raad ik de Bijlesmeester zeker aan.

Kortom, mijn positieve punten op een rij.

 • Pedagogische achtergrond
 • Veel opdrachten in de boeken
 • Voor groep 1/2 aantrekkelijke plaatjes en kleuren
 • Prettige dikte qua hardcopy boeken
 • Bij de hardcopy boeken krijg je gratis de e-books erbij (opdracht herhalen of voor creatief knip- en plakwerk naderhand)
 • Goede ondersteuning en contactmogelijkheden

Maken jullie gebruik van leuke oefenboekjes voor kleuters als bijles of gewoon als pedagogische, creatieve speelboeken? En zo ja, welke boekjes raad jij aan?

Update: 2020 / afbeeldingen eigen & de Bijlesmeester

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.