Zodra het zonnig is of met een beetje lekker weer vind je ons buiten. Soms gaan we in de buurt op speeltuintjes jacht, maar vaak vind ik het net zo fijn om gewoon in onze eigen tuin te blijven. Lekker alles bij hand enzo 😉 Verder probeer ik de kids tijdens een hittegolf of op het heetst van de dag even onder de parasol te lokken. Niet altijd even makkelijk, haha. Ik vertel je over onze favoriete leuke kinderspelletjes in de tuin en ook handig dus: hoe kun je kinderen een tijdje vermaken onder de parasol?!

Leuke kinderspelletjes in de tuin

Mijn persoonlijke uitdaging is om ook eens zonder speelgoed, maar met dingen uit de natuur te spelen. Wanneer de kinderen spelen in de tuin, kunnen ze lekker hun energie kwijt en wanneer mama in de tuin is, krijgt zij energie. Een win-winsituatie 🙂 Dit zijn onze favoriete leuke kinderspelletjes in de tuin.

Buiten uitrazen, fietsen en jumpen of duplo

Als ik mijn kinderen naar buiten “gooi” dan kunnen ze lekker uitrazen op de loopfiets of moedertje en vadertje (in ons geval katje of tijgertje) spelen in een speelhuisje. Een trampoline is ook altijd heel vet. En met een bak duplo vermaken ze zich ook een aardige tijd. Maar buiten spelen kan dus ook met dingetjes die er al “zijn”.

Spelen met dingen uit de natuur

Of je nu een tuin hebt met veel steen en wat losse borders of een groene “jungle” tuin zoals wij, er valt altijd wel iets te vinden van losse blaadjes en takjes. Als je zelf niet zo bang bent aangelegd, dan is het ook leuk om op zoek te gaan naar insecten en diertjes. Eens een wormenbak maken, bijvoorbeeld 😉 Woon je aan of vlakbij een sloot? Dan kun je speuren naar waterdiertjes. Ik vind het altijd leuk om die simpele, normale en kleine dingetjes ineens te zien door de verwonderende ogen van mijn kids.

Een heksensoepje maken met blaadjes en takjes

Een heksensoepje is het signaal voor een klieder-vrijbrief. Welk kind vind het nou niet leuk om te klooien met modder en vies te worden? Laat ze hun gang gaan met aarde, viezigheid, blaadjes en takjes. Tot slot kun je ze de tuinslang geven om de boel weer aan kant te maken. Wedden dat ze dat ook leuk vinden 😉

Helpen met onkruid weghalen

Heb je een moestuin of wat plantjes en bloemen staan? Dan is het leuk om samen onkruid weg te halen. Kids vinden dat tuingereedschap natuurlijk razend interessant (of kies kindertuingereedschap) en als jij erbij blijft, kunnen ze er prima mee aan de slag. Wijs aan welke plantjes weggetrokken mogen worden. Maak er een mooie bos onkruidbloemen van of stop het in de heksensoep.

Met zand spelen

Of je nu een zandbak koopt of gewoon wat aarde in een oude bak of emmer stopt, het is altijd fun. Misschien is dat laatste wel leuker, omdat het er niet altijd standaard staat. Je kunt er leuk takjes in prikken of.. laat je kids het maar lekker zelf uitzoeken.

leuke kinderspelletjes in de tuin (2)

Zo. Nu hebben we lang genoeg in de zon gespeeld. Tijd om de schaduw op te zoeken..

Wanneer zet ik mijn kids onder de parasol?

Het liefst probeer ik dat de huid van mijn kids langzaam went aan de zon. Als je al vanaf de lente lekker veel buiten bent, creëert de huid haar eigen (pigment)beschermingslaagje. Dan kunnen je kids best even onbeschermd de zon in. Via de huid wordt dan ook vitamine d aangemaakt. Wanneer smeer ik wel in? Als de zonkracht ineens heel sterk is, veel zon in de vroege lente of als we een lange tijd buiten in de zon zijn zonder schaduw.

Lees ook: “Welke zonnebrandcrème & zonadviezen ik geef als huidtherapeut” en “Q & A: wat is dan wél goed qua zonnebaden?”

Wist je trouwens dat je in de lente ook kunt verbranden? De warmte van de zon lijkt minder, maar omdat de zon lager staat, zijn de UV stralen sterker. Zeker als je in de lente op vakantie gaat rond de evenaar.

Let op bij baby’s: kies een goede parasol die beschermt tegen de zon

Voor baby’s zit het trouwens anders. Hun huid kan in het begin nog geen pigment aanmaken en ze verbranden daarom erg snel. Om ze te beschermen vermijd je de zon. Zet ze in de natuurlijke schaduw van de bomen en het huis of gebruik een schaduwdoek. Een goede parasol die beschermt tegen uv-stralen van de zon is ook een optie. Zoek je naar goede parasols kopen? Kies dan een losse parasol die niet te zwaar is of eentje met een verrijdbare parasolvoet. Dat is handig als je de schaduw wilt plaatsen gedurende dag. Het parasoldoek moet voldoende dik zijn om ook daadwerkelijk tegen UV te beschermen. Soms staat het er specifiek bij, bijvoorbeeld “UV-werende parasol”.

Leuke spelletjes onder de parasol

Tja en dan is het de uitdaging om je kinderen onder de parasol te houden 😉 Gelukkig zijn er ook leuke buitenspelletjes op één plek. Deze spelletjes onder de parasol slagen (bijna..) altijd!

Fun met een waterbak

Onze kinderen zijn onder de parasol het langst zoet met een bak met water. Je kunt je (duurzame) waterspeelgoed erbij pakken, maar ook gebruik maken van dingetjes uit de tuin, zoals takjes en steentjes. Bekertjes en een vergiet doen het ook altijd goed. Neus gewoon even in de keuken, naar dingen die niet zo snel kapot gaat. Fun met een waterbak wordt bij ons ook al gauw een “heksensoepje” trouwens, haha.

Stoepkrijt schilderij

Teken (precies in de schaduw natuurlijk) een paar vierkanten of rechthoeken. Dit is het “schilderij”. Laat vervolgens je kinderen het kunstwerk maken erin met stoepkrijt. Ook met stoepkrijt en een bak water kun je leuk klieren en bezig zijn.

Maak een tentje van de parasol

Zowel van een parasol als schaduwdoek kun je leuke tentjes maken! Haal die oude doeken of handdoeken maar tevoorschijn en zet een bakje knijpers neer. Laat ze eerst maar zelf bezig gaan en dan kun jij als sterke mama of papa je bouwkunsten ten uitvoer brengen 😉

leuke kinderspelletjes in de tuin (2)

Heb je net een tentje gemaakt zodat ze er onder gaan spelen.. kruipen ze eróp 😉

Picknicken onder de parasol

Heb je een tentje gemaakt? Dan is dit natuurlijk de ideale plek voor een picknick. Maar ook zonder tentje, kunnen de kids lekker eten in de schaduw. Als je kids al ietsje ouder zijn kun je gewoon een snijplankje, niet te scherp mes en wat zacht fruit neerzetten, snijles voor kids. Dan kunnen ze het nog zelf klaar maken ook (terwijl jij een boek leest.. wishful thinking hè haha). Anders is gezond snoepen natuurlijk leuk of maak een monkey platter.

Ook leuk: “Verveling en kids: Help je speelfantasie een handje met de Spel Schijf van 5”

Hopelijk ben je lekker geïnspireerd om volop van je tuin te genieten met je kiddo’s! En anders kun je altijd nog de Spel Schijf van 5 bekijken voor een aanzetje. Hoe vermaken jullie kids zich het liefst in de tuin? En welke trucjes pas jij toe om ze onder de parasol te houden? 😉 Klets gezellig mee in de reacties!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.