Gelukkig werken steeds meer (kinder-)kledingmerken met duurzame materialen. Veelal OEKO-TEX, maar ook vaak met GOTS certificering; hoera! Wat zijn leuke duurzame kinderkleding merken?

Lees ook: Wat zijn de beste duurzame kleding keurmerken?

Leuke duurzame kinderkleding merken

Kinderkleding. Een jungle van prachtige merkjes, maar wellicht niet allemaal even duurzaam. Tussen de grote stapels uit de fast-fashion industry, komen gelukkig tegenwoordig steeds meer toffe kinderkledingmerken die duurzaam produceren én er waanzinnig uitzien.

Dit zijn mijn 5 aanraders qua leuke duurzame kinderkleding merken:

1. CarlijnQ

CarlijnQ (o.a. bij TheKidsRepublic te koop) is een Nederlands kinderkledingmerk, met roots in Delft. De Delftse Carlijn produceert haar kleding volledig GOTS gecertificeerd. Ze werkt met gecertificeerde fabrieken, waar werknemers onder living wages worden uitbetaald; geen minimaal loon, maar een comfortabel loon waar werknemers van rond kunnen komen. Eerlijke lonen dus.

Swimwear van CarlijnQ is van rPET, ofwel gerecycled polyester gemaakt.

Lees ook: Printjes matchen bij kinderkleding. Maak ’t lekker vrolijk & bont!*

Naast dat CarlijnQ duurzame kinderkleding produceert, zorgt ze ook voor een duurzame shipping.

Het materiaal van de verzendtassen is biologisch afbreekbaar, wat betekent dat het materiaal er niet voor zorgt dat het milieu erdoor belast wordt; ook wel “biodegradable & compastable packaging’ genoemd.

2. Mini Rodini

Mini Rodini is één van bekendere kinderkledingmerken wereldwijd. Mini Rodini staat bekend om het duurzame karakter, en is ontstaan met de visie dat kleding fair en groen geproduceerd wordt; niet ten koste van de mens, noch de natuur.

Voor arbeiders in de fabrieken waar Mini Rodini hun kleding produceert, wordt niet het ‘minimum wage’ betaald, waar overheden zich in andere landen wel hard voor maken.

Mini Rodini heeft zich daarom aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Hiermee worden werkomstandigheden gecreëerd waar de arbeiders voldoende loon krijgen, niet enkel het minimum, maar hetgeen nodig is om het leven comfortabel te maken, dus voldoende.

Naast het duurzame programma voor een betere leefomgeving van de arbeiders in de kledingfabrieken, is Mini Rodini ook vooraanstaand in de materialen die zij gebruikt.

Naast dat de stoffen lang meegaan, wordt kleding van Mini Rodini van diverse, bio- dan wel recycled, dan wel upcycled materialen gemaakt. Denk aan organic cotton, wool, maar ook ECONY (duurzaam alternatief van nylon), tencel lyocell en modal (beiden een eco-vriendelijke versie van viscose).

Enkel wanneer polyester wordt gebruikt in hun textiel, is dit gerecycled polyester, dit tegen de microplastics, die tijdens het wassen van synthetische stoffen kunnen vrijkomen.

Op diverse manieren probeert Mini Rodini dus te zorgen voor een kleinere footprint.

3. Bobo Choses

Bobo Choses is eveneens een wereldwijd bekend kindermerk, die -evenals Mini Rodini- een groot bereik heeft in het maken van duurzame kinderkleding. Vrijwel de gehele collectie is gemaakt van GOTS gecertificeerde materialen, en gerecyclede materialen zoals cupro, denim, lyocell en linnen.

Voor jassen en outdoor materialen wordt gebruik gemaakt van gerecycled polyester en polyamide, schoenen worden gemaakt van 100 procent natuurlijk rubber. Ook is Bobo Choses aangesloten bij BCI (Better Cotton Initiative), dat -zoals de naam al doet vermoeden- zich richt op duurzaam verkregen katoen.

Ook interessant; denim (één van de meest vervuilende producten als je het op de duurzaamheidsmeter zou leggen) is bij Bobo Choses voor minstens 20 procent van gerecycled materiaal, en is aangesloten bij GRS (Global Recycle Standard).

4. Maed for mini

Maed for mini is opnieuw een Nederlands merk, dat steeds meer furore maakt in het buitenland. Naast de materialen, die GOTS, BSCI en OEKO-TEX verwerkt zijn, richt Maed for mini zich eveneens op sustainability door eerlijke lonen, en zelfs een groot deel van de productie binnen Europa plaats te laten vinden.

Fijne bijeenkomstigheid; Maed For Mini beoogt ‘No excess stock’, wat inhoudt dat zij goed proberen in te schatten hoeveel de stock hoort te bedragen, voor welke stijlen, en zorgen voor minimale ‘waste’ hierin. Dit betekent minder kwantiteit van hun stock, en betekent dus tegelijkertijd dat gewilde producten soms sneller uitverkocht zijn.

Hun suppliers zijn erop getraind een goede inschatting te geven, en voorspelling hierin de kwantiteiten, om zo te zorgen voor weinig overschot aan kleding aan het eind van het seizoen, waardoor men blijft zitten met ‘out of season’ items. 

Wanneer ze deze left-over hebben, probeert Maed for mini deze materialen in limited edtions om te zetten, zodat de materialen alsnog opgebruikt worden. Als laatste worden onverkochte items of samples gedoneerd aan ‘Because we Carry’, of verkocht aan tweedehands zaken.

5. MarMar Copenhagen

Deens merk MarMar Copenhagen is ook een typisch voorbeeld van een duurzaam kinderkledingmerk. Naast dat zij met de eerder beschreven materialen werken zoals OEKO-Tex, organic cotton & tencell, gecertificeerd wol, en ECOVERO viscose, hebben zij het concept NOOS geïntroduceerd.

Never Out Of Stock (NOOS) is een collectie dat vol zit met basics en MarMar Copenhagen’s kenmerkende stoffen en prints die niet gewijzigd worden, en dus altijd op voorraad leverbaar zijn en blijven. Dagelijkse basics, van goede kwaliteit.

Het NOOS programma staat voor hoge kwalitatieve stoffen, die van kind naar kind kunnen worden doorgegeven, om zo ook weer de footprint zo klein mogelijk te houden.

Daarnaast heeft NOOS als voordeel dat de fabrieken geen pieken hebben in het aanleveren van stoffen, zoals dat over het algemeen wel eraan toe gaat (denk aan pieken in drukte voor de nieuwe collecties weer in de winkels komen, ook wel ‘drops’ genoemd).

Ook met deze methode zorgt men weer dat er geen waste ontstaat van niet verkochte producten.

Duurzame kinderkleding, duur? + tip

Dit zijn vijf bekende, leuke duurzame kinderkleding merken, die allen hun manieren hebben gevonden om duurzamer kinderkleding te produceren. Gelukkig komen er meer en meer merken bij die dit voorbeeld overnemen.

Een belangrijk nadeel dat men kan vinden van deze leuke duurzame kinderkleding merken; het is vaak duur.

En duur is in dit geval wél ‘eerlijk’, waar vaak een hoger prijskaartje voor staat, maar niet voor ieders portemonnee haalbaar.

Zelf ben ik lid van twee Facebookgroepen, waar onder andere bovengenoemde kinderkledingmerken tweedehands worden doorverkocht:

  1. Mini Rodini, Bobo Choses, Hugo loves tiki, Mingo, Carlijn Q – koop en verkoop
  2. Exclusieve Kinderkleding: Urban-Style o.a. Mini Rodini, Beau Loves, Bobo Choses
Bron: Sonja de Jong twinstyleblog

Dit kan je natuurlijk ook doen bij de grotere sites als Marktplaats en Vinted.

Het fijne van deze groepen vind ik dat het vaak stijlen zijn die bij mijn kinderen passen, en ik dus niet nog tig andere kledingstukken hoef door te scrollen die ik eigenlijk niets vind.

En omdat er moderetors zijn, die een oogje in het zeil houden betreft de verkoopregels, en zo er minder kans is dat je een replica koopt.. (want ja; die bestaan helaas veel onder deze merkjes).

Lees ook: Stappenplan voor eerlijke en duurzame kleding kiezen

Of je nu nieuw of tweedehands koopt qua leuke duurzame kinderkleding merken; beide manieren kunnen er voor zorgen dat je op duurzame wijze toch je kids toffe én verantwoorde kleding kunt laten aantrekken. Win-win!

Welk van deze 5 leuke duurzame kinderkleding merken spreekt jou het meest aan?

Gastblog door: Sonja de Jong van Twinstyleblog. Afbeelding: Sonja de Jong van Twinstyleblog.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.