Het is vandaag nationale buitenspeeldag, 14 juni 2023. Ergens vind ik al die zelfbenoemde dagen irritant. Ik kom er steeds te laat achter en dan denk ik: ‘Oja, ehm, moet ik daar iets mee?’ Maar voor bewustwording is het toch wel handig. En in die steeds terugkerende schermpjesstrijd van tegenwoordig is dit een veelgestelde vraag: Wat zijn leuke activiteiten voor kinderen om gezond te blijven?

Ook lezen: Telefoonverslaving? Met je snoet uit dat scherm! “Mobiminderen”

Van het scherm naar de frisse buitenlucht

Ja, die schermpjes. Mijn kids zijn nu 6 en 10, en dat ding is hun favoriete speelgoed. En een spelletje vind ik niet zo erg. Zeker niet als ze samen Roblox spelen. Soms (heel soms) doe ik ook een potje mee.

Maar dat eindeloze gescrol, en die ‘korte filmpjes’, zoals ik ze noem, dat vind ik niks! Niet gezond. Hersendodend, eigenlijk.

Schop ze gewoon naar buiten

Waar kinderen vroeger automatisch buiten speelden, is dit nu iets dat we bijna moeten forceren. En een tijdje terug gaf ik het bijna op. Elke keer die strijd om ze even naar buiten te krijgen, ik werd er moe van.

Toen hoorde ik ergens een buurvrouw uit mijn flat tetteren: ‘..EN NU GAAN JULLIE NAAR BUITEN! *boem, deur dicht*

Dat was mijn ‘aha’ moment. (bedankt, buuf)

Gewoon naar buiten schoppen die handel, zo dus. En dat ben ik gaan doen.

Ik nam de strijd voor lief, hield voet bij stuk, dulde geen tegenspraak meer, en bonjourde ze vriendelijk doch stict (en soms tetterend) m’n huis uit.

En het resultaat? 1 minuutje mokken en 1 uur ontzettend lekker buiten aan het ravotten. Mijn tip hierin is dan ook: doorzetten, moeders!

6x leuke activiteiten voor kinderen om gezond te blijven

Goed, gewoon buiten spelen is dus tip 1.

En doorzetten is tip 2.

Maar wat als ze hangen, en zich vervelen?

Tip 3: Zoek het zelluf uit

Het meeste creatieve spel, ontstaat NA een klein tijdje van verveling. Wij moeders voelen ons soms genoodzaakt om iets te bedenken. Speelgoed aan te bieden of een spelletje te verzinnen. Maar… dat kun je dus beter niet doen.

En daarom is ‘doorzetten’ de key. Stap uit de ‘bemoeirol’ en mondje dicht (ja! lastig!). Laat ze het gevoel van vervelend maar aangaan. Laat ze het maar even zelf uitzoeken. Alles mag (behalve dat scherm). Negeer het gejengel en wacht af………..

Tip 4. Met de knapzak op pad

Sure, een rugzak mag ook.

Geef je lieve bloedjes een picknick mee naar buiten. Wel een gezonde. Stukjes fruit, wat nootjes, mini komkommertjes, oké en toch iets lekker erbij, je snapt ‘m. De rest mogen ze zelf invullen, maar veel plezier daarbuiten, joe!

picknick

Tip 5. Een muziekbox en een buitenfeestje

Laatst zag ik buiten een paar kinderen met een muziekbox bezig. Ze kozen hun favoriete nummers en dansten zo hard ze konden. Eentje zette de muziek uit, en dan moet je stilstaan als een standbeeld! Anders ben je af.

Ze hadden zoveel plezier, er sloten meer kinderen aan, en er kwamen zelfs een paar moeders mee doen (ik ook, heel kort). Zo leuk!

Tip 6. Mindful tuinieren

Het liefst geef ik zelf mijn plantjes water, voordat ze verzopen worden door de kids. Maar toen kwam ik erachter dat mijn zoontje dit heel erg leuk vindt om te doen!

Met een beetje begeleiding en een vlugge reddingsactie van de verdrinkingsdood (arme plant), leerde ik hem hoe het WEL moet. Hij nam het erg serieus, en even laten waren we allebei mindful aan het tuinieren.

Dus, doorzetten, moeders!

Er zijn natuurlijk nog 1000 ideeën meer, voor leuke activiteiten voor kinderen om gezond te blijven.

Het enige dat wij moeders hierbij moeten doen is iets strenger zijn met dat scherm. En gewoon doorzetten.. Laat ze zich eerst maar even vervelen. Neem dat stukje gejengel vooraf voor lief. En je zult zien, daar komen de gezondste dingen uit voort.

Lees ook: Duurzame uitjes met kinderen; in de buurt, gratis en groen

Weet jij nog wat leuke activiteiten voor kinderen om gezond te blijven? Vul ze aan in de reacties!

Afbeeldingen: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.