Tijdens mijn camperreis door Europa reden we vanaf Zuid-Frankrijk, vervolgens langs de kust van italië. De camperplaatsen vielen daar tegen, en vlak boven Pisa besloten we het binnenland van Toscane in te rijden. Wat een prachtig gebied! De natuur is zo mooi en er zijn fijne campings. Lees in dit artikel over leuke activiteiten in Toscane zoeken zoals prachtige steden, stranden, parken, verhalen en cultuur.

Ook lezen: “Van een vrije camperreis terug in de hectische maatschappij.. Hoe ga ik de rust behouden?”

Toscane, Italië

Toscane is een regio in Midden-Italië. Het grenst in het noorden aan Ligurië en Emilia-Romagna, in het oosten aan Umbrië en de Marken, in het zuiden aan Lazio en in het westen aan de Tyrreense Zee grenst. 

leuke activiteiten in Toscane zoeken
Italië, Toscane (google.maps)
Toscane Italië
Rijden door het prachtige binnenland van Toscane

Leuke activiteiten in Toscane

Toscane is een van de meest romantische en mooiste gebieden van heel Europa. Door de prachtige, heuvelachtige natuur in het gebied is een vakantie in Toscane echt betoverend. Toscane biedt meerdere (grote) steden met ontzettend veel bezienswaardigheden. En je ken vast ook wel de prachtige Italiaanse tassen uit bijvoorbeeld Toscane.

Prachtige campings in Toscane (Camping Norcenni Girasole Club)

De bekendste plaats in Toscane is volgens velen Pisa, waar je de bekende scheve Toren kan bezichtigen. Een camping is echt een ideale uitvalsbasis om al het moois dat Toscane te bieden heeft te bezichtigen. Vanaf jouw camping in Toscane kan je alle bijzondere plekjes tijdens dagtripjes makkelijk bereiken. Hieronder een lijst met de leukste en bijzonderste bezienswaardigheden in Toscane.

Pisa; de bekende scheve toren

Waarschijnlijk doet de plaats Pisa je maar aan één ding denken; de scheve Toren van Pisa. Natuurlijk is dit monument een bezoek waard. Echter heeft Pisa nog veel meer te bieden dan alleen haar toren. Er zijn zeker twintig andere monumentale te bezichtigen zoals paleizen, kerken, pleinen en bruggen te vinden. Bezoek bijvoorbeeld de middeleeuwse ‘Duomo di Santa Maria Assunta.’ Dit is naast de Toren van Pisa het beroemdste gebouw van Pisa. De architectonische Romaanse bouwstijl is zeer rijkelijk terug te vinden.

Pisa pracht

San Gimignano

In Toscane hebben we na maanden reizen onze familie ontmoet op een mega luxe camping Norcenni Girasole club. Omdat we buiten het seizoen waren (mei) was dit goed betaalbaar. Dus ben je onafhankelijk van kindervakanties? Doe dit, scheelt zoveel centen 🙂 Vanuit deze camping maken we ook een uitstapje naar het oudje stadje San Gimignano. Wat een vibe! Met leuke winkeltjes, interessante architectuur, musea en kunstgalerieën.

Neuzen in San Gimignano, Toscane Italië
activiteiten in Toscane
Leuke musea ook voor kids in San Gimignano, Toscane Italië

Het verhaal Pinokkio; in het park

Wist je dat het bekende verhaal van Pinokkio uit Toscane komt? Er is zowaar een heus park aan hem gewijd, gelegen in Collodi. Het park is geen pretpark zoals Walibi of de Efteling maar eerder een educatief park waar de bezoeker volledig meegenomen wordt in het verhaal van Pinokkio. Door het park loopt een weg waarlangs alle dieren, personages, huisjes en scènes staan opgesteld. Het meest indrukwekkende kunstwerk is ongetwijfeld de walvis die Pinokkio opslokt. Door middel van een trapje kunnen kinderen zelfs tot in de buik van de walvis komen. Zeker de moeite waard om met de kinderen een dag te vertoeven!

TIP: leuk voor kids ter voorbereiding van de reis: Pinokkio film en Pinokkio boeken!

Bijzondere beelden; Giardino dei Tarocchi

Wil je nog meer parken bezoeken in Toscane? Dan raden wij jou aan om naar Giardino dei Tarocchi te gaan. De Giardino dei Tarocchi (letterlijk: Tarot tuin) is een bijzonder park waar je kleurrijke en surrealistische beelden kan bezichtigen. Deze staan opgesteld in een heuvelachtig landschap. De 22 beelden, waarvan sommige wel 20 meter hoog zijn(!), zijn gemaakt van gietbeton en met de hand verstevigd met vlechtijzer van verschillende diktes. De uiterlijke vorm is met spuitbeton aangebracht en door plaatselijke kunstenaars afgewerkt met veelkleurig keramiek, mozaïek en kostbaar glas. Deze attractie is zeker het bezoeken waard.

Kunst in de tarot tuin

Stranden in Toscane

Eigenlijk is Toscane in eerste instantie geen bestemming voor het strand. Je gaat erheen voor de eeuwenoude dorpen, cultuursteden, wijngaarden, prachtige landschappen en het heerlijke eten. Maar dat wil niet zeggen dat Toscane helemaal niets te bieden heeft voor strandliefhebbers, want Toscane heeft een kustlijn van ruim 300 kilometer! In het noorden van Toscane vind je de typische ‘lido’-zandstranden die, vaak tegen betaling, te bezoeken zijn. De kust in het zuiden van Toscane is wat ruiger en ongerepter. Genoeg keuze voor als je het zwembad op de camping even voor gezien wilt houden.

camper in Toscane
En als het geen strandweer is.. genieten we gewoon van de regenboog 😉

Hoe vind ik leuke plekken in een regio zoals Toscane?

Voor mijn verblijfsplaatsen met de camper gebruik ik de app Park4Night. Daar staan niet alleen camperplaatsen, maar ook campings, wildplekken en locaties bij authentieke boeren. En juist die onbekende niet-toeristische plekjes zijn magisch. Je kunt de app ook gebruiken als je een keer op bezoek wilt op zo’n bijzondere plek, voor bijvoorbeeld een lokale lunch.

Ook kun je “andersom” leuke activiteiten in Toscane zoeken. Prik op Google Maps een plaats en zoek dan binnen deze app ” in de buurt”, naar parken, historische plaatsen, winkelcentrum, wandelgebieden, museums. (zie instructie hieronder)

Of typ “playground” in de zoekbalk. Hij springt dan soms terug naar Nederland, maar navigeer dan naar het gebied (bijv. Italië dan) en klik op “Dit gebied doorzoeken”. Altijd handig met kids!

Plaatsen binnen Google kun je in je google account ook opslaan onder een sterretje of een vlaggetje. Erg handig tijdens je reisvoorbereidingen. Maar ook om achteraf je bezochte plaatsen makkelijk terug te vinden.

Lees ook “3x Leuk om te doen met je reisfoto’s + stappenplan foto’s organiseren”

Waar zou jij naar op zoek gaan in Toscane? Parken, cultuur of juist iets anders? Klets mee in de reacties!

I.v.m. Corona kunnen er andere regels en openingstijden gelden tijdens het reizen / Artikel origineel (gastblogger 2019) / artikel update (Lori 2021) / Afbeeldingen: eigen en Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.