Dat seks na het krijgen van kinderen verandert, is bij de meeste ouders een feit. En logisch ook, want je hele wereld verandert. Ehm stress, ehm tijdgebrek.. Hoe kun je nu zorgen voor meer intimiteit of een leuk seksleven als ouders, in de drukke tijd met kids?

Ook lezen: Gezonde seksspeeltjes, duurzame dildo’s & veilige vibrators

Wat is belangrijk voor een leuk seksleven als ouders?

Je bent zo druk met je eigen werk, het welzijn van de kinderen, de dagelijkse beslommeringen, vrienden en familie, huishoudelijke taken en misschien nog net een beetje vrije tijd voor je eigen hobby. Lekker naast elkaar neerploffen op de bank op het einde van de avond, is dan het enige dat je wilt. Helaas, geeft dit absoluut niet dat bijzondere gevoel van verbinding. Maar dan zit je dus al wel een tijdje in die flow.

Wat zijn goede manieren voor een leuker seksleven of om weer nader tot elkaar te komen?

1. Praten over je behoeftes en wensen op het gebied van seks en intimiteit als ouders

Praten over je behoeftes en wensen helpt als eerste stap, ook al is het vaak moeilijk om het onderwerp seks aan te snijden. Of om überhaupt over intimiteit te praten. Want je moet jezelf openstellen en dat maakt je kwetsbaar. Dat is moeilijk.

Een belangrijke tip bij praten, is om het bij jezelf te houden. “Ik zou graag wat meer met je knuffelen of samen écht praten” klinkt een stuk fijner dan “Je geeft me te weinig aandacht”.

Ook praten kun je leren en hoe vaker je dat doet, hoe makkelijker het uiteindelijk gaat. Zoek ook naar een goed moment. Tussendoor, terwijl je beide een hele to-dolijst in je hoofd hebt, dat werkt niet. Maar in het weekend als de kids slapen, lekker samen buiten met een glas wijn in je handen, helpt een stuk beter.

2. Stilstaan bij jezelf, wat wil ík? Hoe zie jij intimiteit en een leuk seksleven als ouders

Voordat je gaat praten over seks, is het ook goed om even bij jezelf stil te staan. Van blogs over hoe geweldig het seksleven moet zijn of hoe vaak een gemiddeld mens het doet word je alleen maar ongelukkig. En daar gaat het gewoon niet over.

Het kan namelijk zijn dat jij gewoon wat meer liefde nodig hebt, of dat je het fijn vindt om wat vaker complimentjes te krijgen. Wat meer lichamelijke knuffels of juist die echt innerlijke interesse in jou als persoon. Dit is minstens net zo waardevol als een goed potje porno.

En grappig genoeg leidt juist deze intimiteit éérst, tot de betere seks later.

Maar ook als de intimiteit goed is, maar je wilt bijvoorbeeld andere dingen proberen qua seksualiteit is normaal. Bijvoorbeeld het uitproberen van sexspeeltjes of experimenteren. Eigenlijk is (bijna) niks gek als je gewoon puur en alleen stilstaat bij je innerlijke zelf.

Ook leuk: Eco condooms; veilig losgaan voor lekkere seks (vegan, Fair Trade, latex-vrij etc.)

3. Zelf initiatief nemen; een beter seksleven begint bij jezelf 😉

Naast praten met elkaar en vertellen waar je eigen behoeftes liggen rondom seks en intimiteit, kun je ook zelf het initiatief nemen.

Verras de ander met een gezellig etentje zonder telefoons, mooie boswandeling hand in hand of sexy lingerie setje. Verder werken ook de kleine dingetjes tussendoor goed. Er zijn genoeg manieren van aandacht voor elkaar zonder iets te kopen of te doen. Geef lichamelijke liefde met een relaxte of spannende massage. Of stuur elkaar lieve berichtjes tussendoor. Maak een ontbijtje of lunch voor elkaar. Leg een schattig briefje in de eco lunchbox van de ander..

Wees niet spaarzaam met knuffels en kusjes tussendoor.

Vertel elkaar dat je het fijn vindt dat de ander de was doet, kookt of klusjes in de tuin doet. En blijf dit doen. Juist dingen voor lief nemen, zorgt voor die sleur. Neem zelf het initiatief door opnieuw naar je partner te kijken. Een spelletje zoals Vertelis kan hierbij helpen.

Massagetip: biologische amandelolie als basis massage olie (kan altijd). Kies een paar druppeltjes etherische olie voor de juiste sfeer. Zo werkt etherische patchoeli olie lustopwekkend of kies iets in sensuele Arabische sferen (citrus, kaneel, kruidnagel).

4. Intimiteit en seks op de lange termijn verbeteren, gaat in kleine stapjes dus

Was het maar zo dat je het knopje aandacht indrukt en dat er direct een geweldig leuk seksleven als ouders uitrolt. Nope.

De stapjes tijd, keuzes maken en aandacht voor elkaar zitten er altijd tussen in. En dat blijft.

Samen even snel intiem zijn tussendoor geeft veel minder (duurzame) bevrediging, dan een lange avond echt samen praten en lachen in de tuin bij een bbq of vuurtje met een intiem einde.

5. Het kost ook tijd, maar hoe maak je tijd voor elkaar?

De key is vaak om de tijd te nemen voor elkaar. En in de drukke periode van kinderen is tijd nou eenmaal een schaarste. Dus dat is moeilijk.

Je moet daarom ook keuzes stellen. Niet alleen prioriteiten kiezen (vandaag even geen boek lezen, vriendinnenbezoek of verjaardag, maar een lekker potje seks. Of knuffelen. Of gewoon eens praten met elkaar).

Maar je kunt ook accepteren dat dit het gewoon nu is. Geen kwantiteit, maar kwaliteit. Liever echt fijn vrijen op z’n tijd, dan meerdere vluggertjes tussendoor.

Weet je, het maakt gewoon helemaal niet uit op welke manier seks of intimiteit plaatsvindt, zolang jullie samen als ouders er maar gelukkig mee zijn. En dan kom je weer via het cirkeltje bij praten uit.. En verder qua tijd.

Soms heb je voor je gevoel niks om over te praten. Dat geeft niet. Ga gewoon lekker samen rustig zitten en neem de tijd (zonder afleiding), dan komen de gesprekken vaak vanzelf.

6. Probeer je eens niet te focussen op het einddoel seks

Intiem zijn is ook alles wat zich vóór seks afspeelt en is net zo belangrijk.

Soms haalt het ook wat druk van de ketel om je eens niet voor te nemen om te seksen, maar je te richten op volledige aandacht voor elkaar. 

Verder gaat intiem zijn en seks – zeker bij jonge ouders – in periodes. Soms gaat het fantastisch, soms middelmatig en soms ruk.

Kortom is een leuk seksleven als ouders haalbaar?

Natuurlijk is een leuk seksleven als ouders haalbaar, maar het is net zo goed hard werken. Het ligt aan beide personen. En soms spelen er diepere problemen een rol, en blijkt dat uit stap 1.

Een mooi nadenkertje: “Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.”

Onzekerheid over je eigen seksleven speelt jammer genoeg bij veel mensen een rol. Ik denk dat dit ook komt door de seksuele maatschappij waarin we leven met hoge eisen.

Toch kun je het ook positief bekijken. Want tegelijkertijd hebben we veel vrijheid rondom seks en is heel veel acceptabel. En seks is een mooie spirituele innerlijke zoektocht. Je open durven stellen en samen leren praten leidt tot mooie intieme momenten en geweldige seks.

Ik hoop echt dat je wat hebt aan deze mooie tips, die niet zijn gericht op hoge eisen of prestaties, maar op het dicht bij jezelf blijven.

afbeeldingen: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

  1. Wij zijn geen jonge ouders maar een 2e huwelijk en ook dan is seks iets wat weer vorm moet krijgen.
    We spraken er veel over maar nooit in bed. Tijdens het eten of de afwas praat het zoveel gemakkelijker.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.