Op een normale vakantie maak je gauw al honderden foto’s, laat staan als je op een lange reis gaat. Oeff! Ja, foto’s maak je waarschijnlijk om er iets mee te doen ????, maar soms is dat ineens zo’n grote klus als je thuis bent. En wat is dan eigenlijk leuk om te doen met je reisfoto’s? Ik vertel je over mijn 3 leukste fotoprojecten en de tips die ik daarbij toepas. Inspiratietijd dus! Daarnaast deel ik mijn tips voor het handig organiseren van je reisfoto’s, om dat klusje een stuk gemakkelijker (en leuker) te maken!

Wat is leuk om te doen met je reisfoto’s? (Mijn 3 favorieten)

Er zijn zoveel verschillende dingen leuk om te doen met je reisfoto’s. Dit zijn mijn persoonlijke favorieten en de tips die ik zelf daarbij toepas.

Een kant-en-klaar fotoboek of eigen creatie

Bij tijdgebrek of geen inspiratie kun je supersimpel een kant-en-klaar fotoboek maken. De belangrijkste tip hierbij is om echt de scherpste en leukste foto’s te selecteren, zodat je boek mooi wordt.

Kleur is altijd goed

Ik vind het heerlijk om zelf aan een fotoboek te knutselen

Ik ben er vaak maanden mee bezig. Elke keer een beetje, is de tip. Want de ene keer heb je meer inspiratie dan de andere. Een fotoboek kun je chronologisch maken of je zet foto’s met bepaalde onderwerpen bij elkaar. Ook foto’s met dezelfde kleurtonen bij elkaar geven een vet effect. Zo maak je bijvoorbeeld een pagina met regenachtigefoto’s of bewolkte dagen. Of pagina’s met kleurige huisjes of een selfie fotowall. Je kunt zelfs een écht persoonlijk magazine maken; met collages, reisverslagen of interviews. Dit heb ik bijvoorbeeld toegepast op ons babymagazine.

Combineer foto’s met toffe filmpjes

Vloggen en video worden steeds populairder en dat snap ik wel. Want hoe leuk is het om je reisfilmpjes en foto’s te combineren. Een film met herinneringen terug kijken geeft weer een hele andere ervaring, dan bladeren in een fotoboek.

https://www.youtube.com/watch?v=Av9fr5gmMFc

Dit is bijvoorbeeld onze reiscompilatie (meer > YouTube kanaal van Camper Family)

Tips voor je reisvideo met foto’s

Als je een reisvideo gaat maken, let erop dat het niet te langdradig is. Korte stukken en fragmenten geven net zo’n goed beeld, maar zorgen voor een vlot verloop. Wissel daarnaast praatstukjes en foto’s af. Je kunt je film chronologisch maken qua tijd, maar het geeft ook een vet effect als je bepaalde onderwerpen bij elkaar zet. In mijn maandelijkse reiscompilatie zet ik bijvoorbeeld stukjes met dieren, views en andere onderwerpen bij elkaar van die maand. Voor onze video’s gebruiken wij trouwens de betaalde versie van Movavi. Je kunt er (ook als beginner) alle kanten mee uit!

De winnaar krijgt een plekje aan de muur

Verder krijgt de mooiste foto natuurlijk een plek aan de muur op canvas of laat een foto op aluminium bedrukken. En of dat nu de scherpste is, een mooi uitzicht of eentje met blije herinneringen, dat is aan jou. Waar je wel rekening mee kunt houden is je interieur. Zoek bijvoorbeeld een mooie foto met bijpassende kleuren of een vibe die je wilt meegeven aan de kamer in je huis (strandgevoel, boeddha sfeer etc.)

Boeddha sfeer aan de muur

leuk om te doen met je reisfoto's

Green farmlife vibe aan de muur

Kun je niet kiezen? Ga dan voor een collage aan de muur

Zo kun je toch meer foto’s kwijt. Om te voorkomen dat een collage rommelig wordt, kun je ook extra letten op het onderwerp. Ga voor foto’s met gezichten, foto’s met dezelfde kleurtoon of foto’s met dezelfde vibe.

Hoe je reisfoto’s handig organiseert

Tot slot wil je natuurlijk niet eerst door al die reisfoto’s splitten voordat je aan de slag kunt. Na een dagje foto’s maken op vakantie, probeer ik daarom altijd eerst gelijk de missers te verwijderen. De leukste foto’s bewerk ik daarna met mijn telefoon. Ik doe dat gewoon in de standaard foto app. Op Polarsteps voeg ik vervolgens een paar van de leukste foto’s toe om de route en plaatsnamen te bewaren. En dat is handig als je net als ik ietwat vergeetachtig bent, zeg maar ????.

Tip: bekijk hier onze Europa rondreis met de camper & kids op Polarsteps. 

Als je daarentegen geen verhaaltjes erbij schrijft kun je ook even checken of jouw telefoon al automatisch de locatie opslaat bij de foto’s. Tot slot sla ik de foto’s chronologisch op in mapjes (2019 > mei) maar je kunt ook hier nog een extra mapje maken om de locatie te onthouden (2019 > mei > Italië > Florence).

De stapjes om je foto’s handig te organiseren, zodat je niet eerst een bulk uitzoekwerk hoeft te doen zijn dus:

  1. Verwijder de missers;
  2. Bewerk de mooiste;
  3. Noteer verhalen bijvoorbeeld via Polarsteps en
  4. Sla de foto’s op in de juiste mapjes.

Zenn.. geniet in het moment! Oops, maakte ik toch een foto 😉

Geniet van je herinneringen, maar blijf in het hier en nu

Soms heb je de neiging om foto’s te blijven maken. En dat is enerzijds een goed teken, want dan ben je bij iets moois. Anderzijds is het ook niet erg om een dagje foto’s maken over te slaan of genoegen te nemen met een minder perfecte foto. Misschien “mist” er dan iets in je tijdlijn, maar je geniet wel optimaal van het huidige moment met je reisgenoten. En dat is ook veel waard en minstens een even mooie herinnering ????.

Wat vind jij leuk om te doen met je reisfoto’s? En hoe organiseer jij je reisfoto’s? Deel je tips hieronder, ik ben erg benieuwd wat anderen ook doen! Klets gezellig mee.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.