Het liefst gooi ik alle deuren en ramen wijd open, om elk zuchtje wind te pakken of wapper ik mijzelf wat koelte toe uit de koelkast wanneer ik iets te drinken zoek. Heerlijk die zon, maar het krijgen van een koel huis in de zomer, is soms een beste uitdaging! Wat moet je weten voor een lekker koel huis op hete zomerdagen? En welke tips kun je daarbij toepassen?

Lees ook: “Gezonde drankjes voor kids (tips, inspiratie en variatie voor genoeg drinken)

Wat moet je weten voor een lekker koel huis in de zomer?

Aan welke principes moet ik denken om mijn huis lekker koel te houden in de zomer? Isoleren en ventileren is daarbij belangrijk. Maar welke leuke tips zijn er nog meer en als ik toch voor een ventilator of airco kies, met welke duurzame tips kan ik dan rekening houden?

1. De warmte buiten houden (zelf isoleren)

Isoleren betekent het afschermen van invloeden van buitenaf. Zodra de temperatuur ’s ochtends begint op te lopen: sluit ramen en deuren tegen de warmte. Denk daarbij ook aan het sluiten van ventilatieroosters en eventueel het afdekken van naden en kieren.

Daarnaast houd je de warmte pas echt goed buiten met zonwering voor de ramen. Hierbij werkt zonwering aan de buitenkant dubbel zo goed, als zonwering aan de binnenkant van het huis.

Heb je geen luifel of iets dergelijks? Zet dan een parasol op of hang een (zonne)doek op. De volgende beste keuze is om de gordijnen of jaloezieën binnen te sluiten. Bij de raambekleding binnen, zullen lichte kleuren de warmte beter buiten houden, dan donkere kleuren. Donkere kleuren absorberen namelijk de warmte.

Verschillende soorten buitenzonwering

 • Terrasschermen
 • Markiezen
 • Verticale zonwering
 • Rolluiken
 • Parasol
 • Zonnedoek

2. Huis laten isoleren

Ga je in verbouwing of wil je “vaste” isolatie op de lange termijn om zowel warmte als kou buiten te houden? Dan kun je denken aan het huis verduurzamen door vloerisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie of dubbel glas. Hiervoor zijn sinds 1 januari 2021 subsidies mogelijk. Bij een goed geïsoleerd huis, kun je ook een warmtepomp overwegen. Er stroomt dan koel water door de leidingen.

Een toffe manier om het dak van het huis te isoleren, is met een groen dak (vegetatiedak, sedumdak). Een dak vol plantjes dus. Een groen dak beschermt je huidige dak beter en kan naast extra isolatie bijdragen aan de waterafvoer, verbetering van de luchtkwaliteit en een mooi groen straatbeeld.

lekker koel huis zomer

Leuk weetje: naast dat zonnepanelen duurzaam elektriciteit opwekken, werken ze door de extra laag op het dak, ook als extra isolatie tegen warmte.

3. Vergeet niet te ventileren!

Het isoleren van een huis heeft voordelen, maar ook nadelen. Zeker als je alles potdicht hebt gedaan tegen de warmte, vergeet dan niet ook te luchten en ventileren. Dit zorgt namelijk voor een toestroom van zuurstofrijke lucht voor een frisse geest, en het afvoeren van vieze luchtjes, schadelijke stoffen zoals fijnstof en vocht (en schimmels) uit het huis. Warmte stijgt omhoog, dus denk er vooral aan om hoge ramen op te gooien.

Ook leuk: “5x Irritante luchtjes uit huis verwijderen, op een milieuvriendelijke manier (urine, rotte eieren, kots, sigaretten & wiet)

Lucht of ventileer slim

Zet ramen en deuren open in de vroege ochtend. Gooi alles dicht wanneer de warmte begint op te lopen. Als de zon weg is en de temperatuur weer gaat dalen, kun je de ramen en deuren weer open doen. Zet ’s nachts de ventilatorroosters weer open en doe de ramen op een kiertje. En overdag kun je jezelf “ventileren” tijdens een rustige wandeling door een beschut bos.

Wat is het verschil tussen ventileren en luchten?

Ventileren = continu de lucht in de woning verversen (dag en nacht). Dit kan via roosters in muren en ramen of via een ventilatiesysteem. Natuurlijke ventilatie kun je verbeteren door een ventilatie-unit in een kamer of zelfregelende roosters.

Luchten = kortstondig verversen van een grote hoeveelheid lucht door ramen en deuren op te zetten. De luchtstroom met zuurstofrijke lucht komt via de droge ruimtes het huis binnen en voert via natte ruimtes schadelijke stoffen en vocht af.

“TIP: Met een CO2 meter kun je testen of je genoeg ventileert binnen.”

4. Duurzaam verkoelen met ventilator of airco

Een ventilator zorgt alleen voor een luchtstroom in de kamer, maar is wel duurzamer dan een airco. Het verbruikt minder energie en bevat geen schadelijk koudemiddel. Met trucjes kun je het iets kouder maken in huis.

Zelf een airco maken: Hang een uitgewrongen koude, natte handdoek (mag niet meer druppelen) op voor een open raam, deur of ventilator. De wind blaast hierdoor en er komt wat koude lucht naar binnen. Dit principe werkt ook met een bak vol ijsblokjes of flesjes ijswater. Of gebruik je natte wasgoed, zoals lakens 😊

Hoe werkt een airco?

Een airco onttrekt de warmte uit de lucht en geeft koude lucht af. Daarnaast reguleert de airco de luchtvochtigheid in het huis. Hierdoor daalt de temperatuur in de woning tot een aangename temperatuur tijdens hete dagen.

Qua airco kun je kiezen voor een vaste airco of mobiele airco die je dan kunt verplaatsen. Ben je op zoek naar een geluidsarme airco? Kies dan voor een vaste airco. Deze zijn stiller, leveren meer verkoeling en kunnen ook verwarmen tijdens koude dagen. De stilste airco’s produceren op laagstand tussen de 30-40 dB.

De belangrijkste voordelen van een airco

 • Aangenaam binnenklimaat tijdens extreem warme dagen
 • Gecontroleerde lucht- en vochtregulatie, altijd verse lucht in de woning
 • Plaatselijk verwarmen van de woning tijdens koude dagen, met weinig tot geen gas verbruik

Koelmiddelen in een airco of warmtepomp zijn sterke broeikasgassen met een grote klimaat impact en horen niet “los” te komen, maar dat kan wel gebeuren bij schade, verkeerde installatie of slecht onderhoud. Gelukkig zijn er nieuwe richtlijnen waarbij alleen stek-gecertificeerde monteurs deze apparaten installeren. Wil je toch zelf een airco installeren? Kies dan voor een monoblock airco. Deze heeft net als de mobiele airco een gesloten systeem en er behoeft geen installateur bij te komen om het apparaat in werking te stellen. Koelmiddelen op basis van propaan (R290), isobutaan (R600a) en CO2 (R&44) hebben de laagste impact (Milieucentraal).

Tips duurzaam omgaan met een airco

 • Temperatuur niet lager instellen dan nodig.
 • Twee temperaturen instellen bij zowel koelen als verwarmen (maximum binnentemperatuur waarbij de airco moet gaan koelen en minimum binnentemperatuur waarbij de airco moet verwarmen).
 • Bewust omgaan met de airco: overdag koelen met airco (in de ruimte waar je bent) en in de nacht koelen door ramen tegen elkaar open te zetten.
 • Airco uitschakelen als je deze niet gebruik.

5. Planten, bomen en struiken planten tegen de warmte

Struiken, bomen en planten kunnen ook een schaduw werpen op de buitenkant van je huis, zodat het huis niet zo snel opwarmt op hete zomerdagen. Begroeiing aan de zuidkant of westkant van het huis houdt de zon tegen op de warmste momenten van de dag. En groen aan de oostkant houdt het licht juist tegen in de ochtend.

Tip: kies voor bladverliezend groen, zodat in de winter wel al het licht doorkomt.

lekker koel huis zomer

6. Andere leuke tips voor wat koelte in huis tijdens warme zomerdagen

 • Koel je lichaam af met lauwwarme kruidenthee of een lauwwarme douche i.p.v. koud.
 • Pas je eten aan op het weer: kies voor een frisse salade en sappig fruit.
 • Zet elektrische apparaten uit i.p.v. op stand-by, scheelt weer warmte in huis. Denk daarbij aan TV, laptop, wasmachine, kooktoestel en oven.
 • Maak een koud kruikje van rijst in een sok, wat je dan in de vriezer doet (idee van Greenpeace).

Ook leuk: “Over gezond zonnen & duurzame zonnebrandcrèmes

Wat doe jij voor een lekker koel huis in de zomer? Deel je trucs in de reacties hieronder, thanks!

Afbeeldingen: Pixabay. Bronnen: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaa

m-verwarmen-en-koelen/woning-koel-houden, https://www.consumentenbond.nl/isolatie, https://www.milieucentraal.nl/huis-en-tuin/klussen/groen-dak/

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

1 Reactie

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.