Een bouwval opknappen is in de eerste plaats niet zo moeilijk. Je timmert een plankje voor een gat in de muur en je hebt tenslotte een upgrade. Tadaa. Nou, tijdens de verbouwing van ons huis hadden wij ook een paar van die domme foutjes en die hebben te maken met kunststofkozijnen. Mijn klustips voor je ramen en deuren hebben dan ook alles te maken met wat je niet moet doen (en wat wel)!

Hippe kunststofkozijnen zijn wit en strak

Met dat in ons achterhoofd, willen we alle ramen en deuren van onze bouwval vervangen voor een iets hipper model, iets groter en natuurlijk dubbelglas. Het budget is echter zeer krap en dan moet je keuzes maken. De keuze voor groter en hipper, gaat ten kosten van de kwaliteit en dat is.. dom, dom, dom.

Verkeerde keuze nr 1: Veel kunststof kozijnen voor weinig

Na lang googlen op de goedkoopste prijs vinden we die grotere, strakke, witte kozijnen. Yeay, we kunnen alle kozijnen in het huis in 1x doen. Dat heeft veel voordelen, want alles ligt toch open en alles ziet er direct netjes uit. So we did. Gelukkig is er niks mis met de kozijnen, maar het scherpe klusoog van manlief, ziet toch wel wat schoonheidspuntjes. Voor een volgende keer gaan we toch voor wat meer kwaliteit. Dan duurt het maar langer en doen we het in delen of zo. Een kostenindicatie van kunststof kozijnen prijzen inclusief plaatsen geeft daarbij een beeld.

Verkeerde keuze nr. 2: een kiepkantel schuifpui

Ook de schuifpui moet eraan geloven. Hij is inderdaad wat verouderd en mag bij nader inzien ook ietsje groter. Met prijzen die oplopen tot duizenden euro’s – ons budget voor het gehele huis – lijkt het een onmogelijke opgave. Tenzij je voor een kiepkantelmodel gaat. Volgens de verkoper ook handig, mooi en vooral: binnen het budget. Niet veel later, maar wél nadat het hele huis klaar is, dienen zich de eerste mankementjes aan. De omvangrijke frustraties in een notendop: een kiepkantel schuifpui is handig als raam zodat je een kiertje frisse lucht kan binnen laten, maar als schuifdeur gaat het binnen no-time stroef, zwaar en gaar.

Verkeerde keuze nr. 3: een simpele voordeur

Om het geheel passend af te maken, gaan we ook voor een witte kunststof voordeur. We verkopen de oude houten deur en investeren volledig foutief in een goedkope kunststof variant. Oh, hoe stom kun je zijn. De deur is namelijk zo dun als papier en heeft niet de veilige stevigheid die je bij je entree zou willen. Tja, je moet het er dan maar mee doen. En hey, hij past wel in het nette, strakke, witte plaatje ????

En wat moet je dan wél doen met kunststof kozijnen

Met te veel wensen en te weinig budget, kun je beter op je wensen bezuinigen dan op de prijs. Wat nu niet komt, kan later. En groter is niet altijd beter.. Bekijk eerst realistisch de betreffende prijzen. Laat je uitgebreid adviseren door een stuk of 3 goede aannemers en vergelijk dan op prijs. Wat je ook in je overweging kunt meenemen is de isolatiewaarde kunststof kozijnen, want dat scheelt weer wat op je energierekening ????

Heb jij ook wel eens dingen aan je huis verbouwd waar je achteraf spijt van had?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.