Wil je graag weten hoe ik mijn wasbare luiers was? Na enkele maanden met de wasbare luiers, heb ik zo mijn eigen maniertjes en rituelen. Ik zet de meest voorkomende vragen voor je op een rij en ik wijk een beetje uit – wel zo nuttig – naar baby billen crème. Lees mee.

Poep aan je handen

Moet je poepluiers weken in de luieremmer? En dan met je handen het boeltje eruit vissen?! Welnee, de luiers droog in de emmer deponeren. Dekseltje dicht tegen de luchtjes. En een volle luieremmer is richting de wasmachine. Droog bewaren is zelfs beter voor de luiers. Te lang weken tast het materiaal aan.

Goede baby billen crème

Help, mijn baby heeft rode billen, wat doe je dan met de luiers? En wat gebruik jij als huidtherapeut voor billen zalf? Rode billen, dat komt 9 van de 10 keer komt dit door zure tandjespoep. En soms zijn de billen te lang nat. Dan kun je het best gewoon vaker verschonen. En heel soms kunnen de billetjes niet tegen de chemische stofjes in de wegwerpluiers. Bij wasbare luiers moet je ervoor zorgen dat er geen wasmiddel achterblijft in de luiers i.v.m. overgevoeligheden. Probeer verschillende soorten luiers. Het simpelste en effectiefste is de billetjes gewoon lekker luierloos laten luchten. Heerlijk. En anders kun je een baby billen crème met de juiste ingrediënten gebruiken. Check de ingrediënten in je baby billenzalf of bekijk hoe kun je baby crèmes vergelijken.

Tip: let op met billencrème. Dit tast het absorptievermogen van de wasbare luier aan. Vergeet niet dat inlegvelletje in de luier te doen. Dan is er geen probleem.

Wasbare luiers wassen

Ik heb te weinig luiers voor een wasje met een volle trommel, dat is toch pas zonde voor het milieu? Klopt, ik combineer het dan met de handdoekenwas. Je doet eerst een klein programma met alleen de luiers. Daarna stop je de wasmachine vol met handdoeken en je wasbare luier doekjes. Vervolgens was je een lang programma.

Welk wasprogramma moet ik nu kiezen? Het desbetreffende merk geeft je altijd een advies hierover. Zelf kies ik altijd voor een voorwas + 40/60 graden was + spoelen. Voorwas en spoelen doe ik enerzijds om de vlekken en viezigheid er goed uit te krijgen en anderzijds om zoveel mogelijk zeepresten uit die luiers te halen.

Welk wasmiddel is nu goed? Je kunt natuurlijk speciaal wasmiddel voor wasbare luiers kopen. Zelf denk ik dat je ook prima andere merken kunt gebruiken. Let dan vooral op de ingrediënten. Een eco-wasmiddel, zonder heftige stoffen, heeft mijn voorkeur.

Extra wastips

  • Nieuwe luiers moet je altijd een paar keer hebben gewassen, voordat ze hun optimale absorptievermogen bereiken. Doorgelekt? Het komt dus goed!
  • Komen de luiers stinkend uit de was? Grote kans dat er zeepresten zijn achtergebleven. Kies een langer wasprogramma of minder zeep.
  • Nog poepvlekken zichtbaar? Hang de luiers buiten in de zon te drogen. Zon is hét natuurlijke bleekmiddel.

Ook handig: “stappenplan wasbare luiers wassen & drogen”

Wasbare luiers drogen

Gebruik jij de droogtrommel? Bijna nooit. De luiertjes hangen altijd aan zo’n octopusje. Echt ideaal voor de luiers, zo’n droogcarrousel (of hier zijn die ronde luier wasrekjes ook goedkoop). De luiers zijn binnen 1 tot 1,5 dag goed droog. Zelden doe ik ze in de droger. Maar van een enkel keertje gaan ze echt niet stuk.

bron afbeelding: www.betje.com

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

2 Comments

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.