Ik had NU een kort broekje nodig voor mijn zoontje. De kleinste joggingbroek werd uit de kast getrokken en knipnip… De nieuwe, korte broek was klaar. Met twee losse broekspijpen in mijn hand en een jongetje die om zijn knikkerballen vroeg, ontstond een leuk DIY idee. Ik ga een knikkerzakje maken van de oude broekspijpen. Hoe leuk, makkelijk en upcycling. Het resultaat is echt mooi geworden, mede omdat het broekstofjes al erg leuk van zichzelf is. Hoe kun je op een simpele manier, een klein zakje maken van stof restjes? Bekijk het in deze DIY!

Ook leuk: “Basis duurzame kindertraktatie maken, die je zelf kunt vullen met iets leuks/lekkers (wc rol DIY)

Zelf een klein zakje maken van stof is easy!

Een klein zakje maken van stof restjes is makkelijk en duurt niet lang. Ik was er ongeveer een klein uurtje mee bezig en dan heb ik zeer rustig aan gedaan, met een kleiende peuter naast me. Mijn dochter van 7 zat op school, maar vanaf deze leeftijd zouden ze het al zelf kunnen doen, zo easy.

Wat heb je nodig?

Om een knikkerzakje of klein zakje van stof te maken, heb je maar weinig dingen nodig. In de basis, zelfs alleen maar een leuk stofje, naald en draad.

Nodig voor het maken van een klein stoffen zakje (bijv. knikkerzakje):

  • Restjes stof (bijvoorbeeld dus de broekspijpen van een broek die “op” is of waar je zoals ik een korte broek van hebt geknipt)
  • Naald en draad
  • Schaartje
  • Een leuk touwtje
  • Optioneel: een leuk strijk embleem

Hoe maak je het kleine stoffen zakje? (of knikkerzakje)

Wanneer je alles hebt klaar gezet, kun je aan de slag.

Stap 1: broekspijp knippen en binnenste buiten keren

Knip de broekspijpen af. Je kunt uiteraard ook andere (restjes) stof gebruiken en deze in de vorm knippen.

Vervolgens keer je de broekspijp binnenstebuiten. Zo kun je de open rand dichtnaaien en wanneer je de broekspijp (het knikkerzakje) weer goed keert, ziet het er mooi uit.

Stap 2: naai de open rand dicht

Naai nu de rand dicht. Ik heb ervoor gekozen om een rijgsteek te maken, zeg maar steeds een rondje naaien. Je kunt ook een soort stiksteek maken (soort zigzag), dan zie je het draad helemaal niet meer onder aan je zakje. Dit bedacht ik mij later pas (zie hier wat simpele voorbeelden van de naaisteken). Wat je zelf wilt dus (en als je de officiële termen weet, drop een reactie. Ik ben maar een naai-leek, haha).

Ben je klaar met naaien? Keer nu de broekspijp weer om. Tadaa het zakje!

Stap 3: de sluiting, bijvoorbeeld een schuifknoop

Om het knikkerzakje dicht te maken aan de bovenkant, kies ik een mooie touwtje. Ik vind jute touwtjes mooi. Maar je kunt ook iets anders gebruiken wat je in huis hebt, zoals wol, striktouw of lint.

Schuifknoop uitleg

Ik kies dus voor een dubbel touwtje (zie plaatjes hieronder). Je kunt ook 1 dikker touw nemen. De lengte is iets van 20 cm.

Eerst maak je een dubbele knoop bij allebei de uiteindes. Dan kan de schuifknoop er niet af rollen.

Als de rechterkant van je touwtje om de linkerkant heen schuift, dan draai je die rechterkant OM de linkerkant heen. Daarna maak je van de rechterkant, een knoopje in de rechterkant.

Ook lezen: “De opvouwplank, maak ‘m gemakkelijk zelf! (DIY)

Stap 4: je (knikker) zakje afmaken

Tot slot maak je het kleine zakje van stof af. Je doet eerst het touwtje eromheen. De broekspijp heb ik bovenaan omgevouwen. Ook had ik nog een paar leuke strijk emblemen liggen. Deze heb ik erop gestreken. Voor meneer een kreeft, en voor mevrouwtje later een lama.

Stoffen knikkerzakje klaar

Dan was ‘m! Succes met deze DIY voor een klein zakje maken van stof!

Q: Waar zou je dit kleine stoffen zakje nog meer voor kunnen gebruiken?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.