Kinderen kunnen heerlijk hun energie kwijt, met buitenspelen. Een kindvriendelijke tuin maken is daarom – zeker met kleine kids – een goed idee. Zo kun je gemakkelijk een oogje in het zeil houden vanaf de luie bank. Als je even geen zin hebt in een blokje om, toch 😉 Dus staat er een tuinmetamorfose op de planning? Denk dan ook even aan de ondergrond in je tuin, de beplanting en de veiligheid van bijvoorbeeld de speeltoestellen. Kortom, lees in dit artikel alle tips en ideetjes voor een kindvriendelijke tuin!

Lees ook: “Maak van je tuin een kinderparadijs! Inspiratie voor leuke speelplekken in de tuin”

Een kindvriendelijke tuin maken

Een kindvriendelijke tuin maken, hoef niet zo moeilijk. Eigenlijk is veiligheid en ruimte om te ontdekken het belangrijkst. Met een paar kleine aanpassingen ben je er al. Een speeltoestel hoeft niet per se nieuw en duur. Je kunt ook zelf iets bouwen. Verder zijn natuurlijke materialen, juist leuk om mee te spelen. Lekker kliederen, perfecto!

Ook leuk: “Leuke kinderspelletjes in de tuin en onder de parasol*

kindvriendelijke tuin maken

Voor welke tuinondergrond kies je met kids?

Kinderen barsten van de energie en in hun enthousiasme vallen ze nog wel eens. Het is een geruststellend gevoel dat áls ze vallen, ze op een zachte ondergrond vallen. Vervang daarom je harde bestrating voor een zachte ondergrond. Of doe dit deels. En kies dan bijvoorbeeld in plaats van grind, voor grofgesneden houtsnippers, gras, rubberen tegels of vlonderplanken.

kindvriendelijke tuin maken

Ook papa en mama willen een plekje

Naast ruimte voor de kids, is een eigen plekje voor papa en mama ook belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijk terras waar je lekker geniet van de avondzon, terwijl de kinderen in de tuin aan het spelen zijn. Heb jij geen terras maar wil je een nieuw terras aanleggen? Kies dan niet voor grote terrastegels. Terrastegels zijn erg hard en zorgen voor blauwe plekken en schaafwonden. Ook warmen deze tegels erg op tijdens de zomer. Kies bijvoorbeeld voor terrasplanken met antislip. Dit soort hout is een stuk zachter dan tegels, en dus minder pijnlijk om op te vallen. Let er wel op dat je de planken af en toe behandelt met anti-slip, zodat de kids en jij niet uitglijden.

Hoe kun je rekening houden met veilig spelen in de tuin?

Een eigen speeltoestel, zandbak of trampoline in de tuin is voor kinderen erg leuk, maar niet altijd even veilig. Let daarom bij speeltoestellen goed op de Europees vastgestelde norm die altijd op de verpakking en het toestel moet staan. Als je een trampoline plaatst, koop er dan een met een stevig veiligheidsnet, zodat de kids er niet zomaar uitvallen.

Ook bij een toffe zandbak is het van belang om goed na te denken over de veiligheid. Zorg dat de zandbak afgesloten kan worden als de kinderen er niet in spelen. Zo voorkom je niet alleen dat de hele tuin vol ligt met zand, maar ook dat de katten in de buurt de zandbak gebruiken als kattenbak.

kindvriendelijke tuin maken

Let op giftige planten en bloemen

Moeders weten dat kinderen veel ontdekken met hun mond. Het is dus erg gevaarlijk als je een plant in de tuin hebt die giftig blijkt te zijn. Denk hier bij de tuinaanleg altijd goed over na.

Plant in ieder geval geen Wolfsmelk, Blauweregen, Vingerhoedskruid en Helleborus. Als je nieuwe planten in de tuin wilt, is het verstandig om van te voren research op internet te doen. Of vraag een hovenier of medewerker in een tuincentrum om je te adviseren. Zij weten als geen ander wat voor soort planten veilig zijn voor een kindertuin.

kindvriendelijke tuin maken

Onze gegarandeerde successen bij een kindvriendelijke tuin maken

Ik noemde het al hierboven, als mijn kids maar kunnen kliederen zijn zij blij. Een plekje waar ze dus bijvoorbeeld ook met een schepje mogen graven, of wormen zoeken kan al genoeg zijn. En zo blijven ze in ieder geval van mijn planten af.

Een zand-en-watertafel heb ik niet, maar zou hier ook gegarandeerd succes opleveren. Verder had ik in mijn oude tuin een vijgenboom. Het was zo leuk om samen uit onze eigen tuin te oogsten en eten. Een (kleine) moestuin is dus ook erg leuk bij het maken van een kindvriendelijke tuin.

Ook lezen: “Pimp je tuin met een klein budget tot waardevermeerdering van je huis”

Waar zou jij met jouw kids rekening mee houden bij een kindvriendelijke tuin maken? Welk speelgoed is bijvoorbeeld een must? Deel je gedachten hieronder, ik lees ze graag!

Afbeeldingen: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

2 Reacties

  1. Gelukkig hebben kinderen vaak niet heel veel nodig, om heerlijk te kunnen spelen in de tuin! Hoewel er natuurlijk van alles te krijgen is, zien we hier dat onze kinderen vooral heel fijn spelen tussen de planten (op een mini avonturenpad door de border), bij het stapelmuurtje vol insecten en natuurlijk op het gras. Oh… en een van de kinderen plukt werkelijk elke bloem om er vervolgens heksensoep van te maken…ach…
    …KleineTuinen.nl schreef als laatst…Financieringsmogelijkheden bij de aanschaf van een woning en tuinMy Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.