Na de traktatiestress (1 jaar oud) en traktatie #fail (2 jaar oud), wilde ik peutergirl nu wél met een toffe kindertraktatie op het kinderdagverblijf laten verschijnen. Maar wat dan? Het hoeft alleen maar gezond én duurzaam te zijn 😉 Zijn dat ook jouw eisen? Check dan zeker de tips hieronder. Succes enne.. goed bezig!

Hoge eisen aan de kindertraktatie

Nu heb ik totaal geen hoge eisen voor een kindertraktatie. Het hoeft alleen maar origineel, gezond, duurzaam, creatief, niet te duur en niet te bewerkelijk zijn. Het moet aantrekkelijk zijn voor kinderogen. En zeker géén snoep en geen kansloze cadeautjes die direct kapot gaan of weggegooid worden.

Waarom stel ik zulke hoge eisen? Het is natuurlijk mijn “ding”, maar ik wil ook graag het goede voorbeeld geven. En met een groene moeder imago kan ik nou niet bepaald met een plastic badeendje komen aanzetten.

Wanneer is een kindertraktatie duurzaam en gezond?

Een kindertraktatie is in mijn ogen duurzaam, als de andere kinderen er echt wat aan hebben. Speelgoed dat niet te vlug kapot gaat of zomaar weggegooid wordt. Ook denk ik aan zo min mogelijk of geen verpakkingsmateriaal. Een tweedehands dingetje of iets dat je kunt hergebruiken, klinkt al helemaal top.

In mijn ogen is iets met (biologische) groente of fruit altijd een goede, gezonde keuze. Daarnaast zijn zelfgebakken koekjes ook een leuke optie. Op basis van banaan in plaats van suiker, bijvoorbeeld. In ieder geval iets dat geen suiker, kleurstoffen of schadelijke e-nummers bevat.

kindetraktatieHapjes op de B-day van Peutergirl (Instagram)

Voorbeelden van duurzame kindertraktaties

1. Duplo cadeaublok. Je kunt tweedehands vaak goedkoop een grote partij Duplo (of Lego) scoren. Stapel een paar duplo blokken op elkaar en met een feestelijke strik eromheen, is dit een perfect duurzame kindertraktatie. Hergebruik, weinig afval en het speelgoed is niet kapot te krijgen.

TIP: zelf bewaar ik altijd alle sliertjes en versieringen van cadeaus die wij krijgen. Dit kun je perfect hergebruiken voor dit soort dingen. Of om lekker mee te knutselen.

2. Koekjesvormpjes. Koekjesvormpjes koop je vaak in één grote zak en per stuk zijn ze dan erg geschikt voor een traktatie. De kunst is om op zoek te gaan naar uitstekers gemaakt van een duurzaam materiaal. Je kunt ook kiezen voor siliconen cupcake vormpjes. Extra leuk is het om de traktatie te vullen met een gezond koekje of fruit. Je kunt het vormpje ook vullen met (eigen gemaakte) klei of speelzand.

3. Vingerpoppetjes. Met simpele dingen zoals vingerpoppetjes, kan uren gespeeld worden. Je kunt ze zelf maken of kopen. Je kunt ook een soort poppetjes maken van knijpers. Dan kun je de traktatie direct pimpen met een gezond zakje lekkers eraan.

kindertraktatie

4. Speelzand. Speelzand is helemaal hot en een erg leuke traktatie voor kinderen die in de herfst of winter jarig zijn. Het zand koop je groot in. Verdeel het speelzand vervolgens in kleine porties voor de traktatie. Verzin een leuke verpakking die niet direct wordt weggegooid. Bijvoorbeeld een koekjesvormpje of zo’n kartonnen doosje waar je later weer mee kunt knutselen.

5. Stoepkrijt. Dit is juist weer een erg leuke traktatie voor kinderen die jarig zijn in de lente of zomer. Een grote doos stoepkrijt kost niet veel, en per stuk is het een leuke traktatie. Je kunt het vervolgens op vele manieren persoonlijk maken, door het stoepkrijt een “jasje” te geven (piratenthema, raket, prinsessenjurk of een kaartje met Jetje is jarig).

Ook leuk: “Gezond snoepen voor kids (en ouders)”

Voorbeelden van gezonde kindertrakties

6. Rauwkost vormpjes. Zoals boven beschreven zijn zandvormpjes, koekjesvormpjes of kleivormpjes uitermate geschikt om een gezonde traktatie in te doen. En wat kun je er zoal in doen? Rauwkost, fruit, noten, kaasblokjes etc.

7. Zakje popcorn. Maak zelf popcorn, zonder (of met mate) suiker en zout. Koop of maak een leuk tasje, vormpje of zakje. Schattige uiltje hè?

8. Gezonde koekjes. Misschien zijn courgette koekjes net te veel van het goede, maar bananenkoekjes lijken mij superleuk om uit te delen. Knutsel er wat leuks omheen of laat je creativiteit los in een fantasiespel, zoals dit voetbalveld met oranje koekjesleeuwen.

kindertraktatie

9. Hapjesprikkers. Het blijft leuk, die prikkers! Je kunt er namelijk van alles en nog wat aan vast prikken en het past binnen elk thema. Geïnspireerd door deze prikker, maakte ik ook die krokodillenprikkers (bovenste plaatje).

10. Doosje fruit. Met een creatief doosje, maak je van elk fruit een leuke traktatie. Dit is ook iets, dat je naar elk thema kunt aanpassen.

Zomer en winter kindertraktaties

In de zomer kun je zelf ijsjes maken of smoothies maken. Een fruittaart (plakken meloen met ander fruit erop) is ook tof!

In de winter kun je een prikker maken met kaas, worst en rauwkost in de vorm van een kerstboom. En als er in de klas genoeg bekertjes staan (plastic bekertjes meenemen is weer zonde hè, hihi) kun je ook gezonde warme chocolade melk zelf maken. Neem een plantaardige melk (rijstmelk, kokosmelk of amandelmelk) mix dit met geprakte banaan en wat cacao poeder en kaneel. Warm het op en vervoer in een paar thermoskannen. Strooi er gezellig wat kokossnippers over en tadaa. Heerlijk voor na het buitenspeeluurtje.

Er is genoeg gezonds & duurzaams mogelijk qua kindertraktatie

Kortom.. Er is genoeg gezonds & duurzaams mogelijk qua kindertraktatie. Je moet alleen even creatief zijn. Uiteindelijk hebben wij een bekertje fruit uitgedeeld. Niet super bijzonder, wel gezond.

Wat heeft jouw kind tijdens zijn/haar afgelopen verjaardag uitgedeeld? Kun jij me nog aanvullen met leuke duurzame of gezonde kindertraktatie ideeën? 

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

10 Reacties

  1. Wat een leuke ideeën! Het blijft altijd een uitdaging om iets te maken wat gezond én leuk is. Afgelopen keer heb ik raceauto’s gemaakt van wc-rolletjes met daarin een doosje biologische rozijntjes. Zoonlief was er helemaal blij mee en dit kon ik van te voren al klaarmaken. Cadeautjes erbij vind ik zelf niet nodig, die hoort de jarige te krijgen.

  2. Van Pinterest krijg ik het soms Spaans benauwd, zo creatief en prachtig allemaal. Ik had laatst geprobeerd raketjes te maken van wc-rolletje met zilverfolie, een minicupcake erop en popcorn erin. Foto’s etc voor mijn blog genomen van het hele proces. En toen ze klaar waren zei de husband – terecht – “ehm… het lijkt net een verzameling fallussymbolen.” Woepsie..

  3. Wat een leuke ideeën! Anna heeft een keer een bakje fruit getrakteerd, daar had ik wat snoepbanaantjes tussen gedaan en de volgende dag (op de traktatiedag) was het één grote smeerboel haha. Toen Anna wegging bij de peuterspeelzaal hadden we een zakje (van de action) met smarties, stempels en een ballon. En toen ze vier werd had ze zelf iets bedacht; bellenblaas met rozijntjes erop.

    Ze kreeg overigens toen ze net twee was een kleine lammetjesknuffel van de hema van iemand en dat is nog steeds een van haar lievelingsknuffels 🙂
    …Lilian schreef als laatst…Dilemma van een moeder: ik wil graag werken, nu nog van dat schuldgevoel afMy Profile

  4. Meloenbootjes, rupsje nooit genoeg (van druiven en een aardbei), knapzakjes (een stoffen zakje met een doosje rozijnen en dat aan een soepstengel), ijshoorntjes gevuld met fruit en fruitspiesjes. Ik heb er eigenlijk nog nooit een cadeautje bij gedaan, voor mij hoeft een traktatie alleen maar lekker te zijn 🙂

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.