Het gebruiken van minder kinderkleding heeft een hoop leuke voordelen. Je zoekt makkelijker een setje uit (dag ochtendstress), je doet ze vaker hetzelfde aan (minder wasjes!) en het kost je minder centen (hallo mooie momenten). Dat de kinderkledingkast er daarnaast super clean en opgeruimd uitziet is een mooie bijkomstigheid. Kinderkleding minimaliseren is dus super eco. Maar hoe pak je dat aan? Met deze simpele stappen, kies jij de leukste kleding items uit (nieuw en/of tweedehands) en stel je een mooie en gemakkelijke capsule wardrobe samen voor kids. Ook vind je hier een jongens- en meisjesvoorbeeld van een capsule wardrobe.
Inhoud
Wat is een capsule wardrobe voor kids nu precies?
Een capsule wardrobe voor kids is de hippe benaming voor een beperkte set kleding, schoenen en accessoires in je kast. Je kunt dit op verschillende manieren invullen. Ga uit van een basisgarderobe of maak een kleding garderobe per seizoen. Voor oudere kinderen of jezelf kun je makkelijk de basisgarderobe toepassen, die je aanvult per seizoen. En voor jonge kids die snel groeien naar de volgende maat is een seizoenset handiger.
1. Een basisgarderobe (capsule wardrobe)
Een basisgarderobe stel je samen met neutrale tinten. Deze basisgarderobe staat vast voor het jaar of tot je kinderen uit de maat zijn gegroeid. De basisgarderobe vul je vervolgens aan met seizoensgerichte (kleurrijke) kledingstukken.
2. Een seizoensgarderobe (project 333)
Je kunt dus ook kiezen voor een seizoensgarderobe voor kinderen. Deze methode vind je online onder de noemer project 333. Je kiest 33 kleding items uit voor 3 maanden (een set per seizoen).
Hoeveel kledingstukken nodig voor de basisgarderobe?
Het aantal kledingstukken voor je geminimaliseerde garderobe kun je zelf kiezen. Als het er maar weinig zijn ;-). Kies je voor een beperkte basisgarderobe, dan kun je wat meer extra kledingstukken per seizoen aanvullen. En als je kiest voor een uitgebreide basisgarderobe, dan hoef je niet meer zo veel bij te kopen per seizoen.
Ik vind zelf 6 een mooi aantal, dat wil zeggen: 6 tops, 6 onderstukken (broek, rok) en 6 laagjes (vest, jas). Maar 5 of 7 kan ook prima. Het aantal onderbroeken en sokken is afhankelijk van wanneer je wast. Net als pyjamaatjes. De gym-, sport- en zwemkleding tel ik er niet bij.
Hoe maak je een capsule wardrobe voor kinderen per seizoen?
In verschillende stappen sorteer je de kinderkleding en bepaal je wat je in de kast legt. Als laatste stapje kijk je pas wat je nieuw of tweedehands moet bijkopen. De onderstaande stappen kun je op je gemakje doen op verschillende dagen. Laten we er vooral geen stressding van maken. Ondertussen kun je nieuwe items alvast in je online winkelwagentje leggen en wachten op een leuke kortingscode. Vergeet tot slot niet kindlief om zijn mening of haar wensen te vragen 🙂
Stap 1: kies het seizoen
Zelf combineer ik herfst/ winter en lente/ zomer. Je hoeft dan maar 2x per jaar door de kasten heen. En zo koop ik niet teveel nieuw. Door met laagjes te werken pak je alle weerstypen mee.
Stap 2: bekijk nu wat je al hebt qua kinderkleding
Plan dit stapje als je alles hebt gewassen, zodat je goed weet wat je hebt. Leg alle kledingstukken van je kind op stapeltjes per type (broek, rok, T-shirt, longsleeve etc). Te kleine en oude kleding kan weg. Kleren die passen bij het andere seizoen bewaar ik altijd apart in een koffer. Zo. Nu heb je een mooi overzicht.
Stap 3: bepaal het totaal aantal kledingstukken
Zelf kies ik dus voor zo’n 18 kleding items (zie plaatje hieronder). Heb je een ravotter die goed de broeken weet te verslijten, dan kies je voor wat meer bottoms. Een gepassioneerde eter? Kies meer tops.
Stap 4: bepaal nu de kleurtonen
Ik merk dat het heel fijn is om van te voren kleurtonen te bepalen. Zo zorg je ervoor dat de kleding goed bij elkaar past en het maakt het shoppen ook een stuk eenvoudiger.
Om je een idee te geven. Voor het herfst/winterseizoen 2019 kies ik voor dochter: oranjerood, koraal en oudroze gecombineerd met stoer zwart met daarnaast ijsblauwe tinten. En voor dreumesboy: oker, donkeroranje en bruintinten, met daarbij aquamarijn/ zeegroen.
Stap 5: kleding aanvullen
Nu kun je gaan aanvullen. Jeej, shoppen. Persoonlijk doe ik altijd een combinatie van tweedehands en nieuw. Ik krijg regelmatig kleding doorgeschoven waar ik tussen kan snuffelen. En ik zoek op Marktplaats. Pas als allerlaatst kijk ik wat er nog gekocht moet worden en speur ik natuurlijk de sale af 😉
Lees ook: “Tweedehands kinderkleding als eerste keuze“
Voorbeeld capsule wardrobe voor jongens
Voor deze voorbeelden van een basisgarderobe/ capsule wardrobe voor kids heb ik gekeken op Tumble ‘N Dry en WEFashion voor kwaliteitsbroekjes, shirts, vestjes, jurkjes en jassen, op Zeeman haal ik basics zoals sokken en ondergoed, maar ook wel eens shirts en broeken en op Nolten kun je toffe, goede schoenen vinden voor kids en ook accessoires.
Voorbeeld capsule wardrobe voor meisjes
Genieten van de capsule wardrobe van je kids
Zo nu heb je een fijn overzicht, niet te veel kleding en tóch toffe setjes. Je kind kan makkelijk de eigen kleding pakken, grote kans dat het toch wel leuk staat met jouw slimme voorselectie 😉
Lees ook over een capsule wardrobe voor mama’s: “Outfit inspiratie bij kleding minimaliseren; weinig items, veel combi’s (33 kledingstukken per seizoen)“
Ga jij een capsule wardrobe voor kids proberen? Aan hoeveel items zit je te denken? En heb je misschien nog tips voor leuke, kwalitatieve (eco) kledingshops? Praat mee in de reacties! Ik ben erg benieuwd 🙂
2 Reacties
Ik vind dit er toch zo heerlijk overzichtelijk uit zien maar ik kom hiermee vooral niet uit met de was. Ik wil eigenlijk geen halve trommels wassen maar er passen toch best veel kleren in een trommel dus ik denk dat ik dan vaak ga misgrijpen omdat alles in de was zit/te drogen hangt. Heb jij dat niet?
Momenteel wonen we bij mijn schoonouders, dus dan doen we samen met de wasmachine. Dat scheelt hier. Maar op reis was ik wel verplicht om kleding langer te dragen omdat je niet overal kunt wassen en dat heeft me geleerd dat je makkelijk kleding langer kunt dragen (-: Maarr soms plast de kleinste (die is net zindelijk) nog in zijn broek en dan moet je inderdaad vaker wassen en is een extra setje gewoon nodig.