Zelf kan ik daar kort en krachtig over zijn. Zeker weten, dat mijn kinderen moeten helpen in het huishouden. We doen het samen in deze toko. Al vanaf de leeftijd 2 helpt peutergirl mij met van alles. De grootste tip die ik kreeg: maak er een spelletje van! En dat werkt als een tierelier. 

Hoe zorg je dat je kinderen helpen in het huishouden? Door te spelen!

Het saaie huishouden is voor niemand leuk. Of je nou groot of klein bent! Maar spelletjes doen en dingen samen doen zijn wél leuk. Sinds ik me daar bewust van ben, doe ik niet meer het huishouden als de kleintjes slapen. Maar gewoon samen. Voor mij leuker. Voor de kleintjes leuker. En als (áls) ze dan slapen.. heb ik ook nog eens wat tijd voor mijzelf!

Huishoud-speeltip 1. Wie het eerst … alle Playmobil in de bakjes heeft gedaan!

Les 1 in kinderen: zorg dat je geen haast heb! Geloof me, dat verrijkt je leven. Maar stel dat je helaas toch haast hebt, dan werkt bij ons maar 1 ding. Wie het eerst.. bij de deur is, ..zijn jas aan heeft, ..bij de auto is..

Huishoud-speeltip 2. Stukje stofzuiger rijden

Als ik moet stofzuigen wacht ik speciaal tot peutergirl wakker is. Ze vindt het geweldig om op de stofzuiger te zitten en dan hebben we de grootste lol. Ze wil ook altijd een stukje zuigen. Prima-de-prima. Alleen jammer dat ik dan niet op de stofzuiger mag zitten 😉

Huishoud-speeltip 3. Pssssttt en wax on, wax off

In de badkamer geef ik onze dochter de spray en een doekje. Onze schoonmaakspray bestaat uit water en azijn dus veel kwaad kan het niet. Als ik niet kijk is de hele fles leeg. Maar als je af en toe even bij stuurt, gaat het helemaal goed!

(Ken jij Mr. Miyagi nog en snap je de titel? Dan ben je zeker een (plus)dertiger. Whaa. Same here.)

Huishoud-speeltip 4. Kleine wasjes, grote wasjes

Op zolder staat ook speelgoed, maar als ik bezig ben met de was, wil ze toch met mama. Prima! Dan zeg ik wat ze in de wasmachine of droger mag doen en mag ze de knopjes indrukken. Het spelletje zoek dezelfde sokken is ook slim leuk 😉

(De titel? Ook zo’n dertigers dingetjes…….Trafassi!! Love.)

Huishoud-speeltip 5: Tante kok en rel

Ik vind koken superleuk en ik vind het geweldig dat peuter daar ook interesse in toont. Tijdens het koken zit ze altijd bij mij op het aanrecht. Ja, het wordt een pleuris zooitje, maar het is ook super gezellig. Ze mag dingen wegen, (ik leer haar) snijden, roeren etc. Op de achtergrond staan dan altijd Dikkie Dik of Frozen liedjes op. En wij lachen, gieren, brullen met onze zelfverzonnen dansjes erbij.

Het huishouden is leuk!

Ja. Mwahh. Dat nou misschien ook weer net niet. Maar ach, het hoort erbij. En dan kun je het maar beter zo leuk mogelijk maken. Plus, jong geleerd is oud gedaan. Toch?!

Hoe gaat dat bij jullie en je kind(eren) in de huishouding?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

11 Reacties

 1. Onze kindjes lopen graag met kinderborstels door het huis en als er een vriendinnetje komt spelen, wil onze meid vaak een nat doekje want dan gaan ze poetsen (wat ik gek vind want ik ben helemaal geen poetsmie). Maar opruimen doen ze niet graag. Daar ga ik je om ter snelst truukje eens op uitproberen. Bij bet koken komt onze meid ook graag eens helpen want wie kookt mag al voorproeven!
  …Resaarcle schreef als laatst…3x prijsMy Profile

 2. Aaah zo’n artikel staat bij mij ook kog in de planning! Ik zal hem een tijdje vooruit schuiven.

  Mijn dochter kan niet wachten als ik haar vraag me te helpen met koken, vaatwasser legen, was ophangen, was opvouwen, opruimen, tafel dekken, dweilen etc etc. Ze vindt het geweldig. Hier zijn de (heilige en zeldzame) dutjes dus ook al sinds ze 1,5 is ofzo beslist niet voor het huishouden bedoeld, maar voor mij! Het huishouden doen kost met peuter wat meer tijd, maar is zoveel gezelliger en leuker! Geduld moet je wel hebben, dat dan weer wel 😉
  …José schreef als laatst…Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder TAGMy Profile

  • Nee joh, gewoon ook publiceren. Leuk juist! Klinkt echt heerlijk hoe jullie het doen (L) geduld is een schone zaak :p

 3. Mijn net 4 jarige dochter helpt heel veel, voor de grote jongens is het al heel wat dat ze hun vuile was in de wasmand gooien ’s avonds.
  Ik ben er wat te gemakkelijk in, doe het al snel zelf, tenzij ze aanbieden om te helpen. Dat doet dus maar 1/4 van het stel.
  Veeeeel werk voor mij dus!
  …geertruurzaam schreef als laatst…Fair Wear Friday # Fair fashion voor beginnersMy Profile

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.