Voorlezen hoort standaard bij ons bedritueel. Alhoewel.. soms ik heb écht geen zin! Op zo’n moment dreun ik saai en robotachtig de tekst op, zo snel mogelijk, en dan doeidoei lieffies weltrusten, om vervolgens uitgeteld op de bank neer te ploffen #oops. Gelukkig heb ik vaker wel zin, ik ben namelijk dol op kinderboeken. Als we op een marktje zijn of bij de kringloop, dan neus ik altijd tussen de boeken voor kids. Ook online struin ik graag naar nieuwe kinderboekentitels. In deze kinderboeken TAG vertel ik je dan ook graag over ons voorleesritueel, mijn kinderboeken aanraders, of ik stemmetjes gebruik én geef je mijn (motiverende) voorleestips. Bedankt Merel voor de tag.
Inhoud
De Kinderboeken TAG
1. Hebben jullie een voorleesritueel?
Nadat de kinderen hun tanden hebben gepoetst of zijn gebadderd, gaan we lekker met z’n drieën op bed zitten of liggen. In de meeste gevallen gaan we dan boekjes lezen. Ze mogen allebei 1 of 2 boekjes kiezen. Deze lees ik dan om en om voor. Ik vraag ook wel eens of ze iets anders willen dan voorlezen. Dit kan zijn: stoeien, kunstjes doen, knuffelen of kletsen.
Lees ook: “Het badritueel met een peuter en newborn in je eentje”
2. Wat zijn de favoriete boeken van je kind?
Wij hebben een stuk of 15 kinderboeken in de kast staan. Met de leeftijden mee, veranderen de boektitels natuurlijk. Daarnaast lenen we regelmatig een stapel van tien boeken bij de bieb. Op dit moment zijn de favorieten:
- knikkeruil (-6 jaar)
- Helden in de groentetuin (-6 jaar)
- De Poepfabriek (3-12 jaar)
Knikkeruil van Maranke Rinck (-6 jaar)
Er is een nieuwe knikker in de groep. Hij heet KnikkerUil en hij krijgt geen tijd om te wennen, want er zijn monsters in de buurt. De groep gaat op zoek naar een goede verstopplek, rollend langs allerlei coole knikkerbanen. Vooral mijn zoon (3) kan zich helemaal inleven en gaat mee “op avontuur” in dit boek. Het is ook leuk om de namen van de knikkers samen te leren en raden, voorin en achterin het boek.
Helden in de groentetuin van Stark en Ramel (-6 jaar)
Dit is een titel uit de oude kinderboekencollectie van Ikea en gaat over twee kinderen die in de tuin van een oude mevrouw die weg is naar haar zieke zus, belanden. Om de groenten te redden van uitdroging, tovert de wortel de kinderen net zo klein als de groenten. Ze spelen, helpen, leren, redden en vieren. Het is een leuk, groen en avontuurlijke boek dat tot de verbeelding van mijn kinderen spreekt. En als moestuinlover vind ik ‘m natuurlijk ook leuk 😉
De Poepfabriek van Marianne Busser (3-12 jaar)
Een boek met 8 verhaaltjes in rijm, over leuk weetjes van een dier. Met onder andere verhaaltjes over de Poepfabriek van de olifant, vermenigvuldigende muisjes, vergeetachtige eekhoorntjes, slapende koala beertjes en vieze kamelen. De kinderen vinden het leuk op rijm en nouja, poep is altijd populair 😉
3. Welk boek vind je verschrikkelijk?
Haha, ik moet direct denken aan ons allereerste boek over seksuele voorlichting. Ter info kocht ik het boekje Ik Vind Jou Lief (0-12 jaar) over het verschil tussen jongens en meisjes, baby’s en liefde. Het boek is trouwens niet verschrikkelijk, juist superleuk. Maar op sommige stukjes wel even, ehmm.
“Hoe worden poezen geboren? Mag ik zien hoe een paardje word geboren? Mama, waar zit het babygaatje precies? Oké mam, ik ben een babypoes en ik word nu uit jou geboren. Ga maar duwen met je buik.” Lees ook over: “De seksuele ontdekkingsfase van een kleuter.”
4. Welk boek las je als kind het liefst?
Ik denk meteen aan Jip en Janneke! Mijn moeder vertelde later dat zij de namen regelmatig verwisselde. Iets met een statement, gender gelijkheid en emancipatie? Ik kon me er niks van herinneren. Maar de insteek is mooi 😉
5. Stimuleer je het lezen van kinderboeken?
Zeker, gelukkig vind ik het zelf ook leuk om samen te lezen. Ik vind voorlezen een fijn momentje samen in het hier en nu. Maar ook een rustig moment, als overgang naar de nacht. Ik heb niet altijd zin hoor. Maar we lezen wel bijna alle dagen van de week. Nu mijn dochter leert lezen, vind ik het helemaal bijzonder als zij ook wat stukjes voorleest. Dan voel ik me zo trots!
6. Welk boek lees jij het liefst voor?
Ik vind de kindermeditatie boeken Nachtlichtjes & Relax Kids (4-8 jaar) erg leuk. Deze verhalen met een vleugje meditatie hebben sprookjesachtige plaatjes en zijn heel rustig en betekenisvol. Helaas delen mijn kids het enthousiasme niet…
Lees ook: “Zo laad je ook jouw batterij op, tijdens het samen spelen met je peuter”
7. Hebben jullie een abonnement op de bieb?
Ja, en daar hebben we veel plezier aan! Ik ga in periodes bijna elke maand naar de bibliotheek. Mijn twee kids en ik zoeken dan samen 10 leuke boeken uit. Ik vind het zelf heel fijn qua afwisseling van de boeken in onze eigen kast. In de bieb zijn ook altijd leuke babyboekjes. Wist je trouwens dat die netjes worden gewassen na gebruik? Daarnaast is het lenen van boeken handig als ik op bepaalde thema’s wil in spelen.
Ook leuk: “4x gratis kinderboeken in Zoetermeer scoren!“
Kinderboeken per thema
- Broertje of zusje krijgen
- Scheiding // Overlijden // Pesten
- Emoties // Natuur // Sprookjes
- Auto’s & voertuigen // Dieren // Dinosauriërs
- Ridders // Heksen // Piraten
- Vriendschap // zelfbeeld
8. Welke onbekende kinderboek zou je anderen aanraden in deze kinderboeken TAG?
Toevallig deelde ik laatst het blog “15x toffe & onbekende kinderboeken titels”. Hierin vertel ik over Muisje Andersom, De ondeugende tweeling, De koning en de kip en Amber de gevaarlijke tijger. Allemaal ergens gescoord op een marktje of in een kringloopwinkel, en aanraders!
9. Wie is je favoriete kinderboekenschrijver/schrijfster?
Mijn favoriete kinderboekenschrijfster is Julia Donaldson, omdat zij hele originele verhaaltjes op rijm schrijft (3-12 jaar). Ook de plaatjes in haar boeken zijn leuk en mooi. Ze is vooral bekend van De Gruffalo, maar grappig genoeg hebben we die dan nog nooit gelezen.
Ik heb niet alle boeken, maar tot nu toe is elk boek van Julia Donaldson supertof en dat vinden mijn kids ook 🙂
10. Gebruik je stemmetjes tijdens het lezen?
Zekerrrr. En dat lukt het best als er (buiten mijn kids) verder niemand meeluistert, haha. Zo leuk om van een babystem, naar heksenstem of mannenstem te gaan. Of te fantaseren hoe de stem van die hond of kikker zal klinken..
11. Wat is je beste voorleestip?
Allereerst laat ik meestal mijn kids de voorleesboeken uitkiezen. Dan weet ik meteen in wat voor vibe ze zijn. Maar de voorselectie (de boeken die ik in de kast zet) die maak ik zelf 😉 En ja.. dat ene hele irritante, stomme boek staat er dan meestal niet tussen.
Verder speel ik dus in op bepaalde thema’s, als dat van toepassing is. Dit geeft een mooie ingang om in gesprek te gaan met mijn kind over bepaalde onderwerpen. Denk daarbij aan een broertje krijgen, scheiden of nee-zeggen (voor jezelf opkomen).
De laatste leuke tip is vooral bij de kleintjes: ik maak het lezen interactief. Zo laat ik de kinderen vaak iets doen op de pagina. En we fantaseren er dan van alles bij. Bijvoorbeeld: pluk jij de kersen maar. Of bak jij de taart maar: beetje meel, een ei erin. Of bij dat knikkerboekje: rol jij de knikkers maar door het doolhof.
Wil jij de kinderboeken TAG overnemen?
En zo maken we er dus een lolletje van. Meestal 😉 Vind jij de kinderboeken TAG leuk? Lees dan eens verder bij Kaktussen, Wonderlijk Leven, Moe-dig, MetMirjam en Thuisblijfmama. En wil je de kinderboeken tag ook op je blog invullen? Leuk! Kopieer de vragen hieronder. Als je mij linkt in je artikel, dan krijg ik een seintje als het online staat en kan ik ook gezellig bij jou komen lezen.
- Hebben jullie een voorleesritueel?
- Wat zijn de favoriete boeken van je kind?
- Welk boek vind je verschrikkelijk?
- Welk boek las je als kind het liefst?
- Stimuleer je het lezen van kinderboeken?
- Welk boek lees jij het liefst voor?
- Hebben jullie een abonnement op de bieb?
- Welke onbekende kinderboek zou je anderen aanraden?
- Wie is je favoriete kinderboekenschrijver/schrijfster?
- Gebruik je stemmetjes tijdens het lezen?
- Wat is je beste voorleestip?
Jezelf motiveren om voor te lezen
Tot slot, ook al vind ik kinderboeken en voorlezen superleuk, ik heb er dus niet altijd zin in of energie voor. Toch weet ik dat het heel belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Als ik een keertje niet voorlees is dat heus geen ramp. Ik wil namelijk niet dat het een stomme verplichting wordt. Maar soms moet ik mezelf echt even motiveren om te gaan voorlezen. En daarbij helpen de volgende tips.
- Als ik weinig zin heb, dan lees ik wél voor, maar zeg ik vooraf duidelijk dat ik maar één boekje ga lezen. Of ik zoek zelf het kinderboek uit. Dan is het in ieder geval niet ook nog een stom boekje.
- Soms lees ik het boekje voor op een ander moment (’s ochtends of overdag) en soms op een andere plek (lekker op de bank of in het zonnetje in de tuin, of een keertje in bad voor de lol).
- Verder leert mijn dochter nu lezen en dan vraag ik of zij een stukje wilt lezen. Dit interactieve maakt het ook extra leuk, plus ik heb er dan veel trotse en blij gevoelens bij.
- Vroeger luisterde ik ook wel eens naar verhaaltjes. Dit is geen vervanging van voorlezen, maar wel leuk ter afwisseling. Tegenwoordig heb je heel veel luisterboeken en ik wil me ook nog eens verdiepen in de app Storytel.
Update 2020 / kinderboeken TAG origineel 12 okt ’18 / Afbeeldingen: eigen & Pixabay