Wij hebben voor onze kids van 2,5 en 6 jaar geen eigen telefoon of tablet. Ze mogen wel af en toe op onze telefoon een filmpje kijken of spelletje spelen. En dat was wel even een dingetje. Ik ben erg zuinig op mijn telefoon en daarnaast gebruik ik hem voor het bloggen. Op een delete conceptartikel, zit ik dus niet bepaald te wachten.. Wat is een fijne kidsproof smartphone en waar kun je allemaal op letten als je kinderen jouw telefoon gebruiken?

Wat is een handige kidsproof smartphone?

Een fijne kidsproof smartphone is of een oudje die kapot mág gaan. Of een sterke nieuwe, waar kinderen mee uit de voeten kunnen (onder begeleiding). De betere merken zoals Huawei smartphones hebben een groot scherm en kenmerken zich door de strakke vormgeving en metalen bodies. Er zit een kwalitatieve camera op, handig voor het bloggen voor mama. Maar ook de kinderen vinden het leuk om foto’s mee te maken. Dit mogen ze alleen op een rustig moment. En met een 4G abonnement van bijv. Ben gaat alles lekker snel. Zo kunnen de kids op goede beeldschermkwaliteit even rustig wat filmpjes bekijken, zonder continu aan de telefoon te zitten omdat het beeld stopt vanwege de verbinding. Ons telefoonhoesje heeft daarnaast een magnetische ringhouder, waardoor we de telefoon stevig op tafel kunnen zetten. Ook op deze manier wordt er niet mee gesleept en je kunt zo af en toe met één oog meespieken. De smartphone zal dan niet zo snel vallen of stuk gaan. Lekker kidsproof ????

Ook lezen: “Vloggen met je mobiele telefoon of camera?”

Je smartphone kidsproof inrichten

Op het hoofdscherm staan mijn eigen apps in mapjes, zodat de kids die niet snel per ongeluk aanklikken. Als ze naar rechts swipen staan de spelletjes bij elkaar op de pagina. Tot nu toe zitten mijn kinderen niet in mijn apps en kijk ik nog regelmatig mee. Bij oudere kinderen kun je ouderlijk toezicht instellen.

Kidsproof filmpjes kijken op jouw smartphone

De app “YouTube kids” is echt een aanrader. Het is de kindvriendelijke YouTube versie, waar ze redelijk veilig zelf kunnen doorklikken. Als mijn kinderen iets willen kijken op de gewone YouTube is dat meestal auto filmpjes of baby dieren geboortes. Maar omdat kinderen eindeloos kunnen doorklikken (naar rare filmpjes ook), kijk ik altijd mee welk filmpje er word gekozen en let ik op de tijd. Voordat het filmpje automatisch doorgaat, kiezen we samen een volgende.

Tot slot probeer ik mijn kids bewust te maken met wat ze zien. Ik vraag regelmatig aan mijn dochter, of ze wilt aangeven als ze een raar filmpje ziet. Toevallig deed ze dit gister, “Mama, dit moet je even uitzetten voor Riff, het is een raar en eng filmpje”. Ik schrok daar best van en keek even mee. Het ging over een peutertje die met een mes achter papa aan zat. Ook al was het als grappig bedoeld voor volwassenen.. Het is hét voorbeeld, dat een raar filmpje er inééns is, en feitelijk ben je dan te laat, want je kids hebben het al gezien. Echt sh*t!

Leuke gratis aanraders voor veilige kinderfilmpjes op je telefoon

  • De app “Minidisco” heeft allemaal kinderfilmpjes met muziek;
  • De App “YouTube Kids” dus en
  • In kindvriendelijke apps zoals “Kidiyo” staan naast spelletjes ook filmpjes.

Kindvriendelijke games op je smartphone

Als ik kinderspelletjes download op mijn telefoon, probeer ik iets te zoeken zonder in-app aankopen. Voor kinderen is het frustrerend als er ineens iets geblokkeerd staat en zelf zit ik ook niet te wachten op allemaal onbedoelde aankopen. Wist je trouwens dat als je je internet (mobiele data en wifi) uitzet tijdens het spelen van de spelletjes, veel games de irritante reclames tussendoor ook niet laten zien. Handig!

Lees ook: “Hoe ga je bewust om met “schermpjes” als ouders? (media wijsheid, media beïnvloeding en media opvoeding)” (met ervaringen van moeders, binnenkort!)

Verder merk ik dat het ene spelletjes geschikter is, dan de ander. Zo wordt onze dochter een tikje agressief bij race-achtige spelletjes met tijd, ook al is de eenhoorn zelf reuzeschattig ????. Niet voor nu dus.

Tips voor gratis kindvriendelijke spelletjes op je telefoon

Op dit moment hebben wij deze leuke gratis apps voor de kinderen op de smartphone staan. Helaas zit er soms wel reclame tussen (ja, gratis apps moeten ergens hun inkomsten vandaan halen), dus even je internet uitzetten dan.

  • De app “Autos puzzel voor kinderen” bevat allerlei leuke puzzels voor jonge kinderen. Je hebt ook een leuke dino variant.
  • De App “Cars Coloring Book” is ook leuk om digitaal te kleuren.
  • In “Zeemeerminnen, elfjes en eenhoorns” kan je heel veel poppetjes en paarden aankleden en versieren.
  • Met “Kids music lite” kun je muziek instrumenten bespelen en luisteren, maar minimaal. Er is een volledige versie te koop.

Met je kind samen iets leuks doen op je smartphone

Wat mijn oudste ook erg leuk vindt, is samen een spelletje spelen op mijn telefoon. Ik heb twee gratis apps met multiplayer games, die ik kan aanraden. (Bedankt Cindy, van Way2Serendipity)

  • “2 player games free”
  • “2 3 4 player games”

Bewust smartphone gebruik kids

Om je kinderen bewust met jou smartphone te laten spelen, vind ik tot slot de M-regel erg mooi.

Bewust smartphone gebruik met de M-regel: mindful meaningful & moderate

Krijgt een kind je telefoon op een bewust momentje (mindful) en niet automatisch elke keer? Voegt het iets toe, zoals even lekker spelen of kijken (meaningful), niet uit verveling? En blijft het gebruik matig (moderate) als bijzaak, want lekker buiten spelen of samen spelen is natuurlijk het allerbelangrijkst.

Mogen jouw kids je telefoon gebruiken of is dit echt een no-go? En welke kindvriendelijke filmpjes, spelletjes of apps wil jij nog toevoegen aan dit lijstje? Praat mee over een kidsproof smartphone in de reacties hieronder.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.