Vorige week liet ik mijn verstandskies linksonder trekken, we waren net terug van vakantie. Deze kies kwam deels door. Ik kon het niet goed schoonhouden. Omdat verstandskies rechtsonder een aantal jaar geleden was verwijderd vanwege een flinke ontsteking, kon ik nu kiezen of delen. Afwachten tot een mogelijke ontsteking (én dus antibiotica) of preventief verwijderen. Ach, de ingreep toentertijd was me zo meegevallen. We gaan voor preventief. Liever geen antibiotica en medicijnen. Pff.. ik heb het geweten en kreeg enorme verstandskies pijn! Hellup, wat moet ik doen?

Lees ook: “Een babytandenborstel: Hoe 2 euro je leven verbetert (tandenpoetsstrijd)

Het verwijderen van de verstandskies door de kaakchirurg

Ik ging liggen in de kaakchirurgenstoel en maakte nog een gezellig praatje met de dames. Na wat uitleg deed ik mijn mond open en kreeg twee verdovende injecties. Ze werden netjes, rustig ingespoten. De tintelingen vertelden mij dat ik goed was verdoofd. Ik voelde wat “geduw en getrek” en echt. Na enkele minuten was de kies eruit.

Of ik ‘m nog wilde hebben? “Nee, gooi maar weg.”

De dagen na het trekken: AU! verstandskies pijn

Dinsdag. De verdoving werkte uit. Oké.. pijn. Maar dat is logisch en het was te doen.

Woensdag. Beetje meer pijn. En toen begon de terror. ’s Nachts bonzen, kloppen en pijn. Midden in de nacht wakker worden en pas kunnen slapen nadat de pijnstillers werken is een teken. Het zit niet goed.

Donderdag. Idem. Ik ben gaan werken, maar meer voor de afleiding dan voor de lol. ’s Nachts keek ik boos en in tranen naar de klok: 3.00 uur. Vrijdag. 8.00 uur. Ik belde op mijn werk naar de kaakchirurg.

Pijn hoort erbij, maar hoeveel is normaal?

In het telefoongesprek met de assistente kreeg ik tips. Spoel de holte goed uit met het meegekregen spuitje, ze gaf aan dat de 3e en 4e dag vaak het meest gevoelig is en adviseerde me pijnstillers te nemen (ik nam paracetamol en ze adviseerde brufen bruis 600 mg). Als het erger werd kon ik in het weekend altijd de spoedlijn bellen.

Ik gooide twee pilletjes naar achter, belde mijn man of hij de brufen wilde halen (gelukkig was hij nog net een dagje vrij).

Natuurlijk ging ik Googlen

Vrijdagnacht was het weer ramp. Ik nam extra codeïne, die had ik nog liggen van het vorige tandenavontuur. (Neem nooit zomaar medicatie! Slecht voorbeeld, maar dat is wat radeloosheid met je doet midden in de nacht).

Met het prachtige Nederlandse weer – eindelijk – lag ik te creperen in bed en op de bank. Zaterdag. Zondag. Te eigenwijs om de spoedlijn te bellen – ik ga maandagochtend wel naar mijn eigen kaakchirurg – raadpleegde ik Google. “napijn verstandskies” was het focus trefwoord. Ik ging lezen en lezen over verstandskies pijn.

Alveolitis

Alveolitis. In mensentaal: de bloedprop die cruciaal is voor een goede wondgenezing, is er niet. Dit belemmert de wondgenezing en doet gruwelijk pijn. Oplossing: pijnstillers en wachten tot het over gaat. Meestal zo’n twee weken.

Ik kon maandagmiddag direct terecht. De kaakchirurg zei direct: “ik weet het al”. “Alveolitis zeker”, zei ik. Boehoe!

Wat kan ik doen bij verstandskies pijn?

Nu leef ik on-principieel op pijnstillers. Paracetamol, codeïne en brufen bruis. ik wacht tot het over gaat. Youtube liet mij nog een gure meneer zien die een trucje had met een katoenen bolletje met waterstofperoxide in die holte. Dit probeersel heb ik maar overgeslagen, al waren de reacties lovend. Op advies van een lieve lezer gebruik ik wat arnica druppels erbij. Maar wat een ellende!

De adviezen zijn dus heel demotiverend: afwachten en pijnstilling. Het goede nieuws, alveolitis gaat vanzelf over (en dat was ook zo, maar leuk is het niet). Sterkte!

Afbeelding: Pixabay, bron: https://www.dentalinfo.nl/thema-a-z/restaureren-mondzorg/wat-te-doen-bij-een-alveolitis/

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

6 Reacties

  1. Zo vreemd he, de ene getrokken kies geeft 0 problemen en van een ander heb ik een week op bed gelegen met een dikke hamsterwang. Het heeft ook vaak aan de ligging van de kies te maken en of de kies al een beetje of nog geheel niet is doorgekomen.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.