Zorgen dat mijn kids genoeg vitaminen binnen krijgen, vind ik een blijvende uitdaging. Het ene moment lusten ze het prima, en twee dagen later is datzelfde het góórste wat er bestaat. Oké. Je kind meer groenten en fruit laten eten? Deze trucjes heb ik in de loop der tijd verzameld en zijn aardig effectief.

Ook leuk: Meer groenten en fruit in je dagelijkse eetpatroon, veel tips

Kind meer groenten en fruit laten eten

Afhankelijk van de leeftijd moeten kinderen zo tussen de 50 en 150 gram groenten binnen krijgen. Minimaal.. En 1,5 tot 2 stuks fruit. Minimaal..

Als ik echt alles zou bijhouden, weet ik zeker dat er meer dagen zijn dat we het niet halen, dan wel. En dat vind ik een gemis voor de gezondheid. Graag deel ik daarom mijn trucjes om je kind meer groenten en fruit te laten eten, wil jij de jouwe ook delen in de reacties?

1. Verse jus met aardbeien op zondag

Een van de lekkerste ontbijtsapjes vinden de kids jus d’oranje. Oké als ze mogen kiezen natuurlijk chocomel, maar dat zat niet in het keuzepakket.

Door de jus mix ik een paar aardbeien en de rest krijgen ze gesneden erbij om te snoepen. Het is een luxe naast je ontbijt, valt altijd in de smaak en is vooral gezond!

Het is een ideaal zondagsontbijt, vooral vanwege de tijd van mama …

2. Smoothie naar school

Als vervolg op de eerste tip is het maken van een smoothie, de beste tip om voor je kind meer groenten in het voedingspatroon te fixen. Een smoothie kan ik makkelijk ’s avonds maken. Dat scheelt tijd op schoolochtenden.

Bij een banaan en peer gooi ik een flinke hand bloemkool en witte kool. Ze smullen ervan! Witte kool slaan ze met liefde over tijdens het diner, maar in de smoothie is het geen probleem. Gna-gna.

Tip: Squeasy Gear heeft perfecte smoothie flesjes voor mee naar school!

3. Groenten ei

Met een groenten ei kan ik echt álle kanten op!

  • Als lekker vullend ontbijt,
  • Op brood naar school of juist als broodloze lunch of
  • Als gezond bijgerecht bij het avondeten of op makkelijke eetavonden (ei op brood).

Als ik de groenten maar klein genoeg snijdt, eten de kids alles in een groenten ei.

En daar stop ik dan juist de groenten in die ze niet zo lekker vinden zoals ui, raapstelen, postelein, aubergine, witlof etc.

Tip: de supermarkt heeft héle handige roerbak mixen, ideaal om als voorraadje in de vriezer te houden, hiervoor.

4. Quiche vol gezonds

Ook een groententaart gaat er altijd wel in bij de kids. Eigenlijk pas ik hier hetzelfde trucje toe, als bij het groenten ei. In de quiche stop ik vooral de groenten die ze niet lusten of niet dagelijks eten. Zo zorg ik toch voor voldoende variatie.

5. Gezonde vervangers

Ook zie ik in de supermarkt steeds meer gezonde vervangers, en dat vind ik heel erg leuk!

  • Bloemkoolrijst in plaats van witte rijst
  • Peulvruchtenpasta in plaats van tagliatelle
  • Courgette in plaats van spagetti

Top, en de kids lusten het ook!

6. Pannenkoekjes plus (fruit)

Dit gerecht is ook altijd een succes. Bananen pannenkoekjes met schijfjes appel. Heerlijk fruitig als weekendontbijt of als gezonde verwennerij op woensdagmiddag.

Ook lekker: Gezonde, groene pannenkoeken met spinazie voor kids – Recept

eco lunchboxen en bekers / kind meer groenten laten eten

Kind meer groenten, geslaagd!

En tot slot, niet geheel pedagogisch maar wel effectief: ordinaire chantage: ‘Als je nu fruit eet, krijg je straks een snoepje……’

Maar zonder dolheid, als de kinderen voldoende groenten en fruit eten, zie ik hun lichaam als ‘goed gevoed’ en vind ik af en toe snoep echt geen probleem.

Ook lezen: Basic eet-opvoeding (kinderen leren over gezond eten)

Welke trucjes werken bij jou om je kinderen meer groenten en fruit te laten eten?

Afbeeldingen: Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.