Aandacht voor het dierenrijk is tegenwoordig urgent geworden. Op dit moment wordt 38% van alle diersoorten wereldwijd bedreigd. Dit komt onder andere door het vernietigen van eco-systemen, leefgebieden, jacht/visserij en monocultuur in de agrarische sector. Tijd om de generatie van de toekomst enthousiast te maken voor de natuur. En je kind leren over dieren kan natuurlijk het allerbeste via: spelen! Wat zijn leuke en nuttige spelletjes met toffe speelgoeddieren?

Lees ook: “leuke kinderboeken over dieren”

Je kind leren over dieren met Schleich speelgoedfiguren

Spelen is leuk en belangrijk voor kinderen. Door te spelen leer je erg veel. Kinderen doen belangrijke ervaringen op en leren gaat tenslotte sneller als je iets leuk vindt. Je kind leren over dieren kan bijvoorbeeld met de toffe Schleich speelgoeddieren.

De speelgoed dieren van Schleich waren bij mij vroeger zeer favoriet om mee te spelen. Ze zijn sterk: je kunt ze laten vallen, er per ongeluk op staan of nat laten worden zonder dat er snel slijtage te zien is. Ook zijn de speelfiguren realistisch en elk jaar worden de nieuw modellen nog mooier. Zo heeft de speelgoedolifant een voelbare huidstructuur, glimmen de oogjes van de nijlpaard en lijkt de neus van de koe nog nat.

Heel veel verschillende soorten dieren

Er zijn van Schleich verschillende categorieën waaronder boerderijdieren, zeedieren, bosdieren en dinosaurussen. Niet te vergeten en vooral bij paardenmeisjes erg favoriet: de Schleich paarden. Zo zijn er in deze categorie tientallen paardenrassen te krijgen, veel accessoires, ruiters, zadels en complete maneges.

je kind leren over dieren

Ook lezen: “Leuke paardendingen voor paardenmeisjes (die niet op paardrijles mogen)”

Spelletjes tips met speelgoeddieren

Leren met speelgoed. Als peuters en kleuters spelen doen ze eigenlijk altijd al sleutelervaringen op. Ze leren wat lukt of wat niet lukt en hoe ze interactie met de wereld om zich heen hebben.

Je kan als ouder ook leuke en nuttige spelletjes in het spelen bedenken. Tijdens het spelen met speelgoeddieren kun je kinderen leuke dingen leren over dieren.

1. Groeperen / categoriseren

Zet de dieren in groepjes bij de juiste categorie. Bijvoorbeeld dieren die op het land leven bij elkaar en zeedieren bij elkaar. Of groepeer roofdieren en de planteneters. Ook kun je de speelgoeddieren indelen per continent.

2. Rangschikken (seriëren)

Maak series van bijvoorbeeld groot naar klein of van donker naar lichte kleur.

3. Dierengeluiden

Speel mee en vraag: “Welke geluid maakt het dier?”

4. Tellen

Maak tellen leuk: tel met dieren. Je kunt zelfs de tafels oefenen met groepjes dieren.

Je kind leren over dieren: leuke dierenweetjes!

Tijdens het spelen kun je ondertussen ook wat interessante dierenweetjes opgooien. Hieronder staan een paar leuke! Of zoek tussen de populaire boeken over dieren.

  1. Per mens krioelen er zo’n 200 miljoen insecten op de aarde.
  2. Olifanten zijn de enige zoogdieren die niet kunnen springen.
  3. Een slak kan in bepaalde droge periode tot 3 jaar lang slapen!
  4. Dolfijnen slapen altijd maar half. De twee hersenhelften slapen om de beurt. Zo kan de dolfijn toch adem blijven halen.
  5. Sommige Chinese en Amerikaanse alligator soorten overleven de winter, terwijl ze zijn ingevroren. Alleen hun snuit steekt dan boven het ijs om te kunnen ademen.

Wat zou jij je kind willen leren over dieren? En welke spelletjes spelen jullie met speelgoeddieren? Leuke suggesties zijn welkom!

Gastartikel & bron afbeeldingen: www.schleich-dieren.nl of www.diermodel.nl

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.