Als er iets leuk is voor kinderen, is het wel de natuur ontdekken en spetteren met water. Speuren in slootjes is daarom dé perfecte zomeractiviteit voor jou en de kids. Iets dat ze zeker zullen onthouden. En.. gratis! 12-14 juni 2020 is het Slootjesdag. Tijd om wat slootjes-speelsuggesties op een rijtje te zetten.

Speuren in slootjes in de buurt

Ieder huishouden heeft wel een slootje in de buurt. Wist je dat Nederland 300.000 km aan slootjes heeft liggen? Ons kikkerlandje is één groot speelparadijs joh. Voor veel insecten en vogels zijn sloten van levensbelang. En laten nou net die dieren interessant zijn voor ons kleine mensen gespuis.

Je kids als ware slootontdekkers

Ik kan me nog goed heugen hoe ik als kind bij een vlonder allemaal mosselen zag liggen. We hebben er uren gespeeld. Ik heb er ook een kapot getrapt. Dat is natuurlijk niet echt de bedoeling, maar ja, zo ontdekken kids ook het leven. Slootdiertjes en waterplanten zijn interessant. Die verwonderde blik in de ogen van je kids is onbetaalbaar.

Als echt slootontdekkers, handig om te hebben

Als ouder wordt je langzaam saai en suf. Die kinderlijke beleving vervaagd en wat handige tools hebben wij dan weer nodig om terug kind te worden en samen in die sloot te baggeren. Denk daarom aan:

 • doorzichtig bakjes (met dekseltje);
 • netje;
 • fototoestel, ja natúúrlijk, ik bedoel gewoon je smartphone.

en eventueel

 • leuke zoekkaarten met waterplanten en waterdieren
 • een vergrootglas of bugviewer

speuren in slootjes

Sexy slootvragen om je af te vragen

1. Sta je nu te baggeren in een schone of vieze sloot?

Hoe schoon de sloot is, kun je aflezen aan de hoeveelheid plantensoorten en dierensoorten die erin leven. Zoek de planten uit de tabel om te onderzoeken of je in een schone of vieze sloot staat te chillen met je kids. Ken je de planten niet? Geheimpje, ik ook niet. Gebruik deze handige waterplanten zoekkaart erbij.

speuren in slootjes

Bron: https://www.ivn.nl/slootjesdagen/waterkwaliteit

2. Welke beestjes kun je vinden tijdens het speuren in slootjes?

Meer soorten dieren betekent een rijkere natuur in de sloot. Wanneer er maar weinig soorten zijn, zijn dat altijd de meest gewone soorten. Wanneer er naast de zeer algemeen voorkomende soorten ook minder algemene soorten voorkomen, dan weet je dat daar een betere waterkwaliteit is. Welke beestjes kun jij spotten?

Vangtip: vis met je netje langs de rand van de sloot. Een beetje tussen de waterplanten. Daar zitten de rakkers vaak verstopt.

speuren in slootjes

bron: https://www.ivn.nl/slootjesdagen/waterkwaliteit

3. Zoek de geheimpjes van de sloot

Pak eens een drijvende tak. Het lijkt niks hè? Maar na een tijdje zie je vast van alles krioelen. Schep ook eens wat water in een bakje en bekijk het door een loep. Er bestaan ook speciale “bug viewers” voor de enthousiastelingen 🙂

Doe het, maar doe het met zorg!

Als verliefdenaar op de natuur, wil je haar wel een beetje met beleid behandelen, nietwaar? Daarom wil ik je ook graag het volgende vertellen. Keer je netje een beetje voorzichtig om. Er kunnen kwetsbare diertjes in zitten. Let op dat het bakje met water en je gevangen diertjes niet té erg opwarmt tijdens een hete zomerdag. Dat vinden ze niet zo relaxt. En wat je vangt, moet in dezelfde sloot terug. Zo kun je ook voorkomen dat voor de slootdieren bepaalde gevaarlijke schimmels zich van sloot naar sloot verspreiden (deze zijn niet gevaarlijk voor mensen trouwens).

Andere toffe speel activiteiten voor je kids in de natuur

Naast slootjes zijn er nog meer toffe natuurdingen te beleven. Op modderdag gaan we klieren met dirt. Je kunt zoals peutergirl en ik laatst deden een wormenbak maken (check filmpje). En de knutselmoeders gaan aan de slag met een DIY insectenhotel.

Have fun! Wat zijn jouw favorieten speel manieren met je kids in de natuur? Hou jij van speuren in slootjes? Ik laat me graag door je inspireren. Praat mee in de reacties! (winactie gesloten)

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

9 Reacties

 1. Alyt van der Heide Reageren

  Ja super leuk actie Mama’s Jungle . Was druk aan het werk met de gastkindjes, dus helaas geen reactie t/m 5 kunnen plaatsen.
  Met het mooie weer probeer ik regelmatig te gaan vissen met mijn dochtertjes en gastkindjes. (Ja ik heb een visvergunning). En terwijl ik vis vermaken de kinderen zich met een schepnet en gaan ze spelen in het weiland. Zou dolgraag het water doeboek willen winnen om er nog meer uit te halen.
  Volgende week begin ik met een nieuw thema “de sloot” in mijn gastouderopvang. Dit boek zou een prachtige start zijn! En leuk voor vele jaren plezier.

 2. wat leuk! Wij wonen aan een slootje en mijn oudste zoon (6) is steeds meer bezig de natuur te ontdekken 🙂

 3. Wat leuk! Op school afgelopen weken thema sloot. Vorige week op pad geweest met de kinderen met een aantal moeders. Op ondekkingstocht langs de sloot. Ze vonden het zo leuk! Vissen met een netje, met vergrootglaasjes kijken. Foto kaarten of je iets kon ontdekken. Dit wil ik voor mijn verjaardag zei Jasmijn :-).

  Groetjes Anita
  …Anita Dokter schreef als laatst…Winnares kookboek Yoghurt bekend!My Profile

 4. Ik maak graag kans!
  Mijn oudste is naar de natuurschool in Lauwersoog geweest met schoolreisje en vond dit geweldig!
  Helaas kunnen we dit weekend niet, dus gaan graag zelf op pad

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.