Ongewenste luchtjes in je huis zijn normaal gesproken al irritant, maar nu we bijna volledig draaien op een thuiswerk-economie helemaal. En als je huis ruikt naar urine, rotte eieren, kots, sigarettenstank of wiet dan is er van vrolijk en gefocust werken geen sprake. Wat kun je hieraan doen? Bekijk in dit artikel hoe je de meest voorkomende irritante luchtjes uit huis verwijderen kan, op een milieuvriendelijke manier.

Ook lezen: “Met 5 DIY schoonmaakproducten en nog geen 10 ingrediënten, je hele huis doen!

Irritante luchtjes uit huis verwijderen

1. Urine lucht weghalen

Een urine lucht is penetrant en deze geur is lastig te verwijderen. Zeker uit beton, hout of je vloerkleed. Bij de afbraak van urine, komt ammoniak vrij. Dit kan zorgen voor irritatie aan de luchtwegen en ogen. Een irritante urinelucht wordt vaak veroorzaakt door huisdieren.

Hoe haal je deze vieze urinelucht uit je huis?

 • Spoor de plek op en verwijder de overtollige urine
 • Giet een bakje azijn (biologisch natuurazijn) met water over de plaats en het gebied eromheen voor een neutraliserende werking.
 • Ook een mild sopje met een schepje Biotex kan werken. De enzymen in Biotex gaan de kristallen te lijf die de vieze urine geur in huis veroorzaken. Houd daarna de urineplek voor 24 uur warm en nat.
 • Tot slot kun je zuiveringszout (baking soda) over de urineplek strooien. Dit zal het vieze vocht absorberen. Zuig het daarna op met de stofzuiger.

Biotex groen

Baking Soda/ zuiveringszout (voedselveilig)

Baking soda / zuiveringszout (grootverpakking non-food)

2. Rotte eieren lucht verwijderen

Heb je last van een vieze en overweldigende rotte eierenlucht? Dan is dit mogelijk waterstofsulfide (zwavelwaterstof). Dit is een sterk ruikend gas, wat in te hoge concentraties giftig is. Het wordt veroorzaakt door een rottingsproces van organische stoffen die zwavelhoudend zijn (eiwitten met cysteïne of methionine). Waterstofsulfide kan voorkomen in darmgassen, afvalwaterinstallaties en rioleringen.

Het gevaarlijke aan dit gas is dat je hoge (schadelijke) concentraties niet meer ruikt, omdat het je reukorgaan verlamd. Ben je bekend met een rotte eierenlucht en is het ineens weg, dan is het een veilig idee om toch even een meting te laten doen. Er kunnen namelijk irritaties ontstaan aan de ogen, het zenuwstelstel, de ademhaling en de longen.

irritante luchtjes uit huis verwijderen

3. Kots lucht weghalen

Heeft je huisdier iets verkeerds gegeten van de straat? Liggen de naweeën van een uit de hand gelopen feestje op je tapijt? Of werd je arme schatje wagenziek in de auto? Een kotslucht is indringend en braaksel is niet bepaald plezierig om op te ruimen. Het nare is daarnaast dat de kotsgeur na verloop van tijd weer ineens omhoog kan komen.

Wat kun je zelf doen tegen een kotsgeur?

 • Ruim eerst de kots op (ja, sorry..).
 • Maak de kotsplek daarna nat met water, zodat achtergebleven braaksel losweekt. Haal dit daarna opnieuw weg.
 • Strooi wasmiddelpoeder op de plek en giet water. Haal dit daarna weg met een handdoek (of met een een nat- en droogzuiger).
 • Herhaal dit daarna een paar keer, maar dan alleen met water.
irritante luchtjes uit huis verwijderen

Waspoeder zonder parfum

Nat- en droogstofzuiger

4. Sigarettengeur verwijderen

Betrek je een nieuw huis, maar ruikt de boel naar een volle, gore asbak? Of ben je zelf gestopt met roken (goedzo!), maar stoor je je nu aan de vieze sigarettenlucht in je huis? Rooklucht is een zware geur dat op je longen en ogen kan slaan. Rookdeeltjes kunnen daarnaast merkbare en onmerkbare nadelige gevolgen hebben voor medebewoners.

Een ander nadeel is dat je huis op lange termijn, minder waard kan worden door sigarettengeur. Rook trekt namelijk overal in, zoals kleding, gordijnen, meubilair en tapijt. Ook de muren, het plafond en je ramen blijven niet bespaard.

Hoe kun je irritante luchtjes uit huis verwijderen zoals sigarettengeur of rooklucht?

 • Luchten en ventileren, zo vaak en zo lang mogelijk.
 • Sopje met een scheut schoonmaakazijn en alle oppervlakten, óók de muren, kozijnen, vloeren en meubels schrobben. Zeem ook de ramen, gebruik bijvoorbeeld een natuurzeem. Soms kan een nieuw laagje verf op je muren helpen.
 • Was zoveel mogelijk stoffen waar de rook in zit (kleren, gordijnen, beddengoed, tapijtjes).
 • Stoffen meubels en vloerkleden kun je wassen met een sopje van baking soda (dat heel geurbindend is). Laat dit rustig een paar uur inweken.
vulkaan rook

Schoonmaakazijn

Natuurzeem (ramen)

5. Wietgeur weghalen

In mijn eerst huisje had ik regelmatig een ondefinieerbare wietgeur in mijn huis. Het bleek mijn onderbuurman. Maar wat nou als je geen oorzaak kunt bespeuren (geen wietplantage in de buurt, of wietplanten in de tuin)? Wietgeur van een plant is op zichzelf niet schadelijk, maar het is wel vervelend.

Wist je dat deze geur ook veroorzaakt kan worden door vocht- en schimmelproblemen (muffe plantaardige lucht kan lijken op wiet), wierrook, chemische stoffen en reinigingsmaterialen, andere bomen, struiken of planten en door verf!

Probeer met goede ventilatie (24 uur per dag) en extra doorluchten de woning vrij te krijgen van de lucht.

Meer tips; geur neutraliseren bij irritante luchtjes in je huis

Nog een paar trucjes van oma om op een milieuvriendelijke manier irritante luchtjes uit huis te verwijderen.

 • Vervelende luchtjes kun je van je handen verwijderen met een RVS zeepje.
 • Vul een charmante pot met biologische koffiebonen en zet er een kaarsje in om te branden. Sfeervol en geur neutraliserend.
 • Hang een vers bosje eucalyptus op.
 • Maak geurneutraliserende versiering van sinaasappel met kruidnagel.
 • Gebruik een oliebrandertje met etherische olie (dennennaalden, anijs, kruidnagel, limoen, lavendel, cederhout etc.)
 • Maak je eigen kruidenmengsel met bijvoorbeeld specerijen en kruiden. Doe dit in een pannetje met water en enkele druppeltjes (etherische) olie en zet op het vuur. Laat lekker lang pruttelen, zodat de heerlijke geur door je huis verspreid.
irritante luchtjes uit huis verwijderen

Ook leuk: “DIY schoonmaakrecept: een frisse orange azijn maken (natuurlijke glasreiniger)

RVS zeeptje

Oliebrander

Geur diffuser

irritante luchtjes uit huis verwijderen

Werkt er niks tegen irritante luchtjes in huis?

Als deze milieuvriendelijke tips bij irritante luchtjes uit huis verwijderen niet werken, dan kun je een specialist inschakelen voor een luchtonderzoek of voor een ozon behandeling. Ozon werkt luchtzuiverend op allerlei vervelende geuren en heeft een steriliserende werking.

Ozon luchtreiniger in huis

Hepa filter

Van welk irritante luchtje in huis heb jij last? En laat ook even weten hoe het is opgelost (-: Leren wij ook weer van, haha.

Afbeeldingen: eigen & Pixabay

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

1 Reactie

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.