Tijdens een ingrediënten analyse onderzoek ik de ingrediënten aan de hand van de claims (doet het product wat het belooft?). Ook kijk ik welke fijne maar ook (mogelijk) schadelijke stofjes erin zitten. Cosmetica kan er natuurlijk ook heel mooi uitzien, fijn voelen en lekker ruiken maar die doen er tijdens deze analyses even niet toe 😉 Hoe zit het allemaal met shampoo voor baby’s? Bekijk de Nourishing shampoo Naïf.

Ook leuk: “Lijst van goede ingrediënten in cosmetica, waarop letten + huidtherapeutische adviezen”

Nourishing shampoo Naïf

Deze shampoo voor kinderhaartjes is zonder irriterende stoffen, prikt niet in de ogen en is zacht voor de hoofdhuid. Aldus de producent. We bekijken de ingrediënten en toetsen daarna de claims 🙂

Welke ingrediënten zitten in de baby shampoo van Naïf

Aqua, Coco-Glucoside, Sodium Coco-Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Glycerin, Citric Acid, Glyceryl Oleate, Hydrolyzed Wheat Protein, Gossypium Herbaceum Seed Extract, Sodium Levulinate, Sodium Anisate, Sodium Chloride, Parfum, Sodium Hydroxide

Nourishing shampoo Naïf

Doet de babyshampoo wat het beloofd? (wat zijn de claims)

Claim 1: dermatologisch getest

Dit zie je op veel producten staan en klinkt heel wat. Het betekent dat het product is getest op de huid van vrijwilligers, maar verder zegt het niets over het onderzoek zelf, de validiteit, betrouwbaarheid en resultaten. Het kan dus positief zijn, maar ook negatief. (bron)

Claim 2: PH-huid neutraal

De huid is voorzien van een beschermlaag; de zuurmantel ofwel pH-graad. De pH-waarde van de huid ligt tussen de 5,5 en 5,8 en is daarmee licht zuur (0=zuur en 14=alkalisch). Door dit zure milieu kunnen micro-organismen zich moeilijk vermenigvuldigen. Alles wat zuurder (bijvoorbeeld melkzuur of azijnzuur)  en alles wat alkalischer is (water= pH 7 en zepen hebben een nog hoger pH waarde) verstoren dus eigenlijk dit “natuurlijke beschermingsmechanisme”. Daarom is te vaak badderen eigenlijk ook niet zo goed voor onze huid. Helaas staat de pH-waarde van het product (bijna) nooit op de verpakking. Ik kan hier dus niet zo veel over zeggen, dan dat het dus belangrijk is om een product te zoeken dat pH-HUID-neutraal is.

PH

Claim 3: Hypo-allergeen / allergeenvrije parfum

Hypo-allergeen betekent dat er zo min mogelijk stoffen in zitten die een allergische reactie kunnen uitlokken.

Claim 4: Vrij van chemische conserveringsmiddelen

Chemische conserveermiddelen zijn één van de hoofdoorzaken van de toenemende allergische reacties in cosmetica. Veel voorkomend: diazolidinyl urea, sodium benzoate, phenoxyethanol (zie claim 5), benzoic acid, triclosan. En die zitten er niet in, top!

Ook leuk: “Ik analyseer de billencrème van Naïf” (Diaper cream Naïf) en “bekijk de baby huidcrème van Naïf” (Nurturing Cream van Naïf)

Claim 5: Geen PEG, SLS/ SLES, Phenoxyethanol, Parabenen, Minerale Olie of andere mogelijk schadelijke ingrediënten

PEG: er zijn een hééleboel PEG-nummer-zoveel stoffen. Veel discussie wel goed/ niet goed. Ik weet hier het fijne niet vanaf, ligt eraan welke PEG. Maar ze zitten hier in ieder geval niet in. SLS/SLES: sodium lauryl/laureth sulfaten. Dat zijn de stofjes die zorgen dat een product schuimt. Hiermee haal je dus ook het beschermende vet/talglaagje van je babyhuid. Phenoxyethanol en parabenen zijn chemisch conserveermiddel, zie claim 4. En minerale olie legt een laagje olie op de huid en sluit de huid als het ware af.

Claim 6: Mild en speciaal voor baby’s geformuleerd

Goed, hoe zit het met die stofjes dan?

Qua schuimers zitten erin: Coco-Glucoside, Sodium Coco-Sulfate en Cocamidopropyl Betaine.

Deze zijn milder dan de SLS-varianten. In hoeverre schadelijk? Weet ik niet, maar wat betreft haartjes zou ik gewoon sowieso zo min mogelijk wassen. En dan inderdaad de minst schuimende stofjes kiezen.

Qua verzorgend/verzachtend ingrediënten: Glycerin, Hydrolyzed Wheat Protein, Gossypium Herbaceum Seed Extract (katoenplant),  Sodium Levulinate

Qua geur kan bijvoorbeeld glycerin wat betekenen. Citric Acid, Glyceryl Oleate en Sodium Chloride zijn geurmaskerend, en er zit parfum in (ik weet niet welk ingrediënt maar dus niet één van de 26 gedefinieerde parfumallergenen)

Anti-bacterieelSodium Anisate

Qua pH zie ik alleen iets over het laatste ingrediënt. Hier zit dan dus niet zoveel in. Gelukkig maar want Sodium Hydroxide heeft een pH van 14.

(bron) en (bron)

Conclusie Nourishing shampoo Naïf

Voor mij persoonlijk had de parfum eruit gemogen, maar hij staat ver in de lijst, er zit dus niet veel van in en het is geen officieel allergeen. Verder als dubieus stofje, Sodium Hydroxide, waarvan de pH (14) me niet zo lekker zit. Al staat dit stofje als laatst op de lijst, dus er zit maar weinig in. Het werkt anti-bacterieel en vervangt dus andere mogelijke conserveermiddelen. Verder zijn de milde schuimers een veel beter alternatief voor de SLS varianten. Van alle shampoo’s die ik ken qua baby, zou ik deze wel gebruiken (met mate) (tot dat ik iets vind zonder parfum).

Welke baby of kinder shampoo gebruiken jullie?

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

4 Reacties

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.