Toen ik met mijn kersverse baby in bed lag, dwaalden mijn gedachten af naar mijn poes en ik dacht: “Aii… Komt dat nog wel goed? Gaat de pijn wel weg? Wordt het nog een beetje mooi daaronder?” Ingeknipt worden tijdens de bevalling, vond ik nogal een dingetje. Na de wondgenezing, had ik echter nog steeds last van het litteken tussen mijn benen. Vanuit mijn huidtherapeutische visie heb ik littekenmassage toegepast en dat hielp! Hoe kun je het knip litteken bij je vagina masseren, zodat het strakke gevoel, pijn of jeuk verdwijnt? De tips gelden óók als het litteken er al jaren zit, is en je hebt nog steeds last.

Lees ook: “Wat houdt het beroep huidtherapeut in?”

Mijn ervaring met een knip litteken bij de bevalling

Helaas ben ik dus zelf ervaringsdeskundige (auwie, auwie). Tijdens mijn eerste bevalling ging alles enorm snel. In de weeënstorm moest onze dochter er NU uit, vandaar de knip. De knip zelf viel mee, maar daarná.. oeff. Ik had zoveel pijn, het litteken voelde hard en stug en ik was erg bang voor seks. Ook was ik echt huiverig voor het aanzien van mijn vagina (slagveld?!).

Een paar jaar later wordt mijn zoon geboren tijdens een mooie badbevalling. De weeën komen dit keer op een normaal tempo en worden op een normale manier steeds krachtiger. Maar hoe “normaal” het ook verliep en hoe ontspannen het warme water ook was, toch was mijn vagina weer kapot. Een stukje gescheurd naar de zijkant, waarbij ik ook een paar hechtingen nodig had.

bad geboorte verhaal

Verschil inknippen en inscheuren tijdens de bevalling

Wat ik qua verschil opmerkte, is dat ik bij het inknippen zoveel meer last heb gehad naderhand. Zowel van de wond (pijn, flinke zwelling en gevoelig) als van het litteken (pijn, gevoelig, strak, stug). Ik snap het inknippen wel, met het oog op het voorkomen van een totaal ruptuur. Toch had ik na het inscheuren veel minder last. Alleen maar een beetje het gevoel van strakke hechtingen tijdens de wondgenezing. Daarna haast niets.

Mijn knip litteken masseren

Ik ben langzaam begonnen met het knip litteken masseren, nadat de hechtingen eruit waren. De wond bij mijn vagina zelf was in ieder geval netjes dicht. Ik begon met strelingen en een beetje voelen rond het litteken. Het gaf me een raar gevoel en kriebels. Ik denk omdat er ook zoveel emotionele belading omheen hangt. Daarna ging ik wat meer “rekkende en strekkende” massagebewegingen toe passen. Ik heb niet echt een bepaald aantal keer per dag gedaan, ook wel eens dagen overgeslagen, maar echt op gevoel waarbij ik mijn pijngrens in de gaten hield. Ik ben na een paar maanden gestopt.

Hieronder vind je alle tips over de knipwond verzorgen én een pijnlijk knip litteken soepel maken daarna. Het komt goed, vertrouw op verbetering en gun jezelf de tijd.

Inknippen of inscheuren tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling kan het perineum (de huid en onderliggende weefsels tussen de vagina en anus) beschadigen, doordat het inscheurt (ruptuur) of doordat de zorgverlener de huid inknipt (episiotomie). De onderkant voelt beurs en opgezwollen. Dit voelt vaak veel heftiger, dan dat de wond eruit ziet. Wat kun je ten eerste doen om de wond door het inscheuren of inknippen bij de bevalling te verzorgen?

1. Spoelen, spoelen, spoelen

Bij een vaginale wond na de bevalling door knippen of scheuren is het advies: minimaal 2x per dag schoonspoelen met water. Een (maat)bekertje met koud water (of lauwwarm, als je dat prettiger vindt) naast je toilet, is dan je grootste vriend. Je houdt het gebied schoon en dit verlicht ook pijn, tijdens het plassen. Vervang daarnaast je kraam maandverband – of wasbaar kraammaandverband – regelmatig.

2. Zwelling en de gehate harde stoel

In de eerste week zwelt een wond op door bloeduitstortingen en door wondvocht waarin allerlei stoffen zitten die nodig zijn voor de genezing. Deze zwelling zet de hechtingen onder spanning en kan voor pijn zorgen.

Pfff ja. Mijn onderkantje was op z’n zachtst gezegd nogal gezwollen en blauw. Ik viel daarom ook bijna van mijn bed, toen mijn kraamvrouw adviseerde om een paar keer per dag op een harde stoel te gaan zitten. Uh watte?! Door deze druk help je het wondvocht beter uit de zwelling. Huilen en lachen op die rare, harde klapstoel. Ik weet het nog goed. Maar het werkte wel.

3. Andere pijnverlichting

De zwelling een paar keer per dag koelen met een natte washand, wasbare billendoekjes of coldpack in een doek is ook heel fijn. Niet te lang en niet direct koud op je vlees. Dan zit je vast, probeer dat maar niet. Paracetamol kan ook een mogelijkheid zijn.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand.. Hoe is het met de onderkant?! Nou. Na een paar dagen durfde ik het eindelijk aan. Kijken naar de poes. Het viel gelukkig mee. Die oorlogsbeelden en doemscenario’s van mijn beneden terrein zijn dus niet realistisch. Toen ik het eenmaal gezien had, stelde dat echt gerust. ” I Love you vagina, and i respect your rocking birth powerrrr”. Laat de liefde voor jezelf weer stromen, dat hielp mij wel op weg 🙂

spiegeltje spiegeltje i love
Spiegeltje, spiegeltje, i love ..

Het knip litteken

Zodra de zwelling en pijn weg zijn, zal je vagina al een stuk beter voelen. Toch is dit niet altijd zo. Wanneer de wond netjes dicht is en de hechtingen zijn eruit, is er het knip litteken. Maar een vers of oud knip litteken kan aardig vervelend zijn. Je kunt last hebben van klachten zoals jeuk, pijn, of een strak en stug gevoel. Bijvoorbeeld bij bewegen of bij seks. Het kan best een flink aantal weken duren, voordat het weefsel soepeler wordt. Officieel is een litteken pas na één jaar “uitgerijpt”. Dan is de wondgenezing volledig afgerond en de huid weer soepel en glad.

Tot die tijd – maar ook daarna – kunnen littekens dik, rood en gevoelig zijn. De huid kan daarnaast verhard, verkleurd, verkleefd of verdikt zijn. Het is ook mogelijk dat je hierdoor pijn ervaart, of jeuk. En het heeft ook een emotioneel effect. Met littekenmassage kun je deze klachten een groot deel verminderen of zelfs helemaal oplossen.

knip litteken

Litteken massage om je knip litteken weer te herstellen

Disclaimer: begin alleen met littekenmassage als alles voor de rest gezond is. Vermoed je een infectie, heb je extreme littekens (hypertrofie of keloïd) of twijfel je? Raadpleeg dan eerst je arts. Deze tips komen vanuit mijn persoonlijke ervaring en mijn kennis als Huidtherapeut. Het zelf uitvoeren is op je eigen verantwoordelijkheid.

Met bepaalde massage grepen, kun je het knip litteken bij je vagina verbeteren. Wat je eigenlijk doet is de doorbloeding stimuleren en voorzichtige “rekken en strekken” zodat de stugheid afneemt. En nope, daar heb je geen dure crèmes voor nodig! Het is de magic van je handen, plus een beetje motivatie door het regelmatig te herhalen. Na verloop van tijd wordt de huid soepel en het litteken minder pijnlijk.

Je kunt al rustig aan beginnen met littekenmassage zodra de wond gesloten is en de hechtingen eruit zijn. Maar ook als je na maanden of zelfs jaren nog last hebt van het kniplitteken, kan littenmassage zeker helpen. Hoe doe je een litteken massage bij jezelf op het knip litteken van de vagina?

Hoe voer je een litteken massage uit bij je vagina?

Vanaf het moment dat de wond netjes dicht is, mag je gaan masseren. Was je handen en zorg dat je nagels niet vervelend krassen. Allereerst kun je gewoon rustig over je huid wrijven. Dit kan met of zonder olie aan de buitenkant. Doe dit ongeveer 1-3 x per dag. Door de doorbloeding gaat de genezing sneller. En niet geheel onbelangrijk; je raakt weer één met je eigen poes (wat vanaf nu niet meer de baarmachine is, afgesproken?!).

Na het wrijven kun je langzaam met het oprekken van de huid rond het litteken beginnen. Zeker als je litteken heel strak en stug is, bouw je het langzaam op. Qua litteken massage mag je NIET over je pijngrens heen gaan. Ga er net tegen aan, zodat je wel de rek en het strakke voelt, maar geen pijn.

Tip: is het gevoelig? Gebruik iets meer olie. Wil je meer werken op het versoepelen van de stugheid en is het niet meer pijnlijk? Neem minder olie of zelfs geen, zodat je goede (maar milde) zachte rek/draaibewegingen maakt over de huid.

Ook de binnenkant mag je gaan masseren

Die harde streng is het littekenweefsel. Dit kun je met masseren versoepelen. Met je wijsvinger aan de binnenkant tegen je duim aan de buitenkant en het litteken ertussen. Of andersom. Maak draaiende en wrijvende bewegingen tegen elkaar. Ook dit 1-3 x per dag. Als je dit herhaalt zal je echt al heel snel resultaat voelen! (sowieso binnen een paar weken). Is dagelijks masseren too much? Geen probleem, dan doe je het minder vaak, maar ga je een langere periode door. Voel jezelf.

De littekenmassage

✔ Start met vaginale littekenmassage als de wond dicht is en de hechtingen eruit zijn (langer hoef je niet te wachten).
✔ Wrijf rustig over de buitenkant van je vagina (met of zonder olie), dit kan omhoog-omlaag of met ronddraaiende bewegingen.
Voel zelf in je vagina waar precies de harde streng of harde stukken zitten. Gewoon een beetje a la vingeren. Dit kan je met of zonder olie doen. Op deze stukken, ligt je focus. Je kunt ook met je vingers aan de binnenkant masseren en met je duim aan de buitenkant. Zodat je de harde streng als het ware “beetpakt”.
✔ Is het nog erg gevoelig, neem gerust wat meer olie.
✔ Gebruik wanneer mogelijk minder olie, zodat je meer kunt werken op het oprekken van de huid, zodat het stugge weer soepeler wordt.
Doe 1-3 x per dag de massage en hou dit eventjes vol. Binnen enkele weken ga je sowieso resultaat voelen.

Welke crème of olie bij vagina massage?

Als je wilt kun je natuurlijk kiezen voor diverse merken littekencrèmes, daar is niks mis mee. Maar het hoeft niet. Sterker nog, veel mensen geloven dat als ze gewoon alleen de crème opsmeren, dat dát dan het wondermiddel is. Fout! Het gaat om de massage, aanraking, zachte oprekking en herhaling. De crème of olie is bijzaak.

Lees meer over: “Biologisch & natuurlijk glijmiddel”

Masseer je litteken gewoon met biologische kokosolie uit je keukenkastje 😉 Of kies voor (bio) amandelolie of jojoba olie als massage olie bij je vagina. Let op bij seks. Als je kiest voor olie als massage crème annex glijmiddel, dan kan dit de veiligheid van je condoom aantasten.

Lees ook: “Eco condooms (vegan, Fair Trade, latex-vrij etc.)”

knip litteken

Langzaam weer in contact met mijn eigen lichaam (+ laatste tips)

Ik vond het zelf erg fijn om zo op een langzame, prettige manier weer in contact te komen met mijn eigen lichaam. Na 2-3 weken merkte ik al dat het litteken soepeler werd en minder strak aanvoelde. Ook verdween langzaam de pijnlijkheid. Ik vind ook dat de huid erg mooi genezen is. Ik blijf wel van binnen voelen dat de huid iets anders is en als je goed kijkt dan zie je natuurlijk heus wel dat er een litteken zit, maar verder heb ik er totaal geen last meer van! Tot slot wil ik nog een paar extra tips toevoegen.

1. Wees lief voor jezelf (jouw grenzen)

Je kniplitteken masseren doe je voor niemand anders, behalve voor jezelf. Wees lief voor jezelf (met compassie) en gun jezelf de tijd om er aan te wennen en de tijd voor het herstel. Stap voor stap. De pijn, het lichamelijke én emotionele gevoel kunnen per dag verschillen. Dat geeft niet. Het prettigste is gewoon om elke keer opnieuw naar je eigen grenzen te luisteren. Je bent de enige die dit voor jezelf kan bepalen.

2. Ontspannen of meditatie – adem er liefde naar toe

Een tip om spanning los te laten, is door diep te ademen en een klein beetje druk vanuit je vagina naar buiten te zetten als je uitademt (niet gaan persen, maar gewoon net even aanzetten). Denk aan het gevoel dat je hebt als je moet plassen en je zou vervolgens niet met je spieren maar met je energie en aandacht de plas er heel langzaam uit laten stromen.

Je zou daarnaast ook een “meditatie met een probleem” of een “meditatie met iets moeilijks” kunnen gebruiken (meditaties downloaden). Adem er vooral liefde naar toe 🙂

3. Vibrator

Als het je aanspreekt kun je een fijne vibrator gebruiken ter ontspanning en stimulatie van het gebied. Dit werkt ook op de doorbloeding. Als je litteken echter stug is, zou ik na deze stimulatie wel “handmatig” met je vingers wat rek-en-strek massagegrepen doen.

Lees verder: “Gezonde seksspeeltjes, duurzame dildo’s & veilige vibrators”

4. Bekkenbodemspieren

Van binnen kun je tot slot ook nog bekkenbodemspieroefeningen doen.

kniplitteken

Ben jij ingeknipt tijdens je bevalling en hoe ging de genezing bij jou? Welke tips heb jij toegepast en geprobeerd? Of heb jij nog effectieve tips om je huid en het litteken beter te laten genezen? Je aanvullingen en reacties zijn van harte welkom in de reacties!

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

15 Reacties

 1. Hier ook nog na 1,5 jaar iedere dag pijn na zowel een knip als totaalruptuur en daarna een hersteloperatie. Wat een hel… als ik lees dat sommige mensen er na 10 jaar nog pijn van hebben word ik ook wel bang. Komt dit ooit goed… ik hoop het. Ik zou zo graag weer volop in het leven staan.

 2. Bijna 12 jaar geleden een knip gehad en voel het nog bijna dagelijks, waardoor ik anders ga zitten bijvoorbeeld en heb al jarenlang last van mijn linkerbil. Geen een fysio heeft het verband tussen de bil en kutlitteken (in alle interpretaties op te vatten) gelegd, tot ik gister een masterclass keek over de bekkenbodem.
  Nu ben ik het aan het masseren. Een paar jaar geleden voelde ik daarbij nog heel veel boosheid naar degene die destijds de knip zette (is ondertussen redelijk verwerkt), nu kan ik pas met het fysieke deel aan de slag.

  Bedankt voor jouw tekst! Ik zou hem graag meegeven als bijlage aan de stellen die bij mij komen voor Bevallingsvoorbereiding.

  Groetjes Elzelien

  • Hi Elzelien, bedankt voor je berichtje en je interesse voor de tekst. Dat mag zeker! Goed om te horen dat je er ook zelf mee aan de slag bent gegaan. Mij heeft het ook echt geholpen op meerdere vlakken 🙂 groetjes, Lori

 3. Mijn bevalling is nu 3,5 jaar geleden. Ik was ingescheurd en vervolgens (aldus een latere gynaecoloog) veel te diep gehecht. Ik denk dat ze ook te dik hechtdraad heeft gebruikt, de verloskundige die ze weg kwam knippen kwam er met haar schaar niet doorheen. Toen is t gaan ontsteken en heb ik nog 2 operaties daar onder moeten doorstaan. Uit de laatste operatie ben ik met een jaap van een litteken gekomen die nu aanvoelt als een soort kloof overdwars. Nu 3,5 jaar na de bevalling heb ik nog elke dag pijn en regelmatig stekende pijn daar onder. Tegenwoordig wordt ik overal naar huis gestuurd met t advies om te masseren enzo maar omdat dat ook behoorlijk pijn doet en ik dan meteen depri ben doe ik t bijna niet… Jouw advies om niet over mijn pijngrens heen te gaan bij t masseren heb ik nog nooit gehoord. Ik denk dat het me gaat helpen om wel te masseren. Thanks

 4. Okee, awkward, maar ik loop er al een tijdje mee rond, dus hier komtie: Mijn knip litteken van 4 jaar geleden jeukt nog steeds als een malle (okee, heel erg dus gewoon) Heb jij tips? Kan ik er iets opsmeren, dan kan ik ook gelijk masseren?

 5. Ik ben twee keer ingescheurd en (de eerste keer) één keer ingeknipt. Dat laatste is echt veel minder fijn. Litteken, ontstoken hechtingen. Het scheuren (En best heftig!) heb ik niet zo heel veel last van gehad. Moet denk ik ook een beetje geluk hebben. Schoonhouden is wel een goede tip natuurlijk, maar verder vraag ik me af of je er veel aan doen kunt, aan het herstel.

 6. binnen gescheurd en buiten geknipt…ik durfde ook bijna niet te kijken…zou dat masseren een jaar later nog steeds nut hebben denk je? Ik heb er nu geen last van, maar echt “lekker” aanvoelen voelt het niet als ik er aan kom…
  …janske schreef als laatst…Voor het eerst met de pot mee etenMy Profile

  • Hoi Janske, jazeker. Vooral littekenweefsel dat stug is kun je versneld helpen versoepelen met masseren. Ik zou het zeker doen! Gewoon rustig aan opbouwen (al doe je het 1x per dag). Na 1-2 weken zal je echt al verbetering merken! Ben benieuwd wat jij ervan gaat vinden.

 7. Eerste bevalling ingeklapt, tweede ingescheurd omdat men dat ‘natuurlijker’ vond
  Wat een hel. Ik had stukken meer last van die scheur en hechtingen dan van mijn knip
  Derde bevalling dan ook gezegd dat ik niet wilde scheuren maar liever preventief een knip kreeg. Gelukkig was het scheurtje dit keer minimaal en hoefde ik geen hechting.
  …Josan schreef als laatst…Het leed dat Freek Vonk dierenplaatjes heetMy Profile

  • Pff vreselijk hè. Knippen, scheuren. En inderdaad echt een voordeel, je kunt gerichter knippen zodat je niet de verkeerde kant op scheurt. Toch schijnt het te zijn dan je met scheuren sneller geneest. Maar dit was dus niet bij jou zo.

 8. Oh man.. afschuwelijk was het! Ik durfde ook echt niet te kijken of het aan te raken. Ik heb het gewoon met rust gelaten. Lang last van gehad. Inmiddels is het 6,5 jaar geleden en merk ik er eigenlijk niets meer van. Volgens mij is het ook vrijwel niet meer te zien.
  …Priscilla schreef als laatst…Nieuwe LayoutMy Profile

  • Bizar hoe “mooi” het toch geneest hè. Dat verwacht je echt totaal niet – daar ergens net na de bevalling

 9. Ik beviel 24 en 20 jaar geleden. Eerste keer uitgescheurd, 2e keer ingeknipt. Beide babies 9 pond. Gek genoeg werd er beide keren niet over het litteken gesproken behalve dat “je er vooral niet aan moest zitten”…..

  • Gelukkig is er nu meer bekend over (nog steeds niet bij iedereen natuurlijk), maar ik vind het zo iets simpels en zinvols 🙂

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.