Respect voor Moeder Natuur is voor mij een groot goed. Ik krijg tenslotte van haar licht, leven, lucht, ruimte, voedsel en een plek om te zijn. Ik wilde graag iets terug doen en mijn dankbaarheid tonen. En toen wekte zwerfafval mijn interesse 🙂 Wat heb ik met zwerfafval, hoe kan ik dit stukje op een leuke manier meenemen bij mijn ‘groene’ opvoeding voor de kids en wat zijn handige hulpmiddelen hierbij?

Ook leuk: “10x tips voor minder plastic gebruiken en leuke alternatieven!”

Zwerfafval is best interessant

Inmiddels heb ik een klein team buurtgenoten, waarmee we maandelijks een rondje vuil prikken. Al is het eigenlijk knijperen, maar zo noemt niemand het. De reden dat ik mij graag inzet tegen zwerfafval, is heus niet omdat ik zo graag rommel van een ander opruim. Maar mopperen hoort er voor mij niet bij, ik ga er gewoon wat leuks van maken! Ik zie allemaal maar positieve zaken:

 • De buitenomgeving in de buurt wordt er fijner van.
 • Ik heb meteen een goede wandeling te pakken.
 • Het is lekker buiten.
 • Met een groepje mensen is het gezellig.
 • Het is sociaal: voorbijgangers maken vaak een praatje met je.
 • Ik verwonder mij om de spullen en lach (maar) om de gekke dingen die ik tegen kom.

Oh en ja, ja, ik vond het in het begin ook nogal gênant en awkward. Maar dat was na een paar keer gelukkig wel weg. Ik moest even over een drempel heen stappen om het gewoon te dóen.

Voor alles is overigens een actie of een dag, toch? Hiervoor ook! De World Cleanup Day is een dag in september, waarbij wereldwijd mensen zich inzetten tegen zwerfafval. Zo sterk, zo bijzonder, zo samen. Echt leuk, en een mooie stok achter de deur om het ook echt een keer te dóen. Dat vuil prikken. Moeder Natuur dankt u :-)

Praat mee of lees over de World Cleanup Day via de hashtags: #LetsDoItNetherlands of #plasticsoupfoundation

Leuke (opvoed)tips om samen met je kids te doen tegen zwerfafval

Hieronder staan wat leuke ideetjes om iets te doen tegen zwerfafval.

1. Voorkom zwerfafval

Het eerste stapje tegen zwerfvuil is natuurlijk het voorkomen. Kinderen zijn gemakkelijk. Ze gooien soms uit stoutheid, maar vooral uit onwetendheid hun prulletjes op straat.

De beste techniek is zelf altijd het goede voorbeeld geven. Gebruik afvalscheiders. Hang een prullenbakje in de auto, zorg dat er altijd een klein (vuilnis)zakje in je tas zit, hou iets vast totdat je een prullenbak tegenkomt.

Leuk slogans

 • Bring your one (eigen bekers, eigen tasje i.p.v. plastic)
 • Eenmalig is schandalig (gebruik zo min mogelijk wegwerp producten)

2. Bewustwording van afval

Daarnaast is bewustwording is belangrijke les. Onderweg tijdens het fietsen of wandelen wijs ik vaak prulletjes aan. Of we doen een soort spelletje: wat hoort er niet in de natuur thuis? Ook vertel ik de gevolgen of we praten hierover. Dat papiertje blijft heel erg lang liggen. Wat denk je dat er gebeurt als iedereen daar elke keer een papiertje bij gooit?

3. Samen met je kids iets doen tegen zwerfafval

Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken in het bos en onderweg wat afval prikken. Of je maakt er een creatieve speurtocht van. Organiseer in de straat een actie met meerdere kinderen, bijvoorbeeld in de vorm van een wedstrijd in teams. Of vraag wat je kinderen graag willen en geef dit in ruil voor een volle afvalzak (geld omdat ze ergens voor sparen, een leuk uitje of iets anders).

Je kunt een setje afvalgrijpers kopen, zodat je ze makkelijk zelf in huis hebt. Soms kun je ze ook bij de gemeente lenen.

Denk aan je opruimactie tegen zwerfvuil aan:

 • Zorg voor voldoende vuilniszakken;
 • Herbruikbare (tuin)handschoenen voor de hygiëne;
 • Bespreek met je kinderen de veiligheid (let op bij scherpe voorwerpen, pak niks met blote handen, gooi het niet naar elkaar);
 • Grijpstokken of prikkers (soms te leen bij de gemeente);
 • Kies veilige plekken voor kinderen (niet aan een drukke straat);
 • Overweeg of je het afval wilt scheiden in plastic, papier en glas en
 • Eventueel eco schoonmaakproducten.

4. Liever niet alleen, maar samen aan de slag

Als je het leuk vindt om met een groep mensen aan de slag te gaan tijdens de World Cleanup Day, kun je kijken op opruimacties in de buurt. Je ontmoet gelijk nieuwe mensen. Samen staan we sterk.

5. Ga aan de slag bij het water

Heb je wat oudere kids met zwemdiploma, of zijn jouw kids dol op water en waterdiertjes, dan kun je ook zwerfafval uit het water verwijderen. Je kunt dit mooi combineren met een frisse strandwandeling of ga gewoon langs de slootjes in jouw wijk.

Ook leuk: “Spelen in de natuur met je kids: speuren in slootjes!”

iets doen tegen zwerfafval World Cleanup Day

Handige hulpmiddelen tijdens je opruimactie tegen zwerfvuil

1. Set vuilnis grijper + prikstok

Met deze professionele vuilnis grijper en prikstok kun je goed aan de slag bij een opruimactie tegen zwerfvuil. Lekker samen aan de slag of rustig alleen als zen-momentje.

professionele grijper en prikker

2. Vuilnis grijper met anti-slip

Deze vuilnis grijper 66 cm is handig om plastic, papiertjes en ander zwerfvuil uit de berm te halen door de anti-slip laag op de grijper.

vuilnis grijper 66 cm

3. Grijper vanaf 2 jaar

Deze (vuilnis) grijper vanaf 2 jaar zorgt ervoor dat ook kleine kindjes spelenderwijs kunnen meedoen aan een opruimactie.

hape vuilnis grijper vanaf 2 jaar

4. Set kinder regenboog grijpers

Een set regenboog grijpers voor het oppakken van vuilnis tijdens World Cleanup Day of om leuke dingen in de natuur mee te onderzoeken.

regenboog grijpers vuilnis of onderzoek

5. Uitschuifbaar schepnet om slootjes schoon te scheppen

Een uitschuifbaar schepnet om plastic en vuil uit slootjes te scheppen (en ook leuk om te speuren in slootjes voor leuke natuurontdekkingen).

Samen iets doen tegen zwerfafval

Het is bijna World Cleanup day. De grijpset staat in ieder geval in bestelling en ons plan is om de zaterdag even een fijne middag met elkaar door te brengen in het bos. Afval prikken, wandelen en een gezellige lunch.

zwerfafval - world clean up day

Ga jij meedoen met deze wereldwijde opruimactie? Tof! Wat zijn je plannen? Heb je misschien nog andere toffe ideeën, vul dan dit lijstje aan in de reacties.

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.