Persoonlijk wil ik gráág iets doen tegen zwerfafval. Ik stoor me mateloos aan rondslingerende papiertjes, troep, rotzooi en blikjes. In Nederland denk ik: hallo, overal staat zowat een prullenbak. En in de mooie natuurgebieden tijdens onze camperreis werd ik ronduit verdrietig. Ik pak daarom ook regelmatig iets op. Maar toch voelt dit zo machteloos. De World Cleanup Day is daarom echt een mooi initiatief om met z’n alle iets te doen tegen zwerfvuil. Voor mezelf is het daarnaast een mooie aanleiding om ook in Nederland aan de slag te gaan. En ja, ik vind het soms ook vies, gênant of irritant om te doen. En daarom een paar leuke tips om samen met je kids te doen qua afval minderen! In ieder geval één keertje per jaar, en wie weet vaker. Elke extra momentje is een mooie bijdrage. Onderaan vind je ook handige hulpmiddelen voor jou en je kids tijdens de opruimactie. De wereld dankt u 😉

Praat mee: #LetsDoItNetherlands of #plasticsoupfoundation

iets doen tegen zwerfvuil World Cleanup Day

Leuke tips om samen met je kids te doen tegen zwerfafval

Hieronder staan wat leuke ideetjes op een rij om iets te doen tegen zwerfafval. Zit er iets voor jou bij?

1. Voorkom zwerfafval

Het eerste stapje tegen zwerfvuil is natuurlijk het voorkomen. Kinderen zijn gemakkelijk. Ze gooien soms uit stoutheid, maar vooral uit onwetendheid hun prulletjes op straat. De beste techniek is zelf altijd het goede voorbeeld geven. Hang een prullenbakje in de auto, zorg dat er altijd een klein (vuilnis)zakje in je tas zit, hou iets vast totdat je een prullenbak tegenkomt.

  • Bring your one (eigen bekers, eigen tasje i.p.v. plastic)
  • Eenmalig is schandalig (gebruik zo min mogelijk wegwerp producten)

2. Bewustwording van afval

Daarnaast is bewustwording is belangrijke les. Onderweg tijdens het fietsen of wandelen wijs ik vaak prulletjes aan. Of we doen een soort spelletje: wat hoort er niet in de natuur thuis? Ook vertel ik de gevolgen of we praten hierover. Dat papiertje blijft heel erg lang liggen. Wat denk je dat er gebeurt als iedereen daar elke keer een papiertje bij gooit?

Lees ook: “Stappenplan plastic-minderen voor beginners

3. Samen met je kids iets doen tegen zwerfafval

Je kunt bijvoorbeeld een wandeling maken in het bos en onderweg wat afval prikken. Of je maakt er een creatieve speurtocht van. Organiseer in de straat een actie met meerdere kinderen, bijvoorbeeld in de vorm van een wedstrijd in teams. Of vraag wat je kinderen graag willen en geef dit in ruil voor een volle afvalzak (geld omdat ze ergens voor sparen, een leuk uitje of iets anders).

Denk aan je opruimactie tegen zwerfvuil aan:

  • Zorg voor voldoende vuilniszakken;
  • Herbruikbare (tuin)handschoenen voor de hygiëne;
  • Bespreek met je kinderen de veiligheid (let op bij scherpe voorwerpen, pak niks met blote handen, gooi het niet naar elkaar);
  • Grijpstokken of prikkers (soms te leen bij de gemeente);
  • Kies veilige plekken voor kinderen (niet aan een drukke straat) en
  • Overweeg of je het afval wilt scheiden in plastic, papier en glas.

4. Liever niet alleen, maar samen aan de slag

Als je het leuk vindt om met een groep mensen aan de slag te gaan tijdens de World Cleanup Day, kun je kijken op opruimacties in de buurt. Je ontmoet gelijk nieuwe mensen. Samen staan we sterk.

5. Ga aan de slag bij het water

Heb je wat oudere kids met zwemdiploma, of zijn jouw kids dol op water en waterdiertjes, dan kun je ook zwerfafval uit het water verwijderen. Je kunt dit mooi combineren met een frisse strandwandeling of ga gewoon langs de slootjes in jouw wijk.

Ook leuk: “Spelen in de natuur met je kids: speuren in slootjes!”

iets doen tegen zwerfafval World Cleanup Day

Handige hulpmiddelen tijdens je opruimactie tegen zwerfvuil

1. Set vuilnis grijper + prikstok

Met deze professionele vuilnis grijper en prikstok kun je goed aan de slag bij een opruimactie tegen zwerfvuil. Lekker samen aan de slag of rustig alleen als zen-momentje.

professionele grijper en prikker

2. Vuilnis grijper met anti-slip

Deze vuilnis grijper 66 cm is handig om plastic, papiertjes en ander zwerfvuil uit de berm te halen door de anti-slip laag op de grijper.

vuilnis grijper 66 cm

3. Grijper vanaf 2 jaar

Deze (vuilnis) grijper vanaf 2 jaar zorgt ervoor dat ook kleine kindjes spelenderwijs kunnen meedoen aan een opruimactie.

hape vuilnis grijper vanaf 2 jaar

4. Set kinder regenboog grijpers

Een set regenboog grijpers voor het oppakken van vuilnis tijdens World Cleanup Day of om leuke dingen in de natuur mee te onderzoeken.

regenboog grijpers vuilnis of onderzoek

5. Uitschuifbaar schepnet om slootjes schoon te scheppen

Een uitschuifbaar schepnet om plastic en vuil uit slootjes te scheppen (en later om te speuren in slootjes voor leuke natuurontdekkingen)

Samen iets doen tegen zwerfafval

De grijpset staat in ieder geval in bestelling en ons plan is om de zaterdag even een fijne middag met elkaar door te brengen in het bos. Afval prikken, wandelen en een gezellige lunch.

Ga jij mee doen met deze wereldwijde opruimactie? Tof! Wat zijn je plannen? Heb je misschien nog andere toffe ideeën, vul dan dit lijstje aan in de reacties.

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (8) en zoon (4) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.