Wat is het verschil tussen het opvoeden van een hond en het opvoeden van een baby? Nou, in het begin niet zo veel. Ze verstaan je niet, maar begrijpen je donders goed. Wat ben ik blij dat ik een aantal jaar geleden een aantal hondencursussen heb gedaan. Bibberend in de koud en in de natte zeikregen, als echte die-hard stond ik daar op het veld: “Xyyyra, koooom vooor”. En daar rende een kwispelende pup vrolijk de verkeerde kant uit, richting een ander groepje honden, dat weer werd opgejaagd en losbrak. Fijn. Wat heb ik me vaak voor schut voelen staan daar, zeg! Ik kon wel janken soms. Echt een totaal NIET luisterende hond, snik. En ik heb 3 cursussen gedaan. Drie (!) ellendige seizoenen.

hondje

Het is een fassseee (ook bij hond opvoeden)

Maar net als bij kinderen, het is een fase, het is een faaaassssseeee (zei ze al zingende en met haar ogen tollend). En ook dit komt goed. Want, eerlijk waar, we hebben nu een goed luisterend hondje. In huis. Want buitenshuis zijn er wat andere bijttroubles, maar daar schrijf ik nog wel eens over.

Hoe gaat dat met hond en baby?

Ik was daarom ook wel een beetje huiverig, hoe gaat dat straks met de baby? Hoe zullen we dat aanpakken? We stelden de volgende regels en grenzen:

 • Baby’s komen niet aan het hondenspeelgoed en honden komen niet aan het babyspeelgoed;
 • De plaats van de hond is van de hond, verboden terrein voor baby’s en kinderen. Zo kan de hond zich ook even terugtrekken;
 • Nooit – ik herhaal nooit – alleen laten (al is deze regel in de loop der tijd wel ietsjes versoepeld – ik ga natuurlijk niet de deur uit, ofzo! Maar even snel naar boven wat pakken wel. En dat dan weer niet als ze in elkaar zitten geklit maar gewoon apart zitten);
 • Na de geboorte zit de baby natuurlijk heel veel bij mama, de hond mag er dan ook gewoon bij zitten en papa geeft extra aandacht aan de hond;
 • In de rang der pikorde is de hond nog steeds het ALLER laagst. De baby gaat als eerst door de deur, geeft eten aan de hond en mag het eten weghalen bij de hond;
 • Zo snel mogelijk leren ‘aaien’ en de baby erop aanspreken/straffen/ uit de situatie halen als zij te hardhandig is;
 • Deze regels ook aanhouden bij andere baby’s en kinderen die op bezoek zijn;
 • Tijdens het eten blijft de hond op de plaats, zij mag pas ‘stofzuigen’ als wij dat zeggen;
 • Als het spelen met de hond te druk wordt, direct afkappen, want een hond van 30 kg die een baby of kind bespringt is niet zo fijntjes.

Hoe gaan andere huisdierbezitters om met de sociale interactie tussen mens en dier, laten we maar zeggen?

Author

Tikje eigenwijze 30+er en moeder van dochter (7) en zoon (3) met co-ouderschap. Een denker, houd van creatief schrijven en is altijd benieuwd naar “het verhaal achter het verhaal”. De balans der dingen, haar struggle.

4 Comments

 1. Toen ons hondje bij ons kwam was onze jongste 2 jaar. Ik moet eerlijk zeggen dat ik op een gegeven moment meer vreesde dat er iets met het hondje zou gebeuren dan met het kind. Onze peuter was erg jaloers op het hondje en een pup is best wel een fragiel wezentje. We moesten goed opletten dat er geen ongelukken gebeurden, pup oppakken en laten vallen of zo. Intussen gaat alles prima en zijn het de beste maatjes. Ons hondje is dan ook superlief. Vaak zit ik ook met een hond én een kleuter op mijn schoot.
  Goed dat je je goed hebt voorbereid op de komst van de baby met een hond in huis, beter voorkomen dan genezen. Toen onze twee oudsten geboren waren hadden we een labrador en wij pasten die regels die jij opnoemt ook toe. Nooit problemen gehad, wel heel veel verdriet als onze hond op een gegeven moment ziek werd en stierf. Maar ik denk dat het heel goed is voor kinderen om met een hond op te groeien. Mijn liefde voor honden is ook in mijn kinderjaren ontstaan.
  …Miss Milla at Home schreef als laatst…Heb jij al een pyjamabroek?My Profile

 2. Wij hebben vrijwel hetzelfde.. Wel hebben wij ook als regel dat de visite die voor de baby komt ook de hond aandacht geeft! Niet dat ze hem gaan negeren, want doen ze dat dan hoeven ze ook niet bij de baby in de buurt te komen… Streng he!
  …Nicole schreef als laatst…Eerlijk over moederschap #1My Profile

 3. mamawatdoejenou.nl Reply

  Goed dat je zo hebt nagedacht over dit onderwerp. Je leest helaas nog te vaak dat het misgaat. Wij hebben twee katten en we lieten Jonas ook nooit alleen met ze. Hij is inmiddels 2,5 dus dat is een ander verhaal. Ze kunnen het heel goed met elkaar vinden. Prachtig om te zien. En dat zal voor jouw kleine meid straks niet anders zijn 🙂
  …mamawatdoejenou.nl schreef als laatst…Mama’s trucje om Jonas te laten etenMy Profile

Write A Comment

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.