Wil je je huis inrichten met duurzaam hout, dan denk je al gauw aan tweedehands houten inrichting. Er wordt dan geen nieuw hout gekapt en je verlengt de levensduur van het interieur. Maar ook als je nieuwe houten details voor je huisinrichting zoekt, zijn er ecologische mogelijkheden. Zo kun je denken aan kokoshout, bamboe of accoya uit duurzaam beheerde bossen. Lees hoe het precies zit met de duurzaamheid van houten meubelen, accessoires en accenten in je huis. En laat je inspireren door toffe, houten inrichting per interieurstijl.

Ook leuk: “Wat is een pelletkachel en is dit duurzamer dan een open haard?”

Wat is duurzaam hout?

Duurzaam kan betekenen dat iets heel lang meegaat. Dit wordt wat betreft hout, gemeten met de duurzaamheidsklasse. Maar het woord duurzaam wordt ook gebruikt als het product ecologisch verantwoord is.

 • Duurzaam hout (Hoe lang gaat het mee?)
 • Ecologisch hout (Hoe wordt het geproduceerd?)
Huis inrichten met duurzaam hout

Hoe lang gaat hout mee?

Hoelang een bepaalde houtsoort mee gaat, wordt dus uitgedrukt in de duurzaamheidsklasse. De duurzaamheidsklasse is een meting waarbij het kernhout wordt blootgesteld aan bacteriën en schimmels en hoe goed het hout hier dus tegen kan. Dit varieert van zeer duurzaam (het hout gaat meer dan 25 jaar mee), tot niet duurzaam (het hout gaat nog geen 5 jaar mee).

Duurzaamheidsklasse

 1. zeer duurzaam: >25 jaar (pokhout, azobé, basralocus, groenhart)
 2. duurzaam: 15-25 jaar (taxus, kastanje, eik)
 3. voldoende/matig: 10-15 jaar (notenhout, walnoot)
 4. weinig duurzaam: 5-10 jaar (appel, vuren, lariks III – IV)
 5. zeer weinig duurzaam: <5 jaar (esdoorn, linden, populieren, wilgen)
Huis inrichten met duurzaam hout

Wat is ecologisch verantwoord hout?

Naast de tijd hoelang het hout mee gaat, is het ook belangrijk hoe ecologisch verantwoord het hout is. Kies zo veel mogelijk hout uit duurzaam beheerde bossen. Let daarbij op ht FSC of PEFC keurmerk. Hout is overigens volledig biologisch afbreekbaar, tenzij het is geïmpregneerd. Let bij geïmpregneerd hout op het KOMO keurmerk. Dan is het hout op een verantwoorde manier behandeld met chemische middelen die verrotting tegengaan. Tot slot kun je de levensduur van je hout verlengen door het goed te onderhouden en op de juiste manier schoon te maken.

Ecologisch verantwoord hout

 • FSC of PEFC keurmerk (Hout uit duurzaam beheerde bossen)
 • KOMO keurmerk (op een verantwoorde manier geïmpregneerd)

Eco verantwoord hout uit duurzaamheidsklasse 1

De meest duurzame keuze voor houten meubelen en accessoires in je huis, is dus wanneer het hout én ecologisch verantwoord is geproduceerd én lang mee gaat. Voorbeelden hiervan zijn kokoshout, thermisch essen, bamboe en accoya.

Ecologisch geproduceerd hout uit duurzaamheidsklasse 1

 • kokoshout
 • thermisch essen
 • bamboe
 • accoya

1. Kokos hout

Kokoshout wordt gemaakt van de kokospalm. Deze palm wordt na tientallen jaren gekapt, wanneer zijn productie is verminderd. Het hout kan goed worden gebruikt voor terrasplanken. Kokoshout is door NL Greenlabel gecertificeerd met het label A.

ecologisch hout kokos

2. Thermisch Essen

Door essen op een bepaalde manier te verhitten neemt de levensduur enorm toe. Dit proces is zonder chemische toevoegingen en dus zeer milieuvriendelijk. Dit klasse 1 hout is geschikt voor binnen en buiten.

ecologisch hout essen

3. Bamboe

Bamboe is een zeer snel groeiend gewas en is in 4-5 jaar al groot genoeg om te worden verwerkt tot houten planken. In deze levensduur heeft de plant meer CO2 opgenomen, dan dat het kost om de plant te verwerken tot planken. Ook bamboe heeft het NL Greenlabel A en is een milieuvriendelijk alternatief voor hardhout.

ecologisch hout bamboe

4. Accoya

Dit hout wordt gemaakt van snel groeiende houtsoorten zoals dennenhout. Hierna krijgt het hout een speciale behandeling (acetylatie proces, zonder chemische stoffen) en verkrijgt het hout zijn hoge duurzaamheid.

ecologisch hout den

Lees ook: “Tips voor een eco kinderkamer; veilig en duurzaam slapen en spelen

Huis inrichten met duurzaam hout (verschillende interieurstijlen)

Als je op zoek bent naar houten huisinrichting en je wilt graag op de eco tour, dan is het zeer zeker de moeite waard om Marktplaats en kringloopwinkels af te speuren. Soms staan er ook leuke dingen bij het grofvuil, die je kun upcyclen. Hieronder wat leuke beelden bij huis inrichten met duurzaam hout in de volgende interieurstijlen.

 • Scandinavisch interieur
 • Minimalistisch interieur
 • Industrieel interieur
 • Landelijk interieur
 • Retro/ vintage interieur

Volg ook mijn Pinterest bord | Houten accessoires voor meer inspiratie.

1. Scandinavisch interieur met hout

Een Scandinavische interieurstijl heeft veel licht en ruimte. Houten accessoires geven het een mooie, natuurlijke look. Ook bij de donkere Scandinavische stijl past hout. Hierbij zien we dan meer de robuuste houtlook zoals grove jaloezieën van hout.

Huisinrichten met duurzaam hout - Scandinavisch

2. Minimalistisch interieur met hout

Hou je van weinig spullen en geen tierelantijntjes in huis? Dan spreekt een minimalistische stijl je vast aan. Gebruik hout om de lege ruimte sfeervol te maken, maar treed niet teveel in detail.

Huisinrichten met duurzaam hout - minimalistisch

3 Industrieel interieur met hout

Een industriele interieurstijl in je huis bevat een rauwe en stoere combinatie van modern (zwart) staal met robuust grof hout.

Huisinrichten met duurzaam hout - industrieel

Leestip: “Sfeervolle industriële verlichting + de beste dimbare ledlampen”

4. Landelijk interieur met hout

De rustig en rustieke sfeer van de landelijke interieurstijl, krijg je door lichte basiskleuren te combineren met houten accenten, balken of stoere kisten.

Huisinrichten met duurzaam hout - landelijk

5. Retro/ vintage interieur met hout

Met een retrostijl in huis ga je voor ronde vormen en warme kleuren. Het interieur is nostalgisch, persoonlijk en bevat toffe vintage items. Tweedehands houten meubels of accessoires passen daar goed bij.

Huisinrichten met duurzaam hout - retro

Hoe vind je eco / duurzaam hout voor in je huis?

Er is zóveel home deco van hout, maar een ecologische variant vinden is niet heel makkelijk. Je kunt op Marktplaats natuurlijk zoektermen intypen zoals kokoshout, thermisch essen, bamboe en accoya. Maar je kunt ook afvalhout of sloophout als zoekterm gebruiken, zeker als je ermee wilt knutselen. Verder levert de zoekterm gerecycled hout ook gave items op voor in je huis. Ik hoop dat je al met al een mooi ecologisch startpunt hebt voor het zoeken van duurzaam hout voor in je huis 🙂 Heb je leuke aanvullende suggesties, vertel het me in de reacties!

Wat voor houten meubels of accessoires heb (of zoek) jij voor in je huis?

Afbeeldingen: eigen, Pinterest & Pixabay + wooninspiratie via Bol.com

Auteur

Een ondernemende spring-in-‘t-veld met een groene tic. Dol op info, ideeën en trucjes voor een bewuste, duurzame, gezonde en blijgeestige touch in het dagelijkse leven.

Schrijf een reactie

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.